Last news in Fakti
05 Декември, 2021 3792

Трябва ли ни нов държавен дълг от 10-12 млрд.?


  • Валери Белчев служебен министър на финансите Министерството на финансите предвижда да се тегли дълг през 2022 година в порядъка на от 10 - 12 милиарда лева. Една трета от тез пари ще отидат за плащане на досегашни задължения. Няма точен план, но е разумно да има международна емисия дълг, защото местният пазар е ограничен.
  • Проф. Боян Дуранкев икономист Бългaрия cтaвa вce пo-гoлям длъжник oт гoдинa нa гoдинa – мнoгo пoвeчe oткoлкoтo при „рeaлния coциaлизъм. Дaнъцитe нa милиaрдeритe и милиoнeритe нямa дa ce пипaт, нo външният дълг щe нaлoжи вдигaнe в бъдeщe врeмe нa дaнъцитe нa тeзи, кoитo ceгa ca в групaтa 18-55 г.

    43 гласа
    11%
    89%
    332 гласа

Коментари

  • 1 Дълг

    52 7 Отговор
    Дори 20-24 милиарда трябва да се изтеглят. Явно приходите, и "спрените" кражби(не че не е имало такива), не стигат. Тези хубавци няма да изкарат БГ от дълговата спирала, а и те затова се появиха(с много здрава външна намеса)

    Коментиран от #15

  • 2 Обесен Язовец

    53 1 Отговор
    Разследванията, кога ще започнат? Къде са отишли парите от до сега теглените заеми?
  • 3 П О Р А

    25 1 Отговор
    ОтиваЙТЕ ДА КРАДЕТЕ НА ЗАПАД. КО ЧАКАТИ БРЕ. ХАЙЛЯЗИ. ОТИВАЙТИ ДА НАКАЗВАТЕ ЗАПАДА. ЧАБУК..?
  • 4 hahaha

    13 13 Отговор
    трябва за да може да продължи промяната.....
  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    38 6 Отговор
    НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП И ДЕСА МЕРЦЕДЕСА ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ......
  • 6 Томов

    15 20 Отговор
    Гербо откраднаха 84 млрд за 12 години. Някой трябва да ги връща

  • 7 Зайо Байо

    20 6 Отговор
    Ами явно кражбите са се увеличили двойно и дори тройно последната година, да се надяваме че 12 милиарда ще стигнат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор

  • 9 Студопор

    34 1 Отговор
    Те теглят, ние ги връщаме. Всеки път едно и също! Всеки път ни се казва, че е за наше добро и добро от никъде не се вижда. Купуват си служебни коли и имоти, а обикновените хорица плащат по-големи данъци.

    Коментиран от #12

  • 10 Пенчо от Патреш

    19 5 Отговор
    Промяната е огромна измама. Ще вземат пари ище избягат. Радев в Русия
  • 11 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 13 Отговор
    Аз по принцип съм противник на взимането на държавен дълг. Особено когато се взима дълг за да се раздава като по-високи държавни пенсии. И най-вече по-високи заплати на чиновници или полицаи, които на всичко отгоре са с много раздут брой и не си вършат работата И ка корумпирани. Или пък за прекалено големи социални помощи. Както направиха ГЕРБ в бюджета за 2021 г. с мерките покрай коронавируса и предизборно, също и служебният кабинет го правеше предизборно. Смятам за допустим държавният дълг, когато с дълга се финансира изграждането на инфраструктура като ЖП линии, мостове, тунели, магистрали. Но не и когато инфраструктурата се финансира изцяло с дълг, а само до 50%. В случая съм отвратен от казаното и от двамата търтея. Този комунист Дуранкев, да не лъже за дълга, който остави Тодор Живков. На България и трябваха 25 години да се съвземе от Тодорживковото наследство, това стана едва при Симеон Дянков, малко преди да го уволнят.
  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Студопор":

    Точно така те теглят, НО не ние връщаме. Ще го връщат нашите деца,
    внуци и правнуци. Ние, които връщахме вече над 30 години Тодорживковият дълг взиман преди 1990г., сме били деца, когато комунистите са теглили дълга и са го крали и прахосвали. А сега 30 годишните плащат данъци и изплащат дълг, а дори не са били родени още когато е взиман. Има пример с Великобритания, която успява да изплати напълно държавен дълг едва след 200 години. Също така, трябва да се отчете, че 3 млрд. от новия 10 млрд. дълг, са за рефинансиране на стари дългове. Т.е. това е "ЗАДЛУГА"(Следствие) на безобразия на предишни политици и министри.

    Коментиран от #17

  • 13 гост

    14 0 Отговор
    Аз незнам кой ни ги дава. На фона на най малка продължителност на живота, най бедна държва , намаляваме с милион на 10 години. Каква възвращаемост очакват? Надали ни искат територията , един с 50 милиарда ако се яви на избори дали няма да спечели? И да ни продаде

    Коментиран от #14

  • 14 Някой

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    се е сетил да ползва гръцкия модел на задлъжняване и връщане на дълговете. Само че Гърция се води люлката на демокрацията и нея никога няма да я оставят да потъне заради дългове. А нас ще ни финансират известно време, докато започнем да издъхваме от невъзможност да връщаме и след това ще ни ударят балтията.
    Истината е, че можем да изплуваме, като развиваме бизнес от който все още някой разбира в тази обрулена държавица.
    Примерно земеделие и лека промишленост, туризъм и високи технологии, фармацевтика...
    И се стовари челичен юмрук в лицето на мафията и покровителите й в полицията, прокуратурата и съда. Не всичко е загубено, но трябва воля. Не онази "Воля".

    Коментиран от #16

  • 15 Сега сме сплотени, но след изборите

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дълг":

    Късно е либе за китка! Ще устискаме ли до следващите избори? Или ще търсим НОВ МЕСИЯ отново и отново?
  • 16 Да дочакаме, казваш

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Да фалираме и да станем република на Русия( или Казахстан)?

    Коментиран от #19


  • 17 Кораба на БКП/БСП е заседнал

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Ако някой му се притече на помощ отина курбан на дъното с комунисти и комсомолци.
  • 18 ФАКТ

    2 0 Отговор
    ,,,НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ДА ТЕГЛИМ ПАРИ..НО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2022 МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СТАНЕ ПОНЕ 800 ЛВ....ПОНЕ НАРОДА ДА ЗНАЕ ЧЕ ОТ ТЕЗИ ПАРИ..ЕДНА ЧАСТ ЩЕ ОТИДЕ И ЗА НЕГО..И ЧЕ ПОНЕ И ТОЙ ЩЕ ПОЧУВСТВА ЧЕ Е СТАНАЛ МАЛКО ПО БОГАТ..ТАКА ДА СЕ КАЖЕ..НО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МИ ПРЕДЛАГАТ МИН ЗАПЛАТА 710 ЛВ..ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СЕГА Е 650..РЕАЛНО ИЗЛИЗА ЧЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ЩЕ БЪДЕ ИМА НЯМА СЕДЕМ ПРОЦЕНТА..КОЕТО Е СМЕШНО..И ПОДИГРАВАТЕЛНО..ИМАЙКИ ПРЕДВИД ЧЕ НОВИТЕ НИ ОБЕЩАХА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ..АМА НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА..ДО СЕГА МИНИМАЛНАТА РАСТЕШЕ ВСЯКА ГОДИНА С 10-15 ПРОЦЕНТА..СЕГА ЩЕ НИ Я ВДИГАТ С СЕДЕМ..С ДВЕ ДУМИ НА ПОЛОВИНАТА....Е ИЗВИНЯВАЙТЕ ПИЧОВЕ..АМА АЗ ГЛАСУВАХ ЗА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ..А НЕ ЗА ПО ЛОШО..А ВИЕ С ТЕЗИ 710 ЛВ..БУКВАЛНО СЕ НАС-ХТЕ..АКО МИСЛИТЕ ДА ПРАВИТЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ..ПО ДОБРЕ ДА СИ СЕ ВЪРНАТ ГЕРБ..100 ПЪТИ Е ПО ДОБРЕ ДОРИ..ИЛИ ПОЧВАЙТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗА ХОРАТА ПОВЕЧЕ..ИЛИ ПРОСТО СЕ МАХАЙТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА..НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА НОВИ ..КОИТО ДА НИ ПРЕДЛАГАТ ПО МАЛКО ОТ ПРЕДИШНИТЕ..СЪЖАЛЯВАМ..НО АЗ КАТО ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН..ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО КОЕТО ОЗНАЧАВА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ..Е СВЪРЗАНО С ПОВЕЧЕ ПАРИ..НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ КАКВО КРАДЕ...ИНТЕРЕСУВАМЕ МОИТЕ ПАРИ ДА СЕ ПОВИШАВАТ..А ТЕЗИ СЕДЕМ ПРОЦЕНТА ДЕТО МИ УВЕЛИЧАВАТЕ ЗАПЛАТАТА..СИ Е ЧИСТА ПОДИГРАВКА..НЕ ТОВА .."ПО ДОБРО" ОЧАКВАХ..И НЕ ТАЗИ "ПРОМЯНА"....ТОВА Е ПРОМЯНА КЪМ ПО ЗЛЕ..МНОГО ПО ЗЛЕ..

    Коментиран от #24

  • 19 ФАКТ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да дочакаме, казваш":

    ..КОЛЕГА АЗ СЪМ НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН С ТЕБ..ДА ФАЛИРАМЕ И ДА СТАНЕМ РЕПУБЛИКА НА РУСИЯ,,ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ ИЛИ АМЕРИКА..МОЖЕ И ГЕРМАНИЯ...САМО И САМО ДА ЖИВЕЕМ ПО ДОБРЕ..ЯВНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ..ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ НЯМА ДА ДОЖИВЕЕМ...ТАКА ЧЕ ..ДАВАЙ ДА СИ НИ РАЗДЕЛЯТ ТУКА СЪСЕДИТЕ..ПО БОГАТИТЕ ИМАМ ПРЕДВИД..И ДА СЕ СВЪРШВА С МЪКИТЕ НИ..И ДА СЕ ПОЧУВСТВАМЕ И НИЕ КАТО БЕЛИ ХОРА...
  • 20 ИВАН

    6 0 Отговор
    Трябва ИМ нов държавен дълг за да могат спокойно и него да окрадат в съдружие с европейските и американските си аркадаши ... но да го плащаме ние - българския народ
  • 21 дявола

    5 0 Отговор
    Ако питате тези които ги усвояват им се иска да изтеглят не 10,12 а 100,200 милиарда а народа глупав да плаща после 100 години
  • 22 Кольо,

    4 0 Отговор
    Няма страшно,той Чаушеску преди тяхната фалшива революция през декември 1989 година инсценирана от запада и ЦРУ с цената на големи лишения за румънците изплати външният дълг на Румъния до цент и за 32 години те също натрупаха стотици милиарди...
    Но за разлика от нас те дръпнаха напред в икономиката, вкараха доста министри в затвора, и най вече че при тях в пъти се краде по малко!!
  • 23 Баце

    2 0 Отговор
    Естествено, че трябва да се тегли колкото може повече, щото иначе за какво се бориха тия юнаци, какво ще разпределят и делкат от една фалирала "държава" ???
    А след тегленето следва теглото, но то не е тяхна грижа, а на раята.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта