19 Септември, 2024 08:21 2 621 35

И сръбски официоз се включи в мощната антибългарска кампания на Християн Мицкоски

  • сърбия-
  • българия-
  • северна македония

Арсеналът на агресията срещу страната ни е идентичен в Белград и в Скопие

И сръбски официоз се включи в мощната антибългарска кампания на  Християн Мицкоски - 1
Снимка: бТВ

Сръбско издание се включи в мощната антибългарска кампания, подета от правителството на македонския премиер Християн Мицкоски, коментира БГНЕС.

Сръбският официоз "Политика" обяви, че България блокира евроинтеграцията на Скопие в подробен материал за неофициалната визита на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София.

Арсеналът на агресията срещу страната ни е идентичен в Белград и в Скопие.

"Силяновска използва средствата на културната дипломация, направи крачка към размразяване на отношенията със съседа, който пречи на евроинтеграцията на Северна Македония... Освен факта, че прозападните идеологически възгледи на македонския президент и проруската ориентация на българския президент, както се характеризират в дипломатическите среди, бяха прикрити в дипломатически тон, България също така използва тази възможност да унижи Северна Македония. На тази среща го нямаше македонското национално знаме", се казва в статията.

Нейният автор пише, че бившите управляващи партии в РС Македония - Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ - са "били изхвърлени от властта заради двустранните отношения с България и Гърция."

"На последните избори хората се довериха на партията ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер е Мицкоски, а президентът е Силяновска, за да запазят идентичността на народа и държавата, като се има предвид, че предишното правителство не защити достатъчно македонската идентичност и език. България блокира Северна Македония по пътя на евроинтеграционните перспективи, като постави условието страната да впише българите в Конституцията.

Брюксел даде абсолютна подкрепа на България, представяйки френско-германско предложение за разрешаването на този двустранен спор. Следователно, докато Скопие официално не промени конституцията, ЕС няма да позволи по-нататъшни преговори за присъединяване. На македонските граждани им е писнало от постоянни условия и горчиви политически отстъпки, които не водят страната до желаните перспективи", твърди "Политика".

"Силяновска се спря на културната дипломация, на „меката сила”, именно по пътя за запазване на македонската идентичност и език. Тя беше възхитена от спектакъла „Валкюра” на Българската опера в Скопие и тогава посочи, че ще присъства на спектакъла на „Набуко” от Верди на Македонската опера в София, което и направи на 13 септември...", посочва изданието.

"Въпреки неудобството, което изпита от липсата на знамето на страната си, Силяновска разумно остана, като не се поддаде на провокацията и не напусна срещата в знак на протест, което можеше още повече да влоши отношенията между двете съседки. Може би в онзи труден момент гениалният Верди и неговият „Набуко” са ѝ дали сили да остане в интерес на своята държава и нация и да превърне скандала, въпреки всичко, във възможност за подобряване на обтегнатите отношения с българската съседка", допълва още то.

Българските президентство, външното министерство и политиците в парламента реагираха вчера след думите на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски за България.

По време на телевизионно интервю Николоски критикува липсата на държавното знаме на Република Северна Македония по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. И казва по адрес на българите: "По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 32 Отговор
    А Ганчо опъна червения килим за оня шут Джокович.

    Коментиран от #13

  • 2 Чичо Ву от село Рандеву

    33 11 Отговор
    Сите сръбе на връбе
  • 3 Бонев

    59 4 Отговор
    Кукловодите на македонските селяни изплуваха.
  • 4 Весел Патиланец

    42 4 Отговор
    Много им здраве на македонците - да почакат тези дето са ги изхвърлили от властта да се върнат, че да продължат ;-)) с интеграцията ;-))))))
    А иначе дългата тояга на маЦква е в тази сръбска статия, и в позицията на заместничето - Щом настояват, нека да почакат до изстудяване в чакалнята и после ще си сменят сами правителството, което не ги пуска в ЕС!
  • 5 Хан Ауспух

    12 22 Отговор
    с това чучуло назначено за президент е нормално всички да се подиграват.
  • 6 Сите сърбе на върбе

    29 6 Отговор
    Скоро ще станете малка територийка, около Белград.
  • 7 А бе,

    12 13 Отговор
    никой не ни е.а.а за слива !
  • 8 Майора

    42 2 Отговор
    Нищо ново под слънцето! За пореден път си пролича че Мицкоски слуша Вучич и се ползва с неговата закрила! Затова РСМ скоро няма да влезе в ЕС докато не спази международните договори и спогодби!

    Коментиран от #9

  • 9 Така е

    8 13 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    и без това ЕС-а е на кантар !
  • 10 Брюксел

    29 1 Отговор
    Има около 100 сръбски фамилии, които държат властта в Скопие.
    Съботират влизането на С.Македония в ЕС.
  • 11 ЕС на куково лято

    31 2 Отговор
    Ми , след всичко това - макетата и сърбетата ще влезнат в ЕС заедно ... някога , или - никога . Комплексирани , мижави нацийки , които избиват комплекси за /национална/ малоценност . Лежат си "милите" на спомените за "велика" Югославия на Тито , ама не помнят , че същата беше сбюрток от различни етноси , които се мразеха неистово една-друга и при първият удобен момент бЕгаха от "великата" . Сега са само паляци , които се правят на великани , ама никой не ги брои за живи (май) .
  • 12 И к'во ?!

    6 7 Отговор
    Що , бе ?.Българските мисирки нали също се включиха на страната на бомбардираните Сърбия англосаксонци ?.
  • 13 Охо !

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ама ти не си "честен ционист" , а турски шут !
  • 14 Хан Ауспух

    4 11 Отговор
    няма каквода се сърдиш на другите,като има олигота избрали за президент тоя мунчо. одъртяващ пeepac c олесяла тиква!

    Коментиран от #16

  • 15 Минувач

    11 0 Отговор
    А дали сръбските медии отразиха случаите на нападнати българи в Македония, на българския клуб в Македония?
    За измислената им история да не говорим.
    Ами за десетките анти-български изявления по телевизиите им?
  • 16 Абе научи

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хан Ауспух":

    се първо да пишеш,после плюй.
  • 17 Освен сръбски,

    7 0 Отговор
    Очаквайте включване и на унгарски, австрийски, те са си заедно, финансират македонските
  • 18 А, мицкоСки

    10 0 Отговор
    Видял ли си е снимките в Хърватия, на официално посещение, нещо да сподели, или си измисля проблем и се прави на улав. Предлагам БГ да направи разпечатка на двете посещения и да ги раздава като рекламни материали на македонските граждани

    Коментиран от #20

  • 19 Перо

    12 1 Отговор
    Нито Гърция, нито БГ, нито Сърбия признават северномакедонски етнос, /не гражданство/! А албанците им казват: Господ ви направи българи, а Тито македонци! Още си живеят във Вардарска Бановина и СФРЮ! Политиката им е да не влизат в ЕС и да се оправдаят пред северномакедонското общество и европейските институции с БГ, че им е несъстоятелна пречка! Следва да информираме и убедим ЕС за тяхната политика и идеология против БГ и да не се занимаваме въобще с “макетата”, до изпълнение на международните договорености от тяхна страна!
  • 20 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "А, мицкоСки":

    За това има оглушителна тишина, освен това нямат обща история и не могат да наричат хърватите северномакедонци, нито имат обща граница за кражба на история, език, култура, не са и католици “макетата”. Разчитат на тяхната подкрепа, в международен план!
  • 21 СДС

    4 2 Отговор
    Навремето призна Република Македония.
    Т.е. признава територия, национална идентичност и език.
    Тодор Живков не признава Македония за държава
  • 22 Пере

    6 0 Отговор
    Щом е неформална среща не трябва да има никакви знамена
  • 23 Извод

    2 5 Отговор
    След като видят че България е станала най бедната,най корумпирана и бързо умиращите в Европа, македонците посмъртно няма да искат ЕС
  • 24 Съседа

    8 0 Отговор
    Как така???? сърбите са братски народ на българите!!!!! Нали така пишат 90% тук!’
  • 25 Перо

    6 0 Отговор
    За сърбите РСМ е Вардарска Бановина и от двете страни на границата, според северномакедонската президентка, живее “един” народ! Манастирът, където с Указ на АСНОМ е създадена северномакедонската нация и език се намира сега на сръбска територия!
  • 26 Жмръц

    4 3 Отговор
    Така ще е,но ние сами си го направихме!Кой клекна на К03як и вдигна ветото,ей тъй бай дъ уей да питам?Затова,сега ще ни правят за смях тези 0тпадъци!
  • 27 Бибиян

    0 0 Отговор
    И фатмашките пембеньаците заплюха колективно връз самишлениците си од Мицковскиа и Вучовичиа.
  • 28 на врбе

    12 0 Отговор
    Сърбите са ясни, винаги са ни мразили и мърсили. Но макетата са по-долни. Това са българи, които са предали родината си, за да робуват на чужди народи и държави. Техната съдба ще е най-жестока...

    Коментиран от #31

  • 29 Синя София

    11 0 Отговор
    Помнете 1885 година,когато Сърбия напада в гръб България по заповед на Москва....и сега е същото
  • 30 Гражданин

    5 0 Отговор
    Титовите комунисти трябва да бъдат унищожени, а всички тайни досиета в Сърбия и Македония - извадени и публикувани! Тогава могат да мислят за ЕС!
  • 31 Гражданин

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "на врбе":

    Тях комунистическата родина ги предаде, с Георги Димитров и Коминтерна! Те предадоха и българите от Благоевградски окръг, на които издадоха насила македонски паспорти!

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 НАПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор
    1. C. Мaкeдoния e вce oщe в cръбcкa oрбитa.
    2. Cърбия, дoри и пocтaвeнa нa кoлeнe, нямa дa изпуcнe C. Мaкeдoния oт хвaткaтa cи.
    3. Пo тeзи причини, Бългaрия нe мoжe дa oкaжe никaквo пoлoжитeлнo влияниe към C. Мaкeдoния.
    4. Вcякo нaшe дeйcтвиe зa врaзумявaнe нa C. Мaкeдoния зaтягa cръбcкaтa примкa.
    5. Дaвaнeтo нa бългaрcкo грaждaнcтвo нa cкoпяни нe вoди дo нищo пoлoжитeлнo.
    6. Вcякaкви пoлитичecки прeгoвoри/пaзaрлъци ca бeзпoлeзни.
  • 35 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гражданин":

    Дори съвсем краткият преглед на събитията и на писмените свидетелства от 1945-1948 г. показва, че БРП (к) и Отечественият фронт предприемат курс към "културна автономия" на Пиринския край в разгара на преговорите за подписване на Парижкия мирен договор. Отчитайки уязвимостта на страната като сателит на нацистка Германия, ...
    На практика освен наложените резултати от преброяването през декември 1946 г. от политиката на македонизация остават само чупливи листове хартия в архивите на Пиринския край. И безкрайни разговори на маса.
    В Париж България се отървава сравнително леко. Не са загубени територии в сравнение с границите към 1 март 1941 г.,
    ...
    На 1 август 1947 г. е направена първата стъпка за преустановяване на политиката на македонизация на Пиринския край. По време на преговорите с Югославия за сключване на договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ е уточнено, че "няма да се действа за непосредствено присъединяване Пиринския край към Македонската република" (Г. Димитров, Дневник, 1 август 1947 г.)
    С влошаване на отношенията между Сталин и Тито и изключване на Югославия от Коминформ (28 юни 1948 г.) е намерен нужният повод за слагане на край на политиката за "културна автономия" (ХVI пленум на ЦК на БРП (к), юли 1948 г.). Светкавичната реакция е показателна - удобният момент е чакан отдавна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове