Отидете към основна версия

1 808 8

ЕК разреши ваксината срещу Ковид-19 на "Валнева"

  • ек-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • валнева-
  • ес

Съобщи самата компания днес

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия е разрешила използването на ваксината срещу Ковид-19 на френско-австрийската биотехнологична компания "Валнева", съобщи самата компания днес, предаде Франс прес.

Ваксината е разрешена за първична ваксинация при възрастни между 18 и 50 години. Препаратът, наречен VLA2001, e първата ваксина, одобрена в Европа, която използва традиционната технология на деактивиран вирус. Това е и първата ваксина срещу Ковид-19, която получава стандартно одобрение, а не одобрение, обвързано с пускането на пазара, както беше в случая с предишните пет ваксини заради пандемията.

На теория "Валнева" ще може да започне доставките на ваксината си в ЕС, с който сключи договор в края на 2021 г. Този първоначален договор е за 60 милиона дози до 2023 г.

Но има съмнения за запазване на тази поръчка, защото в средата на май ЕС даде да се разбере, че обмисля разтрогване на договора в контекста на значително световно производство на ваксини. Миналия петък "Валнева" призова за повече поръчки от страна на европейските страни, за да може да запази този договор.

Препаратът на "Валнева" вече бе одобрен в Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Бахрейн. Бахрейн засега единствената страна в света, в която тази ваксина е и комерсиализирана, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Свързани новини