Антибиотиците са медикаменти със специфично действие, което налага съобразяването с приема на други лекарства, храни и напитки. Някои от тях могат да повлияят на ефекта на антибиотиците, като или го потискат, или го усилват. Заради това, когато сте на антибиотик, е препоръчително някои храни и напитки да не се приемат или да се ограничат до минимум.
Кои са храните и напитките, които трябва да избягвате, ако сте на антибиотик?
Внимание! Статията е с информативен характер. Консултирайте се с лекар преди прием на антибиотик и следвайте препоръките на специалистите за прием на храни и напитки.
Млечни продукти
Млечните продукти съдържат кисели бактерии, които са полезни за чревната флора, но могат да са с негативно влияние върху усвояването на активните съставки в някои антибиотици.
В млечните продукти се съдържа и голямо количество калций. Той блокира усвояването на някои антибиотици, което намалява тяхното въздействие върху болестотворните бактерии, заради които е назначено лечението.
Добавки с желязо и калций
По същата причина хранителните добавки с калций и желязо са непрепоръчителни по време на прием на антибиотик. Калцият и желязото могат сериозно да попречат на усвояването на повечето антибиотици. Заради това приемът на тези добавки е добре да се преустанови, докато трае лечението с антибиотични медикаменти.
Храни, богати на фибри
Фибрите са много полезни и ценни за здравето, метаболизма, функциите на храносмилателния тракт. Те обаче могат да попречат на усвояването на антибиотиците. Фибрите забавят скоростта, с която храната се усвоява в червата и стомаха, което се отразява негативно на абсорбцията на антибиотиците.
Алкохол
Алкохолът не се препоръчва при прием на антибиотици. Много хора мислят, че смесването на антибиотици с алкохол ще предизвика опасна реакция в тялото.
Всъщност истината е, че алкохолът по-скоро намалява драстично въздействието на антибиотика и прави приемът му недостатъчен, пише az-jenata.bg. По тази причина е много важно да не се приема, за да може медикаментът да си свърши качествено работата.
Някои антибиотици в комбинация с алкохол могат да предизвикат световъртеж, гадене, подуване на корема и други неразположения.
Кисели храни и напитки
Храните и напитките с киселинен характер намаляват влиянието на антибиотиците. Сред храните, които е добре да се избягват при прием на антибиотик, са цитрусови плодове, шоколад, кафе, безалкохолни напитки, доматени сосове. Киселата среда потиска абсорбцията на антибиотиците и намалява техния ефект.