Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 18:27 5 070 26

И Тито нямаше да спаси Югославия

  • тито-
  • югославия

Aко с проблемите се работеше по различен начин, щеше да бъде избегната ужасната война при разпада на Югославия, както и последвалите го войни

И Тито нямаше да спаси Югославия - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тито, основателят на социалистическа Югославия, не беше нито демократ, нито диктатор като Хитлер или Сталин. Той съумяваше да се възползва от предимствата и на Изтока, и на Запада – без да плаща политическа цена за това.

Интервю с германската историчка Мари-Жанин Калич:

Йосип Броз, по-известен като Тито, е мъртъв от 40 години. Междувременно вече ги няма Югославия, социализмът, биполярният, разделен на блокове свят, влиятелното някога Движение на необвързаните държави. Въпреки това написахте биографичната книга: “Тито. Вечният партизанин”. Защо и днес хората продължават да се интересуват от него?

Тито е една от най-интересните исторически фигури на 20 век. От една страна той е продукт на столетието на екстремностите: екстремни идеологии, екстремно насилие, както и екстремни представи за налагането на комунистическия модел в обществата. Въпросът как Тито става това, което беше, не е тривиален. Интересно е как той успява да запази независимостта на Югославия толкова дълго и да осигури над 35 години стабилност в една толкова хетерогенна страна – с толкова много групи, интереси и проблеми. Тези въпроси са много актуални и в днешния много объркан свят.

През 20 век в Европа властваха диктатори и масови убийци. Беше ли Тито един от тях?

Тито не пасва в нито една категория. Интересното при Тито са особеностите на неговата система на управление и фактът, че той се е променял много през годините и десетилетията, а през различните периоди е дефинирал по различен начин собствената си роля и действия. Според мен етикетът “диктатор” би му паснал само, ако под това разбираме най-общо недемократичен владетел. Но диктатурата на Тито не беше сравнима с тази на Хитлер или Сталин. В Югославия не е имало политически чистки в собствената партия, нямаше геноцид, а Югославия не е водила агресивна война. Вярно е, че Тито създаде сталинистка система след Втората световна война. Той искаше да изгради в Югославия модел, подобен на този в Съветския съюз. Но дори и в тази фаза югославското правителство, за разлика от съветското, се опита по-старателно да спечели подкрепата на населението.

И през 1948 г. се стига до разрива със Сталин. След това първо беше либерализирана комунистическата партия, впоследствие и цялата държава, дори се създаде известна свобода за медиите и плурализъм на мненията. Имаше и свобода за пътуване, която не съществуваше никъде в Източния блок в подобни мащаби. Независимо от това, югославската система не беше демократична в западния смисъл на това понятие, защото репресиите продължаваха. Имаше политически процеси, професионални забрани. Враговете на режима в чужбина биваха ликвидирани. Ето защо е проблематично да се даде на Тито какъвто и да е етикет.

Тито беше много популярен и в чужбина. Мнозина го възприемаха като сериозен държавник. Защо?

По време на деколонизацията през 1960-те години много държави, основно в Азия и Африка, станаха независими. Тези държави взеха Тито за пример. Партизаните от Народната освободителна армия на Тито се отърваха от чуждестранната окупация по време на Втората световна война до голяма степен сами. И след Втората световна война Тито доказа, че една държава, която някога е била много бедна, може да започне да просперира за относително кратко време. И че също така е възможно да се успокоят вътрешните конфликти, т.е. етническите. Много държави от Третия свят са имали точно такива проблеми - културни, етнически, религиозни. И голяма бедност. Югославия и тук беше пример за подражание.

Факт е също така, че Югославия успя да се опази от влиянието както на американците, така и на Съветския съюз. Тито показа как това може да сработи: той се възползваше от предимствата и на Изтока, и на Запада - и почти не плащаше политическа цена за това.

Тито беше популярен не само в Третия свят, но и на Запад, особено сред левите сили.

За европейската левица Тито олицетворяваше социализма с човешко лице. Съществуващото в Югославия самоуправление на работниците, което възникна и можеше да възникне само след скъсването със Съветския съюз, се разглежда от западните леви като по-демократичния модел на социализма. За разлика от пълната национализация в Източния блок, в Югославия имаше голямо участие на заетите под формата на работнически съвети. Съществуваше и възможността, в определени граници, да имаш частна собственост и да правиш частен бизнес. Имаше и свобода на пътуване.

Много представители на западната левица приемаха всичко това като доказателство, че е възможно да се изгради справедлив социалистически ред, който да сработи без големите репресии, отхвърлянето и натиска на сталинистката съветска система. Това беше до голяма степен желателно мислене – една илюзия, но много разпространена през 60-те и началото на 70-те години на миналия век.

Когато се обсъждат югославските войни от 1990-те години, особено в чужбина, често се използва метафората за тенджера под налягане: тя къкри през цялото време заради етническото напрежение, но Тито успяваше да задържи капака с авторитарния си режим. Когато той умря, напрежението изби. Съгласни ли сте с тази хипотеза?

Не. Това противоречи на историята. В югопространството, и в Югославия като държава, се живееше много спокойно много дълго време, а възникналите проблеми не бяха междучовешки. Напротив. Всички социологически проучвания, дори през 1980-те години, показват, че когато хората са били питани как живеят със съседите си, те винаги са казвали: „Нямам проблем, че хора от други националности са ми съседи”. Имаше бракове между представители на различни етнически и религиозни групи. Така че тезата, че мултиетническото съжителство неизбежно винаги завършва с убийство, изобщо не е исторически обоснована.

Но възникнаха политически конфликти, които произтичаха от различни интереси, особено социални и икономически. Друг въпрос е как се справяха с тях. Дълбоко съм убедена, че ако с тези проблеми се работеше по различен начин, щеше да бъде избегната ужасната война при разпада на Югославия, както и последвалите го войни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    8 2 Отговор
    Важното е председателя Лойко да спаси България и да ни опази от Ковид-19!
    👮‍♂️🧅👮‍♂️🧅👮‍♂️

    Коментиран от #22

  • 2 СССР ☭

    9 9 Отговор
    Войските на Варшавския договор щеше да помогне на сърбите като помогнана чехите и унгарците!
  • 3 РЪМПЕЗИ

    21 8 Отговор
    ЗА МЕН ТИТО Е РЯДКО ПРОЗОРЛИВ ЧОВЕК...МНОГО РЯДКО СЕ РАЖДАТ КАТО НЕГО...ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ...НЯМАМ ВРЕМЕ ДА СЕ ОБОСНОВА....

    Коментиран от #6

  • 4 Емил

    11 5 Отговор
    Пълни глупости! Гледайте документалния филм "Хюстън, имаме проблем !" за космическата програма на Югославия, милиардите източени от САЩ и последващото им връщане и всичко си идва на мястото! Тито - дребен хитрец, излъгал Кенеди, ама дошло ЦРУ!

    Коментиран от #10

  • 5 Отряд,, Чавдар "

    5 4 Отговор
    Руснаците само как биха немците 1643-1945г лошо хо бяха измидлили немците за ВСВ лошо лошооо 45 години бяха разделени за наказание!

    Коментиран от #8

  • 6 Емил

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Прав си! Тито е рядко, ама много рядко... "щастие"!!!
  • 7 no name no face no number

    15 7 Отговор
    Един велик политик DW, не като баба Меркел.А що се касае до социализма рано е са злорадствате, един предател ви подари победата в студената война, нооо социализма или по точно нещото което ще го замени го няма да само за сега

    Коментиран от #20

  • 8 Емил

    16 13 Отговор

    До коментар #5 от "Отряд,, Чавдар "":

    Руснаците биха немците, ама американците завзеха и ограбиха света, а руснаците близаха рани! Германия се съвзе и ръководи най-голямата икономическа сила в света - ЕС, а Русия тъне в бедност и невежество!
  • 9 Тито

    15 1 Отговор
    Югославия е създадена 1918 г. по предложение на Клемансо, мин. председател на Франция по онова време!
  • 10 Курти Куртев

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Не само това. Толкова добра икономическа система имаха, че още си пазя сръбски динари от онова време. Нашата хиперинфлация в сравнение с тяхната беше като буря в чаша вода. Добре че ме подсети, да ги намеря тия динари и да опитам да преброя с колко нули са.
  • 11 Обикновен овчар

    7 1 Отговор
    Дааааа все повече хора започват да мислят и вярват на ЧЕ Гевара.
  • 12 Как да коментираш

    4 2 Отговор
    Комуняга с боядисана коса?Една дума-боуен.
  • 13 Дядо Ванчо

    12 1 Отговор
    Имам една банкнота от 1 000 000 000 динара.Можеше да си купиш с нея един кибрит.( Тогава,,по Татово време).Но все пак се съвзеха.
    Даже и след бомбардировките на Америка.И пак са по-добре от нас.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 pasi

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Ванчо":

    тито и свитата му от отявлени хазари юдеи мразеха България и искаха да я доразграбят а който е посегнал на България хубаво не е видял и няма и да види

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кой68

    2 7 Отговор
    Имаме нужда от един Тито днес.....
  • 17 иванов

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "pasi":

    След войната сме осъдени да изплатим репарации на Гърция 75 млн.а на Югославия 45 млн. и Тито ни ги опрости Какви грабежи съчиняваш?

    Коментиран от #19

  • 18 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    веднага бях изтрит.другари от факти да ви питам.добре ли е да се оставят без отговор фалшиви новини понижаващи самочувствието на българина ?трябва ли да се оставя без последствие когато някои пише колко сме зле българите в полза на народи реално по-зле от нас?в българия мантрата колко са хубави сърбите и колко лоши ние българите е много популярна и се потдържа от разни псевдо патриоти,като вашите модератори.интересно тва ли е вашето разбиране за свобода на словото?демек потдръжка на антибългарски национални комплекси по отношение на сърбия русия и т.н.!
  • 19 стоян георгиев

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "иванов":

    опрости ни парите щото чакаше да глътне пиринска македония първоначално,а в последствие и останалата част на българия.тито създаде антибългарски геноцид вюгославия.следствия въпросния геноцид само в македония бяха убити над 23000 българи.убити бяха и много българи от западните покраинини ,а в македония се въведе расиския закон на македонската национална чест при които се криминализираше всеки които имаше българско самосъзнание и култура.модераторите сега може отново да ме изтриете поста!

    Коментиран от #23

  • 20 Брендолета

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "no name no face no number":

    Велик мъж и държавник безспорно. Какво не й харесваш на Меркел? Първо е жена (не силиконова кифла) и второ като яха (1954 е тя, това е кон) Християндемократите и държи всички изкъсо в цяла Германия.
  • 21 Гуша за гуша

    13 0 Отговор
    Баща ми малко преди 1980г. ходИ на екскурзия в Югославия до Белград и Загреб. Като се върна каза: Тия умре ли Тито ще се хванат гуша за гуша.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Манфред

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    стояне,тука модераторите често трият постове без да знаят защо го правят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.