Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 14:04 3 098 5

Нотариусите искат да улеснят КАТ и гражданите

  • нотариусите-
  • улеснят-
  • кат-
  • гражданите-
  • прехвърлянето-
  • мпс

Прехвърлянето на МПС без нотариус е прибързано

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нотариусите искат да имат достъп и до системата на КАТ чрез информационната си система „Единство”. Аргументът на нотариусите е, че за изграждане на информационна система за регистрацията на автомобили с проверка на собствеността на КАТ ще са нужни милиони. А нотариатът вече има такава система. Оттам предлагат колегите им да се заемат не само с прехвърляне на собственост, но и с електронна регистрация на колите.

Въвеждането в тази система на договорите за прехвърляне на МПС и изграждането на модул, с който нотариусът да може да направи справка дали за това превозно средство има наложен запор, дали са платени данъците, му ще спести страшно много главоболия на хората. В същото време ще може да бъде върната и информацията от нотариуса към КАТ за извършената трансформация на собствеността и в съответната дирекция на местни данъци и такси за това, че лицето Х е станало собственик.
Според нотариусите е предвидена и една следваща стъпка - директна регистрация в КАТ.

Нотариусите са се запознали и с турския опит, където се ползва аналогична система. Само в гр. Истанбул през миналата година нотариусите са прехвърлили и регистрирали 4 800 000 превозни средства.

По думите на председателя на Нотариалната камара Красимир Катранджиев, изпълнителят на предвидената мярка 81 за намаляване на административната тежест е МВР. При разговорите ни с МВР от там заявиха, че с тях не са водени разговори  и не се предвижда възможност да се осъществи тази услуга, каза Катранджиев.

Какво практически извършва нотариуса, когато пред него се явят страните за извършване на сделка при покупко-продажба или замяна на МПС:

На първо място проверява собствеността по талона, който му се представя, проверява самоличността на страните - дали личните карти не са фалшиви, чрез достъпа, който нотариусите имат до базата данни „Български документи за самоличност”. Проверява въпроса за семейната имуществена общност, т.е. дали само това лице, което е посочено в талона е собственик на автомобила, дали има сключен брачен договор между съпрузите, ако лицето, което е посочено в талона е в брак и дали този брачен договор не ограничава по някакъв начин продажбата. Проверява кои са представителите на фирмата, ако МПС-то е собственост на търговско дружество, и дали управителят, сключващ сделката, има право сам да представлява дружеството. Проверява дали пълномощното, което е представено пред него не е фалшиво, проверява дали са платени данъците, дължими за собствеността на този автомобил. Нотариусът проверява и удостоверенията за наследници, както и квотите, ако има наследяване. Това е една сложна правно-аналитична дейност, която може да бъде извършена само от юристи и това е само в полза на страните по сделката.


След като изповяда сделката, нотариусът носи солидарна отговорност с купувача за това местния данък за прехвърлянето на този автомобил да бъде платен по сметката на общината. Нещо повече в болшинството от нотариалните кантори, с оглед спестяване на време и усилия на гражданите, вече онлайн се извършват разплащанията от самата кантора. Така, докато гражданинът чака извеждането на самия договор в регистъра на нотариуса, съответно е извършено и това действие, вместо той да ходи в банката.

Казва се, че договорите би трябвало да се регистрират и прехвърлянето да става направо в КАТ. Това означава, че тази правно-аналитична дейност трябва да се извършва от юристи в 28-те поделения на КАТ в страната. Такива юристи, които да се занимават с този обем от работа на този етап, няма. Това означава, че трябва да се назначат нови служители, да се отредят помещения, да се осигури техника, софтуер, става въпрос за парите на данъкоплатците, коментира нотариус Теодора Вуцова.

Ние сме в процес на разработка, и сме към края й, за да може и информацията за договорите за прехвърляне на МПС да бъде вкарана в единната информационна система „Единство”. Готови сме да предоставим безплатен достъп на всички държавни органи за това те в реално време да могат да направят справка кой е собственика на лекия автомобил /неговия статут/, допълни тя.

Паралелът е с 28-те поделения на КАТ и 615-те нотариални кантори в страната в 120 града на страната, където сега гражданите могат да сключат договори сега. Ще остане само другата възможност, която им се предлага - да отидат само на 28 гишета в страната и да се наредят на опашката. Сами преценявате дали това ще бъде загуба на време, пари и достатъчно много усилия, каза нотариус Вуцова.

По Закона за нотариусите и нотариалната дейност на нотариусите им е дадена възможност и в извън работно време да удостоверяват определени видове документи, между които попада и договора за МПС, т.е. и в събота и в неделя, нещо което държавната администрация не може да направи, изтъкна тя още един аргумент.

Сигурна съм, и това е мнението на колегите, което споделяме, че рано или късно ще дойде моментът, в който прехвърлянето на МПС ще бъде без нотариална заверка. На този етап обаче, ние считаме, че това е една прибързана мярка. Положихме много усилия в годините назад, не само Нотариалната камара, но и Министерството на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и др. институции, за да затворим пробойните за извършване на измами с недвижими имоти. При отпадането на нотариалната заверка при договорите за МПС има опасност да „разградим двора”. Нотариалната камара не е страна по някакъв спор дали да има такава промяна в Закона за движение по пътищата. Нотариусите като специалисти и професионалисти в тази област алармират държавата и обществото за опасностите, които могат да последват, каза Вуцова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    4 0 Отговор
    "Нотариусите са се запознали и с турския опит" - Алоооо нотариуситееее за ваше сведение Турция не е в ЕС и скоро няма да влезе !!! Почерпете опит от Белгия ....Германия....Франция........!!!! Защо не вземете опит от Сомалия ? Или гледате как да се закрепите и още да смучете ?????
  • 2 Свилен Александров

    5 0 Отговор
    "Нотариусите искат да улеснят КАТ" и да продължават да смучат от гражданите... Това трябва да е заглавието! Тази така наречена Нотариалната камара" , може ли да даде логично обяснение защо кола се прехвърля срещу 120 лева в София , а в провинцията със същите документи и експертна оценка за 55 лева ?!?!? Най голямите далавераджии и мошеници имащи пръст във всяка измама са имено ТЕ! Спрете им кранчето , нали сме в Европа ...
  • 3 форд скорпио

    3 0 Отговор
    Съпругата ми беше извън България и продадох колата без нотариуса да разбере, че съм женен. Много лъжат. Нищо не проверяват.
  • 4 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Нотариусите са безхаберни мързеливи.Изобщо не им пука какво прехвърлят и чие е.Закона е такъв ,че ако лъжеш носиш отговорност.Това удостоверяват те а от там нататък си тегли теглото и това е.Според мен Нотариусите са абсолютно безполезни същества смучещи пари от народеца!
  • 5 comment

    1 1 Отговор
    Тия юнаци като настоящото правителство. Обществото не ги иска, а те - контрапротест някакъв, измислен. Та и нотариусите. Ние искаме да ги изритаме от лапаницата от и без това съдрания гръб на редовия българин, а те се мъчат да ни намъкват дори с още искания и харчове да правим за тях. Е не са нагли.