6 Март, 2021 06:45 10 492 72

"Господи, какви нищожества стоят начело на България." Разговор с проф. Иван Илчев.

  • иван илчев-
  • цвета караянчева-
  • нищожества-
  • ректор-
  • политици-
  • некадърност

Гаф ли беше това или той наистина мисли така?

"Господи, какви нищожества стоят начело на България." Разговор с проф. Иван Илчев. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Проф. Илчев, като гаф ли трябва да се приема репликата Ви по адрес на председателката на НС Цвета Караянчева? „Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава“ - тези Ваши думи прозвучаха в ефира на БНТ, без да знаете, че сте с включен микрофон.

Проф. Илчев: Ако е гаф, не е мой, а на техническия екип. Всъщност исках да споделя това само с режисьора Виктор Божинов, с когото бяхме заедно в студиото. А дали то отговаря на възгледите ми - да, отговаря. И това се дължи на сравнението на качеството на образованието и на опита във властта на доста от нашите политици спрямо същата прослойка в съседните ни държави.

ДВ: Това Ваше мнение само до управляващите ли се отнася или до цялата политическа класа в страната?

Проф. Илчев: Нека да кажем, че до доста голяма част от нея. Да напомня, че сме единствената европейска държава, ако не се лъжа, в която два от трите най-важни държавни поста са заети от военни, а това съвсем не говори добре за държавата. Да цитирам автора на афоризми Владимир Булатович-Виб: „Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува“. Да напомня, че пак двама от тримата не обелват и дума на чужд език и не виждам как могат да се чувстват удобно в Европа, която, както казва Захари Стоянов, „и през плет не са виждали“. И най-важно - как могат да защитават умело българските интереси в нея.

ДВ: Ботушът и невладеенето на чужди езици ли са недостатъците, които предизвикват крайно острата Ви реакция към нашите политици?

Проф. Илчев: Да прибавим и неспособността им твърдо и аргументирано да защитават собствено мнение. Склонността им да се подчиняват на партийния диктат, докато не наближат избори и не преценят, че ще им е по-изгодно да се „преметнат“ към друга партия, като междувременно не се отказват от депутатския кокал като „независими“ депутати. Или да цитирам едно от последните стихотворения на великолепния поет и мемоарист Кирил Христов, писано през 1944 година:

"Тез джуджета край мен!

А лудеят за власт.

Ако ще би за ден!

Ако ще би за час!"

Доколкото си спомням, единствено Андрей Пантев преди години си позволи да гласува против собствената си партия по въпроса за американската намеса в Сърбия и Косово.

ДВ: Как по принцип гледате на политиката, склонен ли сте да се съгласите с Юлия Кръстева, че от нея не може да се очаква кой знае колко истина и морал, защото тя „по условие“ е игра на истина и морал?

Проф. Илчев: За съжаление, до голяма степен и аз мисля така и неслучайно винаги през последните трийсетина години съм отказвал предложения да вляза в политиката. Както казвах на мой колега, който един мандат беше депутат, не мога да заема такава позиция, защото сигурно съм страхлив - когато ме призовават да нарека бялото черно, предпочитам да замълча или най-много да кажа, че е сиво, но не и да изкривя душата си в угода на партийната повеля.

ДВ: В исторически план кои са българските политици, които могат да служат за пример?

Проф. Илчев: За съжаление и те са хора, та затова е трудно животът им да е кристално чист. Пък и става въпрос за лични предпочитания. Българинът като цяло приема по-добре силовите политици - затова са воплите да се издигне паметник на хан Крум в София, който е добър, но жесток военачалник, подложил на нож жителите на Сердика, когато я превзема, а не на княз Борис, да кажем, който с приемането на християнството и азбуката всъщност ни вкарва в Европа. От по-ново време Петко Каравелов ми е много по-симпатичен от бруталния Стефан Стамболов или докаралия демокрацията до охлокрация Александър Стамболийски.

ДВ: А можете ли да дадете пример за политик, следвал исторически пример?

Проф. Илчев: Проблемът с историческите примери е, че са гъвкави и лесно се поддават на манипулация. Затова Левски е призоваван и от левицата, и от Българския национален легион, и от евреите, и от турците. С други думи, при добро желание всеки може да си намери изгоден пример, който да пригоди към интересите си.

ДВ: Откривате ли склонност сред историците и сред народа да идеализират миналото за сметка на настоящето? На какво се дължи подобна нагласа?

Проф. Илчев: Бертолт Брехт казваше „слабата памет ни дава сили“ - и е прав. В спомена за миналото митът често подменя реалността.

ДВ: Кои от политиците на прехода ще останат, според Вас, в историята и ще влязат в учебниците?

Проф. Илчев: Като човек, който познава Желю Желев от детството си (тогава той беше близък приятел на баща ми), въпреки че имам доста резерви към него, съм уверен, че ще остане в историята. Същото, макар и с много уговорки, мога да кажа и за Иван Костов. За съжаление, левицата не съумя да излезе с убедителен лидер.

ДВ: Политиците по традиция твърдят, че защитават националния ни интерес. Какъв е той към днешна дата?

Проф. Илчев: Навремето казвах на шега, че България започна да отбелязва Деня на независимостта, когато доброволно се отказа от голям дял от тази независимост, като стана член на НАТО и ЕС. Мисля, че, за съжаление, никой от политиците не е дал смислен отговор на това какво всъщност е националният интерес и дали той съвпада напълно с общоевропейския, което всъщност си е чист оксиморон.

ДВ: А задължително ли е националният интерес да се отстоява във вражда с чужди национални интереси? Какви мисли и чувства поражда у Вас например разправията със северномакедонците на тема история?

Проф. Илчев: Волю-неволю се оказах по средата на тази разпра и нека да кажа, че тя беше подбудена от колегите на запад от нас. Българите, по мое мнение, допреди две години напълно бяха забравили за Македония, бяха доволни да ходят на екскурзия в Охрид, да си купят иконка от манастира „Св. Наум“, да ядат „кебапчини" и да пият „жолта" ракия. Само че се разбра, че жаравата на национализма си е жива, макар и покрита със слой пепел. И бе достатъчно някой да я раздуха, за да пламне с ярък пламък. От самото начало казвах и продължавам да смятам, че със Северна Македония трябва да се отнасяме като към всяка наша съседна страна, да забравим идеите за братство, да забравим мантрата, че самосъзнанието им било резултат едва ли не само от решенията на Комунистическия интернационал и да помним, че не само там, но и при нас и във всяка съвременна национална държава решението какво да помни народът от своето минало се взима и прокарва от държавата чрез нейните институции.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 103 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    132 16 Отговор
    СЛАВА БОГУ НЕ СЪМ БОЛЕН! ...... Оказа се че има и други Хора - Като Проф.Илчев .......
    ......................... ................. ............... Които да получават мозъчен спазъм от простащината на Мутрите и Бейовете :)))
  • 2 Иван

    20 162 Отговор
    Герб за 10 години построи 4000 завода и 3000 км магистрали

    Коментиран от #3, #13, #29, #41, #43, #55, #64

  • 3 РЕАЛИСТ

    142 15 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Как ги построи ? С държавни средства и чии са? На цехчета за суджуци и складове за кинкалерия, заводи ли викаш? Шегаджия си ти!

    Коментиран от #28

  • 4 Българин

    29 90 Отговор
    Истински комунист. Нека си спомни лагерите, колко народ се унищожи, всички учени и знаещи бяха смачкани, изхвърлени и т. Н.

    Коментиран от #24, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЕАЛИСТ

    125 22 Отговор
    Браво, професор Илчев. Малко хора могат да носят това звание с цялата му тежест. Има надежда за България, щом има още интелигентни хора, като Вас- честни и неподкупни, изказващи смело собствено мнение и заставащи зад него.

    Коментиран от #25

  • 7 Тихомир

    26 71 Отговор
    Девет генерали са били Американски президенти! Постоянното цитиране на чужди мисли от този проф., води ли до някаква негова мозъчна дейност.

    Коментиран от #14

  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    24 83 Отговор
    И тоя е взел от Божковите пари, срам какви продажни професори💰💰💰💰💲💲💲💲
  • 9 РАДИО ЕЛТО

    29 12 Отговор
    Какво ли няма да направят да завземат власта. Долни и мръсни ....... .
  • 10 Aris

    57 2 Отговор
    Всеки народ си заслужава политиците, а и от там и съдбата!!
  • 11 psf

    31 7 Отговор
    Добре, че изтъкна името Иван Костов, за да разберем накъде биеш.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Къде са и помагат ли по някакъв начин?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Милю

    17 49 Отговор
    Не виждам тоя с нещо да е повече от "нищожествата" които го управляват, напротив дребен интересчия. С такива, България никога няма да прокопса!

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Simvola

    9 23 Отговор
    Имаше предвид Президента но не иска да си признае.
  • 18 Отврат

    44 5 Отговор
    Че са нищожества, такива са. Но ЕС им дава щедро пари без които ще рухнат за месеци. А нищожества с европейски милиарди зад гърба си никога няма да пуснат властта.

    Коментиран от #56

  • 19 Shponka

    10 50 Отговор
    "Всичката Мара втасала", че и брада си пуснал тариката. Поне да беше си направил труда да сравни, предишният си и сегашният си стандарт на живот, който тия "нищожества" му осигуриха!
  • 20 Аз казах.

    15 35 Отговор

    До коментар #15 от "Милю":

    Такива мекотели по турско време са ходели да портят на турците.
  • 21 Тошо

    12 50 Отговор

    До коментар #14 от "СВД":

    Какъв генерал какъв инспектор това са звания , той от 11 години е най главния в България няма с кого да го сравняваш тук .никой премиер не е преизбиран след като е бил на власт .
    Боресов е уникален истжрията ще го оцени и изучава този феномен колкото повече рлащат на журналистчетата да го плюят толкова повече хората го обичат

    Коментиран от #27, #44

  • 22 gggw

    44 4 Отговор
    прав е човека. подкрепям казаното
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 gggw

    32 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    не лъжи, фашистче.. затуй децата играеха навън до 21 часа без притеснение щото всички изроди и фашуги свдесари и пр. цепеха камъни
  • 25 Брендилия

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Браво до последния въпрос горещия картоф Македония. Интелигентно се е измъкнал от коментара
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пийни си от боковата концентрирана...

    20 6 Отговор

    До коментар #21 от "Тошо":

    Отвратна лакомия и бягай да славохвалипръцкаш край джипката...Какво падение за няколко гроша,инвестирани в чалга,гащи и още нещо...
  • 28 Не забраваи

    6 18 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Държавен глава военен ДГ прави сделки с грипове ДГ замесен с отпадъди какво искаш

    Коментиран от #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Румен

    9 35 Отговор
    Шапкаря президент е виновен за разединяването на нацията и за жалост има глупци,които му подражават
  • 31 бай Нано

    7 34 Отговор
    с такъв президент,само можем да потъваме
  • 32 Колев

    5 22 Отговор
    Мунчо размахай юмрука и го смачкай този професор
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Проф Илчев

    15 4 Отговор
    това значи ли, че времето след ИВАН КОСТОВ е загубено безвъзвратно и трябва да се опомниме и да рестартираме, ако искаме да останеме на тази земя?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СЛОНА

    11 6 Отговор
    ТОЯ РЕВЕ ЗА НАРОДЕН СЪД ,ЧЕ КОЙ НИ ПИТА С РЕФЕРЕНДУМ ИСКАМЕ ЛИ НАТО И ЕС И ЩЕ УВАЖАМЕЛИ ЕС ЦЕННОСТИ И ВАКСИНИ И РЕД ПОДОБНИ ИЗМИШЛЬОТИНИ
  • 37 7777

    24 2 Отговор
    Това с ботуша ми хареса „Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува“. Не може полицаи, военни, офицери от ДС да управляват 30 г. и да се надяваме на просперитет. То ако ставаше така всички държави щяха да избират такива управници.
  • 38 РЕАЛИСТ

    18 2 Отговор

    До коментар #28 от "Не забраваи":

    Добре, кой е професионалиста, който най добре може да прецени, от какви самолети се нуждае България, ако не бившият началник на военновъздушните сили. Я погледни какви изтребители имат другите държави в Европа. Предимно европейско пространство. Юрофайтър, Рафал, Торнадо и Грипен. По прости ли са?
  • 39 Доктора

    23 3 Отговор
    Изказването за нищожествата на професора е точно на място. Другото обаче не съвсем, което коментира. Кои двама военни генерала управляват, че нещо не се сещам? Единствен военен е Радев и той в образователно ниво е доста напред. Има завършени военни академии и едната е американска и то я завършва с отличие и най-висок успех от всички чужденци завършили я. Перфектен английски и руски. Какви други езици трябва да знае според професора. Колкото до Тиквата, той не е армейски генерал, а набеден генерал направен,защото целуваше ръка на когото трябва. Завърил с връзки милиционерското училище за пожарникар. Това беше специалността за най-некадърните в Симеоново. Бащицата му полковника пожарникар крадец го урежда да влвзе и да избута некадърното му синче, което сега ниуправлява и слага по-тъпи инекадърни от него, за да го слушат. В герб всички са от тъп нагоре, крадливи, лъжливии гАзолизци. А Дойче Зеле е соросоиден парцал, а не медия!

    Коментиран от #67

  • 40 Край

    12 2 Отговор
    Ми професоре - имахме служебен премиер професор. Огнян Герджиков - образован /преподава в СУ/ фин човек /пише поезия пее в църковен хор/. Нямаше търпение да върне ключовете на Борисов от кабинета му.
    Образованите и изтънчени хора не желаят и не им се отдава да управляват.
  • 41 Караибрахим

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Кажи честно,ти сериозно ли го вярваш,да знам какво да мисля за теб.
  • 42 пилат понтович

    4 3 Отговор
    да спомена ежегодишното постановление за приема във вуз : активни борци , деца на активните борци , пенсионирани офицери , по-късно рабфак, работници на отговорна партийна работа и т.н. моля покажете го за да сравним нищожествата и потърсим разликата

    Коментиран от #51

  • 43 Черен Петър

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Да повторим:
    Това, което ГЕРБ построи за 10 години, НЕ МОЖЕМ ДА ГО РЕМОНТИРАМЕ ЗА 100!

    Коментиран от #57

  • 44 Караколю

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тошо":

    Що ли трябва да се обясняват неща, които един що годе умен човек трябва да е разбрал сам? Но пак да обясним, че няма начин босът на една ОПГ, представяща се за политическа партия, да не бъде "преизбиран" три пъти при много съмнително спечелени избори! Вероятно и сега ще стане така, след като тъл@упът вече шест месеца обикаля България и с държавни средства води предизборна агитация! Ако някой го нарече другояче, то просто е слепец...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Респект

    4 6 Отговор
    Трябва да се спре с мантрата че македонците са създадени от коминтерна казва Илчев Респект професоре Бихте ли казали истината истината цялата истина за македонците Бихте ли казали че мнозинството се е чувствало такова от преди коминтерна Бихте ли казали че страна се създава когато народа е водило борба за независимост като Илинден Бихте ли казали професоре за живковите изпълнители които вкарваха в лагери хора със македонско самосъзнание Бихте ли признали че ходихте по къщите в Пиринска Македония и чупехте плочите с македонска музика Професоре истината ще ви направи свободни Вие сте на ход
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 що триеш

    10 1 Отговор
    След ПКП закономерно следва ''Боже Господи какво нищожество'' , какво има за чудене и неестествено , хронология на събитията .
  • 49 отвртврат

    8 1 Отговор
    Караянчева е една компетентна , високо образована , достойна , мъдра ........ ох какво още да измисля , че ми се изчерпа речника , жена. Абе всъщност само исках да те питам що тъпият ти софтуер ме трие , кво сте му заложили , че за тая една истина не може да се каже.
  • 50 Турбо

    8 2 Отговор
    Доста го увърта, но истинята у в заглавието "Господи, какви нищожества стоят начело на България" загубеното десетилетие, описано в това изречение
  • 51 Рабфаг

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "пилат понтович":

    ха това беше голямо шоу та до ден днешен. Зрелище и - лучец яж, водица пий и пак поглеж, Дий конъо Дий
  • 52 име

    7 4 Отговор
    при лустрация тоя си отиваше...ама е от умните и красиви комунисти . фамилията е от червената мафия....
  • 53 Хмммммм

    11 2 Отговор
    А бе много критици се навъдиха в последната година. Като че ли тогава ББ и ГЕРБ паднаха от небето. Или тогава всички прогледнаха. Къде бяха всички преди това. И къде бяха в предишните 20г, когато се разрушаваше и разграбваше държавата, когато се ограбваха банките, когато се източваха предприятията, когато се приватизираше за жълти стотинки, когато се правеха заменките, когато се назначаваха милионерите и олигарсите, когато се полагаха основите на днешното тресавище. Къде бяха? Не разбираха какво става или просто си мишкуваха?
    Не, че това, което казват не е вярно, но не са никакви герои. Ако не беше гафа, този професор никога нямаше да ги каже тези неща.
  • 54 Ван дер Любе

    10 2 Отговор
    Професорът е прав като се почне от пожарникаря, мине се през ПКП, и другите недоучили и безскрупулни хора в управлението. Но трябва да споменем и БПС, ДПС и ОП. Не може да има Народно събрание с 27 юристи в него. Какво ще е качеството на работа му? Да има отсъстващи от всички заседания (почти) и да не им се потърси сметка. Но самият професор е част от това управление. Да обясни за проекта за 26 милиона, който му е бил подарен преди години. Както и сега за Наследство-БГ, където и Фандъкова участва. Няма проблем да се критикува, но трябва и ние да сме морални на ниво. Иначе критиката се обезсилва.
  • 55 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    ИВАНОВДЕН МИНА-ИЗТРЕЗНЕЙ!
  • 56 Simvola

    10 6 Отговор

    До коментар #18 от "Отврат":

    Когато Европа дава пари Борисов прави магистрали пътища възстановява Църкви Манастири провеждат се археологически разкопки, а какво правеше Станишев Орешарски Виденов даваха пари на батко и братко, корупция спряни Евро средства, магистрала на вълни. БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАБРАВЯ!! ПОМНИ!!
  • 57 Катаклизъм

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Черен Петър":

    Да, така е строено, че и 100 години ремонти не могат да оправят нещата.
  • 58 чичо

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: неслучайно винаги през последните трийсетина години съм отказвал предложения да вляза в политиката./Тогава не е редно да даваш мнения за политиците,то отстрани е много лесно.Вие професоре сте историк и отговаряте само за историята,а аз съм от по-старото поколение/от вашето/ и много добре знам какви идиотщини надробихте,отговаряйки само и единствено за историята.
  • 59 cpv

    3 3 Отговор
    А ти колко открадна когато беше ректор...!

    Коментиран от #66

  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор
    ..............поредният комунистически "професор-хомункулус".......вдига врява!

    Коментиран от #70

  • 61 Л . Живкова

    4 3 Отговор
    Ако бяхме живи , днес щяхте да сте на Ленински съботник и нямаше да плещите врели не кипели . Лично Цола Драгойчева щеше да ви дирижира с Калашник .
  • 62 Уйке

    5 1 Отговор
    Професоре,съгласен съм с теб, но не напълно! Сегашните генерали не носят ботуши, а и единия какъв генерал е, от майор от пожарната, генерал от полицията!И ако някой каже, че ботуша е метафора, веднага ще попитам, а ген. В. Вазов какъв кмет на София беше, а цар Борисlll на името на който кръстихте един от най-важните столични булеварди вместо да бъде бул. Македония! Ами твоите колеги проф. Ал. Цанков и проф. Б. Филов като бяха с лачени обувки с какво добро останаха в историята на България!!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гост 1

    2 3 Отговор
    Тези дето плюят по професора нито сте му на годините нито сте му на акъла нито стему на образованието! Това българите сме като хипопотамите до главата сме затънали в л. Йна но отватяме голяма УСТА
  • 66 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "cpv":

    Три изпита за 200 марки и едно прасе
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Боко-Тиквата

    2 1 Отговор
    Тези Нищожества трябва да се Изметат. Това ни го казват и от САЩ и от Брюксел. Обаче, както винаги все едно нищо Няма. ПРОСТО едно лично Мнение на Конгресмен. Оня от Банкя тича постоянно с едни листя, когато хората дават Предполагаема прогноза. Сега Пълна Тишина , както Обикновено. Мълчат Медии, Радиа. Не ви ли Прави впечатление, че по време на Протестите в БТВ не ходеше нито един от ГРОБ. След смяната на собствеността са се наредили, като Свински Черва. ЗАЩО ЛИ ???
  • 69 Нане

    1 0 Отговор
    Самата истина! Факт!
  • 70 4455

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това вече си го писал. Напиши нещо ново!
  • 71 Бай Даньо

    0 0 Отговор
    Бих добавил и какви нищожества са ни професорите в България... Смелия креативен Стамболов не става , но първо германофил после русофил абе какъвто го искаш хлъзгав популист народняк Петко Каравелов става!? Междудругото прототипа на Бойко е Петко Каравелов и затова не случайно и двамата с по 4 мандата ...идва.
  • 72 Бай Даньо

    0 0 Отговор
    Само за македонците е прав. Проспахме 30 години демокрация докато други стискаха здраво юздите на "македонците " без да ги изтърват и ах каква изненада нашата кауза в Македония пропиляна окончателно.... не че "македонците" не са боклука на земята ....