Last news in Fakti

28 Януари, 2019 15:20 10 714 44

Когато в Слънчев бряг на човек се полагаха по 8 кв. м на плажа

  • слънчев бряг-
  • симеон мицов

В средата на 80-те Слънчев бряг е сред най-добрите морски курорти в Европа по комфорт на плажуващите, а строителството на нови хотели спира, защото капацитетът на плажа вече е изчерпан

Когато в Слънчев бряг на човек се полагаха по 8 кв. м на плажа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес се събудих с усмивка и споменът за моят Татко - инж. Симеон Мицов, дейно участвал във създаването на магията Слънчев бряг... Бог да успокои Душата ти, Респект, Вие разбирахте значението на думичката Туризъм...
Изграждането на Слънчев бряг започва през 1958 год., като със строежа му се проектира и засажда лесопарка и прилежащата инфраструктура. Плажът на комплекса е от ситен златист пясък. Дълъг е 6,5 км и широк 30-60 м, на места достига до 150 м.

Плановата композиция на Слънчев бряг е развита успоредно на плажната ивица. Сградите са разположени свободно в парковата среда. При изграждането на курортното селище са запазени дюните и съществуващите дървесни насаждения, които са допълнени с южни видове. Застройката е разнообразна - ниски хотели (1-2 етажа), в които е търсена интимност и романтика, многоетажни хотели („Бургас”, „Витоша”, „Рила”, „Пирин”, „Кубан”), хотели, развити около вътрешни дворове, по подобие на възрожденските манастирски комплекси („Созопол”, „Несебър”, „Континентал”).

Всеки хотел или отделна група е проектиран така, че да има свой облик и характерен стил, а целта е хотелската база да бъде потънала в зеленината с максимална видимост към морето. В средата на 80-те се приема, че възможностите за по-нататъшно застрояване на комплекса са окончателно изчерпани.

По това време Слънчев бряг е сред най-добрите морски курорти в Европа по комфорт на плажуващите, а строителството на нови хотели спира, защото капацитетът на плажа вече е изчерпан. По действащите нормативи броят на леглата се изчислява спрямо плажната ивица, която позволява в комплекса да има място за 30000 летуващи. При тази цифра в онези години на един турист са се полагали по 8 кв.м. пясък край брега.

Към 1989 г. курорта разполага със 112 хотела с над 28 000 легла, 4 къмпинга с 8000 места, над 130 ресторанта, барове и атракционни заведения. Изградени са обслужващи сгради и съоръжения, магазини, курортна поликлиника, поща, морска спортна база, различни спортни съоръжения - яхт клуб, стадион, тенис кортове, спортни площадки и др. На сцената на летния театър на комплекса, дълги години се провежда международният музикален фестивал „Златният Орфей”.

През периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали почти 8 млн. души, от които над 5 млн. чуждестранни туристи и над 2.5 млн. български граждани. Архитектурната среда в комплекса умело съчетана с дюните, горичките и декоративните храсти придават на курорта живописен колорит, който оставя отлични възможности за семейна почивка с малки деца. Природните дадености, разположения в съседство град-музей Несебър и характерния жизнерадостен архитектурен образ допринасят за международната известност на курорта и го превръщат в перлата на българското Черноморие и визитна картичка на България.

Автор: Георги Мицов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за съжаление

    103 4 Отговор
    От перла, днешните ни управници го превърнаха в клоака ... както и цялата ни държава

    Коментиран от #7, #8, #40

  • 2 Голям Слон

    91 4 Отговор
    Моят татко с нищо не е допринесъл за Слънчев бряг, но и аз всяка зимна сутрин напоследък се будя с една едничк мисъл: как ми се лежи на хубав морски пясък в България. Да, именно в България. Не в Гърция, не в Израел, не във Франция или Турция, а в България. Помня с носталгия какъв курорт беше Слънчев бряг. Как наемахме двойни велосипеди и се разкарвахме по бреговата улица. Помня как плащахме с някакви измислени пари (купони), които получавахме в банката (тогава ДСК). Помня Златни пясъци. Помня Албена. От новото време ярък спомен имам за Силистар и Иракли. Всичко разкопаха, префасонираха, изродиха. Някой даде ли си всъщност сметка колко български туристи прогониха алчните господари от 30 години насам?

    Коментиран от #12, #13

  • 3 фжр

    86 9 Отговор
    По времето на Бай Тошо, беше гадно - чистота, дисциплина, красота и комфорт, а сега е ЕКСТРА, супер, ноуяку. Като се почне от чистата вода, която ако я запалиш ще гори, минеш през алкохола от гаража и храната с изтекъл срок на годност, стаите с мухъл, разбитите от качени коли бордюри, циганските реклами, денонощният ВОЙ на чалга и гръцко, колкото поеме... Ми гадно си беше едно време, сега си е идеално!
  • 4 Дядото

    80 2 Отговор
    И аз го помня това време когато си паркираш колата където си поискаш и ходиш на плаж където ти хрумне. Плуваш на воля вадиш миди, които печеш на ламарина....а водата кристал...спомени.
  • 5 мангалезич

    21 0 Отговор
    Познавах лично баща ти, след 1973г. аз като телевизионер :) от БНТ по време на Златният Орфей често прибягвах до съдействието му и винаги е давал рамо на продукцията. Мисля че беше Комендант на Слънчев бряг или нещо сходно като длъжност.
  • 6 ГосТ

    37 0 Отговор
    В един момент, наистина няма да има къде да се измъкнеш на спокойствие от зомбита. Слънчев бряг, Банско... хубаво поне че Боровец и Албена се запазиха донякъде.
  • 7 Потев360

    37 7 Отговор

    До коментар #1 от "за съжаление":

    СКАПАХА ГО ДС-тата, всички хотели са техни или на синовете им
  • 8 Потев

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "за съжаление":

    ВСЕ ОЩЕ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ ЧРЕЗ МЕДИИ, ДРАСКАЧИ ПО ФОРУМИТЕ
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 0 Отговор
    Да, такива бяха нормите 8 кв. м плаж на човек... Да обаче главанаците, начело с великия борец за ЧЕСТНИ ИЗБОРИ, Миро Севлиевски се изхитриха да включат и басейнчетата към хотелите в тази площ и презастрояването тръгна, а също и балконингът излезе на мода...
  • 10 гост

    27 2 Отговор
    Навсякъде има стандарти за размер и площ, които у нас не се спазват. Пример са детските градини където стандарта е 4квм, което поражда фрустрация, а оттам и агресия. Когато този курорт е планиран за 30х.души, а са застроени площи и леглата са тройно повече. Едное облагородяване, а друго е бетониране.
  • 11 Хрис

    42 1 Отговор
    Тръгваш за морето привечер в петък по подбалканското шосе, по средата на пътя спреш, вечеряте, преспиш без да ти е страх, че някой ще те нападне и ограби, продължиш призори и посрещаш слънцето на шофьорския плаж край Алепу. По онва време нямаше пречиствателни станции, а пък морето чисто, бистро и пълно с риба, толкова много, че на Зелените бараки ( пионерски лагер край Созопол, сега там и плажа е в бетон) и устието на р.Велека кефалите сами се нанизваха на харпуна. Е тогава нямаше банани, къде такова чудо през лятото -само на нова година и то ако успееш да се вредиш, но доматите бяха истиннски и не се страхувах от контузия, когато ядосвах жената и тя ги хвърлше по мен -сега при тези гюледомати не рискувам.
  • 12 Имало едно време

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Преди да дойдат първите чужди туристи в Сл.бряг, много граждани от Бургас участваха в окончателното почистване на хотелите. Бях с родителите си и ясно си спомням радостта и ентусиазма на хората. След време бях екскурзоводка там. Истинска почивка за туристи от десетки държави, добри условия в хотелите, чисти плажове и море. Много от чужденците идваха всяко лято години наред в Сл.бряг и бяха доволни. Сега там е неприятно даже да минеш, какво остава да почиваш! Тълпи пияни и дрогирани младежи, тътнеща музика отвсякъде и слисани възрастни, оглеждащи се плахо. За които се съмнявам, че ще повторят. Жалко, една прекрасна даденост, затрита от алчност и тъпоумие!
  • 13 Имало едно време

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Преди да дойдат първите чужди туристи в Сл.бряг, много граждани от Бургас участваха в окончателното почистване на хотелите. Бях с родителите си и ясно си спомням радостта и ентусиазма на хората. След време бях екскурзоводка там. Истинска почивка за туристи от десетки държави, добри условия в хотелите, чисти плажове и море. Много от чужденците идваха всяко лято години наред в Сл.бряг и бяха доволни. Сега там е неприятно даже да минеш, какво остава да почиваш! Тълпи пияни и дрогирани младежи, тътнеща музика отвсякъде и слисани възрастни, оглеждащи се плахо. За които се съмнявам, че ще повторят. Жалко, една прекрасна даденост, затрита от алчност и тъпоумие!
  • 14 Несебърлия

    10 5 Отговор
    Много ни е хубав Слънчев бряг, само трабва да се изритат мутрите от плажа, заедно с Ангелкова дето им го подари, защото цена от 10 лв. за шезлонгче със шалте е престъпление, което унищожава туризма в цала България. На пясъка наплажа, освен сладолед и безалкохолни и то разнос и много премерено, трябва нищо друго да няма, никакви кръчми и др. Кенефи. Оправи ли се и проблема с паркирането, но с почти безплатни общински паркинги, а не с Паяци, не вярвам че някой ще отиде на скапаните курорти в Гърция или Турция.

    Коментиран от #36

  • 15 ХАРЛИ

    14 6 Отговор
    Ако пишете заМАГИЯТА на СЛ БРЯГ БАНСКО, ЗА ДА МОНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА--- НЯМА ДА СТАНЕ. Л......НАТА И ЩИПАЛКШТЕ СА НАВСЯКЪДЕ В МОРЕТО. СКЪПИТЕ ШЕЗЛОНГИ КАРАТ ХОРАТА ДА СЕ ТЪПЧАТ КАТО САРДЕЛИ ПО СВОБОДНИТЕ ЗОНИ. КРАСЪЦИ , ПЯСЪК В ОЧИТЕ. УЖАС. ВСЕКИ 2- РИ ТЪРСИ АПТЕКА ОДРИССКАН ОТ ОЛЛИНКЛУЗИВА. ПИЯНИЦИ И НАРКОМАНИ ПОВРЪЩАТ ПО АЛЕИТЕ(АКО МОЖЕ ДА КЕ НАРЕКАТ ТАКА) ПРИ ДЪЖД ДО КОЛЕНЕ ВОДА. А БАНИЧАРНИЦИТЕ 24 Ч БЪЛВАГ ГАДНИ БАНИЧКИ ПО 1 ЛВ. ТОВА Е МАГИЯТА НА КЕНЕФИТЕ СЛЪНЧАКА И БАНСКО. ДРУГО СИ Е ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ. !!!
  • 16 5555

    13 3 Отговор
    Да го прекръстят на Бетонен бряг и да се преключва.
  • 17 щщщщщ

    13 2 Отговор
    Затова ходя или наи на север или наи на юг.Говоря за къмпинга на Шабла или на Ахтопол.Всичко друго по средата е осрано или престои да бъде осрано.Изключвам Албена но там със тази входна такса и цени не е по джоба на почти никои.Жално ми става като помня къде съм бил като малък и как е изглеждало.Никога няма да го видят това моите деца и внуци.Как сме гонили Полякини и Чехкини на Кранево и Балчик.А какви приятелски вечеринки и дискотеки сме имали със момичета от Русия.....И всичко това почти без пари.
  • 18 факт

    3 12 Отговор
    факт е, че е имал СТИЛ, а сега го няма стилът, но все още си е любима дестинация на чужденците и българите! та колкото и да се плюе по слънчака... т'ва е положението :) дава се хляб на много българи и чужденци там! т'ва че ние не сме се сдобили с хотелче там, си е наш си проблем :) който е успял да приватизира (налапа, открадне) хотел/и - успял! факт е, че се съсипа плажа и дюните, замърси се морето много... кой е виновен? всички ние! по-евтино е на море у нас, отколкото в чужбина! но който където иска да върви :) факт е, че за 1 евро давате два лева :) затова няма как да се обори факта, че навън е по-скъпо за нас! факт! а и който иска много време на море, то отива там да БАЧКА!!!!!!!!!!!!!! инак за няколко дни само, но то и в чужбинката сте тъй - само за малко дни хах
  • 19 ГосТ

    12 0 Отговор
    Сравнявате Северен Пирин (най големият дял 70%) с Haute-Savoie. Каква е площта, каква част са резервати и паркове , каква част са ски центрове и на каква височина са разположени. Колко е алпийската част, колко по висок е Монблан от Вихрен и т.н. 😂 Като разказвах на едно франсе -скиор (ама истински) навремето е карал и на Мальовица (там караме често истинските), какво се случва в бг,той само ме пита дали не знаем, че за големи курорти трябват големи планини. Вие как мислите а? Или Пирин е много по голяма от Алпите ? Отделно,че и в Шамони са налазили зомбита и повечето нормални хора вече не го харесват. Колкото и да е прекрасна планината там. Та и с крайбрежието така. Може да се сравни средиземноморието с нашето черноморие. Набийте си го в тиквите,не можем да привлечем повече туристи от Франция и Италия. Няма шанс!!! Особено с грандомански простотии. Има/ше шанс да остане някакъв стил в България, заради който да идват хората. Край с тази опция, всичко е 💩 едно голямо и усмихнато

    Коментиран от #22

  • 20 факт

    11 12 Отговор
    не ви знам к'ви хубави спомени имате за слънчака, но аз имам следните: красиво много, но и мноооооооооооооооооооо скъпо! беше за малцина! баща ми технолог в завод, а майка учителка и можехме да си позволим само по 1-2 седмици на поморие, созопол, приморско, мичурин, варна и други разни за обикновения българин с карта от завода ала бала, та хващахме автобус до слънчака, за да видим полския пазар м/у дюните - скришом имаше туристи, които идваха да търгашат там на слънчака :) а слънчака беше само за избрани българи от номенклатурата на бкп! сега повече българи могат да ходят там... хеле след 2000г. си настана бум! и това е хубавото! на златните и албена дори беше още по-трудно да иде българин! стига сте лъгали хората! а на пампорово си беше същата работа само за отбрани! скъпо, скъпо, долари, корекоми - простотии! а сме си се водили средна класа моето сем. ... бачкали са здраво и к'во? с карти от заводите и по разни... знаете много добре!

    Коментиран от #21

  • 21 ГосТ

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "факт":

    Аз също съм от семейство от бившата средна класа и всяко лято почивахме в Несебър или Созопол. Прекрасни спомени. На слънчака също съм ходил,но действително по малко.
  • 22 факт

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    то по принцип като се прави нещо, се прави за ХОРАТА! а не за отбрани хора! така че сега зимните ни курорти са общодостъпни за нормалните хорица, които си бачкат нещо си... морските ни курорти са за нормалните западняци и българи! а не като при комунизма само за отбрани чужденци и българи, кланящи се на майката партия... разбирам, че ви липсва старото... обаче такива като мен сега могат да идат и из планините ни и на морето ни... а съм кога бачкам, кога не :) и успявам! та ние имаме толкова много планини - мисля че бяха над 27 ... не ми се проверява сега... ти кат' планинар добре знаеш това... франсетата и италиянците к'во имат? едни алпи, скъпо, прескъпо, та не могат да си го позволят... и ходят из балканиските страни... 'щото то из европата повеке планини от тукачкана НЯМА! зат'ва им викат балканите :) зимните ни курорти са на световно ниво!

    Коментиран от #24

  • 23 факт

    6 8 Отговор
    и са били хотелите над 100, ама друг път хаха
    станаха стотици след 1999г. бумът си започна от новият век :) та от 20г. курорта е голям курорт с много хотели... нарастваха си от стотици, та до над 1000 хотела ... до '89г. си беше с малко хотелчета тип почивни станции на по 2-3-4 етажа, но мно' ниски сгради и грозни... само кубан, европа, бургас, глобус бяха грамадни... гларуса що годе за голям се води... там българин от народа не можеше да припари! разберете го това! лъжат ви, ако ви кажат, че всеки е межел да почива в слънчака!!! комунистите много лъжат!!! бкп=бсп=дпс=сдс=ндсв=герб=обединени мафиоти и другите уродливи партии!!!
  • 24 ГосТ

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "факт":

    Не е вярно. Всеки, който имаше желание можеше да кара и на Витоша и на Боровец и на Пампорово. Хайде сега карай на Витоша! Или какво, зелените са виновни,че не дават на цеко да си реализира тъпизмите в резерватите. Какво се случва със съоръженията? Те покриват изцяло капацитета на планината! Какво се случи в Банско. Мазало,като в слънчака,гейзери от 💩. Буквално. Французите идват в България заради погрешните си представи и повече не повтарят. Италианци не идват. Ходят в Албания на по евтино. А французите могат да си позволят техните курорти без проблем.

    Коментиран от #26

  • 25 факт

    9 9 Отговор
    нищо не се полагаше на българина там! единствено да плажува! свободно! но хората бяха на почивка в околията на слънчака! даже и на тъпите влакчета трудно беше да се качиш и на файтоните :) искаха да си качват разните чужденци и като чуеха бг реч и им ставаше лошо :) а да идете в хотел? т'ва си беше невъзможно! истината ви казвам! който ви плямва друго, то е бачкал там в комплекса нещо или е бил от номенклатурата!
  • 26 факт

    6 11 Отговор

    До коментар #24 от "ГосТ":

    то желанието у хората го имаше да идат, ама се вряха из ужасните станции, а хотелите си бяха за друг тип хора :) обикновеният българин не можеше да си пийва кафенцето на кула снежанка :) трябваше да си бачкатор из тия комплекси ... нещо свързано със ските мхм :) ама българин да се грабне от нейде си из страната и да иде на почивка в пампорово на хотел? нямало е такъв българин!
  • 27 факт

    2 9 Отговор
    разбира се, че тия от околията дето са си в близост са си ходили да се пързалят, ама после си пътуват до дома :) то т'ва почивка ли е? разни ученици ходеха в смотани станции... т'ва не се брои! факт е, че не всеки можеше да си пийва кафенцето на кула снежанка и из хотелите, които и не бяха много де :) бе нещо кат' курорта на северна корея, но по-добър вариант бяха наще :)
  • 28 факт

    2 9 Отговор
    факт е, че сега са по-развити курортите ни и идват повече хора! но не идват отбраният кръг от хора :) за който толкова жалеете :) аз съм за това да може всеки да достъпва до планинските курорти и морските! а не кат' едно време през комунизма да е само за наши хора... 'щото си беше за наши и ваши ... караха по пистите, но после у тях си или в едни гадни почивни станции... сега пък не можем да си позволим хотелите, тъй че пак е същото :)

    Коментиран от #29, #32

  • 29 ГосТ

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "факт":

    Всеки, който е имал желание да спортува е спортувал. На Пампорово,на Боровец и Витоша. Без да е бил партиец. Леля ми като по - запален скиор все за Пампорово ми говореше. Не е била партийка,но явно и в станциите с приятелите и,е било окей. В крайна сметка,отиваш заради карането,а не заради хотела. Аз си спомням с умиление за Витоша...на какво заприлича само. Изродска работа. Банско отначало беше ок,но разбрира се и там се насраха.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор
    днешна приказка за възрастни/децата чешат джама във фейса,не им е до приказки/......./Имало едно време......България!
  • 32 NikNay

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "факт":

    Като ти чета писанията ми става ясно че през тошово време си бил нереализирал се комсомолски секретар който сега в условията на демокрацията се опитва да пропагандира равенство, братство и интернационализъм. Ти и сега можеш да караш ски в Куршевел, Мерибел, Сейнт Мориц или Кицбюл! Не можеш и на море да почиваш в Calala Island или в Musha Cay!
  • 33 Природозащитник

    11 0 Отговор
    Като се строеше Слънчев Бряг нямаше зелени джендъри да спират строежите защото щеше да си гледат дюните от Белене...
  • 34 Кофти

    2 8 Отговор
    Кво сте се прихласнали по миналото,гледайте в бъдеще как няма да има туризъм заради забраните за строителство,за кефа на 30тина зелени глупака
  • 35 Хотелиер

    2 2 Отговор
    Г-н Мицов какво за кой работеше че съм забравил,ха ха
  • 36 Късия

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Несебърлия":

    Хората прескачат до Гърция и Турция защото не е бетон. Това презастрояване на нашенското черноморие отблъсква.
  • 37 Комунист един

    12 1 Отговор
    Кво говорите бе?Социализма беше ужас- Почти всяко предприятие или организация имаше почивна станция и се почиваше почти за без пари.
    Никой не си и помисляше да бие милиционери. Като направят ревизия на някой магазинер- за 100 лв кражба се влизаше в затвора за дълго. За 100 лева!!!!Всички цигани работеха по заводите и Родопа. Сега е супер - има портокали цяла година- още не мога да се наситя на този лукс. Да ви кажа за лагерите- комунистите тогава, са избили в лагерите ,много по-малко хора ,от колкото ,сега здравната система -със своето безхаберие,алчност ,кражби и пълната липса на държавата да контролира и сложи в ред тази система, така че да спре да убива хора-точно така,да ги убива. Който може да се замисли
  • 38 Реалист

    9 1 Отговор
    Не е само носталгия. По- възрастните помнят, че почти всеки можеше да вземе карта от предприятието или профсъюзите и да почива със семейството си на планина или море за приемлива цена 14 дни. Къде са сега многобройните почивни домове с осигурена нощувка и добра храна? За всички - от чистачката до директора? Редувахме се на смени, имаше избор. Сега, да, можеш да отидеш за 3-5-10 дни, да наемеш квартира, да носиш на плажа чантите със салам, домати и бира,и да се веселиш. Ако имаш повече пари- Гърция, Турция. Развиваш техния туризъм. А нашето море и планините ни са прекрасни!.
  • 39 Някога и сега

    10 0 Отговор
    Прав си 37. След ревизия за най- малката злоупотреба се лежеше в затвора задълго. Циганите работеха и "кварталният" всяваше респект сред тях само с вида си на улицата.и тогава имаше "по-равни", но разликата между най-богатите и най-бедните не беше така чудовищна като сега. Всички искахме промяната, но не очаквахме точно това, което се случи.

    Коментиран от #43

  • 40 Баш Му

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "за съжаление":

    Кво общо имат "днешните"?
  • 41 коравия

    4 1 Отговор
    Не ми го хвалете много това комунистическо време,защото това което ще ви напиша е самата трагичност за обикновенния човек по комунизма.
    По времето на комунизма аз,сестра ми и моите родители,всяко лято ходехме на море,моите родители са обикновени работници,майка ми мед.сестра,баща ми механик в един завод.Та да си дойдем на думата никога с моето семейство не можехме да почиваме във хотел като белите нормални хора и чужденците,а само се даваха някакви почивни станции тип общежития с дандания до небесата,вмирисани бунгала,и мухлясали мази и тавански стаи на местните жители в черноморските райони.Когато сме пробвали да отседнем в хотел си спомням много добре,как на моите родители им проверяваха щателно паспортите на рецепция,проверяваше се дали са партийни членове и съответно със злобна усмивка им се казваше че няма места в хотела.Да спиш в хотел по комунизма беше превилигеия само на комунистите,а обикновенния човек в мизерните дупки.Не ми го хвалете този строй,защото си живуркаха добре само определени хора.Сега може да е застроено прекомерно по черноморието но който има кинти ще отсяда и почива където си иска.

    Коментиран от #44

  • 42 червени гниди

    2 1 Отговор
    Статията е манипулативна!
    В Слънчев бряг по това време почиваха само отговорни другари (ЦК на БКП) и 99% ЗАПАДНИ туристи, германци предимно от ФРГ, водиха ги туроператорите Некерман и Куеле.
    Много ясно, че е имало място на плажа, имаше и места за тези, които искаха да избягат от "РАЯ", ама в затворите.
    Иначе хотелите, които сега окипазиха Черноморието са пак на другарите комунисти! Тъпото е, че ги дадоха на мутри да ги стопанисват и за това настана такъв хаос, иначе природата ние дала, дори в повече, но там, където мине комуниста, трева не никне.
  • 43 червени гниди

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Някога и сега":

    Стига лъга бе, за това всичко се получаваше по "втория начин", под щанда, с връзки, постоянно се укриваше и много ясно, че се крадеше, защото беше държавно.
    Накрая си присвоиха и заводите и сега са бизнесмени. И тогава имаше хора, които може да правят, каквото си поискат и никой не можеше да ги барне.
  • 44 червени гниди

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "коравия":

    Помня Слънчака, като дете, бяхме българи, а не се чувствахме, като такива, помня и германците, предимно, как ядяха по заведенията, пиеха маркови бири, пазаруваха по Корекомите, а ние с моето семейство, само ги гледахме. Няма да забравя и Корекомите, в които се пазаруваше само с твърда валута, долари.
    Няма да забравя и миризмата на Кореком, лъскавите стоки, които гледах с умиление и огромно желание, НО уви, бях българско дете. Събирахме кутийки от Кока-кола, които германците изхвърлят и си правихме моливници от тях!
    Никога повече социализъм, никога повече социалистически Слънчев бряг!