Отидете към основна версия

1 910 3

7 храни и напитки съсипват червата

  • черва-
  • чревна микрофлора-
  • чревно здраве-
  • храни-
  • вредна храна-
  • мазнини

Тези храни са определени от диетолозите са най-големите врагове на чревното здраве

Снимка: Shutterstock

Лекари изброиха седем изключително вредни храни, които най-вероятно похапваме често, но всъщност могат да нанесат сериозен удар върху здравето на червата, съобщава изданието The Health Site. Списъкът с тези храни включва:

пържени храни преработено месо захар изкуствени подсладители изкуствени оцветители и аромати бърза храна алкохол

Най-вредните храни за червата

Трансмазнините, които се намират в изобилие в пържените храни, са истински „терористи“ за вашите черва. Те не само причиняват възпаление, но и могат да нарушат баланса на полезните бактерии, създавайки благоприятна среда за развитие на патогени.

Бекон, колбаси и месни деликатеси - консумацията на всичко това носи скрита опасност. Консервантите, на които е богата тази храна, могат да предизвикат развитието на рак на дебелото черво. Освен това преработеното месо се усвоява зле от организма и натоварва храносмилателната система.

Прекомерната консумация на захар е истинска „бомба“ за червата. Това води до прекомерно размножаване на вредни бактерии и дрожди, нарушавайки микрофлората и подкопавайки здравето на имунната система.

Аспартам, сукралоза, захарин не са никак безобидни заместители на захарта, които някои хора погрешно смятат и за здравословни. Те не само не носят ползи, но, напротив, нарушават чревната микрофлора, намаляват броя на полезните бактерии и насърчават растежа на патогенни микроорганизми.

Изкуствени оцветители и аромати - тези вещества, често използвани в сладкарски изделия, напитки и други продукти, не само не осигуряват ползи, но също така могат да повлияят негативно на полезните чревни бактерии, нарушавайки тяхното функциониране.

Бързото хранене е класически пример за нездравословна храна, която съчетава всички негативни фактори: излишни количества нездравословни мазнини, захар и сол. Тези компоненти усложняват храносмилането, насърчават възпалението на червата и нарушават баланса на бактериите.

Алкохолът не само влияе негативно на черния дроб, но може да доведе и до разрушаване на чревната флора, причинявайки дисбиоза и други храносмилателни проблеми.

Здравето на червата е от ключово значение за цялостното благосъстояние. Избягвайки консумацията на нездравословни храни, можете да подобрите храносмилането, да укрепите имунната система и да се отървете от неприятните симптоми, свързани с нарушения на стомашно-чревния тракт, пише zdrave.to.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини