30 Май, 2024 08:25 2 331 1

Възлите на щитовидната жлеза се топят лесно и бързо

  • щитовидна жлеза-
  • профилактика-
  • възли-
  • премахване

Това става с термоаблация

Възлите на щитовидната жлеза се топят лесно и бързо - 1
Снимка: Shutterstock

Заболяванията на щитовидната жлеза засягат предимно жените. Данните показват, че 17% от представителките на нежния пол на възраст до 60 години страдат от понижена функция на щитовидната жлеза, докато при мъжете този процент е едва 8%.

Хипо- и хипертиреоидизмът, наред с хашимото и образуването на възли, са другите чести заболявания, които се наблюдават на щитовидната жлеза у нас. Първите се лекуват предимно с медикаменти. Възлите обаче, ако са до 1 см се премахват. Това става с т.нар. термоаблация. Методът се прилага в чужбина и при злокачествени възли, като в най-скоро време това ще става и в България.

„По принцип над 90% възлите на щитовидната жлеза са доброкачествени и не заплашват здравето на човека нито живота по никакъв начин. Трябва да са достатъчно големи, за да може да се извърши термоаблация до 1 см. Дори да е под 1 см и да е злокачествен не представлява проблем. При лимфни метастази се предприема действие. Ежегоден контрол осигурява едно спокойствие“, казва доц. д-р Александър Шинков, дм – член на управителния съвет на БСТП.

Що се касае до възпалението на щитовидната жлеза, симптомите за това са: „необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването – състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. Липсващият елемент от пъзела може да се открие, ако пациентите се преглеждат редовно“, казва проф. д-р Русанка Ковачева.

Приемът на йод е ключов за здравето на щитовидната жлеза. Допреди малко повече от 10-тина години „гушата“ беше сред най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза. Тя се причиняваше от недостатъчния прием на йод. С масовия процес на йодизиране на солта този проблем беше ликвидиран в периода 2000-2008 г.

Най-сигурният начин за навременно коригиране на хормоналният дислабанс, причинен от щитовидната жлеза, са контролни прегледи един път в годината. „Колкото по-рано се диагностицира нарушение на щитовидната жлеза, толкова по-добре, защото веднъж идентифицирани, симптомите могат да бъдат добре управлявани от лекар специалист. Пациентите с понижена функция на жлезата се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи. Ако те липсват, това може да доведе до усложнения, включващи затлъстяване, разстройства от депресивен характер и повишен риск от проблеми с фертилитета“, споделя Мария Силяновска председател на ВИОМ.

От 2008 г. 25 май е вписан в списъка на Световната здравна организация, като цялата седмица след него е посветена с различни събития свързани с тази информираност.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    15 1 Отговор
    Пожелавам бързо оздравяване на всички болни хора (от всякакви заболявания)!

    А също така пожелавам на СЗО да бъде разформирована, а членовете й опандизени, за геноцид над човечеството!

    Всяка държава си има достатъчно добри специалисти, които могат да реагират при необходимост! Ако теоретично се окажат неподготвени в дадена ситуация, то винаги могат да се обърнат към своите колеги лекари по света!
    Няма нужда една организация (съмнително колко здравна) да диктува политиките си на цялото човечество!
    Никой не ги е избрал да правят такова нещо!

    Моментално България вън от СЗО!!!