Отидете към основна версия

2 435 1

Възлите на щитовидната жлеза се топят лесно и бързо

  • щитовидна жлеза-
  • профилактика-
  • възли-
  • премахване

Това става с термоаблация

Снимка: Shutterstock

Заболяванията на щитовидната жлеза засягат предимно жените. Данните показват, че 17% от представителките на нежния пол на възраст до 60 години страдат от понижена функция на щитовидната жлеза, докато при мъжете този процент е едва 8%.

Хипо- и хипертиреоидизмът, наред с хашимото и образуването на възли, са другите чести заболявания, които се наблюдават на щитовидната жлеза у нас. Първите се лекуват предимно с медикаменти. Възлите обаче, ако са до 1 см се премахват. Това става с т.нар. термоаблация. Методът се прилага в чужбина и при злокачествени възли, като в най-скоро време това ще става и в България.

„По принцип над 90% възлите на щитовидната жлеза са доброкачествени и не заплашват здравето на човека нито живота по никакъв начин. Трябва да са достатъчно големи, за да може да се извърши термоаблация до 1 см. Дори да е под 1 см и да е злокачествен не представлява проблем. При лимфни метастази се предприема действие. Ежегоден контрол осигурява едно спокойствие“, казва доц. д-р Александър Шинков, дм – член на управителния съвет на БСТП.

Що се касае до възпалението на щитовидната жлеза, симптомите за това са: „необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването – състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно“, казва проф. д-р Русанка Ковачева.

Приемът на йод е ключов за здравето на щитовидната жлеза. Допреди малко повече от 10-тина години „гушата“ беше сред най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза. Тя се причиняваше от недостатъчния прием на йод. С масовия процес на йодизиране на солта този проблем беше ликвидиран в периода 2000-2008 г.

Най-сигурният начин за навременно коригиране на хормоналният дислабанс, причинен от щитовидната жлеза, са контролни прегледи един път в годината. „Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи. Ако те липсват, това може да доведе до усложнения, включващи затлъстяване, разстройства от депресивен характер и повишен риск от проблеми с фертилитета“, споделя Мария Силяновска председател на ВИОМ.

От 2008 г. 25 май е вписан в списъка на Световната здравна организация, като цялата седмица след него е посветена с различни събития свързани с тази информираност.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини