Отидете към основна версия

374 1

Недостигът на сън по време на бременност крие риск от проблеми при развитието на децата

  • бременност-
  • сън-
  • деца-
  • здраве-
  • рискове за здравето

Бременните жени, които не спят достатъчно, може да са изложени на по-висок риск да имат деца с изоставане в неврологичното развитие

Снимка: Shutterstock

Бременните жени, които не спят достатъчно, може да са изложени на по-висок риск да имат деца с изоставане в неврологичното развитие, предаде Ройтерс, като цитира ново проучване.

При бебетата на жени, които са спали средно по по-малко от седем часа на нощ по време на бременността, е установен този проблем, особено при момчетата, се казва в научна статия, публикувана в изданието Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Според проучването рискът от забавяне на развитието на емоционалните, поведенческите, двигателните, когнитивните или речевите умения на децата е свързан с нивата на с-пептида в кръвта на пъпната връв, отбелязва Ройтерс. Това е белтък, свързан с производството на инсулин от панкреаса.

Констатирано е вече, че малкото сън по време на бременност има връзка с проблеми, свързани с кръвната захар в организма, които могат да повлияят на неврологичното развитие на бебетата, отбелязват изследователите, цитирани от Ройтерс и БТА.

Проучването обаче не може да докаже, че недоспиването води до забавяне на неврологичното развитие.

"Нашето проучване дава на семействата знания, които могат да формират по-здравословни навици по време на бременността и да допринесат за благосъстоянието на следващото поколение", се казва в разпространено изявление на ръководителя на изследването д-р Пън Чжу от Медицинския университет в Анхуей, Китай.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини