Отидете към основна версия

4 132 21

Почина проф. Милан Миланов

  • почина-
  • проф. милан миланов-
  • пирогов

Притежаваше умението да излиза с шега и от най-патовата ситуация. И онзи дар, даден на личностите от Бога, да се шегуват и със самите себе си

Снимка: Архив

Почина едно от известните имена в българското здравеопазване - проф. Милан Миланов. Той бе един от инициаторите за възстановяването на Българския лекарски съюз, запален пироговец и един от създателите на системата за трансплантации у нас.

„С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Напусна ни изключителен лекар и обществен деец. Човек с широка душа и сърце, който винаги е отстоявал интересите на лекарското съсловие, с ясното убеждение, че са интереси на цялото общество!", написаха от БЛС.

Проф. Миланов е роден на 29 септември 1945 г.

в София. През 1973 г. завършва Медицински университет в столицата. Специализира анестезиология, интензивно лечение и спешна медицина, а по-късно и трансплантация в Европейския университет в Барселона. През периода 1991 – 1992 г. е заместник-министър на здравеопазването. Два пъти е бил заместник-председател на Българския лекарски съюз, както и два мандата председател на Столичната лекарска колегия.

Той е бивш председател на Централната комисия

по професионална етика към БЛС. „През 2021 година в навечерието на Деня на българския лекар и по повод 120-тата годишнина от създаването на Български лекарски съюз, проф. Миланов получи специално изработена статуетка и грамота от съсловната организация, припомниха оттам.

Отдадеността, човечността и любовта му

към съсловието остават трайна следа в нашето съзнание и ще продължат да бъдат пример за нас!", допълниха от съюза. Управителният съвет на БЛС изказва своите най-искрени и дълбоки съболезнования към неговото семейство и близки.

Проф. Миланов бе и първият координатор

по донорство. Неведнъж се случваше след тежко дежурство да пътува във вехтите по онова време, в средата на 90-те години, служебни микробуси до друг град, откъдето му се бяха обадили за случаи на мозъчна смърт. Беше отзивчив и готов всякога да помогне, но не премълчаваше острите си критики дори към най-високопоставени персони, припомнят от clinica.bg.

Притежаваше умението да излиза с шега и от най-патовата ситуация. И онзи дар, даден на личностите от Бога, да се шегуват и със самите себе си.

Поклон пред паметта му!

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини