Last news in Fakti

8 Септември, 2023 20:00 5 294 65

Чисто е!

  • ешерихия коли

За вас не знам, но аз съм сигурен, че онази лаборатория с ешерихиите е напълно несертифицирана, боравела е с неправилните пипети

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За вас не знам, но аз съм сигурен, че всички зейнали тръби по родните ни плажове не са от отходни канали. Това са потайни отводнителни съоръжения, които откарват дъждовната вода от бреговете и пречат на тази нерегламентирана течност да навлиза в морското корито по незаконен начини.

Разбира се, на места тръбите са затрупани с камъни, за да не нарушават спокойствието на туристите. Да няма стресове и инфаркти, не дай боже. Представете си грозната сцена – турист летовник се гмурка на малка дълбочина. Тоест - шнорхелира. И изведнъж попада на отвора на голяма тръба, от която в необятната морска шир се изливат кафяви води? Какво ще си помисли този човечец, който няма да е запознат с теорията, какво говоря - с истината, че тези тръби нямат нищо общо с канализацията? Че кафявото във водата идва от разтворената пръст, а ароматът е резултат от най-обикновени гниещи процеси. Шнорхелиращият ще ореве орталъка и дори снимки може да разпространи. И край на сезона.

За вас не знам, но аз съм сигурен, че онази лаборатория с ешерихиите е напълно несертифицирана, боравела е с неправилните пипети. Пък и тогава казаха, че дъждовните води увеличават количеството на чревни бактерии във водата. Как - нямам представа. За тази работа си има минимум академици. Сертифицирани академици.

За вас не знам, но ако утре кажат, че от отходните тръби по плажовете тече минерална вода аз ще повярвам. Ако кажат, че минералната вода е газирана – също ще повярвам.

Също така про вас може и да е различно, но аз абсолютно не вярвам на нито един лекар, който се съмнява, че летните експлозии от стомашно-чревни инфекции се дължат на някаква нечиста вода. Ама моля ви се – по морето има пречиствателни станции. Не сте ли ги виждали? Ако не сте ще ви помогна. Затворете очи и си представете - барче на плажа. Оттам мръсната водата бегом марш към най-близката пречиствателната станция. В нея се пречиства до състояние на чиста сълза и така.

Вие мислите ли, че ще има достатъчно злонамерени или да не кажа направо луди собственици на какви ли не крайморски съоръжения, които ще заобиколят тази изрядна схема? Ще заобиколят закона?? Не! Ако ми кажете, че могат да го направят за пари – не вярвам!

Ама те хората не само, че добросъвестно пречистват ами и документи имат. Ако не вярвате - ще се запознаете с документите по трудния начин. И ако продължавате да не вярвате - ще ви съдят. И ще ви осъдят, защото вие документи нямате. Нали така? Затова вярвайте.

Вярвайте и повтаряйте след мен – Чисто е! Чисто е! Чисто е!

И така до догодина.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 109 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    80 2 Отговор
    Племенниците ми дойдоха от Германия и единият се ориска ,а другият се спече !!

    Коментиран от #26

  • 2 Пич

    85 11 Отговор
    Айде ся..... ще дребнавите !!! Купища водопроводчици се гмуркат във фекалиите , пък никой не е умрял ! Имайте повече доверие в Кирчовците и Алибеговците , те ви мислят доброто.....

    Коментиран от #55

  • 3 оня с коня

    16 14 Отговор
    вервам ти!!!
  • 4 Асоциация бг мутра

    86 0 Отговор
    Али къде си, няма ли да съдиш тоя нагъл български народ, ддс-искат да ти вдигат, храна истинска в ресторантите да им предлагаш, пък сега мрънкат че плуват сред фекалии, що за дързост питам аз !?
  • 5 Сатана Z

    81 3 Отговор
    — Майка към детето си на плажа:
    - Какво ядеш?
    - Не знам.
    - Кой ти го даде?
    - То само дойде
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пурко

    80 2 Отговор
    Всички в хор ще викаме "чисто е", че да не разсърдим Алибеговците
  • 8 Мда

    60 7 Отговор
    Ами нали сте журналисти бе, разследвайте, искайте документи, разберете истината! Ама то май по лесно да седиш на диванчето у вас и да мрънкаш за всичко, пък все ще се намери някой, който да плати за да наклеветиш друг.
  • 9 ХаХаХа

    105 3 Отговор
    Тези наистина ни вземат за балъци.....къде другаде по света дъждовна вода се излива в морето през скрита тръба. Тогава покажете къде се изливат канализационните фекалните води. Хайде,моля ви се. Добре, че природата ви изкарва фекалиите, които се опитвате да криете . Нормално е да отричате защото черноморието освен бетономорие,лай.номорие,си е мутроморие
  • 10 Искариот

    35 5 Отговор
    Лъжец за пари.След такива мацивни навотнения винаги се появяват дизентерия,салмонела и холера!!!
  • 11 Срамота

    30 0 Отговор
    Потайни съоръжения???

    Коментиран от #16

  • 12 Калпазанин

    54 2 Отговор
    Смяо идиот би повярвал, на проверките че било чисто. Всичко в нашите медии е лъжа, всичко. Всяка година четем лъжи. Либерастията до това води
  • 13 Васил

    37 0 Отговор
    Айде народе на есенната промоция фекална баня направо ще се избие народа.
  • 14 НИКО

    46 0 Отговор
    НАПРАВО МЕ Е ГНУС ЧЕ СЪМ БИЛ НА ЧЕРНО/кафяво/ МОРЕ
  • 15 Даниел

    48 1 Отговор
    Най-обикновен Гео радар би показал разлика в плътността на почвата и така на всеки плаж може да се покаже къде са заустени тръбите,после по тях до замърсителя,накрая солена глоба и отнемане на лиценза!
    Само така ще се върне доверието на българското Черноморие !

    Коментиран от #19

  • 16 ГУНЬО

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "Срамота":

    ТОВА СА СЪОРАЖЕНИЯ НА ВОЕННИТЕ, ВОЕННА ТАИНА
  • 17 МОРСКИ ТЮЛЕН🏊

    27 0 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    ТОВА СИ Е ПОДПЯСЪЧЕН
    ВОДЕН АТРАКЦИОН.....🙌
  • 18 Майор Милчо

    45 1 Отговор
    Будалкат ви с морето. Я пратете някое журналистче да разгледа новите строежи по околовръстното на София, да снимат, как тръбите отиват направо в ливадите. Няма септични ями, няма канализация от десетилетия....
  • 19 Умен по цялата глава

    39 1 Отговор

    До коментар #15 от "Даниел":

    Всички хотели,почивни станции,каравани ,бунгала зад пясъка на плажа са Замърсители на Морето....има два термина - Нивелация и Денивелация...Значи,щом са в най - ниска точка,няма как да отведеш отходната вода някъде в По- висока точка,за да я пречистиш..Страшното е където огромен брой почивни станции и хотели бълват отходна вода в рекичката до тях,нищо че има денивелация за Пречиствателна станция в по- ниското ниво...Айде сега ревящите,че нямат туристи да се бръкнат малко по- дълбоко и да финансират необходимите съоръжения....

    Коментиран от #21, #27

  • 20 да чисто е ,те лаината са органични

    25 4 Отговор
    и се разграждат,следователно е чисто
  • 21 Даниел

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "Умен по цялата глава":

    Не вярвам гореизложените природни релефи да са такива само по нашето крайбрежие!
    Въпроса е другите защо го имат и как го правят??

    Коментиран от #23

  • 22 Юнашки обобщения

    16 11 Отговор
    Сигурен бил за лабораторията, ама не я знае коя е. Всички тръби били еди как си, ама къде отиват фекалиите не знае. Не ми звучи убедително този.

    Коментиран от #28

  • 23 Така го правят

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Даниел":

    Има два начина:
    1. С попма за отпадни води нагнетяват нагоре към пречиствателната станция канализационните си течности.
    2. Ползват изгребна яма, която се изпомпва в цистерна веднъж седмично или както там се случи.
    А как не го правят:
    1. Попивните ями са забранени.
    2. Изливането в морето е забранено.
  • 24 Ами

    20 0 Отговор
    То е много просто и лесно да се разбере откъде идват - започва се да се разкопават от края, и се стига до началото ! Така ще се разбере без никакво съмнение за какво служат, и на кого са !

    Коментиран от #64

  • 25 Ха-ха

    28 0 Отговор
    Мутрите се загрижили за дъждовната вода?!
  • 26 Азим

    3 39 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Почти цяло лято сме по Черноморието, но нито сме се подрискали, нито сме се запекли! Дали гърците така си плюят по държавата, и там има наводнения? Ние мразим всичко българско, как държавата ни да върви напред?

    Коментиран от #39, #63

  • 27 Инджинер

    18 2 Отговор

    До коментар #19 от "Умен по цялата глава":

    Ти за изобретението ПОМПА не си ли чувал?Е та тя отвежда от по-ниско на по-високо!!!Друг е въпроса,че трябва да се купи,да се свърже с централния тръбопровод отвеждащ до пречиствателната станция,че и тока на помпата да се плаща....
  • 28 Не разбра ли?!

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Юнашки обобщения":

    Че цялата статия е една бъзикня....!За ,,метафора",чувал ли си...?!

    Коментиран от #65

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ЧОВЕКА КОЙТО ИЗЧИСЛИ СИСТЕМИТЕ ЗА ОБЛЪЧВАНЕ НА ОТПАДНИТЕ ВОДИ С УЛТРАВИОЛЕТОВА СВЕТЛИНА И ИМЕТО МУ Е НА ПАТЕНТА ..
    СЕ КАЗВА ДОКТОР БОЙКО ЧАВДАРОВ
    ОТ ПЛОВДИВ , ЗАВЪРШИЛ Е МАТЕМАТИКА В СУ
    ....
    .... ТЕХНОЛОГИЯТА МУ Е СВЕТОВНО ИЗВЕСТНА И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ЦЯЛ СВЯТ
    ( СМЯТАЙТЕ ОТПАДНИТЕ ВОДИ НА НЮ ЙОРК ЗА ПРИМЕР)
    ВЪПРЕКИ ЧЕ ФИРМАТА КЪДЕТО РАБОТЕШЕ ГО ИЗМАМИ С МНОГО ПАРИ ....
    ОТ МНОГО ГОДИНИ БАТ БОЙКО ЖИВЕЕ И РАБОТИ В САЩ - В МНОГО ГОЛЯМА ФИРМА
    ...

    Коментиран от #36, #43

  • 31 Чоко

    26 1 Отговор
    Ако разкопаят тези тръби, ще се види накъде водят , кой се е закачил за тях и какво вкарва в тръбите. Но никой не смее, щото всички са в кюпа. Ще се разбере кой е разрешил тези тръби , кой е разрешил някой да се закача и т. н. ....
    С една дума боклука ще излезе отгоре .....
  • 32 фен

    2 20 Отговор
    Жалък хейтър. И сега, олекна ли ти? Едва ли.
  • 33 Шахтов

    8 3 Отговор
    Единни сме.... Всички сме щастливи и доволни от тази супа от шерихи, люспи от домати и кафяв бульон.
  • 34 Чисто е

    2 16 Отговор
    Статията няма фокус. Не е свършил работата както са му поръчали. Ще трябва втори опит. Или той, или Чуков или оня, археолога, или Кеворк.
  • 35 Мунчо

    1 9 Отговор
    Истината трябва да излезе наяве. С догадки не бива. За сеч се говори. Ами ако нарушения няма или са минимални? Ами ако в тръбите водата е дъждовна? Има институции, те да проверяват. Има еколози, зелени, журналисти, местно население.
  • 36 Уточнявай се бе човек!

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "САТЪРА НА ХАНА":

    За миг помислих,че е наш...Тиквун... :
    ,,ОТ МНОГО ГОДИНИ БАТ БОЙКО ЖИВЕЕ И РАБОТИ В САЩ - В МНОГО ГОЛЯМА ФИРМА"
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 М`чи туй означава,

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Азим":

    че си адаптиран. Като в Индия водите на река Ганг са бъкани със всякакви бактерии и болести, но те не вредят на местните именно заради адаптацията. А гърците верно не си плюят за тези неща, но там законите са железни и се спазват. Пробвай като си купиш там терен да си построиш къща, та да видиш през какви изисквания и препятствия ще минеш. Нема лабаво.
  • 40 Факти

    3 2 Отговор
    Те изгониха народ умен и красив, за да могат да ви облъчват лъжат и крадат и сега, елате си, да работите за 800 лева, няма кой да им се върже, достаръчно е на власт от 37 години и ще продъкжава да ни доубиват взаимно, родителите им. Имат си похвати. Пускат тукашните да ни доубиват, тяхните хора, с лъжи, и като останат само двама българи, нима ще им е ок, да, ама не. Питайте патило. Българина е не това, което бе, по живково и днес. Като хищни вълци са бкп дс, а бяха толерантен народ, днес са лоши и зли душици бкп старите комунисти на борисовите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хххх

    1 1 Отговор
    Бмб настрои бг едни срещу други чрез неговата любиманабор68. Били репресирани, кой, 1989 са били на 21,не давали да учи висше, не даваха през 60те70те, но не и през 1989. Лъжи на килограм и у дома без една книга, а с пушка и с тая пушка миже да е гръмнал някой за пари, бил е яойник бачо илия, знае ли се, откъде не очаквате, от там може да излезе заека убит
  • 43 Много си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "САТЪРА НА ХАНА":

    зя УВ пречистването. Не знаех за това кой го е изобретил, но хобито ми е аквариумни риби и точно по този начин обеззаразявам водата. Прекарвам я през тръба с такава УВ лампа.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха Хааа

    1 2 Отговор
    Работниците дано не проговорят и ще се обедите, но едва ли ще допуснат горе управляващите, да кажат, хелем доган, веднага ще им свие на турчина сърмите.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анонимен

    3 1 Отговор
    Щом доцент без диплома е управлявал Бг, какво добро, всичко по старому живково. И бай Тошо бе прост, но не остави гладен народа, неук и без осигуровки, по цяла нощ стояха спетоводителите да намерят 0 0001 стотинка, а днес живеем без осигуряване, дават пари на ръка и хора млади и роми с две деца, на ръка, прости ли са, едва ли роните, но българи и роми ще се окажат без пенсии и с какво ще плащат при личен лекар, недай си боже, операции, тях не ги интересува народа, а да крадат за тях си пари и ги изнасят изяън Бг, защо сорос байдън и енп не се нанесиха 35 години, а мълчаха като риби. Време е, макар и късно, навън е същото, не ги осигуряват, а фирмите са на китайци сърби

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Да ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хахаха":

    Явно на този етап с теб нямаме обща тема за разговор. Аз съм тук да прочета за проблемите с морския ни туризъм.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Анонимен":

    "о цяла нощ стояха спетоводителите да намерят 0 0001 стотинка" Това може да го каже човек, който или не е живял в тези времена, или умишлено заблуждава хората: "в комунизма" МАСОВО се крадеше от работните места, а стандартно заводите си бяха с 30% брак на производството. Тия смехории за 0 0001та стотинка ..... в кръчмата.
  • 54 Да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "тц тц":

    "темата не беше ли ""бизнесмените" с парите от червените куфарчета и една трибуквена групировка, под флага на една небезивестна държава"? " Не.
  • 55 един друг

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Къде го нареди Киро до Алибегов,бе гений? Киро е в България от 3 години,той ли управлява от 2009 г или Бойко,ама неговото име не смееш да го споменеш. Много лесно искаш да скриеш зулумите на Бойко и малките бойковчета по места, чиято единствена цел е да крадат.
  • 56 Хасковски каунь

    5 1 Отговор
    Честит 9-ти Септември Българи ! Не забравяйте защо и издигнат Паметника на Съветската армия

    Коментиран от #58

  • 57 Ха-ха-ха

    3 1 Отговор
    Доктор Емо пак се опитва да се прави на интересен.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 гост

    1 0 Отговор
    Вярвам на този господин , в България е пълно с хора разбиращи от всичко . И си задавам въпроса, защо са ни специалисти като здравните инспектори, в и к инженерите , специалисти по горите и т.н. , като един писател като Йотовски може да свърши работата им ?Вярвайте на журналистите , те знаят всичко, въпреки , че са завършили българска филология.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Природата отвръща ‼️

    0 0 Отговор
    Това е само началото.
  • 63 Не лъжи

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Азим":

    Местен с хотелче а? Правиш много неуместен паралел, в Гърция е така защото има държава, има институции, има глоби, има затвор! В България в затвор се влиза ако претрепеш бездомен пес, за всичко друго паричките играят скрития джокер
  • 64 КуКу

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами":

    Има и по лесен начин. С боя...
  • 65 КонТрол

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Не разбра ли?!":

    Не е метафора, а е сарказъм.