27 Април, 2012 11:15 2 188 3

Горан Благоев: България е послушното зайче

  • горан благоев-
  • посещение-
  • кирил-
  • патриарх
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Журналистът от Българската национална телевизия Горан Благоев определи руския патриарх Кирил като харизматична, изключително ерудирана и противоречива личност, съобщи БНТ.
Патриархът на Русия Кирил пристига на посещение в България. Патриарх Кирил ще бъде придружен от официална църковна делегация, а посещението му ще продължи до 29 април.
От перестройката насам няма друг патриарх, обект на толкова критики, както е Кирил, аргументира се Благоев.
То не беше заради имоти, заради откритата му подкрепата към Путин, заради проповедта му православните да не ходят на митингите на опозицията, допълни още той.
Руският патриарх, за трите години откакто оглави руската патриаршия, влезе в конфликт с румънската и сръбската патриаршия. Т.е. идването му тук е едно дипломатично размахване на пръст спрямо тези двама патриарси, коментира журналистът.
Конфликтът между руската и румънската епархии са за епархиите в Молдова,  които са част от руската патриаршия, а румънците претендират те да са част от румънското духовно влияние.
Желанието на сръбския патриарх Ириней да покани папа Бенедикт в Ниш през следващата година за чествания във връзка с император Константин Велики е в основата за появилото се напрежение с руската църква, тъй като руската патриаршия има водеща роля за диалога между православни и католици.
„Ние някак си сме послушното зайче , когато слушка го галят”, коментира Горан Благоев.
Какъв знак дава посещението на Патриарх Кирил в Пловдив?
Според Горан Благоев въпреки многото критики към митрополит Николай, той е доказал, че умее да организира посрещания. И този път Пловдив се готви да посрещне руския патриарх достойно.
Ако избора е за да подкрепи руския патриарх, една евентуална кандидатура на митрополит Николай за бъдещ патриарх на страната ни, то това би принизило посещението. Но според Горан Благоев смутителен е друг факт, че Патриарх Кирил преди да посети църквата „Света Марина”, първо ще отиде да поднесе цветя на Паметника на Альоша, което е знак за лелеене за руската империя. Още повече, че това не е мемориал на загинали руски войни, а на съветски войни. Според Благоев ние трябва да покажем несъгласието си, че руския Патриарх ще се поклони пред войните, окупирали България.
Горан Благоев не изключи, че зад това посещение е и тлеещия конфликт в руското подтворие . Има подписка за отзоваване от енорията на Филип, който дели енориашите на руснаци и българи. Като, че ли това ще бъде неглижирано и от българската и от руската църква, тъй като пребиваването на Патриарх Кирил ще бъде само 20 минути в неделя в руската църква.
Друг важен въпрос са имотите на руската църква у нас. Освен за Руската църква в София, руската църква има нотариален акт и за Шипченския манастир. Митрополитът на Старозагорска епархия Галактион като проруски ориентиран може да го върне на руската църква, предположи Горан Благоев. 
Патриарха ще бъде посрещнат в Пловдив със седем топовни салюта. Идването му бе оповестено и чрез билбордове, което е нов момент за православната църква. А службата от "Света Марина" ще се излъчва на видеостени. Патриархът не е предвидено да даде пресконференция, което не се очаква при мирните му посещения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 красен петров

    0 0 Отговор
    tozi patriarx e ereti4estvuio4tii i nese pomenava v SVETA LITURGIA....VE4E SE POMENAVA IMPERATORA
  • 2 ivan

    0 0 Отговор
    г-н Благоев,явно страда от синдрома на пречупения кръст.С този си коментар той демонстрира блюдолизство пред новите ни "съюзници и братя" ,които дават мило и драго за да ни направят непотопяем самолетоносач с целеносоченост срещу Православието,славянството и Русия.Той наистина демострира незнание относно смисъла и съдържанието на думи като "окупация" ,
    "Окупатир" и добре би било да направи справка в Тълковния речник на българския език,за да не еквилибрира друг път с тези понятия.България никога не е била обект на окупация и не е окупирвана от руски или съветски войски.По-скоро може да се говори за немска,а сега за американска окупация.Но той явно не е инструктиран и да пише за тях.
  • 3 Ст.Станков

    0 0 Отговор
    ivan, не съм сигурен, че разбираш думата "окупация"!? ...1 юни 1944 И.Багрянов е назначен за министър-председател в 60-то правителство на България ...на 26 август 1944 България обявява неутралитет, който СССР не признава ...на 2 септември 1944 за министър-председател на България е назначен К.Муравиев(БЗНС) ...на 5 септември 1944 СССР обявява война на България ...на 8 септември Българското правителство моли за неутралитет, но е свалено от власт с военен преврат ...9 септември 1944 ІІІ украински фронт навлиза през Русе на българска територия ...11 септември 1944 съветските войски влизат в Бургас, а Радио Москва гърми за огромните воински успехи на съветските войски в България ...12 септември 1944 заповед на Сталин най-отличилите се полкове при “превземането” на българските градове да бъдат наименувани Русенски, Шуменски, Варненски и Бургаски ...на 15 септември 1944 вечерта Съветските войски достигат до София ...на 16 септември 1944 сутринта Съветските войски са изтеглени от столицата, за да могат няколко часа по-късно да бъдат "официално посрещнати" от новото правителство на Кимон Георгиев пред журналисти ...и нещо без дата: военните кореспонденти на съветския официоз в. “Правда” Вадим Кожевников и Михаил Сиволобов пишат: “…на българска територия има факти за мародерство, грабежи и насилия, извършени от безотговорни червеноармейци.” ...генерал-полковник Бирюзов предупреждава и българските власти “да петнят честта на съветския войник в България!” ... 21 декември 1947 Съветските войски официално ще се изтеглят от страната ни