"Въпреки че на рибата ѝ се носи славата на здравословна храна, в някои случаи тя може да бъде опасна за здравето, например ако съдържа високи нива на живак", съобщи за агенция Прайм Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог от SM-Clinic в Москва, предава БГНЕС.
Учените са установили, че живак се натрупва най-много в рибата тон, марлина и кралската скумрия, а най-малко - в камбалата, сьомгата и речната пъстърва. Някои видове риба могат да натрупват и кадмий и олово, добавя тя.
Според други показатели рибата обикновено не е опасна, ако се спазват условията за улов или промишлено отглеждане, транспортиране и съхранение, заключи Михалева.
Отидете към основна версия
23 Февруари, 2022 17:57 3 579 7
Рибата може да съдържа отрови
В някои видове риби на пазара се натрупва живак по време на развъждането на рибата
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.