Last news in Fakti

29 Юли, 2022 13:57 1 770 25

ТЕЦ „Брикел“: Борислав Сандов лъже

  • тец „брикел“-
  • борислав сандов

Скандалът се разраства

ТЕЦ „Брикел“: Борислав Сандов лъже - 1
Снимка: Архив

„Шокирани сме от изявлението на министъра в оставка Борислав Сандов след заседанието на Министерски съвет вчера и оповестените откровени лъжи относно установени „умопомрачаващи“ нарушения от държавни агенции по отношение работата на Брикел”, се казва в позиция на дружеството. Оттам са категорични, че констатации за подобни нарушения до момента липсват.

„Поради този факт оповестяваме истината, защото не смятаме за нормално в една правова държава да се прави предизборен пиар на гърба на частни дружества, които не само са гарант за българската енергийна сигурност, а и от които пряко зависят 1300 работни места”, допълват от „Брикел”

Те казват, че досега няма наложен официален протокол от РИОСВ Стара Загора и Хасково за осъществената проверка преди седмица.

„Досега Брикел няма официален протокол от Изпълнителна агенция по околна среда за осъществената проверка преди седмица. Досега Брикел няма официален протокол от Национален център за опазване на общественото здраве и служба пожарна безопасност и защита на населението за осъществената проверка преди седмица. От думите на министъра в оставка Сандов стана ясно, че най-голямото престъпление, извършено от Брикел, е бензиностанция, построена с грешки в отстоянията. Е, ще остраним този проблем, но едва ли и той е достатъчно сериозен, да доведе до затваряне на дружеството. Досега сме получили единствено официален протокол за извършената преди седмица проверка от Инспекция по труда, в който не са констатирани пропуски, които могат да доведат до затваряне на дружеството”, посочиха те.

За Ръководството на Брикел е нелогично и съмнително повече от седмица след извършени проверки, официални констативни протоколи да не са ни предоставеним, въпреки че са поискани: "Какво криете, г-н Министър в оставка? Да не би да открихте, че не сме извършили нарушения, достатъчни, за да ни затворите?"

От „Брикел” заявяват, че Борислав Сандов лъже публично: „Днес искаме да разберем защо министърът в оставка Борислав Сандов пропуска да каже, че: досега Брикел осигурява обогатено енергийно гориво, гарантиращо отоплението на няколко големи български градове. Тези градове осигуряват топлоснабдяване за стотици хиляди български домакинства, които са избрали най-евтиният наличен в България метод за отопление. Досега Брикел подсигурява повече от 6000 работни места в 5 български области. Досега Брикел успешно реализира проект за използване на биомаса като гориво, което е доказан 100% екологичен източник на енергия. В момента разработваме планове за нови инвестиции на стойност милиони лева, които да се вложат в проекти за декарбонизация".

И заявяват категорично, че така наложената принудителна административна мярка на "Брикел" е по думите им поредният акт, показващ "единствено желанието на вече бившето правителство да остави след себе си държавата в пълен хаос и да доведе енергетиката до колапс".

По думите им предприетите действия от министъра в оставка Сандов в последния ден от неговото пребиваване като ръководител на МОСВ, са акт на безумна безотговорност.

"Правителството, от което е част министърът в оставка Сандов, оставя тежко наследство на служебния кабинет. И за да бъдем напълно искрени към гражданите, те трябва да получат и отговори на следните въпроси: Ще поеме ли министърът в оставка Сандов отговорност за това, че чрез безпричинното и скалъпено затваряне на Брикел излага на риск живота и здравето на стотици хиляди българи, които ще останат на студено, а вероятно и на тъмно, още тази зима? Ще поеме ли министърът в оставка Сандов отговорност за това, че предвид кризата с доставките на природен газ, когато цяла Европа се връща към въглищата, той еднолично затваря дружество, което работи с местна суровина и още по-лошо –произвежда от нея обогатено енергийно гориво, което се използва от половината топлофикации в страната? Ще поеме ли правителството с вицепремиер в оставка Сандов политическата отговорност за създадената от тях криза в енергетиката, в която оставят държавата? И на последно място, гражданите на България ясно трябва да разберат, че: Със своето преднамерено решение за затваряне на Брикел Министърът в оставка Сандов застрашава енергийната сигурност на страната. Вместо държавата да помага за осъществяване на плавния и справедлив енергиен преход, с лека ръка се затварят работещи предприятия", допълват от "Брикел".

"Неистовото желание на министъра в оставка Сандов да руши, а не да гради, ще струва на гражданите не само допълнителни разходи, но и ще застраши тяхното качество на живот. Ние вярваме във върховенството на закона и в устоите на българската държавност и се надяваме, че българската правораздавателна система ще накаже опасните за обществото амбиции на министъра в оставка Сандов за унищожаване българската енергетика”, се казва в позицията, изпратена до медиите.

В заключение от дружеството настояват бъдещата изпълнителна власт да взима прецизно и след експертен анализ решения, когато са свързани със съдбата на хиляди граждани, в очертаващата се тежка зима.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такова чудо не е било

    31 11 Отговор
    Винаги когато някой от управляващите каже нещо след минути следва уличаване в лъжа. Имам чувството, че коалицията е събрана от някоя сбирка на анонимните патологични лъжци.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 българин

    16 3 Отговор
    Да сигурно, а ковачки е майка Тереза.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Каскет

    20 5 Отговор
    Сандов не лъже. Даже напротив не знае за всички нередности. Всеки един човек може да дойде до Гълъбово и да види за какво става дума. От километри се виждат черните кадежи от ТЕЦ Брикел да не говорим за миризмите. В сравнение двата американски ТЕЦ-а и ДЪРЖАВНИЯ ТЕЦ 2 също са там нямат нищо общо с това адско сдание в което не са инвестирани и 1 лев от както е построен.
  • 5 ТОЧНО

    15 6 Отговор
    ТОЯ ТЕЦ ТРЯБВА ДА ГО СЪБОРЯТ ........НЯМА ДА ИМ ДИШАМ БОКЛУЦИТЕ.....
  • 6 Малее

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Такова чудо не е било":

    Да ама не. Аз живея в Гълъбово и работя в държавната ТЕЦ2. Мога да ти кажа че около ТЕЦ Брикел не се диша. Ела, направи си една разходка до Гълъбово и сам ще видиш.
  • 7 Стоян

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Такова чудо не е било":

    Аз не знам в коалицията ,но във форумите бая лъжци се навъртат или се стремят да създадат такова впечатление.

    Коментиран от #8

  • 8 Стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян":

    Впечатление,че са много.
  • 9 Патента на - ПП

    12 10 Отговор
    откъдето минат и трева не никне.....

    Коментиран от #14

  • 10 Галина Колева,

    13 2 Отговор
    Преди два дни ги видяхме турмелешките. Черен дим, ама черно, излизаше от прозорците и покрива на ТЕЦ Брикел. Хората разказват как направо пепел падала отгоре.
  • 11 истина е

    16 1 Отговор
    На магистралата се усеща вонята ,а ковачки не го барваха за нищо !!!!
  • 12 България

    13 1 Отговор
    Тая тиква Ковачки трябва да го качат на комина и да го оставят да подиша ден-два мъгел.
  • 13 шогун

    14 1 Отговор
    Няма значение какво прави или не прави Брикел, колко работници има или няма . Щом има нарушение на екологичните норми и не се взимат необходимите мерки , то няма нищо по-нормално от това да се затвори .

    Коментиран от #15

  • 14 666

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Патента на - ПП":

    КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.
  • 15 не не не

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "шогун":

    Абсолютно правилно. Снощи слушах Грозданка Оризова как се запритеснила за 300 работещи там. Да притеснително е, но това чудо трови - Раднево, Гълъбов, Стара Згора, селата в околията. Това са 200 000 души. Боклуците на Европа се горят там.
  • 16 Българка

    7 2 Отговор
    В ТЕЦ Брикел работят не повече от 400 души, а не 1300. РИОСВ Стара Загора не е констатирала години наред безобразията на Ковачки и съичастниците му. И това е обяснимо единствено със зависимости на контролиращите. Как да со пбясмим, че измервателните уреди умишлена са били поставени на места, където не могат да отчетат доро половината отрови, които бълва Беикел? Не случайно сградата на целия ТЕЦ е надупчена и отровния черен дим излиза през счупените прозорци, където няма замерващи уреди. Ковачки е публична тайна, че е част от маафията ГЕРБ-ДПС и активно пазарува на избори. Брикел трябваше да бъде затворен преди много години, след като собственикът му "консултант" краде всички пари, а не прави необходимите промени за спазване на екологичните и здравни норми
  • 17 Въглищата на пазара, са от "обогатените"

    4 1 Отговор
    На Брикел!! Виждал лие, някой, като се запали локално парно сутрин или печка, какво излиза, от Комините??? Пушек на облаци и смрад!! С Какво са" обогатени" тези въглища!!???
  • 18 Въглищата на пазара, са от "обогатените"

    3 3 Отговор
    На Брикел!! Виждал лие, някой, като се запали локално парно сутрин или печка, какво излиза, от Комините??? Пушек на облаци и смрад!! С Какво са" обогатени" тези въглища!!???
  • 19 .......................

    2 2 Отговор
    Сандов , през зимата ще пратя жената и децата при теб да ги топлиш .Аз няма да дойда !
  • 20 От Раднево

    2 1 Отговор
    Тези, които защитават Ковчки, ги каня да минат през Раднево, ще ги черпя едно кафе и сладолед. Няма нужда даже да се доближават то ТЕЦ Брикел, пушеците се виждат от километри, миризмата може да се усети още когато слезете от магистралата. Това трябваше да бъде затворено още преди 10 години.
  • 21 Матей преображенски

    3 2 Отговор
    Айде сега иние по заповед от Америка ще се правим на много зелени.Тия западни послушници и лакеи взеха много да въвеждат прибързани решения,нямат време за постепенни ходове.Затова--с изненада.Докато се усети оша-ша-веното население,и белята есторена.При това от правителство в оставка,служебното няма да е по -различно,ще продължават да рушат,изборите нищо няма да променят,новото правителство ще се конструира пак на козяк и зимата ще екош-мар-на.
  • 22 Снимка

    1 0 Отговор
    Ето ви снимка за тия които не вярват

  • 23 Име

    0 0 Отговор
    Хиляди хора всеки ден виждат и усещат какво е Брикел ! Само РИОСВ не вижда и не разбира ! Излиза директора на Брикел и шикалкави и замазва. Утре дацата му като го питат-Тате! Ти нали не лъжеш? Той какво ще им отговори ?
    Айде, човека е на заплата и храни семейство. Какво да прави. Но всички държавни контролни, регулаторни органи и конкретно ръководителите им са за затвор!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Той си беше лъжец и преди да стане министър,но покрай лъжеца Киро се изучи още повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове