Last news in Fakti

19 Декември, 2011 16:12 18 591 36

Обявиха винетките за дискриминационни

  • винетка-
  • кзд

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) поиска от правителството да преразгледа цените на винетните такси, съобщава БГНЕС. Предписанието е изпратено до министрите на регионалното развитие и финансите.

В него се настоява месечният размер на винетната такса да не надвишава 10% от цената на годишния стикер, седмичният да не надхвърля 5 % от нея, а дневният  - 2 % от цената на годишния. От КЗД искат също така годишната винетка да важи от дата до дата вместо за календарна година и да се въведат дневни стикери за возила до 3.5 тона.

Комисията препоръчва на Министерски съвет да обсъди нормативни промени с цел събиране на винетните такси по електронен път и за замяна на физическите винетни стикери с електронна винетка.

Според КЗД сега действащото законодателство у нас противоречи на Директивата Евровинетка, практиката на Съда на ЕС в Люксембург и националните мерки в другите държавите членки, защото налаганите винетни такси не отговарят на изискването да са пропорционални на времето на ползване, което прави цените им дискриминационни.

Според КЗД Директива Евровинетка изисква цените на краткосрочните винетки да са пропорционални на продължителността на времето на ползване, за да не бъдат поставяни потребителите, които ползват рядко и инцидентно пътната инфраструктура, в положението да заплащат значително по-скъпо за определен период от време в сравнение с тези, които ползват годишни винетки.

При сега действащите цени за ППС от ІІІ категория месечната винетка струва 25 лева, а годишната 67 лева. Това означава, че при годишните винетки ползването на пътищата за един месец струва на потребителя 5.58 лева, а иначе месечната винетка е 4-5 пъти по-скъпа – 25 лева.

Комисията отхвърля аргумента на заинтересованите министерства, че сега установената валидност на годишните винетки улеснява контрольорите. Те можели да установят дали съответното движещо се по пътищата ППС има такава, ориентирайки се само по художествения дизайн на годишната винетка, без да се налага да го спират за проверка.

Според КЗД този метод не е в състояние да осигури ефективен контрол, защото годишните винетки са едва 33% от продадените. Останалите 67% са краткосрочни, за които визуалният метод на контрол е абсолютно неприложим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име:

    2 1 Отговор
    И освен това. Редно ли е хора от София, Пловдив и градовете, които имат достъп до магистрали и хубави пътища да плащат същите цени за винетки каквито и хората от северозападния резерват където почти няма пътища?
  • 2 ffff

    2 1 Отговор
    София и Пловдив хубави пътища ?!? Извинявай , ама ти нещо не си в час ...

    Коментиран от #4

  • 3 До #2

    5 0 Отговор
    Извинявай и ти, ама да си ходил някога в последните години към Видинско и Монтанско?
  • 4 Име:

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ffff":

    @2 Да бил ли си в резервата? В София улиците са направо извънземни в сравнение с тия от северозапада. В Монтана ги поуправиха поне главните. Но е нечовешко да плащаш винетка и да минаваш през Петрохан примерно. Там беше АД миналата година особено северната страна.
  • 5 Горд селянин

    0 2 Отговор
    Само един Петрохан, да ти кажа ли че във Видин асфалтираха целия булевард и преди 1-2 години оправиха пътищата между по-голямите градчета в община Видин. Аз като минавам през София се лова за главата от дупките по пътя.

    Коментиран от #11

  • 6 йохн

    3 0 Отговор
    колко добре си бяхме без винетки...
  • 7 гражданин

    1 0 Отговор
    В Австрия,Унгария и много други страни винетка се заплаща само за ползванена Автомагистрала.В България такива просто няма.Нито фукнята на Бойко-"Люлин" където откраднаха парите за аварийнана лента в тунелите.Нито разпадащите се Тракия,"Хемус"/същата картинка на тунел Правешки ханове/ отговарят на нещо като подобие на магистрала...Така,че защо да плащаме винетни такси, след като парите ни отиват в уж бившата банката на Цветелина Бориславова-Си Банк,а до пътищата ни не достига и една стотинка от парите ни.Нека ни направят първо пътища /както е в Румъния/пък тогава да ни искат пари за винетки.Дотогава просто ще караме без винетки...
  • 8 Гошу

    1 0 Отговор
    Не ме интересуват контрольорите.Щом съм платил ще карам.Като не им харесва да напуснат.Каква е тая система подчинена на чиновника.Ай с....р.Хем ги изхранваш,хем се мъчат да те е...т.
  • 9 Гого

    3 0 Отговор
    Само ни събират парите а пътищата са отврат аз живея във София и мога да кажа че само на някои от улиците няма дупки иначе по кварталите е като лунен пейзаж. Докато направят магистралата до Бургас старата ще е за основен ремонт то и във момента до Пловдив е на кърпежи цялата хората се изнасят ще се изнасят на луната да живеят а ние още се борим със дупките. Плащаме скъпи винетки а караме по разбити пътища може би премиерът така мисли да стимулира икономиката като бръкне във джоба на шофьора като ремонтира окачване всяка година ако все още не са му запалили колата.
  • 10 Гост

    6 0 Отговор
    Винетки трябва да има само за магистралите,както е в белия свят,а не за дупките от републиканската пътна мрежа и селските калища...
  • 11 Име:

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Горд селянин":

    @5 И какво от това че асвалтираха булеварда той си беше швейцарско сирене. А всички останали улици във Видин са отвратителни бе човек. Плюс това и новоасвалтирания булевард е на вълни, а за кръговите движения, които наслагаха е няма по-голяма простотия.

    Коментиран от #18

  • 12 GOGO

    4 0 Отговор
    Този коментар го писах преди около година. Веднага язвително ме питаха дали не искам да има и почасова винетка! Бъгаринът е прост и глупав! Той дори да вижда и да разбира, че нещо не е правилно, и че в нещо е сбъркал - ще продължава на инат да държи на своето! Само вижте резултатите от изборите!
    Ето и моят стар комантар:
    Ще коментирам сроковете, за които се издават винетките. Винетките трябва да бъдат за СРОКОВЕ, които са УДОБНИ ЗА НАС – ШОФЬОРИТЕ!
    Шофьорите, които не излизат почти целогодишно от населените места или по финансови причини не желаят да си закупят целогодишна винтка се нуждаят:
    - ако излизат инцидентно, за един ден, ще им трябва еднодневна винетка;
    - ако излизат в края на седмицата ще им трябва винетка за 3 дни – петък, събота и неделя;
    - ако излизат за цяла седмица ще им трябва винетка за 10 дни – от петък до следващата неделя включително.

    Освен, че трябва да са удобни със сроковете, за които се издават, винетките трябва да са с цени, които реално отговарят на ползваната услуга!
    Цената на дневната винетка би трябвало да бъде около 1,00лв. /67лв:365=0,18лв./. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 3 дни би трябвало да бъде около 1,50-2,00лв. /67лв:120=0,56лв/. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 10 дни би трябвало да бъде около 3,00-4,00лв /67:36=1,86лв/. Но ни принуждават да вземем две седмични винетка за общо 20,00лв.!

    За съжаление, като гледам сроковете, за които се издават винетките, техните цени и състоянието на пътищата, по които се движим – всичко е ясно – винетките ги плащаме, за да ни измъкнат някой и друг лев от джоба!

    Коментиран от #13

  • 13 Име:

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "GOGO":

    @12 А защо не и добавка към това. Просто една компютърна програма на КАТ която да въвежда срока за винетка примерно към регистрацията на автомобила. За да спрем да си лепим глупости по стъклата. А при внезапна проверка от КАТ-аджии просто да се обаждат и да проверяват дали съотвения номер има закупена и активирана винетка. Толкова ли е сложно. Хем така ще се спестят пари за печатане на хиляди милиони гадни стикерчета, за поръчването на една програма която ще се ползва в цяла Б-я, че и може да остане някой лев за пътищата.

    Коментиран от #19

  • 14 николай сапаревски

    1 0 Отговор
    правилно
  • 15 Бранко

    2 0 Отговор
    Ако ме питате мен да я направят цената спрямо минималната работна заплата,но това няма да стане разбира се.Но все пак ако дори сегашните искания станат факти пак ще е по добре спрямо сега
  • 16 toldo

    2 0 Отговор
    само пари на вятъра.Би било добре при купуване на винетка като подарък да ти дават накрайници
  • 17 bai luzi

    3 0 Отговор
    и биалетки и амортисьори и тампони и джанти ахх колко джанти изкривих и по една голяма брадва и къде видим катаджия по дебелата чивия да се научи че на подкупи само не се живее
  • 18 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Име:":

    @11 pokarai iz evropa naprimer v italia i ispania i shte se ubedish che kragovite pomagat za da se ulesni trafika,a otnosno vinetkite shte kaja che oshte kogato reshiha dagi vavejdat triabvashe dase vdignem i da kajem che za tia patishta niama da plashtame.sega e kasno minke.
  • 19 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Име:":

    @13 ideiata za vavejdaneto na sistema v koiato da e vidno na patniat policai dali si zaplatil taksata e ok obache propuskash che niakoi hora niama da ispusnat lapanicata ot pechateneto na vinetkite.

    Коментиран от #21

  • 20 Пламен

    1 0 Отговор
    Добър ден!... Все едно да обявят тревата за зелена!...
  • 21 Име:

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ВИП АМГ":

    @19 Пределно ясно ми е че е доста друдно да станеш от масата с яденето, особено в България. А относно кръговите - ДА те са с по-голяма пропускателна способност, НО не и в Б-я където правилата не се знаят и ще стане още по-голямо объркване, трафик и катастрофи. Защото думата предимство никой не я зачита особенно във Видин, където повярвай движението е по-кофти от София, заради културата и манталитета на повечето ми съграждани от Вд. Казвам ти ужасен град за шофиране е. Не знам защо хората с Перник се бъзикат. Има 2 типа шофьори в Видин ( и 2та не спазват правилата) Единия тип карат с 15 км/ ч и са супер неадекватни и правят такива движения по-пътя ,че просто трябва да им четеш мислите (няма мигачи, няма знаци - НИЩО). Другия тип са състезателите които карат с 100 в града (към тях спадат и изнервените от първия тип).
    Във Видин важи едно много особено правило. Ако нарушаваш закона, но се движиш много бавно , водачите смятат че не го нарушават. Така се минава на червено и други тарикатлъци , но бааавно. Смятат че това отменя забваните.... АД истински АД

    Коментиран от #22

  • 22 ВИП АМГ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Име:":

    @21 kolega s visoki globi a ne s proseshti policai shte se vlezne v chas.az ne jiveia v BG ot niakolko godini no kogato se pribiram za niakoia sedmica v rodnata Sofia se hvashtam za glavata kakvi idioti se dvijat po patishtata.
  • 23 емерсон фитипалди

    4 1 Отговор
    Не е честно да се изисква винетка за всяка кола. По-честно е да се изисква такава от всеки шофьор. Например свързано с ЕГН-то. Ти не можеш да караш едновременно всички коли, които са под ръка - лични, служебни, на роднини, стари, нови. Ама шофьорите са по-малко от колите и онези, дето са грабнали вили вместо вилици няма да оставят лапачката.

    Коментиран от #32

  • 24 симеон

    4 0 Отговор
    тридневна -1лев
    10 сневна - 3лева
    месечна -6лева
    годишна от дата до дата както и всички останали 67лева
    стикер няма защото ми пречи да виждам и ако не го махна ще лапа ченгето
    глоба за каране без фактура за платена пътна такса 67 лева и спиране на автомобила от движение за 1 месец като след това не ти искат да платиш винетка за да ти върнат талона както е в момента защото това е рекет
    така мисля аз и на това съм съгласен да плащам при положение че приходите от това се слагат в отделна сметка и на края на всяка финансова година се побликува списък с приходи и разходи до стотинка
  • 25 2345

    2 0 Отговор
    за да няма дискриминация,ще ни вдигнат годишната винетка,а другите остават на същите нива.това е бг
  • 26 кгб

    3 0 Отговор
    ТО ДА Е САМО ВИНЕТКАТА!В АВСТРИЯ СЕ КУПУВА ВИНЕТКА И СЕ НОСИ В ДОКУМЕНТИТЕ ТЪЙ КАТО МОЖЕШ ДА КАРАШ САМО ЕДНА КОЛА А НЕ ДВЕ. ЗАЩО ТУК НИ КАРАТ ДА ЛЕПИМ ВИНЕТКАТА ?ЗА ДА МОЖЕ ЛАПАЧИТЕ ОТ АПИ ДА СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ И ДА СЕ КРАДАТ ТЕЗИ НЕЗАКОННО ВЗЕТИ ПАРИ ПОД ВСЯКАКВА ФОРМА! ЩО ЗА ТЪПО ОБЯСНЕНИЕ Е ЧЕ ТОВА СЕ ПРАВИ ЗА "УДОБСТВО" НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ? НЕ Е ВЕРНО ЧЕ ЩЕ СТРУВА СКЪПО АКО ГОДИШНАТА ВИНЕТКА СЕ НАПРАВИ ДА ВАЖИ ОТ ДАТА ДО ДАТА А НЕ ЗА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА , КАКТО СА НАПРАВЕНИ МЕСЕЧНИТЕ И СЕДМИЧНИ ВИНЕТКИ С ПЕРФОРАЦИЯ ТАКА ЩЕ НАПРАВЯТ И ГОДИШНИТЕ И ТОГАВА НЯМА ЗА 3 МЕСЕЦА ДА СЕ НАЛАГА ДА СИ КОПУВАШ ГОДИШНА ВИНЕТКА ! НО ТОГАВА НЯМА ДА МОЖЕ ДА КРАДАТ ПО ТОЗИ ПЛАДНЕШКИ И НАГЪЛ НАЧИН! АМА НАЛИ СМЕ ОВЦЕ!? БОЙКО АКА НЕ СПРЕШ ЦЯЛАТА ТАЗИ НАГЛОСТ И ТЕЗИ ПЛАДНЕШКИ ОБИРИ НИЩО ХУБАВО НЕ ТЕ ЧАКА!
  • 27 гост

    2 0 Отговор
    АБЕ ТИЯ ВИНЕТКИ СА САМО ЗА ПРОВИНЦИЯТА ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕМАХНАТ НАПЪЛНО , АКО ИЗКАТ ПЪТЕН ДАНЪК ДА ГО ВКЛЮЧАТ В ЦЕНАТА НА ГОРИВОТО ИНАЧЕ СОФИЯНЦИ , ПЛОВДИВЧАНИ И Т.Н. И ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО**********ДИСКРИМИНАЦИЯ Е ТОВА...............
  • 28 hienata

    0 0 Отговор
    12@ - Колега, твоя коментар явно са го е прочели тези които определят цените на винетките, само че, малко на обратно. Сутринта някакъв "льльо" изказа мнение,че видите ли ако запазят цената на месечната винетка и тя е ценообразуваща,то годишната трябвало да бъде над 150 лв. (б...ти наглия тип).
    21@ Име: - колега, ти не знаеш,но аз знам защо се бъзикат с шофьорите в Перник:1. "Щом съм направо значи съм с предимство , дясно стоящия си е някакъв стоящ" 2. "Абе тоя какво се мотае по пешеходната пътека,я малко да го насметем" (поради това има толкова много лежащи полицаи в Перник) 3. Скорости от порядъка на 100-120 в града се смятат за абсолютно нормални (участъка м/у кварталите "Мошино" Тева") - ако има перничанин нека ме корегира.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "hienata":

    @28 Виж какво същото е и във Видин. Който е направо той е с предимство. А си му излязъл от дясно , а те е ударил. И още едно правило има - който се движи по по-голямата и по-широка улица- той е с предимство. А в Перник съм карал 4- 5 пъти и не съм имал проблеми...
  • 31 PlimP

    1 0 Отговор
    2345, абсолютно прав си, за съжаление :( и с тая електронна винетка ще се намали шансът да си купиш втора ръка, имам предвид, че тази година попаднах на следния случай, на един познат в началото на март им бяха раздали, като премия от фирмата в която работи, винетки за 2011г.( което е адски, тъпо щото в средата на март, на който му трябва год.вин. отдавна е закупил такава) и купих от него 3 чисто нови стикера съответно на цена много по-ниска от тази в търговската мрежа
  • 32 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "емерсон фитипалди":

    23, "уникална" идея и хората дето се качват 3 пъти в годината да шофират, заради умници като теб ше се наложи да се бръкнат още, ако у вас примерно сте 3-ма шофьори и делите един автомобил, ще си го набутате на 3 ката и ще сте извънредно щастливи 3х70=210, щото си гениален
  • 33 Константин Белев

    0 0 Отговор
    А дай Боже да има поне малко правда в тази държава.
  • 34 valo67

    1 1 Отговор
    Софиянци какво реват за винетките?Като за цяла София не се изисква винетка. А за тези дето петък и неделя задръстват съответно изходите и входовете на София да си стоят по селата и там има достатъчно работа.

    Коментиран от #35

  • 35 Ешреф Топчу

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "valo67":

    @34 tocno taka karat si kolite bez vinetki...kvo mu dreme na coveka
  • 36 кибик

    1 0 Отговор
    Тези, дето карат три пъти в годината ще си купят дневна или седмична винетка, умнико, пак индивидуална. Иначе какво се получава: купиш си кола - винетка, продадеш кола - губиш винетка, смениш стъкло - купиш винетка, развали се колата за сума ти време и вземеш назаем - тя пък няма винетка и т.н. Главният герой на пътя е не колата, а човекът. Ако един автомобил го оставиш ще стои 100 години и нищо няма да направи, но качи в него човек и виж какво става.