Тема: Украйна

25 Март, 2022 10:12 7 533 10

Напливът на руснаци разгорещи пазарите в тези държави

  • турция-
  • русия-
  • наем-
  • азебайджан-
  • армения-
  • грузия

Насочват се към Турция, Грузия, Армения и Узбекистан

Напливът на руснаци разгорещи пазарите в тези държави - 1
Снимка: М. Богданова ©

От края на февруари тази година търсенето на жилища под наем в Турция се е утроило, коментират брокери, интервюирани от RIA Real Estate. Според Сергей Волченков, директор на агенция "Толерантност", броят на исканията на руснаци за жилища под наем в Анталия и Алания се е увеличил почти четири пъти. Това, от своя страна, вече доведе до увеличение на месечните наеми два пъти и половина, дори три пъти. За сравнение, досега, те бяха в диапазона 200-600 USD на месец.

Аналогична е картината в Истанбул, където месечната рента също е скочила поне два пъти и сделки за студио се сключват на нива между 1000 и 1500 USD за месец. Измир, Бодрум и Фетие също са в тази група. Въпреки високите цени, наемателите трудно намират жилища, коментират анализатори. Турските наемодатели са по-склонни да изискват плащане на сумата за шест месеца предварително и, заобикаляйки местното законодателство, искат от наемателите да плащат в долари.

Още новини от Украйна

Грузия

Търсенето на жилища под наем в страната е нараснало един път и половина. Същото важи за отоплението и месечната рента на апартаментите. Наемането на апартамент в Тбилиси сега струва най-малко 450-500 USD, което е увеличение между 30% и 50% спрямо края на февруари. В Батуми, Кутаиси и Рустави средната месечна ставка е 350 USD.

„Според местните власти най-малко 25 000 души са дошли в Грузия от Русия. Месечният наем на жилище е почти двоен. Чувал съм истории, че някой получава отказ да отдава жилище под наем, заради руско гражданство, но аз самият не съм бил свидетел. Тук към руснаците, които са напуснали страната, се отнасят с разбиране “, казва Иван Щайнерт, бивш журналист на Echo of Petersburg, в интервю за Fontanka.

Армения

Страната се използва от тези руснаци, които не желаят проблеми с разплащането. В Армения работят картите Мир. Също така в страната може да се влезе без паспорт. Точният брой на заселилите се в Ереван не е известен. Изданието обаче отбелязва, че в една от фейсбук страниците, където обсъждат преместването в Армения, има 15 000 души.

„Търсенето и наемните нива са нараснали с 30%, независимо от местоположението. Месечната рента на апартамент, като се вземе предвид поскъпването, започва от 350 USD на месец “, казва Шиманская.

Узбекистан

Според радио „Свобода“, хиляди руснаци вече са се преселили в Узбекистан. Това веднага се е отразило на наемните цени в Ташкент. Според анкетираните брокери, през последните седмици цените на наемите в столицата са скочили средно с 15%.

„В началото на миналия месец едностайните апартаменти в най-евтините квартали на Ташкент, Сиргалински, Алмазорски и Юнусабад можеха да бъдат наети срещу 270 USD на месец, а сега са 300 USD. В кварталите Якасарай и Мирабад цените вече варират от 500 до 1000 USD на месец“, казва Лидия Назарова, представител на агенцията за недвижими имоти Krisha в Ташкент.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    38 15 Отговор
    А ние си имаме украинци които хрантутим за наши пари, честито 😁😁може лятото даже на почивка да ги изпратим за наша сметка😁😁

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Само питам

    42 9 Отговор
    Защо бежанците от сега търсят морето и хотелите? Да отиват във Видин, Лом и Монтана !
  • 3 А при нас

    33 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Сезона по мутроморието започна с три месеца по рано. Украинските бежанци си живуркат за наша сметка.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Къде да жягат се чудят

    20 15 Отговор
    Куба, С. Корея, Сирия и Венецуела. На всякъде другаде ги чака бой по манерките. Даже и в Китай, че им развалят рахатлъка
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пожелавам ти да дойде време

    20 16 Отговор

    До коментар #3 от "А при нас":

    и ти да си живуркаш като тях. Щом им завиждаш, това заслужаваш.
  • 7 Отговор

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "А при нас":

    Живуркат добре тези с парите а на останалите им е много трудно,като се има предвид че семействата са разделени,мъжете в Украйна жените с децата тука.
  • 8 Стилиян Костов

    8 6 Отговор
    Скоро очаквайте джуджето комплексирано да предяви претенции, че тези държави пренадлежат на русия !
  • 9 Клод

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Ами турците си продават оръжията на Украйна.Подкрепят ги.Критикуват Русия.Но си продават стоката и на двете страни.А българите не та не да продаваме оръжия ,че сме за русия ама приемаме и украинци ,че сме добронамерени
  • 10 Ха-ха-ха

    4 4 Отговор
    След като по целия нормален свят ги подритват, за руснаците останаха само тези дестинации - да им се наслаждават, добре, че най-накрая и ние ще си отдъхнем от наглите и самонадеяни тетки, с червило до ушите и вонящи на евтини парфюми по нашето Черноморие:)