24 Март, 2023 15:32 1 119 5

Само 11 минути активност на ден ни спасяват от преждевременна смърт

  • активност-
  • спорт-
  • интензивни тренировки-
  • тренировка-
  • преждевременна смърт-
  • здраве

Медици изчислиха, че 75 минути интензивна активност на ден са много полезни за здравето ни

Само 11 минути активност на ден ни спасяват от преждевременна смърт - 1
Снимка: Shutterstock

Напоследък се провеждат все повече проучвания за това колко точно време, прекарано в упражнения, е необходимо на ден, за да се предотврати преждевременната смърт, да се намалят сърдечните заболявания и други хронични заболявания като диабет, затлъстяване и рак.

Сто и петдесет минути бяха първоначалната насока, която трябваше да бъде проверена, след като беше установено, че 300 минути интензивна активност е твърде много. Всъщност учените наблюдават, че полза за здравето можем да извлечем и само от 75 минути седмично.

Изследване, проведено в Обединеното кралство, показва, че само 75 минути седмично с умерена интензивност могат да намалят преждевременната смъртност с 23 %, а също така се наблюдава намален риск и при другите категории хронични заболявания, особено при сърдечните. Не само това, но мнозина ще се зарадват да научат, че удвояването или дори утрояването на това време не е показало експоненциална полза в тези проценти, а само незначителна, пише psychologytoday.com.

Така че, ако 300 минути седмично ви изглеждат непостижими или сте смятали, че 150 минути седмично са твърде много, тогава имате късмет, защото е доказано, че само 10-11 минути на ден могат да бъдат полезни за нашето здраве и са нещо, което повечето хора могат да правят. Умерената интензивност може да бъде една бърза разходка, като дори да излезете и да измиете добре колата също може да ви донесе двойна полза. Това може да бъде всичко, което може да повиши сърдечния ви ритъм за поне 10 минути. И, разбира се, всичко, което е с по-висока интензивност, е полезно, като например бягане, танци, туризъм, плуване и т.н. Бъдете креативни и се забавлявайте, съветват здравните специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гретиния

    3 0 Отговор
    Вярно е. Аз дърпам по десетина пъти на ден , и пращам от едната страна на банята , до другата.
  • 2 ново изследване

    1 2 Отговор
    1 минута средно интензивно стоене на стол ви пазят от всичко!
    През другите 23 часа и 59 минути можете да си лежите спокойно. Доказано е, че когато лежите сегиз=тогиз се обръщате на една страна ,а това ангажире всички мускулни групи!
  • 3 идеалист

    2 0 Отговор
    То добре са направили проучване хората, обаче тия 1011 минути........тая инструкторка на снимката ще те скъса още на загряващата обиколка......според скромна моя преценка!
  • 4 Копейкин

    0 1 Отговор
    чикий броят лисе ? аз си правя по 3-4 на ден долу горе толкова ми се събира
  • 5 дедо

    1 0 Отговор
    след 1000 г. всички ще сме прах и дали на някого ще му пука колко минути сме тичали