Периодичното гладуване има положителен ефект върху тялото. Диетологът Людмила Микитюк говори за това какви процеси протичат в тялото по време на такъв тип диета, пише zdrave.to
При гладуване с продължителност от 12 до 36 часа чуждите елементи - стари и неработещи клетки, се преработват в глюкоза, която се използва за генериране на енергия, обясни експертът. Тялото, според нея, влиза в състояние на стрес и започва да решава проблема как да оцелее в новите за него условия.
Гладуването се възприема от тялото като неестествено състояние, поради което по време на дълги паузи между храненията (половин ден, ден) той включва компенсаторни механизми, тъй като трябва да „оцелее“ и да си набави енергия.
Първият източник на енергия е гликогенът (стотици глюкозни молекули, които са свързани помежду си) в черния дроб и мускулите. Следователно хората, които не ядат храна през целия ден, могат да забележат загуба на тегло от 2-2,5 кг, качвайки се на кантара.
При липса на храна тялото също превръща мастните киселини в енергия. Това води до загуба на тегло и намаляване на натоварването на сърцето и опорно-двигателния апарат. Следователно краткотрайното гладуване рестартира имунната система, която започва да се съпротивлява по-добре на вируси и инфекции.
Постенето обаче трябва да се практикува с повишено внимание, особено за тези, които имат здравословни проблеми. Докато се въздържате от храна, не трябва да спирате да пиете вода.
Диетологът препоръчва преди първото гладуване да се консултирате с ендокринолог или диетолог, за да изключите заболяванията, при които отказът от хранене дори за един ден може да бъде опасен. Сред тях експертът открои диабет, гастрит, стомашна язва.