Кето диетата, която се отличава с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да бъде свързана с по-високи нива на „лош“ холестерол и удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания като запушени артерии, инфаркти и инсулти, според ново изследване, цитирано от vesti.bg.
„Нашето проучване установи, че редовната консумация на храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини е свързана с повишени нива на „лош“ холестерол – и по-висок риск от сърдечни заболявания“, казва водещият автор на изследването д-р Юлия Иатан.
„Това проучване дава важен принос към научната литература и предполага, че вредите надвишават ползите“, казва Кристофър Гарднър, професор по медицина в Stanford Prevention Research Center, който е провел клинични изпитвания на кето диетата. Гарднър не е участвал в проучването.
„Повишеният „лош“ холестерол не трябва да се отхвърля просто като незначителен страничен ефект от диета с много ниско съдържание на въглехидрати или кето диетата“, казва Гарднър, посочвайки по-високия риск от сърдечно-съдови инциденти при хората с по-високи нива на кетони в кръвта , в сравнение с тези на по-стандартна диета.
„Обосновката на нашето проучване идва от факта, че виждаме пациенти в нашата клиника за сърдечно-съдова профилактика с тежка хиперхолестеролемия след тази диета“, казва д-р Иатан по време на презентация.
Хиперхолестеролемията или високият холестерол увеличава риска от инфаркт или други нежелани сърдечно-съдови заболявания.
„Това ни накара да се чудим за връзката между тези диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, нивата на липидите и сърдечно-съдовите заболявания. И така, въпреки това, има ограничени данни за тази връзка“, каза тя.
Проучването
Изследователите сравняват храненето на 305 души, които се хранят „кето“ с около 1200 души, които са на стандартна диета.
Те установяват, че хората на диета с високо съдържание на мазнини имат по-високи нива на липопротеини с ниска плътност, известни също като LDL, холестерол и аполипопротеин B. Аполипопротеин B е протеин, който покрива протеините на „лошия“ холестерол и може да предскаже сърдечно заболяване.
Изследователите също така забелязват, че общият прием на мазнини на участниците в диетата с повече мазнини е по-висок в наситените мазнини и има двойно повече консумация на животински източници (33%) в сравнение с тези в контролната група (16%)
„След средно 11,8 години проследяване – и след корекция за други рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и тютюнопушене – хората на високомазнинно хранене са имали повече от два пъти по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, като запушвания в артериите, инфаркт, инсулт и периферна артериална болест“, установиха изследователите.
Те казват още, че проучването „може да покаже само връзка между диетата и повишения риск от сериозни сърдечни заболявания, а не причинно-следствена връзка“, тъй като това е наблюдателно проучване, но техните открития заслужават допълнително проучване, „особено когато приблизително 1 от 5 американци съобщават, че са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, подобна на кето или пълна кето."
Д-р Дейвид Кац, специалист по лайфстайл медицина, който не е участвал в проучването, казва, че „има различни начини за съставяне на диета с високо съдържание на мазнини и е много малко вероятно всички те да имат еднакъв ефект върху серумните липиди или сърдечните болести“.
Полезно ли е крайното ограничаване на въглехидратите?
Повечето здравни експерти казват, че модерната кето диета, която забранява въглехидратите, за да накара тялото ви да гори мазнини, изключва здравословни храни като плодове, боб и бобови растения и пълнозърнести храни. При кето диетата вие ограничавате приема на въглехидрати само от 20 до 50 на ден – колкото по-малко, толкова по-добре. За да поставим това в перспектива, един среден банан или ябълка съдържа около 27 въглехидрати – нормата за целия ден.
„Тези групи храни, които трябва да бъдат елиминирани, за да се постигне кетоза, са основни източници на фибри в диетата, както и на много важни хранителни вещества, фитохимикали и антиоксиданти. Това е повод за загриженост за много здравни специалисти, които смятат, че кетогенната диета е вредна за здравето в дългосрочен план“, казват специалисти.
Кето е съкращение от кетоза, метаболитно състояние, което възниква, когато черният ви дроб започне да използва натрупаните мазнини, за да произвежда кетони за енергия. Черният дроб е програмиран да прави това, когато тялото ви загуби достъп до предпочитаното от него гориво – въглехидрати – и мисли, че гладува. Кето диетата съществува от 20-те години на миналия век, когато лекар се натъква на нея като начин за контролиране на гърчове при деца с епилепсия, които не реагират на други методи на лечение.
Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като кето, разчитат в голяма степен на мазнините, за да ви заситят. Най-малко 70% от кето диетата е съставена от мазнини.
Въпреки че можете да получите необходимите мазнини от здравословни ненаситени такива като авокадо, тофу, ядки, семена и зехтин, диетата също така позволява наситени мазнини като свинска мас, масло и кокосово масло, както и пълномаслено мляко, сирене и майонеза.
Яденето на много храни с високо съдържание на наситени мазнини увеличава производството на „лош“ холестерол в тялото, който може да се натрупа в артериите и да ограничи притока на кръв към сърцето и мозъка.