Last news in Fakti

9 Септември, 2014 14:45 923 0

ЕК дава 5 млн. евро срещу Ебола

  • ебола-
  • ек-
  • ес-
  • сзо

Кризата продължава да се задълбочава, защото случаи на заразяване с вируса се наблюдават дори в райони, където неговото разпространение беше спряно

Нови 5 млн. евро за борба с вируса на Ебола дава Европейската комисия, става ясно от съобщение от ЕК до медиите.

От март, когато бяха регистрирани първите случаи, Комисията е инвестирала повече от 11,9 млн. евро за оказване на помощ на засегнатите от епидемията страни и за изпращането на две европейски мобилни лаборатории за извършване на тестове на място и оказване на подкрепа.

Въпреки сериозността на кризата, както подчертах в изявлението си от 8 август, рискът от разпространение на Ебола в Европа се смята за много малък, особено ако пътуващите в засегнатия регион граждани и здравни работници, които се връщат оттам, са добре информирани. Ебола не се разпространява по въздуха — тя се предава само при пряк контакт с кръв или други телесни течности от заразени хора или животни (мъртви или живи), така че ако се вземат необходимите предпазни мерки, заболяването може да се избегне.

Въпреки това Европейската комисия ще продължи да бъде бдителна и подготвена да помогне на страните членки да работят заедно, за да защитят гражданите на ЕС при всякакви случаи, в съответствие с Директива 1082/2013/ЕС относно сериозните трансгранични заплахи за здравето.

Кризата продължава да се задълбочава, защото случаи на заразяване с вируса се наблюдават дори в райони, където неговото разпространение беше спряно, предупреди еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Световната здравна организация (СЗО) очаква хиляди нови случаи на заразяване с Ебола в Либерия в следващите три седмици. Според експертите на организацията от вируса досега са починали 79 здравни работници. В същото врем общият брой на жертвите на епидемия е най-малко 2200 души.

Четвърти заразен пък ще бъде изпратен за лечение в САЩ. Болницата в Атланта ще приеме пациента, който идва от Западна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА