Отидете към основна версия

1 135 5

Само 11 минути активност на ден ни спасяват от преждевременна смърт

  • активност-
  • спорт-
  • интензивни тренировки-
  • тренировка-
  • преждевременна смърт-
  • здраве

Медици изчислиха, че 75 минути интензивна активност на ден са много полезни за здравето ни

Снимка: Shutterstock

Напоследък се провеждат все повече проучвания за това колко точно време, прекарано в упражнения, е необходимо на ден, за да се предотврати преждевременната смърт, да се намалят сърдечните заболявания и други хронични заболявания като диабет, затлъстяване и рак.

Сто и петдесет минути бяха първоначалната насока, която трябваше да бъде проверена, след като беше установено, че 300 минути интензивна активност е твърде много. Всъщност учените наблюдават, че полза за здравето можем да извлечем и само от 75 минути седмично.

Изследване, проведено в Обединеното кралство, показва, че само 75 минути седмично с умерена интензивност могат да намалят преждевременната смъртност с 23 %, а също така се наблюдава намален риск и при другите категории хронични заболявания, особено при сърдечните. Не само това, но мнозина ще се зарадват да научат, че удвояването или дори утрояването на това време не е показало експоненциална полза в тези проценти, а само незначителна, пише psychologytoday.com.

Така че, ако 300 минути седмично ви изглеждат непостижими или сте смятали, че 150 минути седмично са твърде много, тогава имате късмет, защото е доказано, че само 10-11 минути на ден могат да бъдат полезни за нашето здраве и са нещо, което повечето хора могат да правят. Умерената интензивност може да бъде една бърза разходка, като дори да излезете и да измиете добре колата също може да ви донесе двойна полза. Това може да бъде всичко, което може да повиши сърдечния ви ритъм за поне 10 минути. И, разбира се, всичко, което е с по-висока интензивност, е полезно, като например бягане, танци, туризъм, плуване и т.н. Бъдете креативни и се забавлявайте, съветват здравните специалисти.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Антъни Джошуа тренира като Роки Балбоа!

    Антъни Джошуа е вдъхновен от тренировъчните методи на Роки Балбоа преди завръщането му на ринга срещу Джърмейн Франклин. Ей Джей се изправя срещу амер ...
    24.03.2023
    2 030
    5
  • Огромен скандал разтърси тениса

    Един от най-големите скандали разтърси тениса, пише френския L’Equipe. Медията твърди, че компетентните органи разследват 375 срещи със съмнение ...
    24.03.2023
    4 566
    5