Last news in Fakti
09 Декември, 2019 10886

Прозрачно ли се харчат парите от данъка за колите?


  • Борис Бонев общински съветник от "Спаси София" Принципът "зaмърcитeлят плaщa" ce прилaгa oт пoчти вcички държaви в Eврoпa. Тoй e лoгичeн - aкo зaмърcявaш пoвeчe, трябвa дa плaщaш пoвeчe. Въпрocът e кaк щe ce хaрчaт тeзи пaри, cлeд кaтo бъдaт cъбрaни. В мoмeнтa имaмe ocнoвaтeлни cъмнeния, чe тe нe ce хaрчaт прoзрaчнo и eфeктивнo.
  • Йорданка Фандъкова кмет на София Увеличението е минимално. Искаме да подобрим градския и довеждащия транспорт с новата инвестиция. В Букурещ сумите, които плащат собствениците на по-замърсяващи автомобили, са сериозно увеличени. Ние искаме да вървим в тази посока и планираме да започнем дискусия по този повод.

    999 гласа
    91%
    9%
    88 гласа

Коментари

  • 1 Зле

    147 10 Отговор
    Мрън мрън сами си избрахте Фандъка.

    Коментиран от #14, #32

  • 2 666666

    110 7 Отговор
    Гласувалите за нея и тези ,които изобщо не са гласували нямат право да недоволстват .Имат право да са щастливо обрани.

    Коментиран от #31

  • 3 Георги

    55 12 Отговор
    Ами Бонев, като имате основателни съмнения, кажете какви точно са те. Не просто ей така да хвърляме нещо в пространството. То впрочем така процедира в момента цялата опозиция. Много думи и накрая нищо и половина. А всъщност в изказванията на двете страни дори няма спор - и двете страни са на мнение, че замърсителят трябва да плаща. За какво гласуваме тук?
  • 4 антрашпиц

    57 6 Отговор
    Прозрачно влизат в джоба на няколко човека.Ето това е прозрачно харчене на парите на балъците дето си плащат данъците и не протестират.
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    40 1 Отговор
    Ако на дупките по пътищата им викаме прозорци, да!
  • 6 bad

    31 0 Отговор
    Абе тея продадоха пътищата на фирма, на кото немогат да следят приходите от толтаксите и не взима държавата пари. Дават ни пример с Румнъци и др европейски страни. излизаш с колата след 20 мин е на г$з. Да вземат пример и да ни оправят улиците, бурдюрите канаффффките, да вземат да дадат нещо на то народ преди да вдигат , каквито и да е било данъци!

  • 7 Random

    43 7 Отговор
    Ако искате да намалите замърсяването се вдига цената на горивото, който кара повече замърсява повече, евро 0 кола ако не се движи не замърсява повече от евро 6 което се кара всеки ден. Данъка е обвързан с финансовите възможности на собственика - има пари, купил си е нова кола, значи има пари и за данък. Един дядо на село няма защо да плаща повече за това че няма пари за нова кола.

    Коментиран от #33

  • 8 Софиянец

    6 5 Отговор
    Г-н Бонев, вашите каузи са справедливи и са в подкрепа на софиянци, и техния по-добър живот.Зад предложенията които давате не откриваме корист, или жажда за политическо издигане чрез противопоставяне. София носи тежко бреме от неясната нормативна база и самоправните действия на хора желаещи бързи печалби и реализация още от 90те години.Какво е вашето мнение относно стотиците автомивки работещи до ден днешен в столичните квартали, в непосредствена близост до жилищните сгради, детски площадки, паркове и места за отдих.На всички е пределно ясно, че те са един от основните шумови замърсители и изхвърлят отпадъците в близост до обектите в които се помещават. Г-н Бонев моля Вие и вашият екип да обърнат внимание на тези проблеми които са разрешени в европейските столици чрез ясни нормативни разпоредби.
  • 9 Цветомир

    41 1 Отговор
    Щом автомобилите плащат за това че замърсяват, защо не плащат и хората които горят дърва и въглища (те дори замърсяват повече от автомобилите)?
  • 10 1925

    16 2 Отговор
    Джендър-уфолози-кросфитъри-вегани-тротинеткаджии-зелени комуняги им се дава поле за изява ! Горят с красиви думи, популисти са и омайват масите !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор

  • 12 Доналт Тръмп

    34 5 Отговор
    Данъка трябва да е за пробег, колкото повече караш, повече замърсяваш , повече плащаш ,всичко друго е дране на тоя народ ,най е лесно данък за стара кола ,защото са повече, а то е ясно защо са повече , пари нямат хората за нови а и колко ги карат .на аванс па на заплата .А кои им дава право на вносителите на нови коли да си прокарват интересите ,много били загрижени за въздуха ,направо ще ме просълзят ,с един куршум два заека бият за сметка на тоя отруден народ.
  • 13 Алфа Ромео

    26 5 Отговор
    Увеличайвайте ги сериозно но не съм съгласен че 20 годишна кола на метан или пропан-бутан замърсява повече от 5 годишен дизел, стига да не гори масло разбира се. Трябва да се облекчат данъците за колите на газ и яко да се натоварят дизелите със изтърбушени системи за пречистване като се затегне контрола при минаване на технически преглед, повервайте ми прав съм, нищо че съм никой!
  • 14 Баш Батка

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Зле":

    Честно казано не познавам никой софиянец, който да е гласувал за нея. Странно е от всичките ти 100+ познати един да не я е подкрепил...пък как са я избрали един Б знае.
  • 15 Onq s konq

    2 21 Отговор
    Стига сте мрънкали, всеки трябва да плаща данъци и такси на държавата, за да има пари за ремонти и поддръжки

    Коментиран от #19, #22

  • 16 dsсса

    15 1 Отговор
    Има лесно и очевидно решение на проблема със замърсяването от автомобили. Очевидно, но нежелано от властта. Защото властта иска да управлява все повече пари. Тука някогашните седесари мълчат като риби. Някога казваха "държавата е лош стопанин, средствата трябва да са в частни ръце". Ако общините се откажат да трупат крупни печалби от градският транспорт, ще му намалят цената. Тогава ще се използва от повече хора, а автомобилният натиск ще намалее. Между другото увеличаването на пътуващите с ГТ също ще повиши печалбата. А че ГТ е скъп, може да се провери лесно. Един човек с автомобил с газова уредба често пътува по-евтино отколкото с ГТ (например от Младост до центъра). Двама с кола на дизел пътуват по-евтино отколкото с ГТ. Четирима с такси пътуват по-евтино отколкото с ГТ. А после с парите, които общината събира купува примерно олио за училища и детски градини по 4,50 литъра (без ДДС).
  • 17 dsсса

    17 1 Отговор
    Естествено е думите на Ф няма и грам истина, но не съм съгласен и с Борис Бонев. Как определят, кой, колко е замърсил? Ако моята кола замърсява два пъти повече от твоята, но ти изминаваш четири пъти повече километри от мене, твоето абсолютно замърсяване е два пъти повече от моето.
  • 18 Гост

    22 1 Отговор
    Циганската кметица да не гледа Букурещ, а да гледа да си изпълни предизборните обещания
  • 19 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Onq s konq":

    Господин Кон, вашите данъци и такси не отиват за поддръжки и ремонти...
  • 20 шефа

    13 2 Отговор
    Парите се крадът от тази лъжлива крадлива и долна простакеса Ф и ОПГ ГРОБ това е простата истина,държавата е ограбена до стотинка от престъпника от Банкя и единствения паричен поток са глоби,такси,Гр отговорност и тн
  • 21 Боко

    12 4 Отговор
    Стига сте брецали раята ,ше работите и ше малчите,тепърва самолети има да плащате,затова тихо
  • 22 333

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Onq s konq":

    Пък ако не си подаряват общинското имущество на наши хора, знаеш ли колко пари ще съберат за ремонти и поддръжка? Общината притежава много имущество. И скъпо, освен това. Ама е хранилка за наши хора на щат, и за фирми, дето смучат като пиявици.
  • 23 мда

    20 1 Отговор
    Замърсяват най-много тези които карат най-много. Но на никои не му се занимава с мошениците които връщат километражите. Моята кола Е1 с годишен пробег 6000км замърсява 100 пъти по малко от на крадеца - Мерцедеса AMG с 500кс с Е6 и пробег 40000км на година. Ако някой може да ми го докаже обратното съм съгласен и повече да плащам.
  • 24 Възмутен

    17 0 Отговор
    Понеже говорим за замърсяване и справяне с уличните задръствания, какво пък ще кажете за абсурда с циганските каруци!? Тези мангусти данъци ли плащат, или пък си чистят купищата конски фъшкии от улици и тротоари!? И защо другарката Ф със своите съпартийци се правят на утрепани и не забелязват крадливите цигански тумби на каруци, имащи дързостта безнаказано да кръстосват из цялата СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ.... Е такова чудо няма никъде в света - даже в Индия и Албания!!! Срам ме е, че съм принуден да живея в такъв град!

    Коментиран от #25

  • 25 антрашпиц

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Възмутен":

    Отговор-Защото тези тумби РОМОВЕ,са електорат!!!
  • 26 пенсионер

    0 1 Отговор
    Ами догрее,на никой не му харесва мръсния въздух, е и ?
  • 27 столичанин

    17 1 Отговор
    Значи има достатъчно изписано в мрежата за ФПЧ (финни прахови частици). Който се поинтересува ще разбере, че през топлия сезон основният процент замърсяване (~80%) с ФПЧ се генерира от мръсни и разбити пътища, а не от изгорелите газове на автомобилите.
    Да питам аз някой да е видял да се мият пътищата в София или някъде някъде другаде в страната??
    Значи кметицата е една лъжкиня и измамница, защото преди два месеца обещаваше, че няма да вдига данъците, пътищата неще да чисти и крадат парите за това, а сега иска да вдига данъците на старите коли... А кои са тези коли някой знае ли?? Ще ви кажа... Това са колите на газ! Това са колите, които замърсяват по-малко в сравнение с най-новите коли, отговарящи на най-високите еко стандарти...
    Ето това е кметицата ни – една проста лъжкиня и крадла...
  • 28 ВафлиВцелуфан

    9 1 Отговор
    Вафли в целуфан ... почнаха да мерят и даже и не се посъветваха с БАН какво и кога точно мерят. Някой не вижда ли, че като има мъгла и не може да се вдигне смока над София - тогава въздуха е най-мръсен, а те прехвърлят топката че колите им виновни за да се карате вие по форумите. Как пък никой не видя, че това са особености на климата и когато нямаш силен въздушен поток (защото не сме на море или река) ... реално се получава тази ситуация със застоялия въздух. Но видиш ли сега някой е решил да капитализира и това. Вече се чудят от какво да съдерат пари от кожата на хората и то винаги е за тяхно добро ! Справка когато направиха центъра зелена зона - щяло да правят паркинзи и т.н. в услуга на хората .... е браво за 10 години, паркинг никакъв не е построен в центъра.
  • 29 Виктор

    11 1 Отговор
    Стига с тзи глупости бе.Колите не са основния замърсител.Горенето на какво ли не цапа много повече.Ако това което гледам днес през прозореца беше от колите , то щеше да е същото и лятото , а не само зимата.Стига сте събирали пари за щяло и нещяло и то не от когото трябва.Ограничете горенето на боклуци и въздухът ще се оправи.
  • 30 Ха ха ха ха ха ха ха

    3 6 Отговор
    Много ми е готино като гледам как ревът комуняги...
  • 31 hmhmhm

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "666666":

    аз като не съм гласувал за нея защо да плащам?
  • 32 vasik atanasova

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зле":

    дали е така ?
  • 33 Николай

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Random":

    Напротив те и сега горивата са достатъчно скъпи. Новите коли до 5 г. и до 100 киловата и ЕВРО 6 - 0 лева данък. 20 годишни дизели изтърбушени от каране да си плащат. Колите с газова уредба да имат облекчение на данъка.
  • 34 Уестия

    3 2 Отговор
    Кметицата иска ама а нея си ............а за обикновеният гражданин какво ще има Нищо както винаги......Всеки нормален гражданин на обикновена заплата и то да кажем средно 1000лв може ли да си позволи чисто нова кола ,но да живее нормално и да не се лишава от нормалните месечни нужди.Но кметицата си мисли че София е България..........само за столицата се мисли а за Провинциалните градове селата пък да не говорим :) То по тези неща може да се напише Роман но ефект НУЛЕВ...........
  • 35 dido

    2 2 Отговор
    Ekologi4ni problemi nemogat da se re6at s danaci, rano ili kasno 6e sasipqt sobstveniq si narod, vqrno na vsi4ki budgeta 6e se opravi ,no kato nqma narod ima li smisal ot budget
  • 36 dido

    2 3 Отговор
    Ot sobstven opit vi kazvam 4e vsi4ko e izmama v tazi strana.Postavih gaz v doma si i parvata zima se otoplqvah za 105 lv (220kyb /m na mesec)Sled tova ni vavedoha novi ceni i se okaza 4e za tezi 220 m/kyb trqbva da zaplatq symata ot475 lv.Ako iskat 4ist vazdyh ,neka da premahnat tezi po verigata.
  • 37 dido

    1 2 Отговор
    V Sofiq ima 2miliona balgari ,a v cqlata dargava 4mil. i v malkite gradove sa6o e mrasen vazdyha,no nito dyma ot strana na gyrnalistite za vazdyha v provinciqta
  • 38 РуменРадев

    3 5 Отговор
    Данъка на колите трябва да стане тройно по-голям. Куцо, кьораво и съкато тръгнало да кара курник с 2 лева в джоба, дето няма фрънта за елементарна поддръжка..
  • 39 Лъчо

    2 2 Отговор
    Първо определете екологията с апарат,и тогава наложете санкций.Колите над 2005 година пушат като комини,ДИЗЕЛИТЕ,,Изкормени от лошата нафта,нямат ДПФ и Катализатори.Това не е критерий за екология,Само проверка на пътя и големи глоби за пушилките.
  • 40 bmw

    2 2 Отговор
    Махнете,Дизелите от старо поколение проверявайте ги на пътя за вредни емисий който пуши плаща, и тогава го мислете малоумници.Ако нямате мозък учете се от Германия и много други страни.
  • 41 Фен

    5 0 Отговор
    Ами, да, разбира се! Веднага щом парите влезат в общината, т.е. в в джоба на бойко, щото той ни ги дава, тутакси въздухът ще се прочисти и ще замирише на теменужки.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор

  • 43 мюмюн ага

    2 0 Отговор
    ниеиии в махлата сме дуволни от кмитицата и пари ни дади на избурите и помушти ни даде победаааааааа
  • 44 гошо

    3 2 Отговор
    Луда и ненормална жена,изпробвай еко емисийте с апарат не стой на стола на богатството.Коли на газ и метан нямат вредни пушилки провери дизелите .Баламурник ако не знаеш гледай хората в европа,и се учи.МНОГО ПРОСТИ И АЛЧНИ ХОРА САМО В БЪЛГАРИЯ ИМА.
  • 45 Слави Славов

    5 0 Отговор
    Престанете да плювате дизелите,народе!Не те са виновни!Виновни са циганските кюмбета!Основни замърсители на въздуха са заводите,самолетите и тежкотоварните автомобили,влаковете и тн.Какво сте се зачепили за дизеловите леки коли!?Всичко е пунта-мара за да ни вземат парите!
  • 46 Аноннимен

    2 0 Отговор
    По-добре да има контрол на автомобилите които замърсяват, а не да ги слагат под общ знаменател. Виждал съм коли по на 2 години които пушат повече от на по 20.........

  • 47 Borislav Popov

    2 0 Отговор
    Колко пъти ви писах да не гласувате за учителката по руски. Сами си я избрахте. Тепърва ще има още коледни неприятни изненади.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор

  • 49 гост33

    0 0 Отговор
    50% от дизелите в България са с премахнати ЕГР клапани ,филтри за твърди частици и с променен софтуер.Освен наказание за изгаряне на отпадъци трябва да се въведе наказание за сервизи ,който извършват тези манипулации и за пунктовете за ГТП , които си затварят очите .На всяко възлово кръстовище камерите могат да се използват и да заснимат димилниците ,които трябва на се спират от движение.И т.н и т.н ,но най-лесно е да се вдигат данъците. Една стара бензинова кола на газ е много по-екологична от един нареден дизелов автомобил с ЕВРО 5.
  • 50 ИВАН

    2 0 Отговор
    Вари го, печи го - фандъка си е фандък, гербаджийска рапсодия, история ... лицемерието на едни национални предатели, убийци на собствения си народ - като почнеш от отровния въздух, вода и храна, та стигнеш до пълната липса на психичен комфорт и гейпаради ... и т.н.
  • 51 Ъъъъъъ

    0 0 Отговор
    Дано забранят дизелите в София.Не се диша вече от селяни!!!
  • 52 Пешо

    2 0 Отговор
    А кучетата!? Пак с по улиците!?!?!?!?!?!
  • 53 БУКО БАЛАМАТА

    0 0 Отговор
    ПАРИТЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ ОТИВАТ ЗА ДЕБЕЛИ БОНОСИ НА ПОСЛУШНИТЕ МИШЛЕТА В СТОЛИЧНА ОБЩИНА ГН БОНЕВ ПОПИТАИТЕ ОТКРИТО ФАНДЪКОВА КАКВА ЗАПЛАТА И КАКВИ БОНОСИ Е ПОЛУЧАВАЛА ОТ ДАНЪЦИТЕ НАШИ+ + + + + + + + + + +0000000000 СТИГА ЗАСРАМЕТЕ СЕ+++++
  • 54 ПУНЧО

    0 0 Отговор
    ФАНДЪК НА НИКОЙ ДУШЕНЕ ДОКАТО ДИШАМЕ ПО САМОКОВСКИ

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта