21 Май, 2019 15:50 5 418 31

Българин ли е казал на Кьовеши "Патриоти сме, крадем само от еврофондове"?

  • лаура кьовеши-
  • европейски главен прокурор

За това изказване призна самата тя

Българин ли е казал на Кьовеши "Патриоти сме, крадем само от еврофондове"? - 1
Снимка: БГНЕС

"Прокурор ми каза: Виж, Лаура, ние сме патриоти, ние не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове". Това обяснява в интервю за "Файненшъл таймс" Лаура Кьовеши, която е бивш шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния.

Сега тя е и водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС за разследване на злоупотребите с евросредства, пише mediapool.

Вестникът уточнява, че разговорът за "кражбата" е станал на "среща на най-високо ниво на прокурори от района". В Югоизточна Европа има само три страни членки на ЕС – България, Гърция и Румъния. Кьовеши изрично уточнява, че прокурорът не е румънец.

"Политици и бизнесмени се уплашиха, когато видяха, че магистратите могат да ги хванат. Макар да са притеснени, че повече няма да могат да крадат, Румъния далеч не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Мнозина румънци смятат, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно", разказва в интервюто Кьовеши, цитирано от сайта "Дневник".

Според нея има огромна нужда гражданите да бъдат образовани за борба за корупцията.

"Бях много изненадана, когато казах на студенти: "Вижте, ако давате пари на преподавател, за да си вземете изпита, това е престъпление", защото те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", каза Кьовеши

"Не са ли се опитвали да подкупят вас", пита журналистът от "Файненшъл таймс" Алек Ръсел. "Не", отвръща Кьовеши. "Не смеят?", настоява журналистът. "За мен има толкова много митове, че мисля, че дори и не им идва наум", допълва румънката.

Статията започва с история за това как малко преди да отпътува за Букурещ, журналистът е помолен от Кьовеши да не се спазва форматът на рубриката "Обяд на FT със...". Причината е, че поканеният сам избира мястото, а Кьовеши не иска да я обвинят след това, че е рекламирала конкретен ресторант в нарушение на закона.

Компромисът е, че тя все пак ще избере заведението, но името му няма да се споменава в статията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 555

    85 0 Отговор
    Да идва тая тука и да ги почва ама няма да смогне то тука крадец до крадец

    Коментиран от #23

  • 3 СоцБоц

    66 9 Отговор
    Крадците от Гроб, Винету и шайката крадците на феодалната Република Кенефистан . Направиха ни на маймуни, по прост Премиер не сме имали от Турско, трябва да си с две гънки за да продължаваш да гласуваш за Шайката!!!Слава на БКП!!!

    Коментиран от #11

  • 4 100

    39 0 Отговор
    Цццц, май не само крадете, а и лъжете. Дали само от еврофондове крадете?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалност

    3 38 Отговор
    Ако някой си мисли,че Кьовеши не е партийна фигура много се лъже. Поради тази причина в Румъния не я искат. Беше назначена от едните за да преследва опонентите им. Позната картинка. По-добре ще е да изберат французина или друг западноевропейски кандидат. Все пак са по-независими от източните кандидати.
  • 7 ДДРОнег

    2 25 Отговор
    Доколкото е излизала информация, то крадци Номер Едно в ЕС са Италия и Гърция, така че по-вероятно е този прокурор да е грък, защо веднага се задейства Българската нихилистична нотка, да се обвиняваме, без да сме виновни ??!!!
  • 8 Преброяване на бесните язовци

    35 2 Отговор
    Само Цацата е толкова кух, че да каже такова нещо. 99% съм сигурен, че е той.

    Коментиран от #12

  • 9 Гост

    50 0 Отговор
    При нас ако затворят всички които крадат, ще може да се рита топка на цариградско.

    Коментиран от #19

  • 10 Патриот

    22 1 Отговор
    В Гърция вече не се раздават еврофондове...
  • 11 Без име

    4 15 Отговор

    До коментар #3 от "СоцБоц":

    Турция е създадена 1923.
    Били сме под османско робство.
    Кой искаш да те управлява след Борисов?
    Първо намерете алтернатива,после лайте. И другаря Живков беше лош,после видяхте какви умници дойдоха.

    Коментиран от #14, #16

  • 12 добруджанец

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Преброяване на бесните язовци":

    Едно време румъглите идваха в Силистра да пазарувате, сега ние ходим там да работим.Прокурора не го мисли,има достатъчно станции за почивки и земи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Панов

    21 0 Отговор
    Крадат и от храната в детските градини.не го правят роми,правят го българи
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 За това Румъния

    24 0 Отговор
    Румъния направиха чудеса с парите от ЕС и имат двойни на наще доходи, а при нас само инфлацията се вдига. ГЕРБ имат милиарди в офшорки и сметки по Кайманите.
  • 18 Гост

    11 0 Отговор
    Тоа миндил си е отсекъде наш....абе наш, нашите краднат и от народа бе, не само от еврофондове....абеее, НАШ си е.....
  • 19 Бунара

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    ..... ще се обезсмислят и строежите на магистрали защото няма кой да пътува по тях!
  • 20 123

    13 1 Отговор
    Евала на Кьовеши! Да му мисли прокурора и цялата измет около него!
  • 21 Слух се носи,

    2 6 Отговор
    Че ЕС взима ресто, взятки, а във всеки слу има истина. Така, че нашите не могат да ги пипнат еврокорумпетата! Ще излязат компромати, а влаинката само се пъчи.
  • 22 Булшитс

    9 0 Отговор
    Всичките боковци да треперат

    Коментиран от #27

  • 23 Рошко

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "555":

    Докът ги почне и ще я самоубият,а ако и се получи ,няма да има място за всички арестувани
  • 24 Гост

    4 10 Отговор
    В България няма толкова прост прокурор да каже подобно нещо. Тази си измисля. Прави се на велика типично циганска черта, но тя не е виновна просто идва от такава страна.
  • 25 Какво ги величаят

    5 2 Отговор
    Толкова прокурорите? Балсам са ушите на неграмотните! Прокурорът е една част от съдебният процес, обвинител и следящ за законност! И двете неубедителни функции. А защитата? А съда? После съдията бил виновен, че няма осъден? СмЕх !
  • 26 Комшу

    8 1 Отговор
    Тая прокурорка ни мрази, нас и всички източноевропейци.Щом мисли че ЕС толерира България ще почне от тука,Дано да почне от България и нашите политици и евро бизнесмени.
  • 27 Защо ни спряха проектите,

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Булшитс":

    По времето на Станишев? Защото комунето пренасочи, не че съм против, парите от инфраструктурата, към Несебър, Слънчев бряг и Банско! Защото знаеше, мисля си, ЕС трябва да даде още пари! Защо не искаш да съдят Станишев, примерно? От построеното при Станишев, основната далавера е за държавата! Данък сгради, такса смет и курортна такава! А местните плачат, ама след секс, каяне! Нема ГЕРБ, нема БСП... всичко е държавна политика...
  • 28 Ако “ великата”

    0 5 Отговор
    Прокурорка даде някого на съд, за какво да я убиват? Трябва да убият съдията, по логика!
  • 29 От къде идват парите

    7 0 Отговор
    Които ЕС ни “ дава”? Това са нашите пари плюс издръжката на евродепутатите ни!
  • 30 Мутрите

    7 0 Отговор
    Крадат от всичко... Изказването не е на български прокурор.
  • 31 Офф

    4 1 Отговор
    За малко си помислих, че някой наш олигофрен пак се е направил на интересен. Да ама не. И патриоти и не патриоти тук се краде от всички всичко. Значи някой грък се е изпуснал неподготвен. Стига да не послъгва мамалигарката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове