Last news in Fakti
06 Август, 2021 7149

Кого убива скъпият ток в България?


  • Ричард Алибегов: председател на БАЗ Не само, че през последните месеци изчезна каквато и да е подкрепа за бизнеса в условията на пандемия, че ежедневно се подкопава бизнес средата със заплахи за затваряне, но сега сме ударени и с цените на тока. Може би това е подготовка за бъдещо затваряне – предприемачите в сектора да предпочитат да не работят, вместо да плащат космическите нови цени на тока. Ситуацията започва да напомня на далечната 1997 година, когато инфлацията беше ежеминутна, а цените на продуктите се променяха по няколко пъти на ден.
  • Стефан Янев служебен премиер Няма манипулации на енергийната борса, а процесите на търсенето и предлагането влияят на цената на електроенергията в момента. Проблемите в енергетиката са от поне 10 години, но от гледна точка на служебното правителство се прави всичко възможно. Освен заповедта на министъра ТЕЦ "Марица - Изток 2" да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, ръководството на централата търси пазари за дългосрочни договори. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи, без да получава държавна помощ и да задоволява енергийната система.

    199 гласа
    23%
    77%
    650 гласа

Коментари

  • 1 Перо

    119 15 Отговор
    Дрън,дрън…. . Алибегов иска държавата да поеме всички разходи, а неговата организация да събира печалбата. Държавата направи прекалено много отстъпки на тази мутренска пасмина, от сивата икономика,че няма на къде! Премиера също говори глупости,защото, ако имаше още една АЕЦ,както беше предвидено,през 80-те,сега пазарната цена щеше да бъде съвсем друга и щяхме да прибираме дивиденти от продажбата на ток в чужбина,а престъпниците нямаше да имат договори за продажба на зелена енергия на измислени цени на държавата или да подписваме вредни договори с американските централи на непазарни цени,които данъкоплатеца да компенсира! Това съответно убива бизнеса и товари гражданите! Резултатът е на лице!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор

  • 3 Гербераси долни

    71 6 Отговор
    Всички знаем "железните договори" подписани от Костов,как с предимство се изкупува тока от "Американските централи" на високи цени с платени екотакси от държавата и с доста други платени екстри на услуги по чистене на "пепелината" ,после ни внушават че ТЕЦ 2 е виновен за всичко , бивши соц страни развалиха такива договори с неустоика за 1 милиард ,но ние тук продължава ме да си плаща ме с аргумента че това са много пари ,не че не платих ме едни 15 милиарда за самолети и медодобивния комбинат "Арубис" ни изнася златото и други метали без пари като ни плаща 1 процент печалба,а Балкански поток ще се окаже изцяло Турски поток и ще е най вероятно само за транзитен газ и въпреки инвестициите които ще платим пак ние ,трябва да чака ме някои да се самосезира за да може все някога да се защитят националните интереси,а дотогава ще казваме че еди кои си е виновен и ще се радваме на "Енергиината си независимост".
  • 4 Реалност

    62 2 Отговор
    Нали правителството ви намали ДДС ,а вие обещахте да не вдигате цените,защо по морето всичко е на цена 5+ за отделен артикул?
  • 5 Иван

    52 5 Отговор
    Искахте пазарна икономика и дечокрация - ето ви я! Кано не ми изнася - затваряйте сергията - и без кръчми ще оцелеем!
  • 6 Потребител

    46 3 Отговор
    А не е ли обвързана растящата цена на тока с продажното затварянена безопасните реактори на АЕЦ "Белене" и отварянето на Румънската атомна централа. С продажбата на държавното "Енергоразпределение" на частните чужди грабителски "енергоразпределителни дружества". С блокирането на всички печеливши за България Енергийни проекти - ДВАТА ГАЗОПРОВОДА през Черно Море, АЕЦ Белене. Мошеничествата и ограбването на държавата и потребителите с т.н. "зелени енергии". Цената на електроенергиите от Тецовете - Мариците отдавна е много по-висока от тази на енергията от АЕЦ Белене. Нали сме "Свободен пазар" - аз искам да си купувам и използвам електроенергия единствено и само от АЕЦ "Козлодуй" - не ми трябва такава от Тецовете от "Зелените" енергии - да си ги ползват този, който може да си ги позволи - според доходите. Защо Англия строи нови Атомни електроцентрали ? Защо Турция и Германия си изградиха газопроводи ?

  • 7 Потребител

    34 1 Отговор
    Забелязах грешка в поста си : "... продажното затварянена безопасните реактори на АЕЦ "Белене"..., имах предвид : "... продажното затваряне на безопасните реактори на АЕЦ "Козлодуй", спирането на изграждането на АЕЦ " Белене" и ... " макар че знаещите и без уточняване ще разберат.

    Коментиран от #11

  • 8 тоя помачок

    32 4 Отговор
    Алибегов за какъв се има за онбашия ли

    Коментиран от #14

  • 9 любител

    31 4 Отговор
    ричи бок-к мръсен не те ли е срам да се показваш.боко ти пълни гушата и още продължаваш да ревеш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор

  • 11 Българин

    13 25 Отговор

    До коментар #7 от "Потребител":

    Спирането на АЕЦ Белене е нормално при положение, че братята руснаци си правеха устата да ни одрусат с 20 милиарда.Трябваше отдавна да се обърнем към друг не да се занимаваме с тези мошеници.

    Коментиран от #12

  • 12 Хохохо

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Не знам братята руснаци колко щяха да ни одрусат, но братята американци от Уестингхауз, още 2013 година искаха да ни одрусат 7 млрд. долара за един реактор с пробна технология.
  • 13 Bella Ciao

    27 2 Отговор
    Този ричард, както и потребителските сдружения и профсъюзите са отдавна изкупени от Герб и им личи
  • 14 Драйфус

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "тоя помачок":

    За приближен на Баце.Затова е този вой!
  • 15 стоян

    8 19 Отговор
    Радев управлява държавата и той е отговорен за безобразията на енергийната мафия която и този месец увеличи цената на тока за фирмите с още 10% и сега увеличението от управлението на Радев е 30% другари кумуняги -такова безвластие е нямало последните 15години
  • 16 КРОКОДИЛА

    5 1 Отговор
    УБЕВА КОМУНИСТИТЕ .............
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор

  • 20 Някой си

    15 0 Отговор
    Поздравления за коментар номер 1! Абсолютно споделям, само бих добвил, че геополитически не ни беше писано да сме енергиен фактор на Балканите. Към това, като прибавим продажната политика на Костов(Тец 1 и 3), цара, Кунева и Василев(3ти и 4ти блок), та сигнем до всички тез звена по веригата, Бех, мех, Нек, електропренос, Вей, който само помпат крайната цена!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор

  • 22 свиреп ОХЛЮВ

    8 1 Отговор
    Ричард е милионерът-бедняк !
  • 23 дявола

    12 0 Отговор
    Всички не кой пък и не само тока.За да си живее добре на нашия стандарт цените на всичко трябва да се свалят от 50 до 70%на всичко без изключение
  • 24 Пълна некомпетентност

    4 10 Отговор
    По лошо от това служебно правителство няма и няма и да има🤔
  • 25 пешо

    7 0 Отговор
    A то за това неговите рафита крадът ток!

  • 26 vin

    4 1 Отговор
    Aко един ресторант зависи от това, че заради пазарна ситуация цената на тока е скочила двойно и вече са фалирали то значи, че те са фалирали и преди това... В Българската енергетика през годините са сътворени чутовни глупости, (или просто корупция) за която плащаме ние потребителите... Държавата час по скоро да направи така, че да свърже българската енергийна система с тези на германия и Австрия.. А пазарите дават сигнал, че цената на тока ще расте за напред...
  • 27 гражданин

    10 0 Отговор
    За да има евтина електроенергия,която е жизненонеобходима и за индустрията,и за домакинствата трябва да се свършат няколко прости НАЦИОНАЛНООТГОВОРНИ задачи.А именно: да се рестартират 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"( те са консервирани; да се построи ДЪРЖАВНА АЕЦ "Белене"( а не чужда на наша територия; да се върне държавния контрол върху електроразпределителните и водноразпределителните дружества; да се върне държавния контрол върху ВСИЧКИ СТРАТЕГИЧЕСКИ отрасли и природни ресурси!!! Тогава може да се развива индустрия, селско стопанство,тогава ще има средства за здравеопазване,култура,наука,образование,спорт,за достойни пенсии на възрастните хора.Нали всички го искаме?! А за да го постигнем България трябва да е силна държава,управлявана от далновидни,грамотни и националноотговорни политици,които защитават националните интереси на българския народ.А от доста време на смени,разни безобразни ,неграмотни предатели продават България и българите на всеки,който си поискат,стига да се отчете!За жалост...Да се надяваме,че това ще се промени!

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор

  • 29 Следват бунтове

    0 9 Отговор
    Прав е Алигбеков защото не става дума за помощи а за невъзможност фирмите да работят и произвеждат с тази цена на тока. Така както върви хората ще излязат на улицата и ще има бунтове. Правителството трябва спешно да предприеме както незабавни, така и дългосрочни мерки за поевтиняване цената на тока.
  • 30 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "гражданин":

    Всичко това е истина,но кой иска това? Обикновените граждани да, но властимащите искат да се нагушат здраво докато могат, ще продадат всеки и всичко за материални облаги. Без значение тези договори дали са изгодни или не, дали хората ще страдат от това, дали държавата ще е прецакана години наред. Оправданието за това е, “ ако не съм аз ще е някой друг, какво толкова”. Тези същите държат портрети на Левски и Ботев на стените в кабинетите си, без капка свян , че потъпкват всичко за което тези герой са дали сърцето и живота си. Срам......... Позор...!
  • 31 batman

    5 0 Отговор
    Немога да разбера как сте за скъпия ток на бизнеса ? Как забравихте ,че за 31 години идваха спасители и си тръгваха милиардери ? Моля ви как вярвате на човек който пише постове в Facebook и е пуснал 2 питбула да говорят от негово име ? Народе борбата не е за Вас а за собствени облаги , Слави се прегръщаше с Вис 2 Сик Илия Павлов Сашо Дончев Гергов Доган той ли е промяната ?
  • 32 Гнида

    2 0 Отговор
    Тока се определя от енергийната борса , която създадоха наскоро , защото така нареди ЕС ! Искаха либерализация на цената . И ето резултата .
  • 33 ИВАН

    2 0 Отговор
    Алибегчооо, нема ли кой да те добара само заради името и физиономията да те попребие лекичко, та да не се показваш и изказваш веке

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта