Last news in Fakti
21 Май, 2021 6921

Къде изчезнаха детските градини в София?


  • Йорданка Фандъкова кмет на София Има забавяне при строителството на детски градини. Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да ви обърна внимание, че това е детската градина в един район, който е много гъсто населен, в който има много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020 г. Ще приеме деца септември месец 2021 г. В София се строят 16 детски градини, предстои да започне работата по още десетки, за които е намерено финансиране. В "Красно село" повече от половин година не може да се започне проектирането, в район "Изгрев" три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова.
  • Калоян Паргов лидер на БСП _ София Йорданка Фандъкова трябва да подаде оставка, родителите на неприети деца в детски ясли трябва да се компенсират финансово още от септември. Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото й използване. Обръщам се към г-жа Фандъкова – кой този път ще поеме отговорност? Вие лично ли, г-жо Фандъкова или ще се задоволим с това да поискате и приемете оставката на зам.-кмета по дигитализация Генчо Керезов. Това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп на децата до предучилищно образование. „Родителите са данъкоплатци на първо място в СО. В противен случай ще се потвърдят съмненията, че водите целенасочена политика хиляди деца на софиянци с години да остават далече от тази социална услуга.

    135 гласа
    15%
    85%
    745 гласа

Коментари

  • 1 Сливата става сааааамо за

    25 6 Отговор
    Мармалад и компот а като се скапе и за ракия......
  • 2 Варненец

    34 2 Отговор
    Ами и във Варна е също много зле , но никой не го отразява ?!
  • 3 1212

    45 9 Отговор
    Баба Компир да се връща в Самоков, не може да осигури нормален живот и пребиваване в гр. София!
  • 4 ИВАН

    23 21 Отговор
    Ами фандък - някаква турска дума е, а и тая ми прилича на помакиня, във всеки случай - не е българка ... ама софетата си я избират, шо са мноо хитри и открехнати
  • 5 Една българка

    26 46 Отговор
    Комунягите са много лесни на искане на оставки. Само за финансиране говорят. Те са виновни циганите да се нароят толкова много по времето на Тошо. С тях отчитахме прираст на населението и достагането на почти девет милиона, а не с българи. Комунисто-социалистите са недостойни хора и те няма да оправят България, а ще продължават да я забатачват.

    Коментиран от #20, #35, #41

  • 6 Перо

    27 6 Отговор
    А как ще се осигурят детски градини на половин България в София?

    Коментиран от #9, #11


  • 7 ИВАН

    21 8 Отговор
    Вярно е, че и бай Тошо си ги въдеше тия примати и турци и цигани имаха разни привилегии, които българите нямаха ... за сега да не говорим

    Коментиран от #28

  • 8 Бай Благой

    25 10 Отговор
    Герберска простотия.
    Схемата със забавянето:
    Фирмата изпълнител се избира (правилната), Парите се усвояват а сроковете за изпълнение се "удължават" със Акт 10 - спиране на строителството (ако си спомняте изтеклия запис на Боил Банов).
    Така срока може да се удължи от няколко месеца до няколко пъти над официалния срок по договор.
    Междувременно фирмата изпълнител се е разпростряла на няколко места пак по същата схема на забавяне.
    ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР само за тия наглеци....
  • 9 Изчезнали ли

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    По байтошково време имаше повече деца и всички деца ходеха на детска градина, къде изчезнаха тези детски градини? По-вероятно е да са намалили бройките деца в детска градина за да не плаща общината. Не е нормално хора, които живеят цял живот в квартала да не могат да си дадат детето в градината по съседство.

    Коментиран от #16

  • 10 Лесно

    17 4 Отговор
    Проблемът с детските градини се решава много бързо като децата на общинари и държавни служители се поставят в края на опашката на чакащите деца, тогава бързо ще се намери място за всички желаещи.

    Коментиран от #15

  • 11 Светослав

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Прав си. София беше 500000,с3га е над 2000000 жители. С магическа пръчка не става. Този парламент, вместо да се карат, защо не дадоха някое държавно място за строителство. Лесно е да намираш косури, при условие, че нищо не си свършил

    Коментиран от #29

  • 12 Гост

    24 8 Отговор
    Селяните от провинцията, наводниха София и край с детските градини. Места няма.
  • 13 onq

    15 12 Отговор
    И КОЙ виновен ма Данче? КОЙ? Ти кмет ли си или лукова глава?
    Йордечка FUN-DUCK-ова! Пълен позьор - даскалица по руски от Самоков - кемт на столица. Смеееххъъъ.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    17 10 Отговор

    До коментар #13 от "onq":

    Не, Данчето, виновни сте вие селяните изоставили бащино огнище и ниви на село и дошли да живеете в големият град. София беше 1 милион души, а сега гони 2 милиона жители.
  • 15 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Лесно":

    Така ли? Справедливото е, децата на придошлите селяни да са на опашката.
  • 16 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Изчезнали ли":

    Приватизираха ги още в началото на прехода.
  • 17 Свиленски

    14 3 Отговор
    В Столицата в момента има 1.5 милиона СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ т.е. СЕЛЯНИ захвърлили гуменяците на околовръсното дошли на гурбет със семействата си! Е кореняци софянци щом искате АРГАТИ осигурете им условия щото на тях оттдавате помещения апартаменти и гаражи под наем които ви повдигат стандарта и ви карат да си мислите че сте нещо повече от прованса !

    Коментиран от #24

  • 18 Гражданин

    13 1 Отговор
    Презастрояването, водещо до пренаселване на големите градове, затлачен трафик, мърсотия, липса на жизнено пространство, занижаване качеството на живот.
  • 19 Димитър

    12 4 Отговор
    Колко години фандъкова е кмет на софия?
    Проблемът не е от 2-3 години.
    Моето дете ще стане на 7 години това лято и живот и здраве ще ходи на училище есента.
    За детска градина не успя да се класира - няколко години подред опитвахме.
    Това е геноцид към българските деца. Друга дума няма за това безобразие.
    Години съм гледал как по телевизията излизат представители на столична община и откровено лъжат, че проблема е решен.
  • 20 любител

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Една българка":

    явно не си българка за да ръсиш глупости и когото решиха да направят изселване на така наречените турци всички ревнаха.като висяха по баирите и турция не ги искаше къде беше а сега ревеш.имало едва ли геноцид а какво стана сега турци ни управляват и геноцида е върху беззащитните хора от така наречените роми.
  • 21 Галя

    8 4 Отговор
    По цял свят столиците се увеличават като население - заселват хора от други места.
    Но при положение, че в нашата страна раждаемостта намалява - трябва да се реши проблема с детските градини, той е от 20години този проблем.
    Фандъкова е кмет от 100 години, досега ако е имало воля 1000 детски градини да са построени.
    Никакви мерки не са взимани - години наред откровени лъжи, че проблема ще бъде решен.
  • 22 Не съм на зор

    10 0 Отговор
    В България най-трудно е да влезеш в детска градина. После бакалавър и магистър все ще ги избуташ някак си...
  • 23 Защо ли

    3 1 Отговор
    „Удари го, да не ставам аз”: Крясъци и обиди от учителка в клас - заглавие от пресата. -----------Зор да бъде прието детето в детска градина, пък после някакви психопатки ги малтретират .......
  • 24 Софиянка

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Свиленски":

    Не е честно да се говори така за населението извън София. В провинцията работа съвсем не се намира и хората са щастливи, че могат да намерят работа в София, а не в чужбина, където не могат да се устроят с децата си и живеят с години разделени. Прокажете добро възпитание.
  • 25 Нина

    7 1 Отговор
    Премахването на софийско жителство докара много хора от провинцията и нормално детските градини да не стигат след като не се строят нови.
  • 26 Шофьорка

    6 1 Отговор
    Изчезнаха при Ваклин
  • 27 Геро

    13 3 Отговор
    Комунягите мноо ме кефят. Гаче те кат са на власт, всичко е наред...
    И те са едни скапаняци...
  • 28 колчо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИВАН":

    Да бе имаха циганин като видеше милиционер и се напикаваше
  • 29 Джурев

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Светослав":

    Те ги дават терените на строителни фирми с това условие - или училище или детска градина в близост до комплекса. Но жилищните сгради се строят, училищата или детските градини се изчакват. След време се намира правилния човек да лапне комисионката и се застрояват и тия терени с блокчета.
  • 30 Хохохо

    8 3 Отговор
    Фандъкова е 4 мандата кмет и нищо не направи за облагородяване на столицата. Примерът с кв. Кръстова вада е пословичен. Издават се разрешения за строеж, но същевременно се обяснява как няма пари за отчуждаване на терени, за да може да се изгради подходяща инфраструктура. Кварталът, както и кв. Бояна, Драгалевци и т.н. са без канализация и подходящо водоснабдяване. Да не говорим за социални услуги, като удобен и подходящ градски транспорт и т.н.
  • 31 малкия

    0 2 Отговор
    Господинът Паргов как не се сети да сподели,че има сигнале,че ББ ги е прехвърлил на Шиши,който от своя страна ги е джиросал На Доган и Орела се е усмихнал на ББР е платил на ББ много пара по-вече от колкото е имала право да плати?
  • 32 иван иванов

    7 0 Отговор
    Питайте Иван Костов и Корнелия Нинова те ЗНАЯТ НАЙ ДОБРЕ !
  • 33 Петко

    1 0 Отговор
    Абе кмета на Лозенец от ДБ ги е откраднал 😁 10 те години некадърно управление на марионетката фъндъчка не е виновно. :-))
  • 34 София не е БГ

    2 1 Отговор
    Няма нужда в малките градове и села места много, да ги водят там.
  • 35 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Една българка":

    До 5 ком -Браво -много точен и истински коментар -след (септември при преброяване на населението е имало 50 000 цигани -след 1989 година числото е 650 0000всеки може да сметне кой ги спонсорираше и разплождаше
  • 36 Фъстъкова

    4 3 Отговор
    Детските градини не са "изчезнали", Паргов! БСП беше на власт и не създаде нито един бизнес извън София, за да могат хората да работят по места, "лидерю" на БСП. Всички сте с големи устѝ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор

  • 38 Стара софиянка

    2 2 Отговор
    По времето на Тошо за детски градини бяха преустроени конфискувани къщи на "буржоа" от царско време. След 1989 г. собствеността беше върната на собственици и наследници и по този начин детските градини изчезнаха. Лично знам огромната къща на бившия бул. Ленин до Орлов мост, която наследниците продадоха на Лукойл, имах приятелка, която работеше като детска учителка там. Една къща на Патриарх Ефтимий 17, която се саморазруши - какво точно е станало със собствениците и наследниците, не знам, но в тая къща, скалъпена за детска градина и не беше удобна за целта, една моя приятелка водеше детето си там. Сигурна съм, че е имало още много такива като тези две къщи. Та ако питате къде са "изчезнали" детските градини, търсете ги при комунистите, които не са ги построиха. Има ги само в кварталите, построени по времето на соц-а.
  • 39 селянина

    2 3 Отговор
    какво селяни какви софианци бе ако неса тея хора да ви плащат наемите на скапаните апартаменти който са ви наследство от баба и дедо комунаги къде са крали а селяните са работили.селяните плащат данаци

    Коментиран от #45

  • 40 123123

    1 0 Отговор
    Колкото и да построят нови, пак ще дойдат повече хора и така.. В демокрацията се закри производството, което беше реално извън София. Добро или лошо, даваше препитание на хората и нямаше нужда от поголовно преселване в София поради безработица. Този проблем, както и много други вече са нерешими. Това е.
  • 41 И Така Нататък

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Една българка":

    Тошко Маймунски му напишете поне едно нещо да прочете и да обещае нещо преди Чалгаджийска да изберат за Мин.Пред.

  • 42 Да да ама не

    2 1 Отговор
    Ако през тези 10 г. управляваха БСП, не само детски градини нямаше да има, но абсолютно нищо нямаше да е направено, справка от 90г. до 2008 г. Така че нека да не бъдем неблагодарни. Да си припомним при управлението на БСП основно се правеха заменки с държавни земи по курортите с частни имоти в затънтени места. Крадяха се пари от бюджета и се вкарваха в частни хотели, презастроиха черноморието и планинските курорти. Сега се чудят какво да ги правят защото от години стоят празни. Дори за себе си немогат да инвестират парите правилно, какво остана за държавата.
  • 43 Цецо

    4 1 Отговор
    Селяните да си заминат за провинцията и места в детските градини ще има.
  • 44 lud

    3 1 Отговор
    Фънди направо от кабинета в панделата .София е унищожена от малоумно и безразборно строителство а детски градини няма ! Тъпа селянка , дойде да ми унищожи града
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор

  • 46 Антони

    1 0 Отговор
    Конфликт, не конфликт, място за детето няма в детска градина. Всички софиянци трябва да ни е срам от това, къде живеем. Празни приказки на политици с никакви възможности. Тия, които си мислят, че имат влияние в страната още повече да се засрамят.
  • 47 Румяна Костова

    1 1 Отговор
    Дойде време и мнението на БСП да получи широка подкрепа.
  • 48 Анонимен

    0 0 Отговор
    Парата е у тях. У малцинствата. А и те са прави помаците. В шивашка фирма, те и фалираха в провинжии, но работят много, а накрая нищо и някои се принудиха и в София. Доволни в шивашки фирми. Всеки сам избира, но от тях има много добри, и много ми харесва у тях, че жените им са работливи. Страх ги е от вас, едни големи кръстове на врата. Всеки кой къде желае. Парата е у тях.
  • 49 Гражданин

    0 0 Отговор
    Целият свят е объркан. Вие мислите ли, че на немци им е ок, да заключат огромни къщи, чистени от наши хора и в сащ. Както и в други държави, събрани от кол и въже наюи роми, да им дават от църкви къщи, да ходят по къщите да им казват, че трябва да учат. Фандъкова, да не би да й е лесно. Кротка, скромна е. Иванчева ли искате. Учителка е. Тиха. Да сте живи и здрави. И нашите родни градове бяха 100 хилядни, но вече са 25 хил и не българи. Всеки работи, пребира се, мълчи и е скука голяма. Затъпяване. Но на кого мъката да изплачеш, на гробища но далечни. Кво като имат, а отдолу или срещу бедняци и нечисто плътни хора. Търпиш и чакаш да се накрадат, а мнозина карат на хляб и айран. Не можеш да избягаш от съдбата си. Навън нашите българи да не би в германия да им е ок. Да гледаш старци с отрязани крака, да им чистиш тоалетни, легла отгоре с какво ли не, бело, червено, да бяха оставили комунистите в провинции, а те всичко окрадоха, приватизираха, на скраб и сега искат депутати. Отчайващо, но турпи народа, няма къде те му взеха спестяванията и ми говорят за свободи свобода артлик без пари накъде

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта