Last news in Fakti

11 Декември, 2020 19:00 5 688 79

Президентът избърза, обявявайки дата за изборите

  • румен радев-
  • парламентарни избори-
  • дата за избори

Веднъж казал "28 март", Радев ще бъде принуден да защитава тази дата, за да не кажат анализаторите, че е подвил опашка пред ГЕРБ и Борисов

Президентът избърза, обявявайки дата за изборите - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

28 март 2021 г. Това е датата на следващите парламентарни избори, която обяви пред медиите президентът Румен Радев.

Държавният глава първо подчерта: „Изборите трябва бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот.“
После – в отговор на журналистически въпрос „кога“ изстреля – 28 март.

Без да се е консултирал с основните политически сили. Вярно, Конституцията не го задължава да провежда консултации, тя е категорична само в това, че указът, с който се разпуска парламента и се насрочват нови избори, трябва да е един. Традицията през последните 30 години обаче е такава – да има консултации. И всички президенти са я спазвали. Защото това успокоява обществото и предпазва от опасността някой от политическите играчи да се обяви против изборите, защото не му харесва датата. Да призове за бойкот, въобще – да създаде допълнителен смут.

28 март е първата възможна дата за избори, 23 май – последната, защото според Конституцията вотът трябва да бъде проведен до два месеца след изтичане на мандата на действащото Народно събрание. Всяка дата между тези две е конституционносъобразна и не може да се говори за отлагане.

Как са се провеждали парламентарните избори у нас през последните 30 години в случаите, когато парламентът е изкарвал пълен мандат?
Изборите през 2001 г. бяха на последния възможен срок – 17 юни. Следващите – през 2005 г., на „втората дата“ – 25 юни. Така беше и през 2009 г., когато редовните парламентарни избори се проведоха на 5 юли. Оттогава нито едно Народно събрание не е издържало 4 години.

Естествено е Румен Радев, ярък критик на управлението, да иска да скъси колкото може повече пребиваването му на власт. Естествено е той и екипът му да смятат, че народът ще помете управляващите. Разбираемо е Радев да иска да използва едно от малкото си правомощия, действайки така, че да уязви максимално опонентите си. Те пък нима се съобразяват с него?

Но дали е пресметнал рисковете?
Кой ще носи отговорността, ако до урните отидат 35% от имащите право на глас българи, както стана миналата седмица в Румъния? Каква легитимност ще има правителство, излъчено от политическа сила (която и да е тя), зад която стоят само 10 на сто от избирателите? Как ще управлява? Как ще взима тежки решения?

Нали, ако такава ситуация възникне, веднага ще се постави и въпросът за непрочистените изборни списъци; за това, че в България очевидно няма шест и половина милиона пълнолетни граждани, след като според НСИ всичките сме под седем милиона. И следователно, зад победителя на вота (който и да е той) стои много малка част от народа.

Да не забравяме, че и коронавирусът надали ще изчезне до края на март. И в обстановката на пандемия редовият гражданин е загрижен как да съхрани здравето, живота, работата си. Не мисли за политиците, които пък казват, че са загрижени как ще гласуват болните и карантинираните.

На никого не пожелавам да боледува от Ковид-19, защото тогава ще разбере, че няма да му е до политика. До никаква политика, до никакви новини. Освен неизвестна, това е и самотна болест. Болните в много от случаите са оставени сами под карантина, сами със страховете си, сами с ужаса няма ли да попълнят черната статистика. Избори ли?! Изборите за тях ще означават едно – някакви хора (политици), нямат търпение да си разделят баницата наново, загрижени за постове и позиции.

Как ще реагира българинът на такава ситуация днес едва ли някой може да предвиди. Може с гняв, а може и, зает с това да се спасява поединично - с безразличие. Гневът ще дойде после. И може да се излее върху "невинна" глава.

А каква ще бъде кампанията по време на пандемия? Ясно е каква – никаква! Ще се води по телевизионните студиа и в социалните мрежи. В първите ще доминират управляващите, във вторите ще се вихрят всякакви теории за заговори, пучове, манипулации и фалшификации.

Единствено здравият смисъл ще отсъства.

И крайъгълният камък в това отсъствие ще е заложен от липсата на какъвто и да било диалог между политиците. А политиката е търсене на баланс. Не крясък, не назидателни думи и към политическия опонент, не действия напук, не заклеймяване.

Те могат да обърнат колата дори в „мирно време“ – когато икономиката върви, всички имат работа и на всички доходите са гарантирани.
Днес е друго време, страшно време, когато политиците трябва да надмогнат егото си, да преглътнат обидите, да си подадат ръка и седнат на една маса дори, за да решат нещо толкова обикновено като това кога да са следващите избори. Да го решат заедно и да покажат на гражданите, че са взели решението заедно.

С други думи - президентът избърза, обявявайки дата за изборите. От това може само да загуби.

Веднъж казал "28 март", той ще бъде принуден да защитава тази дата, за да не кажат анализаторите, че е подвил опашка пред ГЕРБ и Борисов.

И така ще понесе отговорността, ако гласоподавателите решат, че няма да им гласуват на онези горе, че няма да участват в техния "пир по време на чума".

Ще понесе отговорността и, ако следващото правителство е "нелегитимно".

И с този "капитал" ще влезе в кампанията за президентските избори през есента.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълко Червенков

    34 123 Отговор
    Тоя шмульо първо да се ваксинира,галфона му с галфон,а не да чака "да няма чакащи на опашката".

    Коментиран от #7, #10, #22

  • 2 Да бе

    93 9 Отговор
    То пък едни избори са... Майка плаче... Ама датата е най-важна и да нямало напрежение... Пълен фарс е тоя цирк, ама сега ако са тая седмица, ама не другата и ще настане края на света... То няма един читав да избереш от 100 години, ама сега датата е причината за дискусия...
  • 3 Датата е точна

    96 15 Отговор
    Оставка

    Коментиран от #73

  • 4 I Y I

    79 13 Отговор
    Тамън на време беше.
  • 5 Пламен

    39 97 Отговор
    Това на снимката,карикатура ли е някаква....на мен ми прилича на пъпеш с уши

    Коментиран от #9, #37

  • 6 Махмуд

    21 99 Отговор
    Изборите трябва да се отложат за Май.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чегевара

    37 95 Отговор
    Фашисткият му преврат се провали,даже Нинова го отсвири,пълен т.панар
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 985

    50 7 Отговор

    До коментар #1 от "Вълко Червенков":

    Вълко,марш обратно в гробищата

    Коментиран от #36

  • 11 Ю Кортес

    25 89 Отговор
    Колкото по рано,толкова по добре...и съответно по зле за превратаджията Радев и файтонджиите фашисти с него
  • 12 Чочо

    32 79 Отговор
    Рядко проста физиономия
  • 13 темелко

    93 21 Отговор
    Бре,неуморни са гербавите тролчета.Вижте първо любимият ви Боко,тогава се изказвайте за президента.
  • 14 Мдааа

    97 23 Отговор
    И веднага Диктаторът Вирусолог от Банкя каза, че март иде трета вълна и ще стане страшно! Този дебел тиквен кърлеж няма да се пусне лесно от властта и парата !
  • 15 Жоро

    8 54 Отговор
    Ако ми платят ще гласувам ако не няма да ходя.Не ми дреме.
  • 16 Щерю

    21 59 Отговор
    Тоя е някаква комична пародия на фашиста Мусолини.
  • 17 ежко

    60 13 Отговор
    Кръстева!Хората отсега знаят за кого ще гласуват и дали ще гласуват изобщо!Никоя политическа сила няма да излезе на пазара с нови идей,а и дори да го направи /по традиция, както ти се изрази/ ще излъже избирателите и толкова!
    Президента баш навреме им го каза -де се готвят, време имат достатъчно!
  • 18 Hoho Boho

    69 25 Отговор
    Не плачете!
    Когато и да са изборите, с гробарите е свършено,
    а Бойко ще кара следващата Коледа в компанията на бай Ставри.

    Коментиран от #40

  • 19 пожелание

    50 17 Отговор
    Най-добре ще е за герберистката сган ,изборите да са през 2029 год. !!

    Коментиран от #54

  • 20 Пацо

    24 51 Отговор
    Изтипосвайте му снимката по често...развеселяваме....хаха ....мунчо
  • 21 име

    29 40 Отговор
    в този сайт не се допускат критики с/у радев.
  • 22 Охо Бохо

    52 16 Отговор

    До коментар #1 от "Вълко Червенков":

    А.бе що не погледнеш галгона Боко и тогава да дращиш.
  • 23 Румен

    39 8 Отговор
    Оцете да гласуват, иначе в БГ ще гледате само тикви по поляните. Разбрахте ли ме тъпунгери
  • 24 Мимо

    55 11 Отговор
    Нищо няма да се отлага, даже е късна датата, както има избори и в други държави и тук ще има

    Коментиран от #74

  • 25 ОпПала

    22 48 Отговор
    РЕЗИДЕНТА ИСКА ВЛАСТ ИСКА ПАРИ БЪРЗА ЧИ НЯМА ВРЕМЕ ТОЙ Е ЗА МАЛКО И СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛ
  • 26 Петьо Петров

    50 10 Отговор
    Ако за 1 година управляващите не измислиха вариант за безопасно гласуване,някой би ли обяснил ,как аджаба с по-малко от 2 месеца разлика ще се промени ситуацията? Нима нямаха 4 години да се изпълни закона за машинно гласуване,за електронно,както те си гласуват лобистките закони или по пощата както правят много държави по света? Кой ще гарантира,че кризата ще премине до май? Тези оъ НОЩ,които ще се ваксинират с витамини пред камерите ли? Едновременно тъжно,смешно и жалко. Когато има желание,се намира възможност.Когато няма такова се търси причина!
  • 27 !!!?

    26 53 Отговор
    Радев - ЗлоРадев. Най-застреляният временно изпълняващ длъжността президент !!!?
  • 28 Чики-Рики

    41 13 Отговор
    Нали се сещате, че ,,Баце,, ще впрегне цялата държавна машина и цялата статистика , за да може със всички сили и средства да протака изборите! Доста комисионни има да се взимат още . Ще си говори глупост след глупост и ще ни облъчва всеки ден, колко е страшна ,, короната,, и колко лошо ще е ако изборите са през март Умишлено ще осуети снабдяването с машините.Онзи ,,пияндур,, Мишо ,,Информационния,, пак ще се плюнчи по телевизиите и ще ни обяснява,че рискуваме за ниска избирателна активност и т.н и т.н!
  • 29 Теодоро

    46 27 Отговор
    ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ,ЗАКОННО ИЗБРАН ОТ НАРОДА,ДА НИ Е ЖИЕ И ЗДРАВ!! А Герберастка сган..завист,злоба предателство..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Петьо Петров

    38 11 Отговор
    Единственото логично обяснение е, че страхът тресе яко статуквото,ама яко ги тресе. Обосновката им за несправянето на провеждане на безопасни избори,предполагам,ще е някой математически прогнозируем модел,как към края на май ще има повече гъби за бране и по-малко избиратели, отколкото на 28 март.
  • 32 Аве Майн Кампф

    21 35 Отговор
    Е той правратаджийски ялов, с какво ли не избърза , като теленце пред майка си рАссияяяяя......
  • 33 216

    14 19 Отговор
    Еи-и-и-и че проклетия-точно в пандемията.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 28 март 2021

    32 13 Отговор
    И Боко тиквата пада
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 😂😂😂😂😂😂

    13 29 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен":

    Вярно...на пъпеш с уши прилича.. 😂😂😂😂...много точно...😂😂😂
  • 38 Пичове, аре малко по-снизходително де..

    16 30 Отговор
    ВСЕ ПАК МУ Е ..ПРОСТЕНО,...ЦЯЛ ЖИВОТ ФУРАЖКА, СМРАДЛИВИ ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ,.. ДЕЖУРСТВА И...РОГА!!✊😂
    МАЛОУМИЕТО НА ФАТМАКА, ПОНЯКОГА Е...ДОРИ ЗАБАВНО!
    ✊😂🇻🇳
  • 39 Пичове, аре малко по-снизходително де..

    14 29 Отговор
    ВСЕ ПАК МУ Е ..ПРОСТЕНО,...ЦЯЛ ЖИВОТ ФУРАЖКА, СМРАДЛИВИ ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ,.. ДЕЖУРСТВА И...РОГА!!✊😂
    МАЛОУМИЕТО НА ФАТМАКА, ПОНЯКОГА Е...ДОРИ ЗАБАВНО!
    ✊😂🇻🇳

    Коментиран от #43, #49

  • 40 Коли

    10 32 Отговор

    До коментар #18 от "Hoho Boho":

    Нещо балнуваш май ми се струва 34,,%Герб 21%БСП и после ДПС и Славуча това е запиши си ги и после ще си говорим

    Коментиран от #53

  • 41 И с вирус и без вирус

    4 20 Отговор
    Аз през живота си не съм гласувал. Мразя ги всичките.
  • 42 Решетник

    13 27 Отговор
    моя човек е тъп, но упорит .......
  • 43 Другия с коня

    13 31 Отговор

    До коментар #39 от "Пичове, аре малко по-снизходително де..":

    Военните да си стоят в Казармите,да се Командват,да си издават Заповеди и да си ги изпълняват,да си Козируват и да Маршируват на плаца.....Кво прави Военен в Президентството....Неадекватен,Непоследователен,Надменен,Безпардонен и Циничен с Народа.....Направо падам,бате...Голяма Излагация....

    Коментиран от #65

  • 44 ШОПАРА

    13 27 Отговор
    КАК СИ ЗАГЛАДИЛ КОСЪМА, ТАЯ ШИЯ НЕ Е ОТ ТУРШИЯ ШЕ ДА Е ОТ ОФШОРКИТЕ.
  • 45 😂😂😂😂😂😂

    17 32 Отговор
    Снимката е уникална...пълен галош..😂, умен и хитър като листна въшка, вместо да изчака развитието на кризата да стигне кулминацията, и тогава да определи датата за изборите, той скъсява срока, това е добре за ГЕРБ, те едвали са очаквали такъв глупав ход. Еми..шапкар..гладък мозък
  • 46 Бай Ганьо - фатмака

    13 27 Отговор
    Жалките ти истории показват колко ниско политическо ниво подържаш, следващият път не с шут ще те изритат, по скоро ще те изтрият от списъка за гости.
  • 47 Пъпеша със свинските уши

    14 29 Отговор
    Ей голем тиквеник, у тая проста чутора нищо нема, куха лейка. На циментово магаре кофа вода не може да занесе, гола вода.
  • 48 БАЙ ГАНЬО АДЮТАНТ

    11 28 Отговор
    А МА ТИ СИ ГОЛЕМА КАРИКАТУРА, ЩЕ ЗЕМА ДА ТИ ЗАПАЗЯ ТАЯ СНИМКА ЗА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЧЕ ДА ЗНАЯТ ЩО ЗА ПИПОН Е ЮМРУЧЕТО ОСТАНАЛО ЗА ПОСЛЕДНО В ИСТОРИЯТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ.
  • 49 НЯМА ЖАЛ НЯМА ПРОШКА

    8 29 Отговор

    До коментар #39 от "Пичове, аре малко по-снизходително де..":

    ЗА СЛУГИТЕ НА РУСИЯ И ОЛИГАРСИТЕ, МАЧКАШ ДО ДУПКА, ИНАЧЕ РОБ ДО ГРОБ НА ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 50 ОЛИГОФРИ

    11 26 Отговор
    ПАТОГЕНЕН СЛУЧАЙ НА ШИЗОФРЕНИЯ СТРАДАЩ ОТ ДЕПРЕСИЯ , ЕВАЛА СТРАШНА СНИМКА. ЕЙ СЕГА СИ ОБЕСНЯВАМ НЯКОИ НЕЩА.

    Коментиран от #55

  • 51 Аве Майн Кампф

    12 27 Отговор
    Все пак на Фатьо Парашутков са му простени изцепките , защото , толкова дълго го е стягала околожката на фуражката , че менталните му увреди просто са необратими .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Не няма

    18 3 Отговор

    До коментар #40 от "Коли":

    да си говорим! Няма, защото ти тия глупости ги говориш за някоя жълтичка, от крадените, които ти подхвърлят! А след изборите, тия дето ти ги подхвърлят, ще са при СДС и НДСВ в небитието! И като не ти подхвърлят, няма да си говориш! Със сигурност обаче, ще гледаш да се пласираш на друг да се продадеш! 😃
  • 54 Пак бързаш,

    3 22 Отговор

    До коментар #19 от "пожелание":

    изборите ще са през 2049 година. Свиквай
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 чета и какво

    20 7 Отговор
    ...някои уж коментират президента , а определенията и коментарите им , като че ли се отнасят по-скоро до един "доктор"на някакви си науки , генерал - пожарникар и "пълен отличник"...!?
  • 57 оня с коня

    12 29 Отговор
    Прогнозата ми е категорично:На Парламентарните избори ГЕРБ ще спечели убедително ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ и Изборите ще бъдат обявени от Загубилите партии за "фалшифицирани" по стара Традиция.На Президентските Избори пък Радев ще бъде безславно свален и заменен от друга Личност/що не и ББ да е/,като Изборите ПАК ще бъдат обявени за "Фалшифицирани" от загубилите Кандидати.

    Коментиран от #59

  • 58 Шамара

    9 23 Отговор
    Само като го видиш тоя мазник знаеш на коя партия принадлежи! Чак от снимката смърди на тройной!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Наблюдател

    18 4 Отговор
    Целта на режима Гешев-Борисов не е да вземе следващ мандат, а да задържат медиите в подчинение, докато Вашингтон и Турция назначат следващите си марионетки в София. 🇺🇲☠️🇹🇷
  • 61 Бацо бекапейски

    8 4 Отговор
    Ми нъл трева да бухам в шкафа без избори още две години
  • 62 Ина

    18 3 Отговор
    хич даже не е избързал, дори е много късна
  • 63 Щурец

    21 3 Отговор
    Най-добрият и образован ПРЕЗИДЕНТ, а не като ТИКВАТА тъп и необразован.

    Коментиран от #75

  • 64 111

    15 2 Отговор
    Добре ... това е мнението ви, ама защо в статията не изказвате предложение, кое според вас е разумно, щом смятате че президента е избързал. Страх тресе хунтата и това е явно и водно. А колкото до вируса не се притеснявайте, той ще изчака колкото е нужно и ще ви намери .. неизбежно е.
  • 65 казах ти капаците на коня не на теб

    15 2 Отговор

    До коментар #43 от "Другия с коня":

    Точни определения за вожда ти. Няма да изреждам примери, трябва 3 дена да четеш. През март вируса няма да изчезне, ще изчезне ли през май? ще изчезне хазната до май, и ти си съучастник в този грабеж.
  • 66 Перо

    11 3 Отговор
    Можеше да се теши въпроса лесно,ако тиквата беше подал оставка,преди 160 дни. Повече от първия възможен ден за избори е невъзможно и нетърпимо,без оглед на пандемията,защото тя скоро няма да свърши!
  • 67 Кръсин

    7 0 Отговор
    Поредният задълбочен, смислен и непреходен анализ. Хвала на тикиви хора. Или по- точно НЕ.
  • 68 САМО КАЗВАМ

    5 8 Отговор
    ТОВА НАШЕ ХВЪРЧИЛО ФИГУРАНТ.....ИСКА ДА УМОРИ НАРОДА НАЦЯЛО.....ПЪРВО СКУПЧИ ХОРАТА НА ПЛОЩАДА И СЕ СКРИ....
    СЕГА ИСКА ДА НИ ДОВЪРШИ НАЦЯЛО....

    Коментиран от #70

  • 69 user

    4 8 Отговор
    Спуснали са му датата от Кремъл. Какво ли Фатмака е направил както трябва!?!
  • 70 само потвърждавам

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "САМО КАЗВАМ":

    ще изчезнат такива като теб. Каква е разликата март, май? през месец май пак ще има ковид, няма да има теб и хазната.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Васил

    4 2 Отговор
    Даже закъсняха.
  • 73 Чукотка

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Датата е точна":

    Оставка на Мунчо ли бе?
  • 74 Омир

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мимо":

    Късна ли е, а? Чувал ли си за Конституция нещо?
  • 75 Нощен ястреб

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "Щурец":

    Ауу, аууу, ауууу!!! Не думаааай!!! Мунчо - брата-близнак на Владко Живков... Пращи от интелект и обаяние! Да ви е честит, другари червеноармейци!
  • 76 Прошко

    0 2 Отговор
    Резидента Мунчо... Петолъчката се е отпечатила на сурата му... Убавец...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 епицентър

    2 1 Отговор
    ибрици на сокола
  • 79 Мартин

    1 0 Отговор
    Президентът бърза, обявявайки датата за изборите, защото трябва да удовлетвори исканията на олигарсите, които седят зад него като Цветан Василев, Васил Божков и Иво Прокопиев!