Изследователи от Северозападния университет в САЩ откриха връзка между консумацията на кафе и развитието на коронавирусна инфекция. Оказва се, че тази приятна за мнозина напитка има известна защитна сила, пише zdrave.to.
Изминаха повече от две години от откриването на коронавируса и изследователите имаха много време да разберат не само какво причинява този патоген, но и какво укрепва човешкия имунитет.
Оказа се, че кафето оказва помощ на имунната ни система за борба с COVID-19. Тази напитка, обичана от милиони хора, намалява риска от развитие на коронавирус с 10%, дори ако пиете само една чаша на ден.
Но не само кафето има тази защитна сила. Подобни свойства са открити в някои варени или сурови зеленчуци - достатъчно е да се ядат само малко повече от половин порция, с изключение, уви, на картофи.
Вярно е, че има храни, след ядене на които рискът от коронавирус се увеличава заради свойствата им да отслабват имунитета.
Например, по-малко от половин порция преработено месо като наденица или хот-дог дневно е достатъчно, за да увеличи риска от развитие на COVID-19. Авторите на изследването проследяват хора, които са дали положителна проба за коронавирус.
В същото време учените изобщо не са убедени, че именно кофеинът е основният компонент на защитата срещу Covid, която човек получава след пиене на кафе. Възможно е тази напитка да има някои други съставки, които я отличават от чая, които водят до този ефект.
Като цяло проучването показва значението на здравословната диета за укрепване на имунната система и допълнителна защита срещу сериозни заболявания като коронавируса.