Онкологът Инна Тулина изброи хранителни добавки, които медицината свързва с риска от развитие на рак, пише zdrave.to.
Тя посочи, че френски учени се провели проучване сред 171 000 доброволци в продължение на 12 години. Експертите са се опитали да разберат как здравето на човек се влияе от диетата му.
Специалистите обърнали специално внимание на нитратите, нитритите, изкуствените подсладители и трансмазнините.
В наши дни най-често срещани в хранителните продукти са тези вещества:
Нитратите и нитритите, присъстващи в колбасите, бекона;
Изкуствените подсладители (аспартам (E951), ацелсулфам-К (E950), сукралоза (E955 ) се считат за най-вредните, използвани в производството на печени изделия, млечни продукти, сосове (както доматени, така и майонезени), дъвки, сладки напитки, и дори някои лекарства;
Трансмастните киселини се намират в бързата храна, чипс, шоколад и печени изделия.
„Отбелязвам, че изкуствените хранителни добавки са опасни. Нитратите и нитритите от естествени източници не са канцерогени “, уточни докторът.
Проучването показа, че рискът от развитие на рак на гърдата е свързан с високо количество от калиев нитрат и изкуствени подсладители в диетата, като ситуацията се влошава в случай на затлъстяване. От своя страна ракът на простатата е тясно свързан с излишък на натриев нитрит, подсладители и трансмазнини.
„И това са само междинни резултати. Проучването продължава”, казва още онколожката.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 МАЛКА пенсИЯ
19:31 26.02.2022
2 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО
19:35 26.02.2022
3 РЕАЛИСТ
Коментиран от #4
19:40 26.02.2022
4 Ето как
До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":
Като четеш внимателно етикетите, като си готвиш вкъщи. Ето youtube-каналите, които следя, и от които се уча:ГОТВЕНЕ ЗА НАЧИНАЕЩИ,
Кухнята на Звездев - La Cocina Búlgara
Полезно и бързо
Schnelle Rezepte
Коментиран от #7, #8, #10, #13
19:50 26.02.2022
5 Деси отворената
19:57 26.02.2022
6 Фарс
20:03 26.02.2022
7 Хмм
До коментар #4 от "Ето как":
Готвенето в къщи нв е проблем, обаче намирането на продуктите за това готвене е мисия невъзможна, всичко е тъпкано с консерванти и всякакви боклуци20:50 26.02.2022
8 РЕАЛИСТ
До коментар #4 от "Ето как":
Живеем в забързан свят бе, човек. Работя по над 10 часа на ден. Ставам рано, кога да готвя. Ям набързо , колкото да се заситя , прибирам се и лягам след 2-3 бири. Капитализъм. Друго си беше при социализма. 8 часа работа, стол с готвено на стола, вечеря вкъщи или на ресторант. Ох, спомени, носталгия.Коментиран от #9
21:39 26.02.2022
9 До Реалиста
До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":
Замисли се за здравето ти, човек... На този режим колко години можеш да изкараш, и да ти издържи организма. Със сигурност си в частният бизнес, и аз съм бил там, давал съм си почивка, напускам, почивам и после търся пак. При душманите в частният бизнес е така положението.А за храната при този режим - готово сготвени от "топлите точки" на някои магазини. Там има качествено готвено, вкл. супи, десерти.
23:46 26.02.2022
10 Има ли значение
До коментар #4 от "Ето как":
Само не разбрах, какво си готвиш в къщи? Вземаш всичко от магазина. Не се заблуждавайте. Всички ядем боклуци. Почти няма вече домашно производство, а всеки производител тъпчи боклуци за по голяма печалба.11:48 27.02.2022
11 цербер
15:54 27.02.2022
12 Павлина Атанасова
17:54 27.02.2022
13 Хаха
До коментар #4 от "Ето как":
кухнята на звездев точно ще те научи.17:56 27.02.2022