Last news in Fakti

12 Януари, 2022 19:39 5 604 206

Д-р Симидчиев за ФАКТИ: В общността правата ни свършват там, където могат да накърнят живота и здравето на другите

  • д-р александър симидчиев-
  • covid-19-
  • противоепидемични мерки-
  • ваксинация-
  • зелен сертификат-
  • фалшив сертификат

"Правото на живот на някои хора е накърнено от други хора, които не искат заедно да защитаваме общественото здраве", посочи той

Д-р Симидчиев за ФАКТИ: В общността правата ни свършват там, където могат да накърнят живота и здравето на другите - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В нашето общество се получи много сериозно разцепване на общественото мнение. В момента медицинско обоснованите мерки са в малцинство. За разлика от всички държави в цивилизования свят, ние смятаме, че пандемия няма, мерки не трябва да има, няма нужда от оценка и управление на риска, посредством зелен сертификат, както и няма нужда от ваксинация, защото това е експериментална течност. Тези неща взети заедно подкопават същността на медицинското управление на общественото здраве".

Това каза народният представител от "Демократична България", специалист по белодробни и вътрешни болести, както и специалист по здравен мениджмънт д-р Александър Симидчиев в интервю за ФАКТИ.

"Когато ние не спазваме обществено наложените мерки, ние работим срещу общественото здраве", категоричен беше той.

"Фактът, че България е втора в света по смъртност на милион население е в резултат на това неглижиране на медицински обоснованите мерки", посочи народният представител и медик.

"Ние знаем, че има хора с фалшиви сертификати, но не знаем процента. Понеже не знаем какъв е процентът, всички статистики, които имаме на заболелите и починали на базата на ваксинираност, всъщност не могат да бъдат категорични", коментира още той.

"В същия този ден пред парламента имаше голям митинг, свързан с това да няма мерки за ограничаване на заболеваемостта. Живеем в някаква много шизофренична действителност, в която реалността за двама души, които виждат едни и същи факти, е напълно различна за единия и за другия", посочи д-р Симидчиев.

За спазването на мерките, ваксините, тестването и научите факти - четете целия разговор в следващите редове:

- Д-р Симидчиев, знаем познатите ни начини да се предпазваме от вируса - дистанция, дезинфекция, носене на маска. Има ли нещо допълнително, което всеки от нас може да прави?

- Когато говорим за обществено здраве, има една особеност и тя е, че докато има дори един индивид под риск, всички ние сме застрашени. Проблемът въобще не е свързан с индивида. Така, както не можем да изчистим замърсения въздух за един човек, а за всички останали да е мръсен, същото е и с пандемиите - докато има вирус, който циркулира, никой от нас не е защитен и не можем да направим нищо, освен да идем и да живеем на някой остров сами. Нищо съществено не може да бъде направено - докато имаме общност, докато контактуваме помежду си, не може да бъде направено нищо индивидуално, освен всички ние да се стремим да пазим общността. Това минава през спазване на правилата, които са общомедицински. Носенето на маска, ако тя е високоефективна, тоест FFP2 или FFP3 маска, намалява риска от заразяване с около 40%. Ако е обикновена хирургична маска, рискът е намален с около 20%. Дистанцията над 2 метра намалява риска с още 15-20%. Така, когато се трупат едно след друго, тези мерки всъщност повишават вероятността да не заразяваме. Мерките съществуват, но не ги спазваме - това е равносилно на това да нямаме мерки. Когато не спазваме обществените мерки, пандемията пълзи сред общността, заразява повече хора, боледуват хора, натоварват здравната система и за съжаление загиват.

- Има ли допълнителна мярка, която може да се въведе, или по-скоро трябва да има по-силен контрол за спазването на мерките?

- Контролът е задължителен. Въпросът е, че контролът е ефективен тогава, когато обществото е съгласно с мерките. В нашето общество се получи много сериозно разцепване на общественото мнение. В момента медицинско обоснованите мерки са в малцинство. За разлика от всички държави в цивилизования свят, ние смятаме, че "пандемия няма, мерки не трябва да има, няма нужда от оценка и управление на риска, посредством зелен сертификат, както и няма нужда от ваксинация, защото това е експериментална течност". Тези неща взети заедно подкопават същността на медицинското управление на общественото здраве. Терминът управление на общественото здраве е поредица от мерки, които невинаги са изключително медицински. Някои от тях са организационни - например създаването на коридори, които не позволяват смесване на заразени и незаразени. Карантината пък, като медицинска мярка, трябва да бъде реализирана в обществото с организационни мероприятия - тоест кой да контролира, как да контролира. Всичко това са организационни мерки за защита на общественото здраве.

Когато ние не спазваме обществено наложените мерки, ние работим срещу общественото здраве. Ако ходим в скафандри, може и да не се заразим. Това обаче на практика не позволява да съществуваме като общество. Затова трябва да има баланс между медицинско обоснованите мерки за защита на общественото здраве и индивидуалните свободи, като те не бива да се противопоставят. Тези мерки целят да съхраним свободите на максимален брой хора, а не да нарушаваме свободите на когото и да е.

- Балансът постигнат ли е в момента?

- Със сигурност не е. От моя гледна точка правата на много хора са нарушени, защото те трябва да влязат или ще влязат в болница, ще боледуват тежко, животът им ще бъде поставен в риск. Дори най-същностното право - правото на живот, за някои хора е накърнено от други хора, които не искат заедно да защитаваме общественото здраве.

Фактът, че България е втора в света по смъртност на милион население е в резултат на това неглижиране на медицински обоснованите мерки. Това не е нещо, започнало с началото на пандемията, а дълъг процес, започнал отдавна. В нашата държава не се говори за обществено здраве, за профилактични мерки, за здравословното израстване на нашите деца, за това те да не са с наднормено тегло, заседнал начин на живот, да няма свръх употреба на алкохол, на опиати, на наркотични вещества, да няма толкова много тютюнопушене. Всички тези мерки са настроени към общественото здраве. Пандемията добави към това нуждата от маски, дистанция и дезинфекция. Както навсякъде се пуши и се продават цигари на малолетни, така и сега продължава процесът на неглижиране на нашето обществено здраве, а после се чудим защо сме една от най-болните държави в Европа. Този факт има предистория и идва от систематичното неглижиране на темата обществено здраве, на мерките, на структурите, които могат да се занимават с обществено здраве.

Допреди пандемията не съм сигурен колко хора знаеха какво значи РЗИ. Сега някои хора научиха какво е РЗИ, а голяма част от хората, които работят в РЗИ, са на пределна възраст, някои са в надпенсионна възраст. Причината за това е, че РЗИ е една неглижирана система, в която не влизат млади кадри, защото няма мотивация те да влязат там - заплатите са ниски, няма кариерно развитие. Това са систематични проблеми от десетилетия насам, просто пандемията ги извади на повърхността.

- Как очаквате пандемията да се развие в близките дни - днес видяхме рекорд, повече от 7000 новозаразени?

- Рекорд, който беше ясен още от миналата седмица, когато два пъти имахме минирекорди от 6700 заразени. Днес се потвърди това, което миналата седмица беше ясно, че ще се случи и то ще продължи да се случва.

В същия този ден пред парламента имаше голям митинг, свързан с това да няма мерки за ограничаване на заболеваемостта. Живеем в някаква много шизофренична действителност, в която реалността за двама души, които виждат едни и същи факти, е напълно различна за единия и за другия. За съжаление няма авторитети, които могат да кажат: “Хора, спрете се за малко, чуйте за какво става въпрос”.

Чуваемостта е изключително ниска и това е посято още от самото начало на пандемията. Тогава една немалка част от медиите търсеха баланс на мненията, без да се интересуват от баланса на фактите. Допусна се да отравят общественото мнение хора, чиито интереси бяха точно разколебаването на мерките за обществено здраве, за запазване живота и здравето на хората. Сега отброяваме резултатите от това поведение. В началото, водени от идеята да има плурализъм на мненията, което е абсолютно задължително, всъщност имахме плурализъм на фактите - едни хора си измисляха факти и ги споделяха, а те не отговарят на реалността. И до момента има хора, които споделят абсолютно неистински “факти”.

Ще дам и конкретен пример: преди няколко дни направих изявление от трибуната на Народното събрание и показах на моите колеги депутати доказателства за това, че зеленият сертификат работи, доказателства за това, че ваксинацията намалява трансмисията - тоест заразяването на други хора, с 60%. Това са факти, които са неоспорими - това са научни факти. Въпреки това едни хора продължават да говорят, че сертифиактите са недоказани и неработещи, че и ваксинираните разпространяват болестта точно толкова, колкото и неваксинираните. Тези твърдения не отговарят на истината. Те обаче се разпространяват, включително от парламентарната трибуна. И след като разпространяващите ги са чули фактите и им е дадена възможност да се запознаят с документите, но продължават, значи, че тези хора не са разбрали казаното, а продължават да настояват с гледната си точка, която не е основана на факти. Това е умишлено изкривяване на фактите с някакви краткосрочни популистки политически цели.

- Говорейки за ваксинацията и разпространението на вируса, мислите ли, че фалшивите зелени сертификати може да изкривяват статистиката за заболели и починали ваксинирани?

- Не мисля, че може, а мисля, че го правят. Това не е хипотеза - ние знаем, че има хора с фалшиви сертификати, но не знаем процента. A понеже не знаем какъв е процентът, всички статистики, които имаме на заболелите и починали на базата на ваксинираност, която се удостоверява с този сертификат, всъщност не могат да бъдат категорични просто защото не знаем какъв процент от хората, които се водят за ваксинирани, реално са.

При всички положения хората, които желаят да се предпазят, би следвало да приемат двуетапен цикъл на ваксиниция. Тоест с ваксините, които са двудозови - те осигуряват истинска защита, както и бустериране с тези ваксини. Еднодозовата ваксина осигурява доста по-ниско ниво на имунен отговор и защита. Хората, които се ваксинират с еднодозова ваксина, обикновено имат за цел или бързо да получат сертификат, или да се водят ваксинирани, което увеличава съмнението дали хората, ваксинирани с еднодозова ваксина, са всъщност реално ваксинирани. Това не е толкова трудно да се установи, стига част от тези хора да се съгласят да бъдат изследвани антителата им.

Ако ние изследваме 100 човека, ваксинирани с еднодозова ваксина, веднага можем да видим какъв процент от тях имат количество антитела, което отговаря на нивата на ваксиниран човек. Така бихме могли да обективизираме данните, макар и много трудно, защото изследването е доброволен акт. Не можем да принудим когото и да е било да се изследва. Очаква се хората, които не са минали през истински ваксинален курс, да не са особено желаещи да бъдат изследвани и поради тази причина да няма как да реализираме подобно проучване, което поне да ни покаже какъв процент от сертификатите са валидни.

- Какво ни казват научните данни относно бустерна доза три месеца след поставяне на втора доза?

- Първоначално бустерното ваксиниране беше разрешено 180 дни след втората доза - тоест шест месеца след втора доза. Този срок беше намален на базата на научни данни. Ваксините са разработени за първоначалния вариант. Новите варианти са малко по-различни, поради което ефикасността на ваксините пада доста по-бързо. Стандартна двудозова ваксинация, направена преди повече от три-четири месеца, реално не защитава нито от “Делта”, нито от “Омикрон”. Стандартна ваксинация плюс бустерна доза поне за два-три месеца защитава и от “Омикрон”, макар че ваксината не е създадена за него. Поради тази причина от Европейската агенция по лекарствата, от Световната здравна организация и от нашите здравни власти се взе мотивираното решение срокът да се намали на три месеца. Това генерира достатъчно високо ниво на имунен отговор, който да защитава хората с бустер в рамките на 3-4 месеца след поставянето му, включително и от новия вариант “Омикрон”.

- Казахте, че реалността за двама души, които виждат едни и същи факти, е различна, говорихме за разделението в обществото. Има ли някаква панацея за ситуацията у нас?

- Малко е късно да направим нещо радикално. Това, което можем да направим и за което настоявах още в миналия парламент, е напоителна и професионално направена информационна кампания. Целта е хората да могат наистина да разберат за какво става въпрос, тези, които са объркани, да имат надежден източник на информация, тези, които се страхуват, да бъде премахнат страхът им. Когато говоря по тази тема, много често намирам неразбиране, защото ми отговарят, че от две години говорим за коронавируса и това е факт. Говорим толкова много, че всъщност истинските проблеми остават скрити под купища думи по темата, но те не са същностни, не са такива, че хората да разберат важните неща за пандемията и какво представлява общественото здраве.

Направих едно мини проучване в социалните мрежи в затворена лекарска група, като попитах кой е отговорен за общественото здраве. 60% от колегите, които бяха попитани, отговориха, че общественото здраве зависи от индивида, от пациента - нещо, което е напълно погрешно. Общественото здраве са редица технически и организационни мерки, провеждани от държавата. Държавата е отговорна за общественото здраве, индивидите са отговорни за собственото си здраве. Държавата обаче трябва да направи така, че индивидите да знаят какво значи да предпазят собственото си здраве, особено при такъв вариант на вирус, за който ние вече знаем достатъчно. Знаем, че за да спрем пандемията, трябва да имаме нива на групов имунитет, които да надвишават много стандартните цифри от 70%. Причината за това е, че вирусът мутира бързо, че има висока трансмисивност - много висок процент на заразяване.

Ако четем само в учебниците, няма да намерим информация. Трябва да следим какво се случва в последните публикации по темата и да следим науката буквално ежедневно. Когато аз завършвах медицина преди доста години - през 80-те години на миналия век, много се говореше по темата инфекции, включително вирусни инфекции. Тогава, за да се удвои информацията, която се трупаше по темата, бяха необходими 10 години. Към днешна дата медицинската информация, по която и да е тема, включително и изключително по темата коронавирус, се удвоява в рамките на 30 до 60 дни. Това обърква немалка част от хората, а може би и част от специалистите просто защото ако довчера се е знаело едно нещо, днес науката е доказала, че то не е толкова ефикасно или трябва да бъде направено по различен начин.

Така например в началото беше въпрос дали да има, или да няма маски. Първоначалните данни показваха, че маските не са толкова ефикасни, след което по-големите, по-съвременните и по-добре направените проучвания показваха, че FFP3 маските намаляват вероятността от заразяване с 40%. Това е нещо много лесно, неинвазивно и много бързо успява да намали скоростта на разпространение на инфекцията. Има много други такива примери.

- Тестването на учениците би ли могло да помогне за намаляване скоростта?

Тестването е смислен подход, когато то е масово и се прави с достатъчно чувствителни тестове, които да могат да хванат случаите, преди тестваните да са проявили симптоми. Бързите антигенни тестове, които правим в момента, са предназначени, когато дойде пациент с хрема и висока температура, медицинските кадри, на местата, където практикуват, да могат да изследват това коронавирус ли е, грип ли е или е нещо друго - тоест използват се, когато човек вече е развил симптоми.

Развитието на симптомите минава през голямо количество вируси, които се намножават в дихателните ни пътища. Ако тестваме с тестове, които изискват високо ниво на вирусен товар - тоест достатъчно много намножаващи се вируси, то би трябвало да тестваме симптоматични хора. Когато тестваме несимптоматични хора, вероятността да хванем положителен тест, не е особено голяма. В училище трябва да използваме най-чувствителните достъпни тестове. Това, за съжаление, защото не са евтини, са PCR тестовете. Те са най-чувствителните тестове - златният стандарт за това да преценим дали един човек е с носителство на вируси в дихателната система, или не - дори когато този човек е асимптомен. PCR тестове се позитивират 2-3 дни преди да се появят симптомите. Бързите антигенни тестове се позитивират обикновено с появата на симптомите.

Тези особености на стратегиите за тестване трябва да се консултират със специалисти, за да могат да се направят най-добрите и най-ефективните подходи при тестването. Понякога това, което се прави, е под напора на общественото мнение. И особено когато то не е запознато, може да бъде използвано за взимане на несъвсем разумни решения. Трябва да се слуша мнението на специалистите, на които това им е работата, то да има по-голямата тежест, вместо да правим една или друга мярка чисто популистки.

Ние например въведохме тестването на антитела като основание за български зелен сертификат. Зеленият сертификат има европейски критерии за издаване, към които ние добавихме допълнителни критерии. Те целяха да се разшири обхватът, защото малко хора бяха ваксинирани, малко хора бяха доказано преболедували. Само на тяхна база зеленият сертификат щеше да покрие около 20-25% от българското население. Поради тази причина се въведоха допълнителни критерии, удължиха се сроковете на валидност - все неща, които не бяха достатъчно научно обосновани. Науката говореше различни неща - например, че не можем да предвидим какъв е рискът за пациента на базата на антитела. Ако ние не можем да предвидим риска, а зеленият сертификат е инструмент за оценка на риска, то няма смисъл да добавяме този компонент към зеления сертификат.

Редица подобни неща се случиха и продължават да се случват под напора на това, че една значителна част от нашата общност, наречена България, не иска да се съгласи с факта, че трябва да пазим общественото здраве и смята, че индивидуалните права са по-висши от правата на всички ни. Индивидуалните права свършват там, където те започват да засягат правата на други хора. Моето право стига само дотам, където то започва да накърнява правото на някого другиго - било то правото на свобода, правото на придвижване, правото на обществено мнение. Ако моите права засягат някого другиго, те престават да бъдат мои права и се превръщат в нещо различно и изродено. Трябва да боравим много внимателно с термина “моите права”, когато става въпрос за общности в каквито ние живеем. Ние живеем в общество и правата ни спират там, където биха могли да накърнят живота и здравето на другите членове на нашата общност.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ваксиниран

    32 204 Отговор
    Тия антиваксъри много взеха да си позволяват , аз като съм ваксиниран на никого не преча , а те ми вдигат врява и заедно с герберастите ще ми викат оставка на правителство дето няма 20 дена аййй сик...тир

    Коментиран от #4, #42, #76, #86

  • 2 Майна

    136 11 Отговор
    Тези са изключително тъпи и нагли-нали ВАКСИТЕ не предпазват от заразяване и предаване...КАК ГИ ВИЖДАТЕ ВИЕ, ТИЯ ПРОФАНИ ,БЕ ,ХОРА...

    Коментиран от #44, #61

  • 3 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    182 14 Отговор
    80% от народа на България застрашава 20% алоу докторче кой си ти бе!?
  • 4 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    65 10 Отговор

    До коментар #1 от "ваксиниран":

    ще се разболееш!

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    134 12 Отговор
    Другите да се ваксинират. И да си носят маски. И да си спазват мерки. Няма аз да ги мисля. Откакто има ИНДИВИДУАЛНИ решения на проблема, той вече не е обществен. Всеки вече си е поел личната отговорност за себе си и аз няма да го мисля.

    Коментиран от #67

  • 7 guest

    127 13 Отговор
    приготвяй раираната ризка доктор ли си къв си не те знам , Бидона падне ли както са го подпукали заедно с Фаучи и компания всичко приключва

    Коментиран от #47

  • 8 Медик

    115 8 Отговор
    Още един гуру, по смъртност първи, а по заболеваемост от ковид последни, отвратителна маниполация!
  • 9 ТаУмВзе

    68 2 Отговор
    Имало едно време, един австрийски художник, с тази Обсесия!
  • 10 Майна

    127 4 Отговор
    Сега Тече дело срещу ФАУЧИ, ..СКОРО ЩЕ ИМА ПОБЕДА НАД ИЗРОДИТЕ ,С ТЪПИЯ ИМ ГЛОБАЛИСТИЧЕН ПЛАН...ИМА ТАКИВА УКРИВАНИ ДАННИ ,ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ БИТКИТЕ, КОИТО ТУК НИКОЙ НЕ ПУБЛИКУВА...ЩЕ НИ ИМА, ЧОВЕЦИ, ТЕ НИ ПОДЦЕНИХА!
  • 11 Зависимото мнение

    50 4 Отговор
    На пропадьоши не ни интересува. Гледайте разговора в Мин на Здр на протестиращите.
  • 12 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    18 56 Отговор
    А в България един чирус забогатял за няколко години от Държавна субсидия, тоест от нашите пари тръгва срещу науката, срещу здравните мерки наложени в цял свят, срещу СЗО...И е на свобода ...Няма държава ....

    Коментиран от #106

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 До Симидчиев

    123 11 Отговор
    Симидче, аз не съм ваксинирана, до мен седяха трима ваксинирани с по две дози. Това преди да въведат сертификатите. На следващият ден и тримата с положителен тест за ковид. Едната жена (30 и няколко годишна с пневмония влезе в болницата) До сега на мен ми няма нищо. Кой на кого Симидче застраши тогава здравето?

    Коментиран от #74

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ваксиниран

    14 83 Отговор

    До коментар #4 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    да но за мен ще е като лека настинка , за разлика от теб дето си играеш на руска рулетка 2-3 на 100

    Коментиран от #37, #59, #65

  • 17 Грульо

    105 9 Отговор
    "Д-р Симидчиев за ФАКТИ: В общността правата ни свършват там, където могат да накърнят живота и здравето на другите"

    Значи правата на тоз и другите измамници свършват, защото от 2 години накърняват живота и здравето на цялата нация, даже на самите себе си и семействата си. Народни предатели! :D
  • 18 Анонимен

    102 5 Отговор
    Симидчиев отговори честно. неваксаните заразяват ли -Заразяват. Ваксаните заразяват ли- Заразяват. Отговори каква е разликата между ваксани и неваксани освен така наречения Здравен сертификат или евентуално но не напълно доказано че ваксаните би преболедували по леко

    Коментиран от #58

  • 19 Здрав

    78 5 Отговор
    Който го е страх от вир0за, да се бусти.. този доктор трябва добре да знае, че ваксината ТРЯБВА ДА ПРЕДПАЗИ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ. След което си се ваксиниран, от какво се боиш че аз не съм? Тогава това не пази и те е страх, следователно защо и аз да се подложат на нещо което не работи?
  • 20 Я у олево

    85 5 Отговор
    Ти кои си бе лакей да определяш кога имам права и кога не.Да не си част от конституцията.Съд и присъди за всички вас измекяри и лъжци,продали се на САЩ и ЕС.Скоро и НАТО няма да ви спаси,защото ще излеземе от тази военна терористична организация с Референдум.А такива като вас ще минат през народен съд.Ще се криете като мишки.
  • 21 Симидчиев

    85 4 Отговор
    Кажи защо ваксинираните също могат да се заразят и да пренесът вируса? Тогава кои е безотговорн и опасен за живота и здравето на другите! И защо съседа почина след втората доза ваксина?

    Коментиран от #78

  • 22 ММММ

    35 4 Отговор
    Изтри ме да не се обиди Симитчиев ли??? Масераторе и ти не си си пил хапчетата! Да си жив и здрав, ама се престараваш !
  • 23 Зарзаватчия

    45 4 Отговор
    Този взе да се показва често.Алооо симитчия що не ми ядеш корнишона
  • 24 Пример

    67 2 Отговор
    Добре, но ето на КСНС един с права се оказа заразен, ТОГАВА? Лицемер скапан!
  • 25 Джо

    7 68 Отговор
    Всички които имат загинали от К19 неваксинирани роднини да заведат искове първо срещу Мангъров,после срещу подобни!

    Коментиран от #28, #30, #53

  • 26 КРА

    57 5 Отговор
    Това нагло чучело много отдавна с тъпотиите си накърнява психичното здраве на много българи. Гори в ада плашило.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    58 6 Отговор

    До коментар #25 от "Джо":

    А исковете от починали от отровата наречена Ваксина към кого да ги отправим Умнико???
  • 29 Несофиянец

    6 67 Отговор
    Браво д-р Симидчиев ,абсолютно си прав.Хайде ,всички ваксинирани на протест,срещу малоумниците ,които застрашават живота ни!

    Коментиран от #40, #105

  • 30 Стамат

    6 25 Отговор

    До коментар #25 от "Джо":

    Който си нема глава на раменете и не може да вземе адекватно решение за собственото здраве и живот, да слуша Симида, Мангъра или баба Радка!
  • 31 123

    51 4 Отговор
    Ама то това не важи ли и за ваксърите! Значи те могат с едно сертификатче да ме заразят и това явно е тяхно право! :)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 въпрос

    55 5 Отговор
    Ако ваксинираните не застрашават живота и здравето защо тогава карантинирахте цялото ръководство на държавата? И дали стова си действие ВИЕ не застрашихте цялата нация, та реално в момента държаваота е обезглавена( друг е въпросът колко пияна е главата )
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Българина убива

    10 35 Отговор
    Жена си, майка си, баща си, че и децата си. Защо очаквате да го е грижа за живота и здравето на непознати българи?!
  • 37 Сигурен ли си

    37 4 Отговор

    До коментар #16 от "ваксиниран":

    Че ще е лека настинка? Това по телевизията ли го чу? Може би от Кунчев или от Симидчиев? И го прие веднага за чиста монета ха ха ха без дори да помислиш със собствената си глава
  • 38 Позиция

    25 3 Отговор
    Ако г-н Кирил Петкове да остане трябва да се захване с реални проблеми. Прокуратура корупция. Нека ми казват, че съм невежа но не искам да бъда ваксиниран извинявайте с това:Съществуват многодозови флакони, които съдържат 8 или 10 дози по 0,5 ml на флакон (вж.
    точка 6.5).
    Една доза (0,5 ml) съдържа:
    Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2
    (ChAdOx1-S)

    , не по-малко от 2,5 × 108
    инфекциозни единици (infectious units, Inf.U)
    Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic
    kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология.
    Този продукт съдържа генетично модифицирани организми (ГМО).
    Помощно вещество с известно действие
    Всяка доза (0,5 ml) съдържа приблизително 2 mg етанол.
    За пълния списък на помощните вещества, вижте точка 6.1.
  • 39 😷😷😷

    56 4 Отговор
    Я стига с туя глупости ве! Заучени опорки от ЕС! СРАМ, че си "лекар", срам! Ти ли говориш за права, когато сертифицирани, ваксинирани сеят зараза!? Кой, кого заплашва, а? Срам и тоя бил "доктор"! Фанатичен, платен ковидар!

    Коментиран от #202

  • 40 пепи

    50 2 Отговор

    До коментар #29 от "Несофиянец":

    Аз съм ваксиниран, но и намен ми писна с тази пситропна война, която водят денонощно по всички възможни начини и чрез медии

    Коментиран от #48

  • 41 Несофиянец

    24 1 Отговор

    До коментар #34 от "Антиваксър":

    Абсолютно си прав.Всичко е популизъм и борба за власт.
  • 42 Пречиш

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "ваксиниран":

    Защото ваксинираните са най големите преносители на зараза.Имунната им система е нарушена и доказателство за това е последния мутант Омикрон от който се заразяват и боледуват само ваксинирани.Диктатура по какъвто и да е повод няма да се допусне.Ами правителството за 20 дена какво направи.Ваксиниране на деца,задължителни зелени сертификати,Разговори с Македония вместо Вето и проект за пускане на американски войски в суверенната ни територия.На това нищо ли му викаш.Това че си се ваксинирал си е твой избор,но тези измекяри от правителството не могат да ме карат насила да правя нещо което не искам.И какви са проблемите на България,съдебната система или ваксините.Всичко е цъфнало и вързало а те се занимават с глупости за да угодят на господарите си.Къде се скриха днеска.Нали имат зелени сертификати и ваксини,които ги пазят....да ама друг път.
    Прерстъпниците си живуркат с откраднатите милиони и няма никаква промяна в нищо за добро.Такива лакеи на България не и трябват.Ако народа знаеше че ДБ се финансира от Сорос а ПП има 43 члена от НПО Америка за България)в парламента,никога нямаше да гласува за тях.Залъгаха народа с няколко пиар акции за корупция и какво,няма осъдени а всичко си е по старому.

    Коментиран от #55

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нали

    39 4 Отговор
    Нали сте ваксиниран и не може да се заразите и може да пътувате навсякъде без пари тест. Уж трябваше да е така ама не е. Прочетете съставките на ваксините и противопоказанията.
  • 46 горд интелект

    40 4 Отговор
    всеки средно интелигентен човек усеща,че нашите управници са заели поза "партер" към спонсорите от 1989г насам! И тия клакьори на ковид пЛандемията не са изключение!
  • 47 6666

    42 3 Отговор

    До коментар #7 от "guest":

    Този ни заплашва с нов дневен ре и концентрационни лагери! Това да ви напомня ФАШИЗЪМ?
  • 48 Несофиянец

    7 40 Отговор

    До коментар #40 от "пепи":

    Пепи,аз съм с две дози ваксина,но изкарах короната,само че много леко за разлика от мои неваксинирани близки.Затова съм за ваксинацията.

    Коментиран от #62, #64, #102, #111, #151

  • 49 IVAN

    39 4 Отговор
    ДОРИ ИСПАНИЯ КАЗА ,ЧЕ КОВИДА Е ГРИП, СТИГА С ЛЪЖИ,СТИГА СТРАХ
  • 50 Мичо

    18 2 Отговор
    То добре, ама как намаля населението на страната ни, като тъй всички обичат ближните си? И как тъй, на масовия спорт се гледа с пренебрежение, а също, как тъй има вредни храни и т. Н.?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 нннн

    50 4 Отговор
    Значи, всеки здрав, но неваксиниран е заплаха. (???) И трябва през ден да доказва, че е здрав. Тия не са добре.

    Коментиран от #57

  • 53 Въпрос

    37 3 Отговор

    До коментар #25 от "Джо":

    Какво да правят хората починали след ваксинация. Затварят ковчега и нямат право на разследване дали не е реакция от ваксината. Това също не е нормално. Пишат КоВИД и край
  • 54 Академик

    24 4 Отговор
    ЗАГРИЖЕН ЗА ЖИВАТА И ЗДРАВЕТО НИ УБИВА!
  • 55 Ваксиниран1403

    7 37 Отговор

    До коментар #42 от "Пречиш":

    Само дето не боледуват само ваксинирани, а и преболедували и не боледували и не ваксинирани никога. Последните и то тежко. Например в Канада в момента при над 80% ваксинирани в болниците половината са не ваксинираните никога. Човека които е специалист в статията ви обяснява нещата, но вие всичко разбирате и знаете защото се “информирате” от “най-достоверното място” социалната мрежа.

    Коментиран от #68, #70, #196

  • 56 Как е възможно

    37 6 Отговор
    един дофтор да изговори толкова много глупости?

    Коментиран от #203

  • 57 Никакво доверие на тези

    32 4 Отговор

    До коментар #52 от "нннн":

    Тотални узурпатори, психопати и фашисти са този подобните му. Плащат им, за да убиват невинни хора.
  • 58 6666

    6 24 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Разликата е че 5%от починалите са ваксинирана, а 95%неваксинирани.Отделен въпрос е че всички са със съпровождащи заболявания. Истината е, че Ковид е руска рулетка и на никой не му се иска да го оцели куршума. Ако можем да засечем пистолета, защо не.

    Коментиран от #66, #72, #75

  • 59 Тра-ла-ла

    25 5 Отговор

    До коментар #16 от "ваксиниран":

    Познавам много неваксинирани, при които мина като лека настинка! Желая ти и при теб да е така, но това уверявам те няма да е заради ваксината!
  • 60 Мислещ

    27 4 Отговор
    Именно, де, тикво соросоидска. Вашите мерки накърняват моя живот, следователно вие сте престъпници.
  • 61 Хага

    33 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Кифладжиев да ВНИМАВА МНОГО! Медицинските експерименти са забранени и ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ ПОЛОЖЕНИЯ И ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА!!! НАЦИСТКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СА БИЛИ ОБЕСЕНИ! ДА НЕ ИМ СЕ СЛУЧИ И НА НАШИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ! И НАЦИСТИТЕ СА СЕ МИСЛИЛИ ЗА НЕДОСЕГАЕМИ, КОГАТО СА БИЛИ НА ВЛАСТ!!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 лаборант

    24 3 Отговор
    във ваксините има любов към управниците,некритично мислене и овчо раболепие!
  • 64 Пффффф

    33 4 Отговор

    До коментар #48 от "Несофиянец":

    А сигурно ли е, че е заради ваксината. Аз познавам доста хора без ваксина, които също го изкараха много леко а семействата им дори не се заразиха. Разбира се има и тежки случаи, но такива има и на ваксинирани. А на този доктор ще му кажа само едно- никой не ми гарантира здравето и живота от ваксинираните, те също заразяват.

    Коментиран от #82

  • 65 Попе

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "ваксиниран":

    Моли се на Бога, момчето ми и голема дума НЕ КАЗВАЙ...
  • 66 Гкккк

    16 1 Отговор

    До коментар #58 от "6666":

    Ххаха тая глупост Симида ли ти я каза или сам я измисли ?

    Коментиран от #83

  • 67 Бай Чекмеджан

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОВИД ГЕНОЦИД 💀":

    някой пита ли КАК СЕ ПЛАЩАТ ЯКИ ДАНЪЦИ И СМЕТКИ, като са толкова загрижени за "ДРУГИТЕ" ?!?!?!?!?
  • 68 Тра-ла-ла

    20 4 Отговор

    До коментар #55 от "Ваксиниран1403":

    Защо като возих преди 20 дни в колата двама болни и не съм ваксиниран ми няма нищо?

    Коментиран от #84

  • 69 Датитакова

    30 3 Отговор
    Симитчо, а един всксан със сертифакат не застраши ли общественото здраве на първите в държавата??? Ама имал права?!!! И прОчети, че СЗО и ЕМА казаха, че ваксите не работят. Толкоз!
  • 70 5тттъ

    22 3 Отговор

    До коментар #55 от "Ваксиниран1403":

    Ако ти искаш да си лабораторна мишка, аз не искам!
    Това е лъжа. Всички дето са ваксинирани ги крият в интензивните отделения. След като сте се боцнали о сте безсмъртни, защо е тоя зелен сертификат. Вие ваксинираните обикаляте безпрепятствено и заразявате тези които са влезли с тест. Бялата мафия взима по 1000ка за болен и се надпреварва да изкарва всеки болен. И каква е тая мания да продаване рия бъркочи с изтекъл срок на годност.

    Коментиран от #93

  • 71 ХАХАХАХАХАХХА

    20 1 Отговор
    ТОЧНО ТАКА! И гледай някой да не те подкара теб за лъжите, които говориш, НЕЩАСТНИК ЖАЛЪК!
  • 72 Я у лево

    23 1 Отговор

    До коментар #58 от "6666":

    Прожблема е че има такива наивници като теб,които лапат мухи и се ловят на въдица без кукичка.Всичко от НСИ е лъжа и измама и точно това бяха исканията от протеста представени на Сербезов да се проследи назад във времето как се пишат фалшиви данни всеки ден без да има доказателства.Скоро истината ще лъсне а такива едноклетачни като теб,ще си скубят косите че са допуснали първата игла.След нея връщане назад няма.За всяка болест трябва да ти правят нова генетична игла за да те спасяват а болестите и вирусите а те са с хиляди.Така е без имунна система,Докато се усетиш и си пътник от мухата кацнала за секунда на носа ти.А сега у лево.От такъв лош материал светът няма нужда

    Коментиран от #89

  • 73 Хъй

    34 0 Отговор
    Сега .Първо ние не сме общост.Общност са ромите те се подкрепят и са единни затова цял живот живеят на гърба на държавата
    Второ на никого не нарушавам правата.След като някой се е ваксинирал значи трябва да е защитен.За пръв път чувам заболяване за което трябва да се реимузираш на три месеца за да си защитен от него. И ако случайно не си имунизиран си смъртоносно опасен за имунизраните
    Трето общност ще станем когато спрем да позволяваме на разни идиоти да ни манипулират по радио телевизия и.тн
  • 74 тулюп

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "До Симидчиев":

    ти от гьонсурат отговор чакаш ли? :) Човек требе му запомни финозомийката, па ако го види негде по морски курорт да го понатисне да пробва солената вода става ли за дишане или на зимен курорт да му изкараш щеката от другата страна, да види бърза помощ бърза ли е :) :)
  • 75 5тттъ

    22 1 Отговор

    До коментар #58 от "6666":

    А дали няма тоя бъркоч дето ти бият няма да те убие бавно и мъчително. Това е личен избор от какво аз бих умрял за да ми го натрапва човек дето не може едно изречение смислено да състави
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Истината

    28 2 Отговор
    Всичките плямпала, които защитават тея измислени "ваксини" и особено зеления сертификат за гушнали по няколко милиона.
    Кой е този, който е шизофренясал и изкривява фактите? Именно този корумпиран д-р от фармацевтичната индустрия. Нима не се вижда, че тея "ваксини" грам не работят а именно заразяват иначе здрави хора и ги правят импотентни. Жалко, че ще разберат когато е късно и няма връщане назад.
    Колко хора по света са вече инвалиди или мъртви след първата си доза?
    Аз съм си направил проучването от самите жертви...
    Айде ще дойде и вашия ред скоро защото всички участници в ограниченията ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството.
    Вече страшна каша забъркахте та не знам има ли оправия.
  • 78 доларът

    29 0 Отговор

    До коментар #21 от "Симидчиев":

    ваксината може да не пази, но ПЪЛНИ ЯКО ДЖОБОВЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!
  • 79 А ве

    26 0 Отговор
    Самунжиев виж в Испания какво става скоро ще лъснете навсякъде
  • 80 хихи

    20 0 Отговор
    Под 3% на следващите избори, които пък ще са съвсем скоро....
  • 81 ХАРОН

    1 17 Отговор
    Така е д-р Симидчиев, кресливия фалцет заглушава науката и медицинските практики. Селяндурския бабаитлък, неграмотен и упадъчен демонстрира превъзходство. Странно, при кризисни моменти, бедствия и аварии, те са в кръчмата и пак се правят на " главни"! Цирка ще свърши и на друг врат ще виснат тези радетели за избор, права и свободи.
  • 82 Несофиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #64 от "Пффффф":

    Добре ,може и да си прав,но ми е любопитно ,теб лично,какво те притеснява да се ваксинираш? Аз никога не съм се ваксинирал,освен със задължителните вакси ни,но въобще не съм се замислил да се ваксинирани срещу ковид.


    инирамксинирам

    Коментиран от #92

  • 83 6666

    14 2 Отговор

    До коментар #66 от "Гкккк":

    Не сладур! Статистиките. Аз харесвам и ваксинирани и неваксинирани, и българи и турци и роми, стига да са нормални хора и ЧОВЕЦИ, преди всичко. Само тези, които са единни могат да успеят да се преборят заедно. Стига конфронтация, която някои използват за наша сметка! Опомнете се бе хора!!!
  • 84 Ваксиниран1403

    5 17 Отговор

    До коментар #68 от "Тра-ла-ла":

    Никой не казва, че няма и не ваксинирани хора които го карат безсимптомно.Въпроса е в тоя, че не се знае как ще що изкараш то е като игра на руска ролетка. Може да не го усетиш, може да го изкараш като настинка, но може и да е тежко или даже да стигнеш до интубация или смърт. С ваксинацията просто значително намаляваш вероятността за тезко боледуване или смърт, а това не е никак малко. 100% гаранция никога за нищо няма на едно е вероятност за смърт да е 1 на 100 съвсем друго е ако вероятността е 1 на 10 000.

    Коментиран от #87, #91, #97

  • 85 пенсионер 1

    24 3 Отговор
    С тази позиция скоро ДБ извън парламента!
  • 86 изпълнител

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "ваксиниран":

    носих маска, спазвах социална дистанция и преди 2 месеца влязох в Токуда в тежичко състояние. за 7 дни ме излекуваха. Тези, които бяха карали варианти преди "делтата" го изкараха леко. Но и другите около мен(които не бяха боледували) го изкараха леко. Ако бях карал някой по-лек вариант вероятно нямаше да протече тежко. ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ТЕЗИ МЕРКИТЕ СА МИ НАВРЕДИЛИ. И ОЩЕ НЕЩО - С ТЕЗИ МЕРКИ ТЕ УВЕЛИЧАВАТ РИСКА ОТ МУТАЦИИ - ВИРУСЪТ ЦИРКУЛИРА ТВЪРДЕ ДЪЛГО И ИМА ВРЕМЕ ДА МУТИРА!
  • 87 5тттъ

    23 3 Отговор

    До коментар #84 от "Ваксиниран1403":

    Щом те е страх се ваксинирай и си носи последствията от неизпитаната "ваксина". Не казвай кой къде да ходи, къде може да влиза! Щом те е страх заключи се вкъщи и няма да се заразиш! Това е свобода, и свободна воля. Другото е диктатура дето ще доведе до много по-лоши неща.
  • 88 Кратуняк тъп

    20 0 Отговор
    Защо днес не беше сред хората да ти обръснат грозния мустак? Затваряй гнусната си хралупа, че ще ни заразиш с ковид.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Оопс

    13 0 Отговор
    Пропаганда…..
  • 91 неваксиниран

    19 2 Отговор

    До коментар #84 от "Ваксиниран1403":

    не казват и друго - ИМА РИСК ДА УМРЕШ ОТ САМАТА ВАКСИНА. ами благодаря тогава - една седмица на кислород и левокса и ме излекуваха. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИ РИСКУВАМ ЖИВОТА С ВАКСИНА??? При заболяване от КОВИД поне ти правят изследвания - ПРИ ВАКСИНИРАНЕ - НЕ - т.е. РУСКА РУЛЕТКА!

    Коментиран от #99

  • 92 първобитен

    23 3 Отговор

    До коментар #82 от "Несофиянец":

    Ти явно не правиш разлика между нормална ваксина и промяна на генетичния код с мРНК технология.И аз съм ваксиниран за всичко още от дете,но с ваксина а не с отрова или нещо,което ще ми промени безвъзвратно имунната система и връщане назад няма.Ти дори не си наясно че след първата игла промяната е окончателна а имунната система е нападната от допълнително вкарани наночастици от тежки метали,които ще активират производството на протеинови шипове срещу определен заразител.Новосъздадените антитела ако няма вирус няма да си бъркат в носа а продължават да унищожават каквото намерят по пътя си.Не съм против ваксините,но тези които са истински и каквито са ми били още от дете.Вкарва се омаломощен вирус ,неспособен да се размножава,а имунната система създава антитела и Т-клетките го запаметяват до живот.От такава ваксина не мога да се разболея нито ще ми наруши имунната система,просто се прибавя един опасен вирус или бацил в паметта на клетките на имунната система.

    Коментиран от #108

  • 93 Ваксиниран1403

    5 26 Отговор

    До коментар #70 от "5тттъ":

    Та отказващите да са ваксинират са много повече лабораторни мишки защото участват в един огромен социален експеримент напълно доброволно без дори да го осъзнат с тази разлика че рискуват в много по-голяма степен здравето си и живота си. Ако някой наистина искаше да ви ваксинира просто ваксинацията нямаше да е по избор, че да се стига до принуда, а щеше да е задължителна от първия ден и всичките драми нямаше да се точат с години, но не е това е целта обаче.

    Коментиран от #159, #204

  • 94 Бг681

    18 0 Отговор
    Свободата ще си я вземем пак и е направим така че такива предатели да не могат никога повече да вредят на БЪЛГАРИЯ
  • 95 5тттъ

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Антиваксър":

    Ти разбираш ли какво е прави на избор и задължение. Какво е добро и какво лошо. Я вземи да прочетеш някоя детска приказка на детето си и не я чети механично, а помисли над нея. Детето ще се приспи от гласи ри не се притеснявай.
  • 96 SSt

    29 0 Отговор
    1. Здравето е мое, а не на министър, или държавата !
    2 Как ще го употребя, ползувам, или унищожа, също е мое право, а не на някой друг !
    3 . Който иска да се ваксинира, ползува маски, и т.н. си е негово право !
    4. Зеленият септификат, е уродлива дискриминационна форма, да ни разделят !
    5. Ваксинираните, сеят заразата, не се предпазват от нищо, и умират по - често, от нас - неваксинираните !
    6. К-19 още няма изолиран вирус !
    7. Как се разбира, че хората умират от К-19, когато няма аутопии ?
    8. Защо се изисква "информирано съгласие" ?
    9. Хората умират, много повече от инфаркти, сърдечно съдови болести, инсулти, диабети, и т.н. но там няма ваксини !
    10. Не можете ли да разберете, че когато насилствено Ви, карат да направите нещо, то не е в името на Вашето добро !! !
  • 97 смърт

    15 2 Отговор

    До коментар #84 от "Ваксиниран1403":

    вероятността за смърт е от 1/2500 до 1/5000, не е 1/100 :) 1/100 е ако си вече с тежък ковид, неадекватни джипита и разхождане цял ден с линейка и да те върнат пак у дома със сатурация 82 ... тогава може и до 1/10 да стигне - знаем ги ние нашичките - виждалЕ сме ги вече как крадат и нямат здравеопазване И още - ако "ваксините" бяха ваксини, страни с над 70% ваксинирани НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИМАТ ПРОБЛЕМИ, а те горят в момента

    Коментиран от #103

  • 98 още жив

    7 0 Отговор
    Пак некой излиза и се прави на Господ. Той Господ е обещал да ни даде живота със короната, значи без короната нема вече да имаме живот. Щом ни е дал това значи сме си го заслужили. Алах от 2000 години насам ги моли да си носят забрадките и маските ама никой не му верва. Той Бог все пак е милостив за разлика от все по нови световни диктатори , преброители и ваксинатори. Пише и в Корана който остане жив от злините до залеза на Слънчо диктатура е вкусил Божията милост.

    Коментиран от #138

  • 99 Ваксиниран1403

    2 27 Отговор

    До коментар #91 от "неваксиниран":

    Да се страхуваш от ваксинация е все едно да се страхуваш да пътуваш с кола, автобус, влак или самолет поради риска да катастрофираш. Риск във всичко винаги има включително и докато вървиш по улицата да ти падне керемида върху главата, но въпроса е какъв е този риск? И какъв е риска при алтернативно действие? Риска да загинеш в катастрофа е милиони пъти по-голям отколкото заради ваксинация, въпреки това хората непрекъснато пътуват, но се страхуват да се ваксинират. На това му се вика не рационално поведение вследствие на насаждани страхове чрез целенасочена манипулация.

    Коментиран от #107, #121

  • 100 Така ли?

    15 0 Отговор
    Геоинженерните вмешателства в климата ми накърняват правата и здравето, ще ги спреш ли, докторе?
  • 101 Я у лево

    10 1 Отговор

    До коментар #89 от "6666":

    Не знам дали като ме видиш ,ще се опиташ дори и да си отвориш устата,а камо ли да ми кажеш сладурче.Сладурче можеш да казваш на другия третополов,с които се държите за ръчичка, но не е възпитано да го правиш с непознати..Голям съм и имам ръце като на гризли а от там и дебелите пръсти,които не съвпадат със тестатурата на всички видове компютри.Понякога натискам по две букви заедно.Толкова за грамотноста, а иначе нищо лично, но ако хипотетично ми кажеш сладурче в реалноста,ще миришеш поне месец на жълта субстанция(да не я пиша за да не ми изтрият коментара).
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ваксиниран1403

    2 13 Отговор

    До коментар #97 от "смърт":

    В другите страни, които се справят най- добре и имат най-доброто здравеопазване в света смъртността от ковид беше под 1% преди ваксинацията в нашата страна е около 4.5%. Така, че 1 на сто е даже оптимистично намалена вероятност за смърт.
  • 104 stan40

    15 1 Отговор
    Как неваксиниран човек може да е заплаха за ваксинирани? Може, ако ваксините не са такива каквито трябва да бъдат. Щом има вероятност ваксинираните да са болни, следователно и те са опасни за околните. Едните ги е страх от болестта, а другите от последствията от така наречената ваксина. Страхът пречи за вземане на правилни решения!!!

    Коментиран от #110

  • 105 Хаха

    20 1 Отговор

    До коментар #29 от "Несофиянец":

    живота си го застрашаваш ти самия, щом си ваксиниран с нещо, което не те предпазва от болестта и сега си дириш виновници и врагове :) нали си се ваксинирал ве - от кво те е страх? мен не ме беше страх, не се ваксинирах, влязох в болница с ковид и сега - ами пак не ме е страх и пак не виждам причина да се ваксинирам :) не ми пречат нито неваксинираните, нито ваксинираните :) какво все гледате в чинията на другия??? ако наглостта премине определени граници ще последва насилие и тогава ще ви питам за невинните жертви! внимавайте много с медицинския фашизъм!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 106 stan40

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Страхът- стреса е болестта на века и често е причина за психично разтройство- лудост!
  • 107 брей брей

    14 0 Отговор

    До коментар #99 от "Ваксиниран1403":

    колко си умен. ще ти го обясня по-простичко, дано разбереш. Риска от автомобилна катастрофа да вземем и по-специално риска от запалване на колата при катастрофа. Понтиак фиеро незнам кой си модел, който доказано се е запалвал при няколко катастрофи(не всички!) е бил забранен за продажби в САЩ накрая. В Европа не. Ти ако знаеш тази информация, би ли си купил точно този модел? М? разбираш ли или не??? Аз не виждам причина да рискувам живота си с ваксина(която може да ме убие, а и не действа на новия щам:) при положение, че за една седмица ме излекуваха от "тежък ковид". :) :) :)

    Коментиран от #112

  • 108 Ваксиниран1403

    3 15 Отговор

    До коментар #92 от "първобитен":

    Ако някои очаква доживотен имунитет срещу респираторен вирус без значение дали естествен след боледуване или изкуствен след ваксинация е просто наивен. Ако имаше такава нещо от грип всеки щеше да боледува само веднъж в живота си или щеше да се ваксинира еднократно. Срещу кой точно респираторен вирус съществува вечен имунитет и повторното боледуване е невъзможно?Срещу респираторните вируси какъвто е този ефективностите на ваксините не толкова голяма и имунитета е кратък.Няма как ваксина каквато и да е тя да създаде дълготраен имунитет към вирус към който и естествения имунитет получен след преболедуване е краткотраен.Това не е защото ваксината е такава, а защото вирусите от този тип са такива. Точно това е причината периодичното повторно заразяване и боледуване от грип и ковид да е факт, а щом тото е факт това значи, че вечен имунитет няма и никога никой няма да го стигне по никакъв начин.

    Коментиран от #113

  • 109 Гост

    18 2 Отговор
    С тея ваксини против ковид господине накърнихте и накърнявате здравето и живота на другите. Вижте колко тежки последствия и смъртни случаи имат. Това не са ваксини, това са бомби със закъснител в телата ни. За някой си бяха и бомби без закъснители, направо ги покосиха часове и дни след убождането.
  • 110 още нещо

    18 0 Отговор

    До коментар #104 от "stan40":

    повечето хора го карат леко и се питат - ами защо да рискувам с ваксината, като и без това ще го изкарам леко по всяка вероятност

    Коментиран от #115, #116

  • 111 stan40

    18 1 Отговор

    До коментар #48 от "Несофиянец":

    Аз не съм ваксиниран и два пъти усетих признаци за ковид, които отминаха много леко . Като се върнах от чужбина за излизане от карантина си направих антигенун тест и бърз тест и ми беше даден Зелен сертификат. Имам познати, които бяха с ваксини, но се споминаха. Извода оставям Вие да го направите! Напишете го, Моля!
  • 112 Ваксиниран1403

    3 12 Отговор

    До коментар #107 от "брей брей":

    Първо при над милорди поставени дози от тези ваксини смъртните случаи което евентуално може да са свързани с ваксинацията са няколко десетки хиляди. Дори и всичките да са заради ваксините което не е така това е пренебрежително малак риск. Говорим за единични случи на милион ваксинирани. Второ от тежък ковид никои не се е излекувал за седмица. Просто си имал късмет и си карал лек или умерено тежък ковид. Не всеки има този късмет, а и ме е лошо и да си следиш състоянието и след това защото и тези форми предизвикват усложнения които понякога не се усещат веднага, а след месеци.
  • 113 stan40

    19 2 Отговор

    До коментар #108 от "Ваксиниран1403":

    Какъв Ви е проблема? Никой не Ви пречи да се ваксинирате. Избор Ваш. Никога не съм се ваксинират за грип, не мисля и да го правя.Храня се здравословно, спортувам. Това е моят избор. С нещо да Ви преча?

    Коментиран от #118

  • 114 Доктор

    13 1 Отговор
    Най-отблъскващото перфидно плашило.
  • 115 Ваксиниран1403

    3 13 Отговор

    До коментар #110 от "още нещо":

    Защото риска с боледуването е невъобразимо по-голям от този при ваксинацията. Ковид е коварен защото понякога дори и при леко боледувалите и даже при безсимптомно преболедувалите понякога се получават сериозни усложнения и понякога дори и умират хората скоро след боледуването от тромбози, инсулти, инфаркти, сърдечни арести и други такива.

    Коментиран от #128

  • 116 stan40

    9 2 Отговор

    До коментар #110 от "още нещо":

    Повечето ги е страх от последствията от ваксината и затова не се ваксинират!.Защо всички ваксинират децата си съгласно имунизационен календар?
  • 117 Ей Симидчиев

    17 3 Отговор
    Не се опитвай да ми вменяваш вина, нито задължение да се ваксинирам през период от време, който и ти не знаеш колко е. Тези твои приказки, къде свършват правата не вървят, когато нямаш ясна представа какво точно искаш от мен в името на общественото здраве. Като ти се изясни и го докажеш и поемеш отговорност, като си заложиш репутацията, свободата и имуществото си, тогава може да има някаква стойност мнението ти.
  • 118 Ваксиниран1403

    3 11 Отговор

    До коментар #113 от "stan40":

    Някъде да съм казал нещо за пречене? Въпроса в това когато някой прави някакъв избор да го прави на базата на нещо обективно, а не на манипулации и на безпочвени ирационални страхове.
    Аз след вече четири дози ваксина срещу ковид и повече от 15 противогрипни ваксини поставяни всяка година през последните три години дори и не съм настивал. За последните 20 години съм боледувал 5 пъти и то като казвам боледувал тук включвам и най обикновената настинка ,кашлица или запушен нос. Лекарства не съм пил никакви и нямам никакво намерение да пия. Лекарствата са пагубни за здравето на човека, а не ваксините. Човек трябва да прави всичко възможно да си спести необходимостта да се лекува дори и с обикновен аспирин, а това става като не боледува. Затова ваксини, ваксини и пак ваксини е моя избор.

    Коментиран от #197

  • 119 Файзерист от седмия ден

    11 0 Отговор
    Правата да ваксинираш масово свършват там, където могат да накърнят живота и здравето на другите...
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 stan40

    21 1 Отговор

    До коментар #99 от "Ваксиниран1403":

    Ваксиниран да го е страх от това, че може да бъде заразен от неваксиниран е признак на лудост- параноя!
  • 122 1520

    8 2 Отговор
    всеки сам решава но да вменяваш вина на другите за нещо за което и ти не знаеш нищо е тероризъм
  • 123 Д-р Хаус

    22 1 Отговор
    Ало, Симид!! Според теб правата на неваксинираните могат да се ограничават,а на ваксинираните,които се заразяват и ръсят зараза наляво и надясно не се ограничават??!! Ха ха ха!! Ти чуваш ли се какви ги дрънкаш бе тикво???

    Коментиран от #127

  • 124 1520

    15 1 Отговор
    дали да умра ваксиниран или неваксиниран решавам аз и никой не може да ми отнеме това право
  • 125 Айде бе

    10 0 Отговор
    КОНВЕНЦИЯ за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината: Конвенция за правата на човека и биомедицината

    Член 2 (Върховенство на човека)

    Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.
  • 126 Работата

    10 2 Отговор
    На НПОтата на Сорос се затруднява. Хората се будят.
  • 127 Беновска пита

    10 2 Отговор

    До коментар #123 от "Д-р Хаус":

    Ало,Симид!! А трябва ли правата на пушачите и алкохолиците да се ограничават?? Щото те с " примера" си ЗАРАЗЯВАТ младите хора,които рано -рано започват да боледуват и умират от рак на белия дроб и цироза на черния дроб!!!
  • 128 Мнение

    13 2 Отговор

    До коментар #115 от "Ваксиниран1403":

    И така да е, има и много по-страшни болести, на които не се обръща толкова внимание. Само от рак миналата година са починали 2 пъти повече, отколкото от ковид от самото начало, не само в БГ, но и по целия свят (който не вярва, данните ги има в официални източници). Освен това ваксинация през 3 месеца от днес до края на живота или не ясно до кога няма как да е сериозно. Който желае е свододен да си я прави. Аз лично съм ваксиниран и реваксиниран с всички задължителни ваксини, но не мисля тепърва за започна да се бода през 3 месеца заради ковид. Пожелавам здраве на всички.

    Коментиран от #135, #145

  • 129 Дофтура

    8 1 Отговор
    Ти си просто престъпник!
  • 130 Ей, Симидчиев,

    11 0 Отговор
    ...интересно вие в тая общност, дето си вдигате постоянно заплатите в НСто от нашите данъци и сте в мафиотско съглашателство и гласувате услужливо все престъпни лобистки закони в услуга на всякакви престъпници и монополисти да си вдигате цените на всичко и да грабите хората ...вие в тая общност що застрашавате тогава нашия живот бе, ск@@@п@няко
  • 131 Доктор Мамбов

    14 1 Отговор
    Симида почва да трепери, започва бавно , но сигурно да се пише, че всичко е нагласено и бустерите са опасни! Такива като този колега-активни и ехидни ще почват да цапат гащите!
  • 132 Гост

    10 1 Отговор
    Червеният алкохолизиран нос, виден другар "демократ", член на клон на световна либерастка секта прокарва "правилната" линия на шефовете си от сектата! Възмущава се от протеста.... Червеният купен нос е зле с технологиите и явно не може да включи ютюб да види как целия уж "демократичен" свят се тресе от ежедневи протести от вЕрващи на мерките и боца!? Щом мисирките не казват по телевизора, за него "няма" протести!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Булгар Фин

    16 2 Отговор
    Във Финландия, където в момента тече бясна бустеризация, 1/3 от населението е с трета игла и 85% с две, излезе малка и незначителна статия в проковид саит, че...о, Боже, че бустерите при РНК препаратите водят до СРИВ НА ИМУННАТА СИСТЕМА!!!! Ами сега ;) Началото на края!

    Коментиран от #137

  • 135 Ваксиниран1403

    2 12 Отговор

    До коментар #128 от "Мнение":

    Проблема, че освен обичайната смъртност от всичко което си го имаше се появи и новата от ковид.
    Починали от всичко в България по години:
    2015 108675
    2016 107031
    2017 109320
    2018 108205
    2019 107815
    2020 126576
    2021 147410
    данните за 2021 не са окончателни
    Аз така или иначе аз си предпочитам ваксината дори през 3 месеца пред периодично боледуване и надяване всеки път да е се леко. Без никакво съмнение или колебание ще си я поставям. Приел съм това и в него няма никаква особена драма.

    Коментиран от #136, #142

  • 136 Мнението

    8 2 Отговор

    До коментар #135 от "Ваксиниран1403":

    Аз го карам 2 пъти годишно и това е моя избор и също нямам проблем с това. Здраве и успехи.
  • 137 Ваксиниран1403

    2 11 Отговор

    До коментар #134 от "Булгар Фин":

    Пълни глупости. Ето толкова се е сринала имунната ми система, че след четири дози рнк ваксина дори и от най банална настинка не съм боледувал

    Коментиран от #140, #144

  • 138 N A

    5 0 Отговор

    До коментар #98 от "още жив":

    Аллах може да моли от около 1400 години, защото на толкова е Исляма ...
    Ицето е друга работа ...
  • 139 ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМОТО ЛАААЙЙННО СИМИДА

    15 2 Отговор
    Симида не е доктор той е МЕНГЕЛЕ

    Коментиран от #141

  • 140 Уникат

    11 2 Отговор

    До коментар #137 от "Ваксиниран1403":

    Същия успех без нито една доза.
  • 141 СИМИДЧИЕВ ПРИЗОВАВА ХОРАТА ДА

    15 2 Отговор

    До коментар #139 от "ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМОТО ЛАААЙЙННО СИМИДА":

    УМРАТ ОТ ФАЛШИВА ВАКСИНА В ЕКСПИРИМЕНТ - ЗАТВОР ЗА СИМИДЧИЕВ И ПАРЛАМЕНТА
  • 142 Булгар Фин

    14 2 Отговор

    До коментар #135 от "Ваксиниран1403":

    Ваксиниран, не слагай минуси, а си помисли колко пъти ще си сложиш псевдоваксина на 3 месеца, колко ще издържиш? Това което съм написал по-долу е абсолютна изненада от неочаквано място! Твърди се , че повече от един или максимум два бустера ще се отрази много лошо върху имунитета на хората! Палачинката се обръща! И тук съм заобиколен с много,ама много хора на 2 или 3 дози и от наблюденията ще ти го кажа така- никога няма да си сложа и една доза от РНК нещото! Но ти се дупчи до безкрай :)

    Коментиран от #147

  • 143 Този

    8 0 Отговор
    Този си няма и идея какво говори а си мисли, че мнението му трябва да означава нещо за някой, пълен абсурд, досега няма убедителни доводи че човек без т.н вакшина е опасен за тези с вакцина, по скоро е обратното
  • 144 Булгар Фин

    7 3 Отговор

    До коментар #137 от "Ваксиниран1403":

    Скоро ще смениш плочата, уверявам те ;) Все пак съм медицинско лице и имам преки наблюдения, дано имаш късмет!
  • 145 Беновска пита

    4 3 Отговор

    До коментар #128 от "Мнение":

    Ало,Симид!! А трябва ли правата на пушачите и алкохолиците да се ограничават?? Щото те с " примера" си ЗАРАЗЯВАТ младите хора,които рано -рано започват да боледуват и умират от рак на белия дроб и цироза на черния дроб!!!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Ваксиниран1403

    2 13 Отговор

    До коментар #142 от "Булгар Фин":

    Аз пък ще си ги слагам докато съм жив. Проблем нямам и няма да имам защото това е технологията на бъдещото. Най-ефективната и напълно безопасна и безвредна. Познавам доста хора с трета доза вече и никои няма никакви проблеми. Дори и такива над 70 с по няколко тежки хронични заболявания нито са се заразили нито здравословното им състояние се е влошило по-някакъв начин от преди да се ваксинират. Аз вярвам най-вече на това което виждам със собствените си очи.

    Коментиран от #150, #156, #164

  • 148 ТУИИИ КОООПЕЕЛЛЕЕ СИМИИДЧИЕВ

    12 2 Отговор
    МУ ПЛАТИХА 100000000 ЕВРО ОТ ФАРМА МАФИЯТА ДА ИЗБИЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО ДЕПОТАТ С МАМДАТ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА ФАЩ
  • 149 Абе, Симидчиев,

    16 0 Отговор
    Ами какво да кажем за Кунчев, Тео Ушев, Генчовска - които са ваксинирани истински и въпреки това пречат на тия, които се нуждаят от лекарска помощ за друго заболяване! Те са пример - малка извадка - за "ползите" от ваксините! Нито пазят от заразяване, нито от разболяване, нито спестяват натиска върху болничната система! Айде разкарай се с празните си приказки!

    Коментиран от #155

  • 150 Булгар Фин

    9 1 Отговор

    До коментар #147 от "Ваксиниран1403":

    Добре, така е, прави го колкото си искаш, аз също го виждам и то всички около мен извън семейството са ваксинирани, затова ти казах, че точно с тези разтвори си е дърпане на дявола за опашката. Бъди здрав!
  • 151 ОСТВКА

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Несофиянец":

    А защо си мислиш, че точно ти и без ваксина нямаше да го изкараш леко?
  • 152 И 'зЕми, та прочети

    12 2 Отговор
    Какво казва ЕМА за бустерните дози! Разсипват имунната система!
  • 153 Проф. Долорес Кейхил до#128

    15 2 Отговор
    Ти си вече генно модифициран индивид склонен към автоимунни заболявания,тромбози, злокачествени тумори и т.н.!! Както наркоманите са зависими от дрогата,така и " ваксърите" стават зависими !! Стават ваксинозависими!! Ясно??
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Ваксиниран1403

    2 16 Отговор

    До коментар #149 от "Абе, Симидчиев,":

    Заразиха се след повече от 7-8 месеца след като се бяха ваксинирали, защото не се бяха реваксинирали. Ушев се зарази точно след 2 дена след като висеше на опашка да си постави третата доза която даже няма как да е подействала. Просто закъсняха с реваксинацията си. Защо не се разболяха по рано? Ами защото ваксините действат и пазят въз интервала от време в който осигуряват ефективна защита от заразяване. Извода е не закъснявайте, а се реваксинирайте при парва възможност. За омикрон на три месеца.

    Коментиран от #158

  • 156 Слагай си, докато си жив

    10 2 Отговор

    До коментар #147 от "Ваксиниран1403":

    Въпросът е колко дълго ще бъдеш!

    Коментиран от #157

  • 157 Ваксиниран1403

    2 9 Отговор

    До коментар #156 от "Слагай си, докато си жив":

    Точно толкова колкото и без ваксина и ковид.
  • 158 То, хубаво,

    13 2 Отговор

    До коментар #155 от "Ваксиниран1403":

    Ама да не се окаже, че с течение на времето тия т.нар.ваксини ще престават да действат още на третия ден след ваксинацията. Ако сега говорим за три месеца, да не се окаже че станали теи седмици и после три дни! А? Кво правим тогава! Каква ваксинация е това! Смешници!

    Коментиран от #160

  • 159 5тттъ

    10 3 Отговор

    До коментар #93 от "Ваксиниран1403":

    Ти нали си безсмъртен, защо ти е зеления сертификат?
  • 160 Ваксиниран1403

    3 16 Отговор

    До коментар #158 от "То, хубаво,":

    Март ще има адаптирана ваксина. Петата ми доза ще е от нея. Това е бъдещето или се ваксинираш или боледуваш периодично и се надяваш всеки път да е леко. Среден вариант не съществува.Ще се убедите в това, но по най -трудния начин. Ваксинацията не е по различна от тази срещу грип. Но този вирус не е с ясно изразена сезонност и няма как да се мине само с жеднаж годишно.

    Коментиран от #198

  • 161 Сторгозия

    21 2 Отговор
    Симидчиев ти за Господ ли се мислиш бе.За какво обществено здраве ми говориш .Има Конституция и закони в тая държава.Набий си и 20дози ваксина ако искаш .Такива като теб са срам и позор за медицината.Не се спряхте с тези ваксини.нещастници такива.Не си ти тоя ,който ще ме задължи да си бия тая отрова.Защо не кажеш хората дето пострадаха в България от тая ваксина.Не ми
    казвай ,че за пръв път чуваш.Колко пари ти обещаха да си показваш мръсната муцуна по телевизиите.Днеска що избяга от Парламента ми не излезе да говориш с протестиращите хора Не забравяй ,че тлъстата ти депутатска заплата идва от нашите джобове .
  • 162 ха ха

    18 2 Отговор
    Зарекох се да не го коментирам този лъчомозък, ама факти ми го навират в очите няколко часа: "В общността правата ни свършват там, където могат да накърнят живота и здравето на другите"... Значи, докторе отиваш да бодеш баба си! Моят живот и моето здраве не са ти бащиния. Ваксината единствено с мое съггласие, което и този протест ти обяснява - не насила, а по желание. И без принуда, доброзорност и задължение от когото и да било, ако трябва да спазваме правилото за правата!!!!
  • 163 Hoho Boho

    16 2 Отговор
    Д-р Симидчиев, МЛЪКНИ!
    Накърняваш живота и здравето на другите.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Off

    6 2 Отговор
    Ей, нещо, ще изчезнеш яко дим!
  • 166 Ваксиниран1403

    2 15 Отговор

    До коментар #164 от "Смешник":

    Да, но съм си жив и в прекрасно здраве и не мисля за погребение, а за поредната ваксина. Може да ви се иска на вас да не е така, но реалността е нещо съвсем различно от теориите и “сигурните доказателства” от социалните мрежи.

    Коментиран от #194

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 оценител

    15 3 Отговор
    Симидчиев ли? Не го чета, отдавна съм го изравнил с ДойчеССере.
  • 169 Шорошпии

    14 4 Отговор
    Симидчиев, Шорошпийо, комунизма отдавна падна, ама комуняги като теб още мърдате и тормозите хората!
  • 170 dex

    17 2 Отговор
    Еми ... правилно го е казал. Щом "ваксината" може да ми навреди - нямаш право да я ползваш върху мен!!!
  • 171 8946

    16 2 Отговор
    Какъв е кнотолът над премиера, който сам обяви по БТВ, че е бил в министерския съвет, след карантинирането му? Сертификатът защо не предпази председателя на НС от заразата? Щом инжектирането е доброволно, защо сертификатът се използва като средство за принуда хората да се подчинят и да си бият инжекциите? Защо ваксинираните имат свобода и привилегии, въпреки че разнасят вируса? Защо не се зачита клетъчният имунитет на преболедувалите и прекаралите вируса безсимптомно? Доказа се, че препаратите за инжектиране намаляват своята ефеткивност с всеки нов вариант - какъв е смисълът от тяхното прилагане? Защо не се съобразим с мнението на международни авторитети-вирусолози и инфекционисти, че инжектираните препарати в зипитателен период засилват пандемията на практика? Карантината само за прстолюдието ли е или и за министър председателя? Каква санкция ще понесе лицето, което е нарушило карантината си и е било на работното си място, а не в изолация у дома?
  • 172 мда

    13 2 Отговор
    Мустакатия измамник чете като дявола евангелието
  • 173 Ами ...

    5 2 Отговор
    Симидчиев казва: "Ако ние изследваме 100 човека, ваксинирани с еднодозова ваксина, веднага можем да видим какъв процент от тях имат количество антитела, което отговаря на нивата на ваксиниран човек." И още: "Науката говореше различни неща - например, че не можем да предвидим какъв е рискът за пациента на базата на антитела."
  • 174 Ами

    11 0 Отговор
    Тогава не накърнявайте живота и здравето ни с налагането на някакви животински ваксини, които доказано са недостатъчно сигурни и ефективни ! Другите мерки бяха напълно достатъчни, и с тях общата заболяемост беше много по-ниска, отколкото след започването на масово ваксиниране - това е ФАКТ !
  • 175 До Ваксиниран1403

    12 2 Отговор
    Ами слагай си бе, никой не ти пречи ! Изборът си е твой....., но остави моя избор на мен !
  • 176 Ало Симидчиеееев

    9 1 Отговор
    В общността правата ти свършат там, където започват правата на другите !
  • 177 Пръцко

    10 1 Отговор
    След като прочете това интервю, д-р Менгеле получи силен пристъп на неувереност и сега нервно пуши в ъгъла...
  • 178 Ами ...

    1 3 Отговор
    Правата на обществото започват там, където завършват правата на личността. По този начин личните права се експонират в обществото и хората стават много по-силни заедно. Това е и функцията на обществото. Според комунистите и националсоциалистите, нещата стоят по друг начин. 😀
  • 179 Жоро

    2 1 Отговор
    Къде бяха моите права кога ме обраха мнимите майстори на изолация и покриви като ми предложихс евтин ремонт които накрая стана много скъп?
  • 180 Жоро

    5 2 Отговор
    Същото е като с гейовете никои не им пречи ама те искат да се показват на парад и да привличат още да стяват като тях
  • 181 БОГАТ БЕДЕН

    0 10 Отговор
    НА КОС.КОСТСДИНОВ МУ ПОЖЕЛАВАМ ДА СЕ ЗАРАЗИ ТОЙ И ЦЯЛОТО. МУ СЕМЕЙСТВО , И В КУПОМ С ЦЯЛАТА МУ. ПАРТИЙНА БАНДА. ДА СА ИНТУБИРАНИ. ПОНЕ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА А ПОСЛЕ ЗА ТРИ. МЕСЕЦА. НА АПАРАТНО ДИШАНЕ.ТОГАВА КАТО ГИ. ИЗЛЕКУВАТ ДА ГО. ПИТАМ ТОЗИ. НАЦИСТ. КАКВО ЩЕ МИ ОТГОВОРИ.
  • 182 Флорида

    9 1 Отговор
    Губернаторът на Флорида ДеСанчес ЗАБРАНЯВА на рабодателите да изискват зелен сертификат. Иначе глоба
    5000 дол. И той ли е русофил?

    Затова там е най-ниска заболеваемост в Щатите.
  • 183 ежко

    11 1 Отговор
    Симидчиев, за кое обществено здраве става дума?Кои са тези "другите", дето толкова им са нарушени правате?Та те нямат и 20% процента от популацията на страната ни бе?Всичко ваксинирано над 15-20% е ваксинирано под безпрецедентен натиск, къде с морков, къде с тояга!
    Симидчиев, що не се хванете тези 15-20% и не си оберете крущите и най накрая да оставите останалите да си гледат живота?Откакто има според вас действащи ваксини -значи има индивидуално решение.Бийте си ги и бъдете щастливи и предпазени!Дори да допуснем,че хората да грешат,като не се ваксинират -това си е тях грешка!Досега обаче с нищо не сте доказали,че вие сте прави!
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Биг Большой Идьотукрат

    0 0 Отговор
    От снощи тоя подпийнал милиционер се мъдри сред водещите новини! В какво е капацитет, не е в медицинските въпроси, на маса?
  • 186 Асен

    1 1 Отговор
    Има едни карти за отстъпки на дадени места и много ги ползват ама никои не те кара насила да ги взимаш сам си искаш що имаш интерес а с ваксините бе спират да те агитират отвсякъде което си е съмнително.
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Жоро

    1 1 Отговор
    Водата стана много скъпа ама се ползва! Ваксините са без пари и по цяк деб ги рекламират а не ги искат! Защо не спрете вече да бастоявате пускаите по някоя рейкана както правят магазините а не ги натрапвайте ба всички така ще откажете повече хора.
  • 190 Баш софиянец

    5 1 Отговор
    Да насъскваш хората едни срещу други е стара изпитана формула. Тя решава всякакви други, но не и медицински проблеми. Да е жив и здрав Симидчиев да си харчи парите от Биг Фарма.
  • 191 САТЪРА НА ХАНА

    3 1 Отговор
    ПРАВОТО НА ЖИВОТ Е НАКЪРНЕНО ВЕЧЕ 31 ГОДИНИ, НО БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ СА С РОБСКО САМОСЪЗНАНИЕ
  • 192 Спартак Българанов

    4 1 Отговор
    Точно с това твърдение - не може заради 5 човека водили нездравословен живот, да плащат със здравето си останалите 95 здрави хора !!!! А всичко идва от боклуците , които ни продават в магазина и стреса , на които сме подложени - но за това никой не говори !
  • 193 Тъмен субект

    7 2 Отговор
    Хубаво говори човекът, ама малко спестява факти и ситуации, които му пречат на теорията:
    - за тестовете за ученици - трябвало да са чести и масови. На теория - да, обаче не можеш да бъркаш в носа на дете през ден.
    - българина като цяло неглижирал здравето си и бил обездвижен. Те самите приковаха децата пред компютрите, затвориха фитнеси, танцови зали, спортни съоръжения, паркове и Витоша.
    - трябвало да се ваксинираме, за да пазим другите, но ваксинационния имунитет траел 3-4 месеца и не ставал много за Делта и Омикрон.
    - трябвало да гледаме научните факти, а дори дозировката на ваксините не им е ясна , което си е експеримент със синтетичен продукт. Една доза пазела, две дози и край, три дози с надежда за четвърта......
    - той самият казва, че здравната ни система като цяло на практика не може да се справи с почти нищо, но ние да й имаме доверие.
    - плурализмът бил хубаво нещо, но се давало думата на хора, които говорели различно и критично и това не било добре.
    - всеки бил отговорен за личното си здраве, обаче като му кажат хрябвало да изпэлнява, без значение от логиката.
    Та хубаво говори човекът, обиграно.....
  • 194 Пеперуда

    3 2 Отговор

    До коментар #166 от "Ваксиниран1403":

    Айде и Берн се включи.
  • 195 Мистерии

    7 1 Отговор
    Тоя да вземе ми обясни защо при увеличението на ваксинираните скочиха и болните????
  • 196 Баш софиянец

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Ваксиниран1403":

    "Половината в болница са неваксинирани никога" - а другата половина са ваксинирани. Но те са две равни части!!!!
  • 197 Баш софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #118 от "Ваксиниран1403":

    Аз не си поставям противогрипни ваксини и съм боледувал по-малко от теб. Спортувам, храня се умерено и внимателно и пазя доброто си настроение.
  • 198 Баш софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #160 от "Ваксиниран1403":

    Това е ТВОЕТО бъдеще защото ти така си си решил. Кефиш се да се бодеш. Твоя воля
  • 199 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Няма такива работи бе,смешник.Недей да се извърташ и хапеш като жигавица,народа е против тези мерки ,напълно и само драконовските мерки на антинародната власт ги налагат силово.Няма никакъв положителен ефект от провежданите мерки цели 2 години,даже напротив,създават се условия за завъртане на въртележката отново и отново.А ко бяха взели пример от страните в които няма никакви мерки,досега всичко щеше да е отминало,но американските лакеи не могат да изклинчат от заповедите на американските ни джелати.Колко добре им дойде да имат нови поводи да тормозят хората,да не им дават дъх да си поемат,да причиняват непоносим стрес и влошават жизнените условия до невъзможност.Чудно е че все още няма масови бунтове,но това е предствоящо.Магазинерите и кръчмарите са канят пак да организират масов протест,а при тая мотивация,едва ли ще е мирен.
  • 200 Комисионер от Ковид ваксина

    8 1 Отговор
    "В общността правата ни свършват там, където могат да накърнят живота и здравето на другите".... значи трябва да забранят Ковид ваксините
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 По срамното

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "😷😷😷":

    и по-опасното, че е под "крилото" на т.н. Демократична България
  • 203 Всичко е

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Как е възможно":

    възможно. Когато проф. Костов го покани в медицинския съвет изглеждаше на професионално ниво и дори симпатичен. А то какво дремело в него... И все пак от всички "професори" само професор Костов, май запази професионални и човешко достойнство. Поне за сега
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 фкгфгкм

    0 0 Отговор
    повръща ми се от симидчиев
  • 206 Избирател

    0 0 Отговор
    Абсолютно Демамгогско и дискриминационно изказване. С дискриминация към прогрес! Това е мотото на д-р Симидчиев, чст от управляващата коалиция. Някой знае ли той, колко болни е излекувал от Ковид или и той като мене и проф Витанов седи само в нета и сваля предварително филтрирани и манипулирани данни!?