3 Октомври, 2012 17:42 3 760 0

Откриха монетно съкровище във Велики Преслав

  • велики преслав-
  • съкровище-
  • монети
Откриха монетно съкровище във Велики Преслав - 1
Снимка: Дарик - Шумен

Съкровище от 103 медни монети от 12-и - 13-и век откриха в старопрестолния Велики Преслав археолозите от екипа на проф. Казимир Попконстантинов и доц. Росина Костова от Великотърновския университет. Те са се натъкнали на находката на няколкостотин метра от дворцовия комплекс в района на средновековния манастир на чергобиля Мостич, дясна ръка на цар Симеон и сина му цар Петър.


Монетите са корубести с традиционните изображения на императорите от времето на тяхното сечене и пускане в обращение. На част от тях е изобразен в цял ръст със скиптър и корона византийският император Исак ІІ Ангел, управлявал от 1185 г. до 1195 г., а на друга – Алексий ІІІ Ангел, управлявал до 1205 г. На лицевата част изображението е на Христос.

Монети от този период са откривани и досега, но за първи път това става не само в манастирския комплекс, но и на територията на външния град на Преслав, при това -  в такъв голям брой.
Оловен печат и бронзов кръст от Х век допълват находките от манастирския комплекс.

Монетното съкровище е лежало 9 века скрито в североизточточния ъгъл на манастирската сграда, която е била част от християнски комплекс на площ от 20 декара. Самият храм е единственият, който е построен с предварително оформени реликварии за съхраняване на мощи.

В 60-годишната история на проучването му са открити керамични надписи на 10 светци, чийто мощи са вградени в северния реликварий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА