Last news in Fakti

12 Април, 2019 11:05 3 448 7

Как млад румънски прокурор се самоубива заради тормоз от властта

  • прокурор-
  • румъния-
  • самоубийство-
  • лаура кьовеши

Случаят е преди 17 години, наследява го Кьовеши

Как млад румънски прокурор се самоубива заради тормоз от властта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На този ден преди 17 години, румънският прокурор Кристиян Панаит се хвърля от терасата на третия етаж на дома си на ул. „Логофът Лука Строичи“ 35 в Букурещ.

Кристиян Панаит е обещаващ млад прокурор в отдела за специални разследвания, на когото според всички очаквания предстои блестяща кариера. Един ден, в началото на 2002 година, началниците му поставят деликатната задача да разследва колегата си Александру Леле за предполагаемо участие в контрабандни схеми и пране на пари. Няколко месеца по-рано прокурор Леле е арестувал Адриан Търъу по разследване за контрабанда на горива в особено големи размери. Само че арестуваният е син на областния управител на Бихор, Аурел Търъу, висш член и спонсор на управляващата Социалдемократическа партия. Два дена по-късно, след натиск от най-високо равнище, Адриан Търъу е освободен и веднага бяга в САЩ. Александру Леле е бесен и обвинява публично министър-председателя Адриан Нъстасе, че е провалил делото. Това, разбира се, няма как да му бъде простено. За целта кукловодите решават да употребят амбициозния Кристиян Панаит, пропускайки факта, че той, освен амбициозен, е педантичен и принципен. Младият прокурор се заема сериозно със задачата и започва обективно разследване. Началниците му дават да се разбере, че очакват от него да приключи следствието максимално бързо. Отначало действат с намеци и недомлъвки, но впоследствие, когато търпението им се изчерпва, започват да го притискат директно с груби заплахи. От друга страна, колкото повече се задълбочава в разследването, толкова по-ясно става, че няма никакви доказателства срещу Александру Леле и случаят е съшит с бели конци.

Кристиан Панаит с горчивина си отговаря на въпроса „Защо аз?“, който си е задал при възлагането му на това отговорно дело. Избрали са го не защото е компетентен, а защото са го смятали за лоялен, слабохарактерен и лесен за манипулиране. И решава да им покаже, че са сбъркали. Изненадващо за висшестоящите, разследването на Кристиян Панаит приключва с формален отказ за образуване на досъдебно производство, поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Оттук нататък отмъщението на властимащите, които се чувстват предадени, се стоварва върху него с цялата си сила. Започват демонстративно да го следят и подслушват. Колегите му се страхуват да общуват с него, а приятелите му го отбягват. За капак прокуратурата образува служебна проверка срещу него. За съжаление психиката на младия мъж не издържа на този тормоз. На 10 април 2002 г., само тринадесет дни след последния му 29-ти рожден ден, Кристиян Панаит се хвърля в пропастта, за да полети към безсмъртието.

Две години след този акт на отчаяние Моника Маковей е назначена за министър на правосъдието и започва мащабна съдебна реформа. През 2006 г., по нейно предложение, главен прокурор става Лаура Кьовеши. След приключването на изключително успешния ѝ мандат, през 2013 г. Кьовеши е назначена за шеф-прокурор на Националната Дирекция Антикорупция и затворите започват да се пълнят с премиери, депутати, министри, областни управители и корумпирани политици от всички политически партии. Разбира се, управляващите социалдемократи не се предават и отвръщат на удара с всички възможни средства.

По ирония на съдбата символичният финал на тази епична битка може би ще завърши точно днес, 17 години след трагичната смърт на Кристиян Панаит, когато се очаква Европейския парламент и представителите на Европейския съвет да се обединят около кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен Европейски прокурор. А там, някъде високо в небесата, духът на Кристиян Панаит най-после ще намери покой и утеха, че саможертвата му не е била напразна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм

    13 7 Отговор
    Мръсни американциНякакъв самозабравил се пилот,прелита над града(Плевен),доста ниско.Няма право педераса долен да лети ниско над населено място.Всява страх и паника.И нашите дупедавци,се правят на разсеяни за долните краварски изцепки.Много си позволяват,но някой ще им разкаже играта в близко бъдеще.

    Коментиран от #7

  • 2 започва да ни писва

    31 3 Отговор
    За румънците поне има надежда за справедливост и оправия, но в нашия пропаднал бостан от тикви даже и надежда не остана!
  • 3 гост

    30 2 Отговор
    Трябва да направим подписка Кьовеши да сформира работна група за България. Браво на румънците, откакто си вкараха политиците по затворите за корупция цялата им държава тръгна много стабилно нагоре и сега там е много по-добре отколкото преди 10г. Ние дълбаем дъното с нагли политически и порупционни схеми, а те удвояват стандарта си на живот.
  • 4 Кумчо Вълчо

    14 0 Отговор
    Боже ,боже хората какви ХОРА имат.
  • 5 СмотанРа

    1 0 Отговор
    Брей горкия тука това е масово.
  • 6 Пешо

    13 0 Отговор
    Тишина! Да не вземат сега от нашата Специализирана цацаратура да скачат от терасите на апартаментите.
  • 7 КАКВО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм":

    ОБЩО ИМА КОМЕНТАРА ТИ , С ГОРНАТА ПУБЛИКАЦИЯ...????? ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ.....