Отидете към основна версия

4 024 14

С какво да заменим бялата захар?

  • захар-
  • заместители-
  • здраве-
  • здравословно-
  • подсладители

8 здравословни заместителя на захарта

Снимка: Shutterstock

Следващия път, когато искате да добавите нотка сладост към любимата си храна или напитка, помислете внимателно за подсладителя, който използвате. Повечето хора консумират твърде много добавена захар под формата на рафинирани подсладители като бяла захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Те често се добавят към подсладени напитки, сладки зърнени храни, сладки закуски и десерти, пише Edna.bg.

Хранителните навици, които включват честа консумация на добавена захар, са тясно свързани със сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и мастна чернодробна болест.

Въпреки че е напълно здравословно понякога да се наслаждавате на храните, които съдържат малко количество добавена захар, поддържането на общия ви прием на захар до минимум може да помогне за намаляване на риска от тези състояния и да подобри здравето ви.

Ако искате да избегнете приема на обикновени рафинирани подсладители като бял захар, има много алтернативни избори на разположение. Някои от тях дори съдържат нула или много малко калории.

Ето кои са те:

Сироп от агаве

Сиропът от агаве осигурява повече хранителни вещества от обикновената захар, но по-малко от меда. Много е ароматен, така че може да не се наложи да използвате много. Той обаче е с високо съдържание на калории и съдържа много фруктоза – дори повече от царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза – което може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване, ако го консумирате в прекомерни количества. Нектарът от агаве може също да не е добър избор за хора с диабет.

Стевия

Стевия е растителен екстракт с малко или никакви калории. Освен това е много по-сладък от захарта, така че имате нужда от по-малко от него, за да осигурите същото количество сладост. Тъй като екстрактът от стевия е с много ниско съдържание на калории, той се счита за здравословна алтернатива на захарта за тези, които имат диабет или трябва да контролират теглото си.

Кленов сироп

Кленовият сироп е с високо съдържание на антиоксиданти и богат на минерали, включително калций, калий, желязо, цинк и манган. Въпреки това, подобно на други естествени подсладители, кленовият сироп е с високо съдържание на калории и трябва да се консумира умерено.

Фурми

Фурмите са богати на фибри, минерали и витамини, така че използването на паста от фурми като подсладител във вашите рецепти може да добави повече хранителна стойност към вашата диета, отколкото просто използването на трапезна захар.

Мед

Медът съдържа повече хранителни вещества от трапезната захар, включително антиоксиданти, минерали и витамини. Освен това е по-лесно смилаем от трапезната захар и насърчава здравето на червата. Въпреки това, подобно на трапезната захар, медът е с високо съдържание на калории и се разгражда до глюкоза и фруктоза, така че представлява някои от същите рискове за здравето, когато се яде в излишък.

Кокосова захар

Кокосовата захар обикновено винаги е нерафинирана, така че запазва всичките си витамини и минерали и не причинява колебания в кръвната захар. Кокосовата захар обаче има същото количество калории като трапезната захар и все още е с високо съдържание на въглехидрати и фруктоза. Това означава, че хората, които искат да отслабнат, трябва да ограничат приема. Освен това може да не е най-добрият вариант за тези, които имат диабет.

Ксилитол

Ксилитолът, сорбитолът и други захарни алкохоли са нискокалорични подсладители, които обикновено са 25% до 100% толкова сладки, колкото захарта. Захарните алкохоли не насърчават образуването на кариес и не причиняват внезапно повишаване на кръвната захар, което може да ги направи добър вариант за хора с диабет. Въпреки това, както всички захарни алкохоли, ксилитолът може да има слабителен ефект, причинявайки диария и подуване, когато се консумира в големи количества.

Екстракт от монашески плод

Монашеският плод може да бъде здравословен заместител на захарта, който да опитате, ако искате да ограничите калориите. Не е необходимо да използвате много, тъй като екстрактът от монашески плодове е 250-300 пъти по-сладък от захарта. Освен това е подсладител с нулево съдържание на захар и калории, без вредни странични ефекти. Въпреки това, наличните в търговската мрежа екстракти от монашески плодове са обработени до известна степен и може да съдържат други захари или подсладители, така че не забравяйте да проверите етикета.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини