Last news in Fakti

20 Юни, 2024 21:15 1 512 0

Ботоксът използва една от най-силните органични отрови, познати на човечеството

  • ботулизъм-
  • отрова-
  • медицина

Смъртността при ботулизъм е висока

Ботоксът използва една от най-силните органични отрови, познати на човечеството - 1
Снимка: Shutterstock

Ботулизмът е тежка форма на хранителна токсикоза, която възниква при попадане на ботулинов токсин в храната (произвежда се от бактерията Clostridium botulinum при условия на ниско съдържание на кислород). И въпреки факта, че ботулиновият токсин се използва за медицински и козметични цели (ботоксът е създаден на негова основа), той остава една от най-мощните органични отрови, известни на човечеството.

При поглъщане веществото блокира нервните сигнали, които карат мускулите да се съкращават. Когато се използва правилно, може да излекува спазми, да изглади кожата и дори да предотврати мигрена. Но ако невротоксинът попадне в отворена рана или стомаха, човек развива тежко увреждане на нервната система: сигналите от мозъка спират да достигат до мускулите, което провокира парализа. Най-често се засягат тъканите, отговорни за преглъщането, говора и дишането.

Това състояние се нарича ботулизъм. Ранните симптоми включват умора, слабост и замаяност, последвани от замъглено зрение, сухота в устата и затруднено преглъщане и говорене. Пациентите могат също да изпитат позиви за повръщане, диария и подуване на корема. Обикновено първите симптоми се развиват в рамките на 12-36 часа след отравяне и въпреки че хората рядко се разболяват от ботулизъм, смъртността от болестта е висока (5-10% от случаите са фатални).

Когато ботулизмът е регистриран за първи път през 1793 г. в Германия, от 13 заразени души, само седем оцеляват. Ранната медицинска помощ (прилагане на антитоксин и свързване към механична вентилация, ако е необходимо) е от решаващо значение за спасяването на живота на пациента, следователно, при първите признаци на токсикоза, трябва да се консултирате с лекар.

За да предпазите себе си и своите близки е важно да бъдете внимателни. Тъй като бактериите произвеждат невротоксин в безвъздушна среда, спецовете препоръчват да се обърне внимание на херметически затворени домашни консерви от гъби, зеленчуци, плодове, месо и птици (включително пастети), както и фабрично произведени консерви, ако консервата е подута, съдържа осолена или пушена риба, мас и други протеинови продукти. Признак за наличие на ботулинов токсин в храната може да бъде помътняване на съдържанието на буркан или мехурчета. Варенето на храни гарантирано убива бактериите: умират при температура от +100 °C за 5–15 минути, при +80 °C за половин час.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА