Отидете към основна версия

2 501 7

За здрави кости и стабилна кръвна захар хапвайте извара

  • извара-
  • сирене-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • здравословна храна

Шест ползи от редовното хапване на извара

Снимки: Shutterstock

Изварата, която е традиционен за българите продукт, напоследък става много популярна и все по-обичана храна. Забелязва се, че все по-често е показван в социални мрежи, катo TikTok и Instagram, особено нискомаслената извара, която има консистенцията на крема сирене. Може да я хапваме намазана върху филийка хляб, да а ядем с палачинките, омлета, салатите и т.н. Най-хубавото е, че има много ползи за здравето от изварата. Ето кои са те, според "Pop Sugar".

Балансира нивата на кръвната захар

Изварата помага за балансирането на нивата на кръвната захар, споделя Джен Басуик, диетолог. Тя съдържа добро количество протеин и когато се комбинира с подходящо ястие, спомага за забавянето на разграждането на другите хранителни продукти. Така се предотвратяват остри покачвания на кръвната захар, пише teenproblem.net.

Засища

Изварата съдържа много протеин и така сте сити дълго време. Комбинирайте я с крекери, плодове, зеленчуци и ще видите, че апетитът ви намалява в останалата част от деня.

Помага за здравето на костите

Този вид млечен продукт е пълен с калций, който е много важен елемент за изграждането на здрави кости. Богат е на протеин и фосфор, които също подкрепят костната система, припомня Аманда Сауцеда, диетолог.

Подобрява стомашното здраве

Ако стомахът ви е здрав, цялостното ви здравословно състояние е по-добро. Избирайте извара, на която пише "живи и активни култури". Това значи, че в нея се съдържат пробиотици (полезни бактерии), които спомагат за храносмилането, редовно ходене до тоалетна и борба с подутия корем.

Подпомага нервната система

В изварата се съдържат витамини от групата В, като рибофлавин и витамин В12. Те подпомагат нервната система, синтезът на ДНК и производството на енергия. Богата е и на йод, който помага за здравето на щитовидната жлеза.

Намалява риска от диабет тип 2

Проучване установява, че нискомаслената диета намалява риска от развитие на диабет тип 2. Затова, хубаво е да избирате извара с 1-2% масленост.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини