5 Май, 2020 15:58 8 695 41

Кой беше Тито: герой или злодей

  • йосип броз тито-
  • тито-
  • югославия

Йосип Броз Тито беше символ на националното самочувствие на Югославия. Още приживе той беше истинска легенда. Образът му обаче е нееднозначен. В страните от бивша Югославия споменът за него е изтъкан от противоречия.

Кой беше Тито: герой или злодей - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цяло поколение от хора в бивша Югославия помни тази дата. Повечето от по-възрастните там могат и до днес да кажат къде точно са се намирали, когато на 4 май 1980 година един партиен функционер с посърнала физиономия съобщи по телевизията, че Тито е умрял.

В този неделен ден футболният отбор на „Хайдук“ от Сплит играеше на своя стадион срещу „Цървена звезда“ от Белград. В 41-та минута на мача новината беше оповестена по високоговорителите на стадиона. Десетки хиляди запалянковци избухнаха в сълзи, един от играчите припадна. И 50 000 гърла спонтанно запяха песента: „Кълнем ти се, другарю Тито, от твоя път не ще се отклоним.“

Прикрита носталгия по Тито

Четирийсет години по-късно в царството на покойния се е надигнала една предпазлива, но въпреки това очевидна „титосталгия“, както я нарече словенската културоложка Митя Великоня. В магазинчетата за сувенири и по битпазарите може да се усети трайната привързаност към Тито. Един крайпътен комплекс на сръбска автомагистрала е обзаведен почти като параклис с икони на покойника.

Портрети на маршала в неговата легендарна бяла униформа висят дори из модните барове. Ала най-убедителното доказателство за актуалността на Тито са допитванията до общественото мнение и възхвалите на покойния държавен и партиен ръководител, които се леят сред развеселени компании по кръчмите.

Но в официалната „култура на паметта“ сякаш няма никакво място за „Стария“, както с уважение наричаха Тито приживе. И нито една от седемте държави, на които се разпадна Югославия, не е намерила убедителен разказ за житейското дело на Йосип Броз Тито.

В родната му Хърватия споменът за партизанския командир и държавника Тито е изключително противоречив. Неговото родно място на хърватско-словенската граница чак до 90-те години на миналия век беше мемориал на партизанската борба, после обаче го превърнаха в нещо като деполитизиран селски музей, но поклонниците продължиха да се стичат. Доста години след разпадането на Югославия, под управлението на социалдемократите, площадът пред Националния театър в Загреб продължи да носи името „Маршал Тито“. Едва през 2017 година дясното мнозинство в Градския съвет го преименува в „Площад на Република Хърватия“. В Риека обаче все още си има площад на името на Тито.

За управляващата партия „Хърватска демократична общност“ маршалът си остава низвергната личност. Партията предпочита да припомня не за Тито, а за неговите жертви. Независимо от това основателят на партията Франьо Туджман непоколебимо подражаваше на лидерския стил на Тито чак до най-дребните детайли от униформата му. На въпроса обаче кой е най-великият хърватин на всички времена, анкетираните хървати трайно поставят Тито на първо място - пред Туджман.

Авторитетът на маршала досега си остава почти непокътнат в Босна и Херцеговина и в Северна Македония. След разпадането на Югославия тези две страни без особено желание придобиха независимост. В Сараево най-големият булевард все още носи името на Тито, а в Скопие има дори негов паметник. Подобно на Хърватия, и Словения е разделена по въпроса, макар че образът на Тито там е по-скоро положителен. В Косово, където средната възраст на населението е доста по-ниска, югославското минало сякаш е почти забравено. По-възрастните обаче все още тачат маршала, който даде на провинцията автономия въпреки сръбската съпротива и се погрижи за икономическото подпомагане на бедния тогава регион.

Легендата Тито

В Сърбия отношението към Тито е доста предпазливо, дори свенливо. Слободан Милошевич, силният човек на 90-те години на миналия век, изцяло загърби Титовото наследство, тихомълком оттегли почетния караул от гроба му и лиши неговата вдовица от пенсия. За крайните сръбски националисти хърватинът Тито е обект на омраза. Те са убедени, че по време на управлението си Тито умишлено е потискал Сърбия за сметка на останалите югославски народности. В същото време мнозинството сърби тъгуват по разпадналата се Югославия, тъй че нейният дългогодишен вожд все още има много привърженици. За посмъртната популярност на Тито важна роля играе и фактът, че нито една от постюгославските републики няма тежестта, която имаше някогашна Югославия - както за самите хора, така и за външния свят.

Тито беше символ на националното самочувствие на Югославия, което след смъртта му се стопи. Още по време на Втората световна война той беше жива легенда - бунтовник, чийто лик и истинско име никой не знаеше, предтеча на Че Гевара. Хората от всички югославски националности се гордееха с Вожда, който кръстосваше световните океани със собствената си яхта, другаруваше си с Вили Бранд, с Неру, Насър и Сукарно, свиреше на пиано пред английската кралица Елизабет Втора, а на погребението му се стекоха лидерите на целия свят. След Тито Югославия тръгна надолу. Добрите времена от 60-те и 70-те години на 20 век никога повече не се повториха.

Заслуги и престъпления

И на историците никак не им е лесно с Тито. В повечето случаи оценките им са противоречиви. Сред заслугите му всички посочват прекратяването на отношенията със Сталин през 1948, ангажиментът му за Движението на необвързаните страни и за Третия свят, както и относителната либералност на режима му. От другата страна на везните попадат масовите убийства след края на Втората световна война и концлагерът на остров Голи оток, където в началото изпращат верните на СССР Титови противници, а после всевъзможни политически дисиденти.

Оценката за Тито се натъква на един главен проблем: от неговото дело не остана нищо. Той не се погрижи за наследството си, а разпадането на Югославия започна веднага след смъртта му. Тъй че колкото и да го тачат мнозина, Йосип Броз Тито днес вече не предлага никакъв ориентир за бъдещето.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    35 53 Отговор
    поредния военнопрестъпник , комунист и супертарикат !

    Коментиран от #16, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирил

    109 12 Отговор
    По негова време сърбите работиха свободно по целия свят и се ВРЪЩАХА в домовете си с много валута!
    Тито е имал топки и не се кланял нито на руснаци, а още повече на американци... Не случайно беше нападението на фащ върху Сърбия!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чочо

    90 5 Отговор
    Тито хитър политик и държавник, по негово време гражданите на СФРЮ пътувха по света без визи и внасяха пари в бюджета на Югославия.
  • 6 ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ

    8 40 Отговор
    НА КРЕМЪЛ ТОВА БЕШЕ ТИТО,ЖИВКОВ И ВСИЧКИ

    Коментиран от #19

  • 7 aha

    75 13 Отговор
    Югославия ,първообраза на Европейския съюз,Интересно,всички с които съм разговарял ,сърби ,албанци ,македонци ,словенци,босняци хървати говорят само добри думи за Тито,

    Коментиран от #33

  • 8 джаич

    58 5 Отговор
    Комунистически диктатор , но и лидер , противоречива личност със силен характер съчетаващ ум , хитрост и интелект. Балансьор на бурето с барут наречено Югославия . Роден с харизмата да у е "поглавар " и му отиваше !
  • 9 безпартиен

    16 43 Отговор
    Обикалял света със собствена яхта!Купил я е със спестени пари от закуски!Дали не Ви писна от герои като този,Живков,Хбушчов,Брежнев,Горбачов и т.н. все АБПФК със съответните привилегии???

    Коментиран от #17, #25

  • 10 778

    39 10 Отговор
    За българи и италианци е злодей!
  • 11 Хх666

    38 9 Отговор
    Убиец на десетки хиляди българи в югославия.
  • 12 данко хайрсъзина

    41 15 Отговор
    Както и да описват Тито,той опрости репарациите на Б-я към Югославия-25 000 000 долара.Това е голям жест от негова страна.

    Коментиран от #13

  • 13 Гуня адвокатина

    40 2 Отговор

    До коментар #12 от "данко хайрсъзина":

    На гърците изплатихме всичко до последният цент.За капак имат наглостта да искат още.

    Коментиран от #14

  • 14 баба Стойна от Горно Уйно

    19 15 Отговор

    До коментар #13 от "Гуня адвокатина":

    Сталин натиска Тито да ни опрости тези пари, в Гърция не е имал влияние за натиск...
  • 15 Сандански

    51 5 Отговор
    Имат голяма носталгия към 'Югославия всички били в нея .Казват че са били по щастливи тогава , хората са се обичали повече , били са по богати, спокойни и купона със сръбската музика е бил на макс. Кои сме ние да им казваме какъв е бил живота им при Тито ...
  • 16 Ако под

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    "поредния" визираш Б.Борисов, не бих се съгласил с "военнопрестъпник", при него нивото е най-много до клеветничество и лъжи. А и е много лесно да "оценяваме" от позициите отдалечено с тад половин век време. Тито е ЛИЧНОСТ - може да не ни харесва, но той защитава интересите на Родината си. Да си чул обвинения, че продава паспорти?
  • 17 Дали е така

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "безпартиен":

    - или пак формулата "една лъжа, повторена сто пъти, става истина". Разбира се, какво са някакви там "молитвени закусти" в САЩ, лично асансьорче, бутиче и къщичка на любовницата в Барцелона... пред обиколката на света с частна яхта... Впрочем - това последното кога се е случило?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ира

    6 0 Отговор
    А ти си вероятно поредната много обикновенна дребна душица, джудже, дето ще мине и замине. Някой от тълпата ординерни дребни животинки...
  • 22 Мак

    33 3 Отговор
    Когато Тито е бил известен и уважаван в цял свят, и държавата му със самочувствие, нашите дребни птици, пишман философи, са гледали през плета, и са мечтали за място в комсомола. Но сега, принизяват всичко, и се нахвълят върху подобни фигури.
  • 23 Аспарух 681

    27 1 Отговор
    Тъпите македонци и паметник му построили,сигурно твърдят че дядо му е македонец роден в Прилеп.Иначе при Тито сърбите можеха да работят из целия свят което е за предпочитане да не могат да мръднат от страната като при нас и бай Тошо
  • 24 ФАКТ

    28 3 Отговор
    Югославия беше трън в очите и на Запада и на Москва ! За това я разпокъсаха.

    Коментиран от #32

  • 25 Хаджи хаджи Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "безпартиен":

    Да, ама сега се навъдиха много Живков-ци и подобни! Не че те са спестили от закуските , за яхти и лукс! IQ- ти е , колкото размера на обувките!
  • 26 ТОЧКАТА

    19 3 Отговор
    Тито оглави групата на необвързаните държави/Г 77/!!!Страните които не искаха нито комунизъм,нито капитализи-77 ДЪРЖАВИ с над милиард население тогава!!!Югослаия даде МОДЕЛА!!!!!!ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ!!!!!След АТАКАТА на глобалистите през 80те г групата започна да се разпада а след погрома над социалистическата система САМО Югославаия се озъби на глобалистите/Бил Клинтън тогава/...Югославия е ЕДИНСТВЕНАТА държава в Европа която НЕ СКЛОНИ ГЛАВА!!!!ЗАТОВА Я БОМБИХА!!!!!косово е повода,ИНАТА НА СЪРБИТЕ е причината.....Все пак БЯХА ТРЕТИЯТ СВЯТ!!!!!!!А сега е само един...все още...

    Коментиран от #27

  • 27 ТОЧКАТА

    17 7 Отговор

    До коментар #26 от "ТОЧКАТА":

    между другото Сърбите НИКОГА НЕ СА ПРЕДАВАЛИ СЪЮЗНИЦИТЕ СИ!!!!!!!!!!трайно отворени към Франция,Англия и винаги ПРАВОСЛаВНИ ХРИСТИЯНИ!!!!!
  • 28 Истината

    20 2 Отговор
    Всеки който е пътувал из бившата Югославия добре разбира защо за краварите беше толкова важно да я раздробят и унищожат
  • 29 KKKK

    5 14 Отговор
    Нещо се бъркат понятията Югославия и Сърбия. За Сърбия сигурно е национален герой, но за останалите републики - ЕДВА ЛИ.
  • 30 I'm not a robot

    19 2 Отговор
    Тито беше създал уникална федерация без аналог с много постижения и истинска демокрация.Пеле в най великите си години казваше искам да имам паспорт който да е комбинация от американски,швейцарски и югославски паспорти.Самото погребение и присъствалите държавници от цял свят доказва колко велик държавник беше.
  • 31 Индус от Татарлъ

    16 1 Отговор
    Живела Югославия! Иначе беше голям международен играч, основател на Необвързаните. Вижте кои са членували там!
  • 32 Изгори за да светиш

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "ФАКТ":

    Югославия излезе с много добри позиции след края на ВС- война , и беше с тези на победителите , със САЩ , Англия , и СССР едновременно. Това дава много поле , за независима политика , и балансиране между големите сили. Даже е имало спуснат план от великите сили Югославия да бъде възнаградена с български територии от Пиринска Македония , и това е щяло да се случи , но и нашият" Жорко " е бил много хитър и подмолен с коленопреклонното си отношение пред Сталин , започва да бави , и протака процеса със залъгващи движения , и успява накрая да надхитри Тито , за това и имаме сега Пиринска Македония , а сърбите още повече ни намразват. Югославия естествено е изиграна в поза на България , отдръпва се още от сферата на СССР започва да строи своя собствена политика . Най силно търговски , и политически е ориентирана към Китай и Румъния, и естествено към Запада , чрез своите гастарбайтери , които носят" Марки " (старата германска парична единица) , но не допуска западна колонизация на своята територия , има естествено и заводи със смесено участие . Идваха по морето с Марки в джоба , дънки , и други лъскави дрешки , и шаренийки , което тогава в нашите очи беше "голяма работа " и показател за заможност. След събитията когато Горбачов остави Източна Европа на Запада , остана една страна която да стърчи самостоятелно , и тя трябваше да послужи за лош пример , какво ще се случи на свободните и независимите.
  • 33 Един там

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "aha":

    Изпреварил си ме. Същото щях да напиша. Познавам хора от всички бивши Юго републики и до сега не съм попаднал на човек, който да каже нещо лошо за Тито. Учудвам се обаче, че пропагандната институция Доиче Зеле не са го омаскарили, а съвсем малко е оплют под сурдинка. Абсолютен феномен е този човек обаче. Толкова народи обединени в една държава и всички еднакво много да го обичат и тачат. Всички, които сега са с отделни държави копнеят за времето на управление на Тито и искат отново да бъдат една държава. Разбрали са го, че са били силни, когато са заедно, а не разпилени, както сега. А разпада на Югославия беше активно мероприятие на онези, които искаха поотделно да колонизират малките държавици. Успяха с всичките. Само Сърбия за сега се държи, но до кога не се знае... А нас без война ни направиха колония.
  • 34 Русенец

    13 3 Отговор
    Югославия се разпадна, защото така решиха САЩ и Германия ! Тя им беше спънка към завладяване на Балканите ! Не Тито е виновен, а прочутата балканска юнащина и противопоставяне на едни народи на други !
  • 35 навремето

    9 3 Отговор
    се гласяха да правят Балканска Федерация......Сталин-Тито-Димитров
    Тогава ни америте ни Запада можеха да ни се месят......ако беше се осъществила тази идея......
  • 36 Русороб

    14 2 Отговор
    Тито беше един масов убиец слуга на другия масов убиец Сталин. Потопи Македония в кръв след като другаря полуидиот Димитров им я подари. Срамни страници за България!
  • 37 Джордже

    5 2 Отговор
    Тито вървеше с бели ръкавици, пушеше кубински пури, имаше маниери, фехтовка, пиано, силна обща култура. Един управник трябва да бъде точно такъв. Никога не обиждаше нас Югославяните. Втълпяваше ни че сме най-умни, най-хубави, най-велики! Защото е видял че хората по светът са едни и същи просто едните са решили да се правят по-велики от другите! Затова на по-възрастните хора в България винаги, когато е идвал някой от Югославия е правило впечатление че е с много високо самочувствие. Помярите след него знаеха само да крадът, лъжат, воюват, да карат хората да се избиват. В говорите си Тито постоянно напомняше че братството и единство трябва да се пази "као зеница у оку", защото знаеше че лешоядите само дебнат... Не съм Титоист, просто съм реалист. Сигурно е имал пропуски в политиката си но... Световно известни актьори идваха в Югославия за престиж на филмовите фестивали в Пула, Опатия и Ниш. Майка ми казваше Елизабет Тейлър и Ричард Бартън на пазара в Ниш, до крепоста дето е, повечето от вас приятели сте ходили на плескавици и предполагам знаете, купуваха най-свободно сушени чушки, низи, нямали това в Америка... Панта Рей...
  • 38 SDS

    2 2 Отговор
    Ако не пиете, и не се веселите ще Ви накарам да работите като българите/ТИТО/.тЕ ИМАХА ОТВОРЕН СОЦ.РЕАЛИЗЪМ.Ходиха по света когато си поискаха.Винаги имаха пари,работеха по Европата.Строяха големи къщи като казарми.Война водеха 90-те години и бяха по-добре от нас.Акакви хубави гробища имат да ти се доумирга.
  • 39 edin

    3 0 Отговор
    А КЪРВАВИЯ БОЖИК???????????
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ела

    1 1 Отговор
    Тито бе един от големите световни лидери които ще останат завинаги в сърцата на милиони хората в мислите и в историята.Бил съм много пъти в Сърбия даже съм посетил гроба на Й.Б.Тито (в Белград в парка едновременно гроб - музей с историята на бившата Югославия) .Посетителите бяха изключителна китайци и то много.Пак бих посетил гроба му и да се преклоня пред малките световни лидери които заслужават уважение и почит (трябва да прочетете биографията на Тито за да разберете кой е ( но не след 1990 издадена или от Западните медии) .След 1990 година Югославия беше "трън" в очите на " цивилизованите свине-Запада" тъй който беше препятствие за разширение на Запада за нови пазари- колонии и най-вече за престъпната легална организация наречена НАТО. И естествено трябваше да бъде разпокъсана, раздробена на части и което за съжаление се случи.