Онкологът Инна Тулина изброи хранителни добавки, които медицината свързва с риска от развитие на рак, пише zdrave.to.
Тя посочи, че френски учени се провели проучване сред 171 000 доброволци в продължение на 12 години. Експертите са се опитали да разберат как здравето на човек се влияе от диетата му.
Специалистите обърнали специално внимание на нитратите, нитритите, изкуствените подсладители и трансмазнините.
В наши дни най-често срещани в хранителните продукти са тези вещества:
Нитратите и нитритите, присъстващи в колбасите, бекона;
Изкуствените подсладители (аспартам (E951), ацелсулфам-К (E950), сукралоза (E955 ) се считат за най-вредните, използвани в производството на печени изделия, млечни продукти, сосове (както доматени, така и майонезени), дъвки, сладки напитки, и дори някои лекарства;
Трансмастните киселини се намират в бързата храна, чипс, шоколад и печени изделия.
„Отбелязвам, че изкуствените хранителни добавки са опасни. Нитратите и нитритите от естествени източници не са канцерогени “, уточни докторът.
Проучването показа, че рискът от развитие на рак на гърдата е свързан с високо количество от калиев нитрат и изкуствени подсладители в диетата, като ситуацията се влошава в случай на затлъстяване. От своя страна ракът на простатата е тясно свързан с излишък на натриев нитрит, подсладители и трансмазнини.
„И това са само междинни резултати. Проучването продължава”, казва още онколожката.