Last news in Fakti

24 Май, 2019 21:31 3 820 22

Себастиан Курц и трите маймунки

  • австрия-
  • себастиан курц

Австрийският канцлер следваше девиза: Не чувам, не виждам, не говоря

Себастиан Курц и трите маймунки - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Канцлерът Курц следваше девиза на трите маймунки: Не чувам, не виждам, не говоря. Той позволи на крайно десните нечувани словесни изцепки и не осуети опитите им да си присвоят властта. За да остане самият той на власт.

Австрийският президент Александър Фон дер Белен се обърна към сънародниците си с един почти отчаян апел: „Моля Ви: не обръщайте с отвращение гръб на политиката!". Но храбрият демократ начело на австрийската република не може да заличи следите, оставени в обществото от правителствената коалиция между консерватори и десни популисти.

По време на краткото управление на злощастната коалиция във Виена канцлерът Себастиан Курц се придържаше към девиза на трите маймунки: Не чувам нищо, не виждам нищо, не казвам нищо. Той позволи на крайно десните нечувани словесни изцепки и не осуети опитите им да си присвоят властта. А вътрешният му министър Херберт Кикл, който отдавна трябваше да бъде изритан, влезе в ролята на бойното куче.

Министърът нареди да бъдат претърсени тъкмо онези звена на тайните служби, които отговарят за разкриването на престъпления, извършени от десни екстремисти. Съседните държави бяха шокирани и прекратиха сътрудничеството – доверието се беше изпарило. А Курц просто извърна глава. Кикл превърна центровете за подпомагане на бежанци в „центрове за репатриране" и дори заяви, че бежанците ще бъдат „концентрирани" там. Тази думичка от терминологията на националсоциалистите, както и редица други негови словесни гафове, изобщо не бяха плод на случайност - всичко това бе съвсем преднамерено. И Курц отново нищо не каза.

Заграбване на властта – като по учебник

Ултрадесният Кикл като по учебник заграби властта в полицията, в тайните служби и в армията. Дори в деня, когато си подаваше оставката, той с безпримерна наглост назначи един свой съпартиец за шеф на Службата за сигурност. Този негов удар беше предотвратен единствено поради ветото на президента. Канцлерът Курц обаче изобщо не се намеси. Той през цялото време упорито извръщаше поглед от правонарушенията на своите коалиционни партньори, просто защото смяташе, че залитането надясно е приемлива цена за оставането на власт.

Необходими бяха само 18 месеца, за да зазвучат отново онези думички, които в Австрия се смятаха за табу. Хора биваха сравнявани с плъхове, мюсюлманите попаднаха под всеобщо подозрение и станаха обект на унижения, а младежите от Партията на свободата безнаказано прерисуваха една карикатура от нацисткия пропаганден юмрук „Щюрмер". Националсоциалистически символи, речникът на Третия райх, ценностите и начинът на мислене на нацистите – всичко това се оказа ОК в тази Австрия на Себастиан Курц и неговите съучастници от Партията на свободата (АПС).

Курц не се намеси и тогава, когато крайно десните се опитваха да сплашат медиите и подеха истинска кампания срещу обществено-правната телевизия ОРФ. Ако някой още не е разбрал за какво става дума – нека да изгледа прословутото видео от Ибиса. Канцлерът стана съучастник и другар на крайно десните, които искаха да „орбанизират" Австрия по унгарски модел и в същото време да възродят фашизма.

За идеалите на тези хора

Русия е великият идеал на австрийските десни популисти – както и на редица техни европейски приятели. Външната министърка Карин Кнайсл оцеля при сегашния ремонт на кабинета навярно единствено поради това, че на сватбата си изтанцува един толкова красив валс с президента Путин. Австрийската партия на свободата вече от години е свързана с управляващата партия в Русия, а функционери на АПС все гледат да се хвърлят на врата на някой руски олигарх – и това лъсна във видеото от Ибиса.

Крайно десните се възхищават на Путин, защото искат да бъдат като него: да се отърсят от досадната демокрация, да вземат абсолютната власт, да се разпореждат с живота и смъртта, да бъдат и прокурори, и съдии. А най-вече – да имат много пари. Безкрайно много пари. Защото само властта вече не им стига, тя върви заедно с голямото крадене.

Себастиан Курц минаваше за голям талант, за изправящата звезда на австрийската политика. А сега се оказва просто един банален опортюнист и безгръбначна фигура. Независимо от това обаче той навярно все още има политическо бъдеще. Само дето лустрото му вече изчезна.

"Това не е Австрия"?

„Това не е Австрия", възкликна почти заклинателно президентът Фон дер Белен. Но Австрия Е това, допитванията преди скандала иначе нямаше да показват, че АПС събира цели 26% подкрепа. А и ние, останалите, също сме това: италианците допуснаха Салвини да ги прегази, във Франция Марин Льо Пен гледа с увереност в бъдещето, а в Германия избирателите на „Алтернатива за Германия” не се стряскат от нито един скандал.

Не само Австрия – много страни в Европа в момента сякаш са загърбили всякакъв разум и морал. И човек всъщност има пълното право да извърне глава с отвращение. Само дето всички ние носим на раменете си тази проклета отговорност и сме длъжни по никакъв начин да не допускаме нови явления като Курц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напа

    7 7 Отговор
    Курц и Путин да си наемат стая. Съвсем естествено ще се получи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Австрийка

    11 2 Отговор
    Външната министърка остава , защото не е член на АПС , а е от "гражданската квота"! А за танца с Путин.... поздравления- който може , го може!!! Между другото , тя владее седем езика , вкл. арабски.
  • 4 11ап

    17 1 Отговор
    Засега 1: 0 за еврейско - арабския,,тим" , а когато правоверните почукат на вратата на Виена както през 1529 дали ще има нов Собиевски да ги спре!

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Eleonora

    15 0 Отговор
    Александър ВАН(не Фон. Има огромна разлика и значение) дер Беллен, който всъщност не е съвсем демократ, а бивш комунист и дългогодишен шеф на зелената партия в А. Едно име не можете да напишете коректно, това дава достатъчна оценка за анализа Ви, господин/госпожо журналист! А и от бързия поглед в/у него, става ясно, че не познавате съвсем добре политическата ситуация в А, както и не анализирате съвсем независимо. Междудругото, австрийците масово подкрепяха миграционната политика на Кикл....

    Коментиран от #18

  • 7 Ами

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "11ап":

    Те правоверните отдавна са там , разходи се до Виена и ще се убедиш! Никаква съпротива няма!!! Наистина жалко за Европа!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жени

    11 1 Отговор
    Ами като напълнихте Европа с боклуци какво очаквате. Естествен ответен удар са националистите. А записа са го организирали евреите. В дъното на всяка интрига са те.
  • 10 Отвратена

    8 0 Отговор
    Дойче веле да си го.......щом толкова защитават мюсюлманите и мигрантите, да си ги приберат при тях...
    Във Франция например не съм видяла нито един мигрант да се интегрира в средата на французите.....Напротив....бедните бели французи не казват ни гък,ни мък и търпят всякакви извращения ...това е реалността....

    Коментиран от #20

  • 11 Ьйгигихихих

    4 0 Отговор
    А пък Боко хем пуска емигрантите хем краде като за световно, хем се прави на диктатор и мачка медиите, но в същото време се гъзи на де кой може- на Меркел на макрон и т. н. и т. н. и т. н.
  • 12 Помнещ

    8 0 Отговор
    Много интересно, че този ,, компромат" се появи веднага след като Австрия изхвърли Забрадките от училищата си
  • 13 Хасан

    0 5 Отговор
    Бой по фашиста Кунц

    Коментиран от #15

  • 14 Хасан

    0 6 Отговор
    За отворено общество сме в Австрия ..нека да заличим фашисткия националистически генотип на Европа ..за толерантна и мултикултурна Европа
  • 15 11ап

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    КУРЦ ( а не Кунц) е само начолото, т.е. to bi continue?????
  • 16 КАСАПИНА

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "11ап":

    Да Полша стои доста добре икономически ,и военно ,и не търпят МЮСЮЛИ там просто ги няма.
  • 17 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    Ало, Дойче Веле сложете си очила, за да видите какво прави Салвини. Къде са тълпите италианци, прегазени от него? Доколкото знам той доста успешно пречи на мюсюлманските имигранти да пристигат в Италия. А това много нервира Дойче Веле и мюсюлманофилите в Брюксел. А пък австрийският канцлер се стремял да бъде като Орбан. И всичките тези разсъждения защото една латвийска, която няма руски паспорт се е представила за рускиня и се е договаряка от името на държава, чиято гражданка тя не е. Историята е повече куриозна, от тази със Скрипал.
  • 18 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Eleonora":

    Целта на този сценарий с латвийка в главната роля е да не се допуснат представители на десни партии в Евро парламента. Скоро ще узнаем дали акцията е била успешна.
  • 19 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    хммм,каква е тази СВРЪХАКТИВНОСТ НА ДВзелето
  • 20 11ап

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Отвратена":

    ,,При тях" означава в Америка!
  • 21 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Само видях ДВ и минах на други фалшиви новини,то реално има само такива.Особено пък такива фалшификатори да говорят за морал. Гьобелс ряпа да яде.
  • 22 Тихомир Томов

    0 0 Отговор
    Да не пипат родния дом на Фюрера в Браунау и да не заличават гроба на родителите Му !