Last news in Fakti
14 Юли, 2020

Как приемате влизането на България в чакалнята на Еврозоната?


Как приемате влизането на България в чакалнята на Еврозоната?
Положително
29% (1920)
Отрицателно
52% (3438)
Колебая се
9% (584)
С безразличие
11% (701)

Коментари

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 17 Отговор
    ще обеднееме повече да на лева не на еврото

    Коментиран от #21

  • 2 БЪЛГАРИН

    47 8 Отговор
    Пак ще сме бедни

    Коментиран от #23

  • 3 Лумпен

    38 7 Отговор
    Като пътник без билет. Пуснали са ме до гарата, чакалнята, перона.... ама като нямам билет за влака освен да броя мухите, друга работа нямам. Той, Вожда не им ги дава и ги крие по долапи, шкафчета и офшорки, та аз ли да декларирам отсрамните за отвъдното. Кой ме прокле- не знам, ама да си го разделим по равно- така е по христиански!
  • 4 Фактолог

    36 9 Отговор
    Приемат Бойко и котараците около него, за нас мишките, остават мечтите... и капана щраква!

    Коментиран от #47

  • 5 Terenski

    39 3 Отговор
    Все още не сме готови за тази стъпка.Ние сме най-бедната страна в ЕС,с най-ниските доходи,цените на някои от продуктите са изравнени с тези в Европа(разгледайте брошура на верига известни магазини тук и в Германия)!!! Първо трябва да се повиши заплащането за да имат хората някакво минимално финансово спокойствие,а не всеки ден да се вдигат цените на буквално всичко в България!!!
  • 6 реалист

    27 4 Отговор
    Досега бяхме в спалнята,а сега в чакалнята.Добре че не сме в тоалетната или сметището в(на) еврозоната.

    Коментиран от #18


  • 7 ШАРАНА

    20 2 Отговор
    Като наредба н-18, ама по европейски.
    Свикнахме с влизането и трябва да се радваме.
    То си е като ремонт на ремонта на ремонтите...
  • 8 мамона

    8 8 Отговор
    Като не щете Евро след няколко десетилетия направо нова световна единна валута наречена ,,Кредити,, центовете ще се наричат ,,Заеми,, ха, честито!
  • 9 Румпелщилцхен

    27 5 Отговор
    Как смеят без да ни питат?
    Така ще ни загробят тотално!
  • 10 az #Оставка!

    28 7 Отговор
    Ще стане като навсякъде където го приеха. Приблизително 100% инфлационен скок и поредното обедняване за масата от хората...
  • 11 Добре е

    17 6 Отговор
    за чекмеджето с евро стотачки.

    Коментиран от #36

  • 12 Сливи за смет

    30 8 Отговор
    Обедняваме и окончателно губим суверенитет. Бях в Германия когато въведоха еврото. Хората обедняха 2-а пъти.

    Коментиран от #43

  • 13 123

    24 9 Отговор
    Поредното предаване на България, за да ни потупат по рамото. Ние и сега сме със същият статут с валутния борд и фиксираният лев.
  • 14 Сандо

    20 10 Отговор
    Сега сме бедни,ще станеме голтаци.
  • 15 гост

    7 21 Отговор
    Най доброто което се случи на България в последните години! А на мрънкалниците им пожелавам да са живи и здрави и по вече работа,работа и пак работа.

    Коментиран от #24

  • 16 Гост

    26 0 Отговор
    Само преди 2 месеца негласно беше пусната заповед "да не се шуми много" по приемането ни в чакалнята на еврозоната. Хората не само, че не бяха попитани, но и всичко трябваше да се извърши, както и стана, зад гърба им. Така например, ERMII не беше дори преведено на български и преводът не придоби публичност. Обикновено беше използван терминът "чакалня на еврото", а не "механизъм на обменния курс", позволяващ колебание в курса на лева между минус 15% и плюс 15%.
    По въпроса дали ще се подобри стандартът на българина, след влизането ни в чакалнята на еврозоната е най-добре да цитираме заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровски, който при едно от интервютата си в студиото на БНТ казва: "Еврото е валута, не е вълшебна пръчица. България е може би една от страните с най-голямо неравенство по отношение на доходите. Но влизането в еврозоната не е решение на неравенството. Това зависи от други мерки, които зависят изцяло от вашето правителство".
    А затова кой най-много държеше и кой ще има най-голяма полза от влизането ни в чакалнята на еврозоната, може да кажем:
    Честито на олигарсите!!!
  • 17 Отрицателно

    4 21 Отговор
    приемат еврото некадърници мързеливи с мисълта ,че дядо им иван ще ги нахрани но той е наврян в миша дупка!
  • 18 Сандо

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "реалист":

    Изглежда си забравил творбата на онзи чех
  • 19 СССР

    12 1 Отговор
    Дрогари и дрогарки долу капиталистическото упадъчно Евро - да живеят рублата и венецуелския боливар !
  • 20 пенсионера

    7 3 Отговор
    и в еврозона и в шенген ще си остана пурко, алабализми на боко ....
  • 21 5889

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нищо няма да обеднеем! Като влезем в банковия надзор, разните мафиотчета няма да могат да взимат кухи заеми така лесно. И лихвите по кредитите ще паднат. Ограмоти се малко!
  • 22 dsсса

    5 1 Отговор
    На всички е известно, че най-важното качество на парите е тяхното количество. По какъв начин приемането на еврото ще ни направи по-богати? Аз залагам лявата си ръка, че няма. Кой ще заложи своята за обратната теза. И какъв срок дава? веднага, след две години, след пет години, след 10 години след 100 години? Въобще срок след повече от две години е безумие. По-богати разбирам по-голям процент от населението да няма проблеми с осигуряването на прехраната, отоплението, лекарствата, обучението на децата си, нови дрехи и обувки всеки сезон, възможност да почива една седмица на планина и една на море, да поддържа домът си, защото днес на много пенсионери (особено по селата) жилищата се крепят на магия. Без да тегли заеми!


    Забележка: По-богати може да ни направи промяна на системата. И след промяна на системата, може да се мисли и за промяна на валутата (ако еврото все още съществува).
  • 23 ттт

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Не . Ще сме още по-бедни!
  • 24 dsсса

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ти ли сложи онзи надпис "Arbeit macht frei"?

    Ама с тия 30 лева на ден дето ти дават да спамиш, не си за завиждане! Сещаш ли се поне от тях да си отделяш за осигуряване? Мисля, че не. Значи и трудов стаж нямаш. "А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска?" Нямаш отовор!

    Коментиран от #31

  • 25 СЛЕД БОЙКО ПОТОП

    2 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ТЕГЛИ КЪСАТА КЛЕЧКА
  • 26 ssсс

    7 2 Отговор
    То бива да сте прости ама сте и тъпи Коя страна с евро е зле коя че всики млади бягат в страните с евро простаци друго е Борисов Пеевски Доган идруги крадци да ти оправят живота На прост народ всички са им криви стоите си тук с лева АЗ и други мислещи отивам в бедните по два три пъти евро страни

    Коментиран от #28

  • 27 ssсс

    6 2 Отговор
    То бива да сте прости ама сте и тъпи Коя страна с евро е зле коя че всики млади бягат в страните с евро простаци друго е Борисов Пеевски Доган идруги крадци да ти оправят живота На прост народ всички са им криви стоите си тук с лева АЗ и други мислещи отивам в бедните по два три пъти евро страни

    Коментиран от #44

  • 28 dsсса

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "ssсс":

    Когато Португалия изпревари Швеция, може да се замисля. Това го пиша за другите, които четат. А на тебе щом аргументите ти са да наричаш другите тъпи, нямам намерение да отговарям.
  • 29 възпитаник

    0 6 Отговор
    как няма да обеднеем бе тъ----- хляба сега е 0.89ст. при еврото в най добрия случай 0.45ев.цента не е ли обедняване,а млякото и др.стоки от първа необходимост
  • 30 Тулуп

    4 4 Отговор
    Каква чекалня, бре! Я не сакам да живеем, като европеец, а като паджикистанец!
  • 31 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "dsсса":

    Не ме мисли мен .Имам трудов стаж в излишък,нямам възраст.Пожелавам си ,а и на всички като мен да я дочакат. В моя случай ще се окаже ,че по вече години съм работил,отколкото съм живял.
  • 32 Варна

    3 3 Отговор
    Това е въпрос, който е строго професионален и за него трябва да се изказват финансисти и счетоводители.- Тоест хората, кои имат опита и знанията в тази посока. Всички останали само ще хвърлят празни приказки в пространството, които не водят до нищо друго освен суматоха.
    За непросветените бих споделил, че девизният стандарт, който спазваме в условиаята на валутен борд напрактика означава, че нашата валутна единица няма силата да съществува сама, ако не искаме отново хиперинфлаия, безработица и всички последствия от това.
    Ние нямаме друг избор освен да влезем в Еврозоната просто защото ние нямаме икономика и не сме способни да оцелеем самостоятелно.
    Еврото напрактика ще ни отърве от валутният борд и всичките резерви, които стоят като залог за да оперираме с лева ще бъдат пуснати да работят. Ще отпаднат и всички такси на банките за покупкопродажбата на валута и таксите за трансфери и обслужване на сметки ще намалеят. Ще имаме други проблеми при влизане в Еврозоната, но ще отпаднат един куп проблеми които не можем да решим в следващите 30- 50 години.
  • 33 солидарни с PIGS

    2 6 Отговор
    1. За да влезем в ERM II (чакалнята на Еврозоната), държавите от еврозоната и ЕЦБ ни задължиха да влезем в "Банковия съюз".
    2. Членството в "Банковия съюз" е от полза само за членовете на Еврозоната, защото само държавите, които са членки на Еврозоната могат да рефинансират своите бюджетни дефицити с помощта на "Банковия съюз". А държавите, които са в ERM II (в чакалнята) нямат тази привилегия, защото не са членки на Еврозоната, НО СА СОЛИДАРНО ДЛЪЖНИ ДА ОТДЕЛЯТ ОТ СВОИТЕ ПАРИ, ЗА ДА ПОДПОМАГАТ ДЕФАКТО ФАЛИРАЛИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕВРОЗОНАТА - такива като Португалия, Италия, Гърция и Испания.

    Затова викат магарето - за да го гърбят!

    При това, минималният срок за престой в Еврозоната е 2+1=3 години, а максималният срок е неопределен, така както няма максимален срок за влизане в Шенгенското европейско пространство, където, слава Богу, все още не сме влезнали, защото влезем ли и там емигрантската вълна ще ни залее.

    Така, ние можем да бъдем нетни донори на богатите европейски икономики не три, не тринадесет, а неопределен брой години, докато европейските икономики няма да имат никакво задължение към евентуален български бюджетен дефицит или обезценка на българския лев, преди да сме се присъединили към Еврозоната. Декларацията на Народното събрание, че ще се присъединим към Еврозоната при курс лев/евро = 1,95583/1 не е закон, а просто декларация, на която ЕЦБ и членките на Еврозоната ще се усмихват много любезно, ЗАЩОТО НЕ ТЕ СА ИЗЛЪГАНИТЕ, А НАРОДЪТ НА БЪЛГА

    Коментиран от #34

  • 34 солидарни с PIGS

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "солидарни с PIGS":

    ...........ЗАЩОТО НЕ ТЕ СА ИЗЛЪГАНИТЕ, А НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ.

    Когато инфлацията подкопае лева, никой не може да задължи Еврозоната да ни приеме за неин член по курс лев/евро = 1,95583/1. Така България може никога да не стане държава-членка на Еврозоната. НО ПАК ЩЕ СИ ОСТАНЕМ СОЛИДАРНО ЗАДЪЛЖЕНИ КЪМ ВСЯКА БЕДСТВАЩА ЕВРОПЕЙСКА ИКОНОМИКА.

    СЛЕДОВАТЕЛНО, БОРИСОВ С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ЕЦБ, ЕС И НА ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕВРОЗОНАТА НИ ВКАРА ВЪВ ФИНАНСОВ КАПАН.
    3. Губим и последния си останал държавен суверенитет - националната си валута, веднага след евентуално влизане в Еврозоната.
    4. БНБ предава надзора над банките в БГ в ръцете на ЕЦБ, което прави България допълнително зависима от ЕС. След евентуално влизане в Еврозоната БНБ става напълно излишна паразитна банка.
    5. Ако фалира банка в БГ, която не е от национално значение (недостатъчно голяма), ЕЦБ няма да й окаже помощ, дори и да сме в Еврозоната.

    Коментиран от #37

  • 35 важна подробност

    3 4 Отговор
    За настоящите държави-членки на Еврозоната НЯМАШЕ предварително условие ПЪРВО да станат членки на "Банковия съюз" и едва тогава да влязат в ERM II. Те станаха членки на "Банковия съюз", т.е. солидарно отговорни с банковите сектори на другите държави-членки, едва когато станаха членки на Еврозоната!!!

    Така, на нас ни сложиха оглавник, за да ни гърбят до пълно отчаяние. Трай магаре на зелена морава, ама не е зелена, а каменна за нас.
  • 36 не бяха стотачки

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Добре е":

    А 500-тачки!
  • 37 Икономист

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "солидарни с PIGS":

    Ти от кое психиатрично отделение излезе бе? - Такива тъпотии отдавна не бях чел!
    Видимо нямаш икономически познания, но ако все пак си се докопал до някаква диплома, като дисертацията на Пожарникаря от Банкя, не казвай от къде е щото това училище трябва да бъде затворено.
    Сигурно в някой комикс си ги чел глупостите, които си написал...
  • 38 9559

    4 3 Отговор
    Нямаме особено голям избор, честно казано. Вечно не можем да сме във валутен борд, това не е бъдеще. Валутния борд на практика ни лишава от собствена парична единица, нищо че се казва лев. Лихвите по всички кредити са закотвени от МВФ, разсрочените плащания по борда подлежат на едностранни промени. Изобщо - трагедия. В краткосрочен план ще има проблеми влезем в Еврозоната, като най-големия от тях е спекулата, защото знаем къде живеем, но в дългосрочен - наистина нямаме избор, по добре да го изстрадаме по-рано.
    И да се надяваме с по-малко загуби при преминаването, ако успеят да договорят много кратък срок без борд.
  • 39 бяхме

    2 4 Отговор
    в кенефа,а сега -след кенефа?!....
  • 40 Гост

    6 3 Отговор
    Да чакам ред, че да ме направят слугинаж - Мерси!
  • 41 чичо

    6 6 Отговор
    Защо никой не казва за договореният курс че е плаващ от 1.66 до 2.25 за лева за евро. Ама е възможно да стане и по-висок при тая инфлация
  • 42 Дългият

    5 6 Отговор
    Съжалявам че трябва да го напиша но тези които не одобряват чакалнята за еврото са платени тролове и пълни тъпоъгълници...жалко...Мизерно племе сме не можем да ценим хубавото...
  • 43 Дългият

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сливи за смет":

    Нещо да не си бил на успокоителни по това време или си минал там за седмица.Когато влезна еврото в Испания бях там и останах 18 год.и имаше малки увеличения на хран.стоки,но чак да обеднеят 2 пъти...миришеш ми на трол...
  • 44 Гость

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "ssсс":

    Охльо,другите държави с евро имат и развиват ИКОНОМИКИ С ПРИНАДЕНА/ ДОБАВЕНА/ СТОЙНОСТ. Тоест произвеждат нещо със себестойност 50 евро за единиза бройка и имат нетна печалба от 65 евро, примерно ти говоря.България няма и не развива такава икономика , с търговия,туризъм, правене на пътища с чужди пари, дори и с евро ,пак ще е най- бедната държава в ЕС.
  • 45 Кой68

    2 2 Отговор
    Сега нямаме самостятелна външна и вътрешна политика...Имаме борд.Като приемем еврото ще сме тотално зависими и икономически...Обезличаваме се
    икономически,духовно и оставаме безгласни..
  • 46 ИВАН

    2 3 Отговор
    Отвратени и омерзени сме от всичко свързано с евроантлантическите ценности ... българина е сърцат човек, земята му е благодатна - има шанс да оцелее и без чужда помощ ... само мутрите да не го крадат
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор

  • 48 123

    1 4 Отговор
    ще ни заробят още западняците с еврото. ще унищожат дребния и среден бизнес и ще останат само техните корпорации.
  • 49 Някой

    3 3 Отговор
    Трябваше да има референдум за такова важно нещо. А не Борисов сам да си решава.
  • 50 Димитър Дончев

    0 4 Отговор
    1во-Начинът е некоректен спрямо мен и другите данъкоплатци!Подкрепата на ПИБ и на Общинска Банка става с Пари от моите и на други данъкоплатци пари!Това е грозен конфликт на интереси в държавната бюрокрация!2ро-Не сме готови Икономически,а от там с финансово,което ще доведе до обедняване с,около 10%при приемане на еврото 3то Рисковете за банките в бг при тази обвързаност на държава банки ще доведе до перманентни проблеми с тях банките за да финансират нечовешки развития държавен апарат!
  • 51 Политолог

    3 2 Отговор
    БСП са против влизането ни в Шенгенския кръг. Те си мечтаят за Москва и Путин
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор


  • 53 Демокрацията е лъжа!

    2 3 Отговор
    Не съм съгласен да се откажа от българския ЛЕВ и да го заменя с измисленото евро! И като сте такива върли европейци защо не искахте наши родни европейски изтребители (Грипен), а трябваше да изберете четиридесетгодишни краварски Фейк-16 на тройна цена????

    Коментиран от #54

  • 54 9288

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Демокрацията е лъжа!":

    Не си спомням някой да ни е питал какви ги искаме изстребителите...
  • 55 30 г стигат

    2 2 Отговор
    То ние сме в чакалнята ама те знаят ли ?Дивашка работа - чакални , шенгени , ЕС на 2,3 скорости кого будалкат като продължават да ни делят на 1,2,3 качество хора , т.е равни сме ама те са по равни .
  • 56 Манго

    0 0 Отговор
    Влизане в чакалнята ли...? Големи яйца ... !
  • 57 nik

    1 0 Отговор
    Ами сега кой ще плаща на руските тролчета. Дано се освободиме от ватенките един път и завинаги.
  • 58 Tony

    0 0 Отговор
    Прост народ!Това е моя коментар!
  • 59 Stefan

    0 0 Отговор
    EC отново ще ни прецака излизане от Ес. Само ще помогне на всички нас балгари
  • 60 оня с коня

    0 1 Отговор
    намират се Едни хора които недоволстват че БГ влиза в Еврозоната.Ама Вас КАКВО ВИ ЗАСЯГА това бе Лумпени Безимотни?А някой да ви е канил да влизате ?Влизаме НИЕ - ЧИТАВИТЕ БЪЛГАРИ,а вие си оставате ОТВЪН и ако искате се връзвайте за Рублата,Юана или там каквото ви душа сака.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата