Last news in Fakti

9 Февруари, 2020 16:55 1 654 1

Изложбата "Еволюции" пробужда интереса на младите към изкуството (СНИМКИ)

  • изложба-
  • култура-
  • студентски град-
  • студенти-
  • изобразително изкуство-
  • изкуство-
  • картини-
  • еволюция

Изложба „Еволюции“ е още една съвместна изложба между Народно читалище „Черноризец Храбър – София“ и студенти от Нов български университет. Изложбата активно пробужда интереса на младите хора към изкуството в Студентски град.

На 27.01.2020 г. в пространството за култура и изкуство „THE BOX – Students City Art & Culture Area“ към Народно читалище „Черноризец Храбър – София“, намиращо се на ул. „Йордан Йосивов“ 7, в Студентски град беше открита изложбата „Еволюции“, на студенти от департамента по „Изящни изкуства“ на Нов български университет.

Изложбата "Еволюции" пробужда интереса на младите към изкуството (СНИМКИ)

Организатори на изложбата са департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет и Народно читалище „Черноризец Храбър - София“. Ръководители на проекта са доц. Валентин Савчев и Миглена Горанова, а куратори са Станимир Божилов и д-р Румен Кожухаров.

Експозицията представя над тридесет творби в областта на рисунката, живописта, мозайката и витража, реализирани от студенти в различни образователни степени от първокурсници до магистри, обучаващи се в програмите към департамент „Изящни изкуства“ – бакалавърска програма „Визуални изкуства“ и магистърски програми „Живопис“, „Артистични практики в архитектурна среда“, майнър програма „Живопис и стенопис“ и общообразователни курсове по изкуства „Рисуване на голо тяло“ и „Мозайка и витраж“.

Изложбата "Еволюции" пробужда интереса на младите към изкуството (СНИМКИ)

Това не е първата съвместна изложба между Народно читалище „Черноризец Храбър - София“, при район „Студентски“ и департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет. Пространството за изкуство и култура "THE BOX – Student City Art & Culture Area" бе открито преди две години с изложбата „Визуални дебюти“ на студенти от НБУ. През пролетта на 2018-та година те реализираха в екстериора на галерията колективния графитен стенопис „Нови посоки“, който има информативна функция и е „намигване“ от студентите, интегрирали промотиране на БП„ Визуални изкуства“ в творбата си.

Изложбата "Еволюции" пробужда интереса на младите към изкуството (СНИМКИ)

Сътрудничеството между Народно читалище „Черноризец Храбър - София“ и департамент „Изящни изкуства“ се изразява също и в множество изложби и семинари, проведени в това централно за Студентски град място.

„Интересът към пространството за култура и изкуство „THE BOX – Students City Art & Culture Area“ към Народно читалище „Черноризец Храбър – София“ в Студентското градче нараства с всяка изминала година. Това се потвърждава и от факта, че нашето пространство за култура и изкуство присъства в доклада на Визия за София, направление „Идентичност и култура“.

Откриването на всяка нова изложба буди у младите хора интерес, който се увеличава. Народно читалище „Черноризец Храбър – София“ е единственото читалище намиращо се на територията на Студентски град и нашата цел е да продължаваме да провокираме интереса на младите хора към изкуството. Текущата изложба до момента е посетена от повече, от 210 човека.“ това каза Мария Дъртилова председател на Настоятелството на читалище „Черноризец Храбър – София“.

В пространството за култура и изкуство „THE BOX – Students City Art & Culture Area“ вече, традиционно освен изложби, се организират и множество практически семинари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    0 0 Отговор
    За мен, изложба на еволюцията се изчерпва с онази картинка, чиито надпис гласи: Something, somewhere went terribly wrong.