Last news in Fakti
20 Април, 2022 7607

"Фашист" ли е Ванче?


  • Стево Пендаровски президент на РС Македония Въпреки че отварянето на културни центрове в целия демократичен свят е стъпка към сближаване на народите и техните култури, именуването на културните институции на доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не служи на тази благородна кауза.
  • Красимир Каракачанов почетен председател на ВМРО Това въобще не отговаря на истината. Иван Михайлов не е фашист. Историческите лъжи, които бълват македонистите – искаме да бъдат премахнати, защото това е обидно към България – държава, която е съсед на РСМ. Държава, от която очакват да ги пусне в Европейския съюз.

    89 гласа
    8%
    92%
    925 гласа

Коментари

  • 1 ВСС

    89 8 Отговор
    Пендаровски-мендаровски, няма значение... Един голям шут по голите ви задни части от България, а не подкрепа за ЕС!

    Коментиран от #17

  • 2 Перо

    83 7 Отговор
    “Сближаване на НАРОДИТЕ” /Пендаровски/ Първо Ив.Михайлов се е борил срещу сръбския окупатор и само те са потърпевши от неговата дейност, защото местното население е било почти изцяло българско и това изказване на президента се явява като пледоария на адвокат, в защита на трета държава! Ако името беше Лазар Колишевски, нямаше македонистите да протестират! Нищо не се е променило в РСМ и още живеят в Титово време! Зомбирани хора и си заслужават отказ за ЕС, както направиха гърците!
  • 3 Скорпи

    86 7 Отговор
    Едно чакане около, 30тина години...ще им се отрази добре....по метода на Гърция.С тези.....нормален диалог не може да се води.....

    Коментиран от #15

  • 4 Руснаков

    37 19 Отговор
    Алооу...гласувам за Каракачанов а процентите му падат...как става това.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор


  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор

  • 9 СМ се управлява

    27 11 Отговор
    От сърбомани-македонисти-рашистки комунисти, югоносталгици, празнуват тито
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор

  • 11 До "експерта"Каракачанов

    31 34 Отговор
    Ако не е фашист какво са обсъждали с Химлер, може би създаването на отряди от ловци на духове а "експерте"
  • 12 Истината не се трие

    25 3 Отговор
    Вътрешната македонска революционна организация е вероятно едно от най-противоречивите явления в българската история. Още от своето възникване като Вътрешна македоно-одринска революционна организация (създадена през 1893 г. в Солун), структурата има за цел чрез всички възможни средства да се бори за освобождението на Македония и нейното присъединяване към България. По силата на всички международни норми, последвалите действия на „македонстващите“ следва да бъдат дефинирани като „тероризъм“. Както всяко друго нещо в историята, дори понятието „тероризъм“ е въпрос на гледна точка.
    Що се касае за българската, нещата са повече от ясни – Дaме Груев, Гоце Делчев и останалите не са терористи, а герои и борци за националното обединение на България. И терминът „герой“, както и терминът „терорист“ е натоварен с твърде много емоционален заряд и е въпрос на различни тълкования. Ако трябва да бъдем безпристрастни, участниците в Македонския епос са хора, които вярвали че целта оправдава средствата и били убедени, че онова което вършат, го вършат в името на общото благо и светлото бъдеще. Именно такъв е случая и с героя на настоящия разказ – Иван Михайлов.
    Иван е роден на 26-ти август, 1896 г. в град Щип, тогава в пределите на Османската империя. Макар да няма и три години от създаването на ВМОРО, македонската революционна кауза е плъзнала на длъж и шир из провинциите на Портата и мнозина са онези, които тайно или явно мечтаят за отхвърлянето на вековната тирания. Сред т
  • 13 Истината не се трие

    24 0 Отговор
    След смъртта на Тодор Александров, Иван Михайлов е избран за член на ЦК на ВМРО на мястото на своя ментор. Без да губи време, Ванче организира поредица от акции, в които да се накажат виновниците и подстрекателите на смъртта на Александров. В рамките на три месеца из цяла България са извършени поредица от покушения, направлявани от Михайлов. Още преди да е изтекъл септември, 1924 г., всички преки отговорници за убийството на Тодор Александров са избити, по-голямата част по време на т.нар. Горноджумайски събития. Бързината, с която се разправя с опонентите си, повдига сериозно престижа на Ванче и през следващите месеци той постепенно се налага като едноличен водач на ВМРО, окончателно измествайки Александър Протогеров.
    Именно Иван Михайлов е човекът, който окончателно превръща ВМРО в това, което днес наричаме терористична организация. Ясно осъзнавайки че на този етап Македонският въпрос не може да бъде решен с бунтове, въстания и открита война, Михайлов насочва организацията към провеждане на индивидуални терористични актове, саботажи и ликвидиране на политически опоненти. В хода на тези акции, ВМРО си създава редица противници както в лицето на местните югославски и гръцки власти, така и от гледна точка на другите македонски революционни движения, особено „левите“, които следвайки Майския манифест, поддържат все по-тесни връзки със СССР.  След атентатът в Света Неделя. Българското правителство започва да толерира онези акции, организирани от Михайлов, кои
  • 14 Шердан Българов

    0 27 Отговор
    Макетата Твърди или Меки ЛА-НА са ? За твърди натиснете + за меки -!

    Коментиран от #32

  • 15 СофБелоМорМак

    5 31 Отговор

    До коментар #3 от "Скорпи":

    След 30 години ЕС може и да го няма! Но присъдите на Евросъдилищата за български ЕТНОЦИД спрямо македонците ще са налични! Както и срещу медиите и персонално журналистите, които подкрепят ЕТНОЦИДА и цензурират, трият и фалшифицират мненията на македонците срещу ЕТНОЦИДА, както във Вардарска, така и в Пиринска и Егейска Македония, плюс срещу македоците от София, Пловдив, Варна, Бургас, ..... в България!
    Сега можете пак да изтриете този пост за да дадете още едно нагледно доказателство за българския БКП-"възродителен" ДС-насилствен медиен ЕТНОЦИД, което доказателство да послужи в евро-съдебните процеси срещу българската насилниеско-комунистическа нацо-"възродителна " едноцидна държава и русофилската й управленска мутро-милиционерска ШАЙКА!

    Коментиран от #16, #24

  • 16 Дългият

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "СофБелоМорМак":

    Ще ти отговоря само с две думи....Промит си.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор

  • 18 Ралева

    18 23 Отговор
    100% фашага, подобно на ген. Луков и другата измет!!!
  • 19 ГОЛЕМ МАЙТАП

    9 0 Отговор
    ХАХАХА, КАТО ГЛЕДАМ ТУК ТОЯ ВЪПРОС ВЪЛНУВА ДАЛЕЧ ПО-МАЛКО ПАТРИОТИ, ОТКОЛКОТО РУСИЯ. ОЧЕВИДНО ПАТРИОТИЗМЪТ В ТОЗИ САЙТ СЕ ИЗЧЕРПВА С ПАТРИОТИЗЪМ КАМ ДРУГА ДЪРЖАВА.
  • 20 Айде стига

    20 1 Отговор
    с тия комунистически терминологии , дори Хитлер не е бил фашист! Историята вече се пренаписа отдавна и дори в Израел историците признават, че фашистки режим е ИМАЛО САМО В ИТАЛИЯ! Никъде другаде не може да се говори за фашизъм. Так че да наричаш всеки дето ти е неудобен "фашист" показва, че си изостанал в едно вече отречено минало. А когато това се прави от водещ политик в една страна вече не е смешно, а жалко и никой уважаващ себе си политик в Европа не би трябвало да контактува с такива нещастници. Ако не ти харесва Михайлов избери някакви други термини да го назовеш, но това е повече от несериозно.
  • 21 Комон Сенс

    20 1 Отговор
    Балканска логика - българските патироти са "фашисти", а сръбските нацита са много харни.
    За съжаление за пореден път седоказва максимата, че победителите не ги съдят.
    Българските патироти са пролели реки от кръв да защитават Македония от вскяакви главорези, а сръбските шайки са убивали,и знасилвали и мъчили македонците, но какво от това? Историята на която са адепти днешпните макета е писана от сърби..... Малцина могат да преодолеят гравитацията на официалния наратив и да мислят критично, а още по-малко бихаси го позволили, когато то им удря перспективите в личен план.
  • 22 Крали Марко

    3 13 Отговор
    Отговорът на Стево Пендаровски е достоен за уважение. Голяма част от народа в областта Македония е български. Недостойно е да водим спор кой какъв е от миналото. Мястото на Северна Македония е в Европейския съюз.
  • 23 Крали Марко

    5 9 Отговор
    Много от тук коментиращите са протим съществуването на Европейския съюз, но отговарят отрицателно на Стево Пендаровски. Това са хора, които си нямат друга работа освен да отричат всичко и всички.
  • 24 Кървавия Божик

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "СофБелоМорМак":

    И последвалите масови убийства и репресии на българите в Македония кога ще ги признаете! Над 30000 българи избихте в Югославска Македония и 10 пъти по толкова изтезавахте. И преди Югославия между 1913 и 1940 г.са убити приблизително още толкова хора само защото са българи. Това е истинския геноцид! Господ вижда!
  • 25 Faith No More

    11 6 Отговор
    Не знаем дали Ванче е бил ФАШИСТ , но със сигурност знаем , че наш Бойче Борисовски от Банкя е бил КОМУНЯГА , при това напълно съзнателно и доброволно още на 18-19 години !
  • 26 така е

    16 0 Отговор
    ти го раниш он ти рипа да ти охапе ръката ,каракачанов щеше да ги направи всите българи та да са европейци и да шетат свободно па сега били сме фашисти ебре жено македонска и танкове ви набутаме що сме улави и управниците ни за без пари и магистрала щехте да тропате с каруците и да днеска
  • 27 Сандо педерот

    18 6 Отговор
    Античките кратуни да не се обаждат а да си заминават в Сърбия
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор


  • 29 Този коментар е премахнат от модератор

  • 30 емо 73 канар

    16 0 Отговор
    Защо изобщо се занимаваме с РСМ ??? Заявяваме им, че от наша страна имат НЕ, и от там нататък да се оправят. Който иска да ги приема където си поиска.
  • 31 MOJO

    14 0 Отговор
    А комунист ли е Бойче ? Е.....отговорът е Е !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор

  • 35 Ти педеру

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "абе ти татару":

    Античарски шумадиец марш во србия
  • 36 Анонимус

    16 0 Отговор
    Пожелавам на т нар.македонци,само да миришат ЕС.И нека всичките им пътища минават през България.Щом не искат да признаят очевидната и обективна истина,да им дадем най-кривия макарон,за да си гледат ЕС.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта