Last news in Fakti

25 Март, 2024 23:01 1 770 9

По какво Турция прилича на Венецуела

  • турска икономика-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • венецуела-
  • истанбул-
  • девлет бахчели

Предстоящите местни избори в Турция могат да окажат голямо влияние върху бъдещето на страната

По какво Турция прилича на Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато на 31-и март около 63 милиона души с право на глас изберат кметовете в 81 турски града и общини, ще става дума за исторически местни избори за един конкретен човек: президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че това ще са неговите "последни избори", преди да предаде отговорността за управлението на следващото поколение. Според Конституцията на страната Ердоган трябва да се оттегли след четири години, тъй като няма право да се кандидатира отново за президент. Или поне не би трябвало да може.

Но довереникът му в парламента Бекир Боздаг вече е внесъл предложение за поправка в Конституцията, която би позволила на президента още един мандат. А ултранационалистическият съюзник на Ердоган Девлет Бахчели публично излезе с призива: "Не трябва да оставяш турската нация сама!".

Истанбул като политически трамплин

Политическата кариера на Ердоган набра скорост през 1994-а година с избирането му за кмет на Истанбул. На последните местни избори обаче неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя поражение в метрополията на Босфора. По този повод преди няколко седмици Ердоган заяви следното: "За съжаление в Истанбул пет години бяха пропилени".

Сега ПСР трябва да измие този срам от 2019-а, когато опозиционните партии постигнаха историческа победа и след 25 години успяха да си върнат единайсет града, изтръгвайки ги от ръцете на ислямистите - включително Истанбул и столицата Анкара.

Поражението на президентската партия на предишните избори се дължеше на много фактори, но основният принос е на един-единствен човек: Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия (РНП), който беше избран за кмет на Истанбул. Неговото представяне на 31 март сега може да има ключово значение за бъдещето на Турция.

Повторна негова победа ще увеличи значително шансовете му да се кандидатира за президентските избори след четири години, прогнозира Берк Есен от Университета "Сабанчи": "Според мен Имамоглу е най-добрият възможен опозиционен кандидат, който може да победи властовия апарат на Ердоган".

Есен е убеден, че сегашният кмет на Истанбул притежава необходимите качества да мобилизира мнозинство. "Той може да спечели гласовете на много различни групи от населението и има потенциала да достигне до консервативни, леви, кюрдски избиратели и дори до симпатизанти на Ердоган", казва политологът. В предизборната си кампания Имамоглу се позиционира като пряк конкурент на Ердоган: "Той използва тези избори, за да атакува директно турския президент", посочва още Есен.

Няма да бъде лесно

На 31-и март обаче на противниците на Ердоган няма да им е никак лесно. Резултатите от проучване на Института за изследване на общественото мнение ORC показват, че в Истанбул разликата между Имамоглу и кандидата на ПСР Мурат Курум е минимална - само 1,2 процента. Който и да управлява турския мегаполис след изборите, той ще играе важна роля за бъдещето на цялата страна: около една пета от всички турци живеят именно в района на Истанбул, през който минават половината от турския износ и 56 на сто от вноса.

Миналата година опозицията издигна общ кандидат срещу Ердоган, което обаче не се оказа достатъчно. Днес опозицията отново е разпокъсана: трите най-големи опозиционни партии - Републиканската народна партия, националистическата "Добра партия" и прокюрдската DEM - участват със собствени кандидати.

През 1994-а година Ердоган стана кмет, въпреки че получи само около 25 процента от гласовете. Четиримата му опоненти останаха след него с 22, 20, 15 и 12 на сто. Днес мнозина се опасяват, че кандидатът на Ердоган за Истанбул Мурат Курум може отново да се възползва от разединената опозиция.

За разлика от 2019-а, днес опонентите на Ердоган се чувстват по-скоро немотивирани, казва Улас Тол, директор на Института за изследване на общественото мнение CORE. "До 2019-а година партията на Ердоган управляваше в големите градове, а опозицията имаше за цел да спечели изборите. Днес тези, които не гласуват за Ердоган, се движат между изключително политизираната емоционалност и отвръщането от политиката."

Исторически шанс

Тези местни избори ще покажат "в каква посока може да се развие през следващите години авторитарната система в Турция", казва политологът Есен.

"На тези избори Ердоган иска да отслаби или напълно да се отърве от потенциалните си съперници за 2028-а. Ако успее, турската опозиция ще бъде още по-малко конкурентна, отколкото е днес. Може би ситуацията не е сравнима с Русия, а по-скоро с Венецуела, където редовно се провеждат избори, но опозицията няма никакъв шанс да спечели. Ето защо тези избори са толкова важни за опозицията", казва преподавателят в университета "Сабанчи".

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    8 5 Отговор
    Ердоган храни и турците,и българите,които си купуват всяка седмица евтина манджа , локум,черен и червен пипер от производителя на Одринския пазар.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Турчин

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Турция няма валута и има милиони бежанци. След изборите предстои договор с МВФ. Още отсега МВФ са заявили, че ще подпомогнат Турция но са забранили да печата пари. Затова минималната пенсия в Турция е 250 евро докато преди Ердоган най ниската пенсия беше 800 евро. Ердо не може да вдига пенсиите а голяма част от хората които гласуват за него са консервативните, по възрастните и пенсионерите. На всяка цена трябва да спечели в Истанбул за са стартира проекта Канал Истанбул като "островът" по средата ще бъде продаден на Катар а самият Канал ще служи за заобикаляне на Договора от Монтрьо чрез който американски кораби ще навлизат в Черно море защото по договора не могат да минат през приливите. В големи региони на Турция турците както и кюрдите са малцинство. Пълно е с всякакви от Афганистан, Пакистан , Сирия, Ирак и.тн..надписите по магазините са на арабски. Зеления черноморски регион е разпродаден на богати араби. Всеки ден се извършват убийства и изнасилвания от "бежанците"...по телевизиите мълчат за да не провокират напрежение но по социалните медии всичко се вижда. Ердоган закопа Турция. В началото работеше добре но когато получи цялата власт не заобиколен от ласкатели а той самият се мисли за велик. Затова един държавник не трябва да управлява повече от два мандата.

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    НАЙ - ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА ЕРДОГАН Е ДА СЕ ДОКОПА ДО БУРКАН ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА ОБИКНОВЕНИЯ ТУРЧИН
    ..... ОЦЕНКИТЕ СА ЗА 3000 ДО 4000 ТОНА :))
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    В БЪЛГАРИЯ ЧУЖДИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ СА ИЗРАСТЪК КОЙТО УБИВА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И СЕЛО
  • 5 Българските турци

    4 3 Отговор
    Според твоята логика Ердоган трябва да прокопае и втори канал на Дарданелите , защото в "Договора от Монтрьо" става въпрос за проливи , а не за приливи и отливи ! А Турция е многонационална държава и всеки който притежава гражданство е турски ватандаш ! Щастие за всеки е , да се нарича ТУРЧИН !
  • 6 Българските турци

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Въпреки това минималната пенсия е 10 000 лири = 600 лева чисти на ръка !...
    Като съпоставим цените днес 26 март 2024 г. на наемите , тока , водата , бензина , природния газ и храните , с тия пари един турски пенсионер няма шанс за живот в София !
    И обратното 500 лв = 8 750 турски лири с които един български пенсионер може да си наеме апартамент в Кючюк Чекмедже или Авджълар в Истанбул (6 000 на месец ) и да да си плати тока (350 тл), водата (300 тл) , природен газ за отопление (850 тл) и да му останат и 1250 лири за един резервоар с бензин или 100 хляба !
    Сравнявам най "пикливата" турска заплата в Турция със стандарта на живот в Бъргария и Турция която дори не е член на ЕС ! Вие сте компетентни по всичко ! Хайде представете си едно младо турско семейство с двойно гражданство - съпругът със заплата 50 000 тл(2900 лв) нет/ кеш в частния сектор + съпруга учителка в държавно училище със заплата 40 000 тл(2300 лв) нет/ кеш = 90 000 месечен доход !!! Живеят в собствен апартамент без наем, построен от родителите им ! Имат си по отделно коли с които ежедневно ходят на работа в Истанбул ! Дали биха оставили този турски "конфорт" за да отидат в Германия примерно за по 2000 Э х2 = 4000Э х 35 тл = 140 000 тл(месечен доход) днес на 26 март 2024 година ?!...
  • 7 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Зибиди !...Пишеш се за Турчин и се самооплюваш !?... Злоба на непрокопсал лузер !... Аркадаш , никъде няма нищо наготово ... нито в ЕС, нито в Сащ , нито във Венецуела ,нито дори в Катар !... А в Турция... хич няма ! Трябва да драпаш и да бачкаш,а не да плямпаш ... иначе никъде за никого няма готова Баница ...зибиди !!!
  • 8 Разликите са

    3 1 Отговор
    че Турция от 30г праща млади хора да учат на запад и сега имат университети и учени на световно ниво.
    Също имат мощна индустрия и западни инвестиции.
    Също се превърнаха в лидер в частната медицина в Европа.

    Предполагам че има и още.

    Не съм туркофил.
    Яд ме е че за 30г разрушихме всичко и хубаво, и лошо.
    Ако имахме далновидност можехме да сме много напред, поне като Чехия.
  • 9 хххх

    1 2 Отговор
    Бедна, гладна дупка като Венецуела!