Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 11:39 5 271 100

България и Русия са скачени съдове

  • андрей киряков-
  • българия-
  • русия-
  • украйна

Някой много изкуствено внася разкол между братски държави, между братски народи, като българи и руснаци, като руснаци и украинци, народи дълбоко свързани с произход, език, култура, търговски отношения и религия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цялата помия, насочена срещу руския народ, срещу държавата Русия или лично срещу нейния президент, не отчита един прост факт – България и Русия са скачени съдове, през цялото последно хилядолетие и още преди това. Няма как да прекъснеш тази връзка, като я отричаш, защото дори и най-простия и облъчен от пропагандата човек го вижда или осъзнава по един или друг начин.

Ще започна прегледът отзад напред, т.е. с по-близките до нас времена на социалистическа България. Имаше ли голям завод, голям язовир, голям мост, големи проекти по инфраструктурата, които да не са осъществени с помощта на съветски инженери, които да не са осъществени със съответната техника от Русия и останалите републики в СССР и т.н.? Имаше ли неограничен обмен на суровини и в двете посоки, не изпращаха ли руснаците евтини стоки и не изкупуваха ли всичко, което им предлагахме, без особен оглед на качеството? Имаше ли обмяна на учени, на квалифицирани кадри, на огромен обем от научна литература във всяка една област? Когато българските учебници и справочници по физика, математика, история, дори литература се изчерпваха, следваха съветските, руските, защото това беше голямата банка с информация, от която черпеха всички специалисти в България. Но да приемем, че времето на социализма е било една затворена система, един изкривен пазар… Затова да се върнем по-назад.

Къде са учили повечето наши духовници, книжовници, учени преди и след Освобождението на България през 1878 година? Да кажем, че една част е учила в Цариград и други градове от Османската империя, да кажем че друга част е учила в немските градове на Австро-Унгария и по на запад понякога. Но най-голямата част е учила в Русия, в по-близки до нас градове като Одеса и в Киев действително, но които тогава са част от Руската империя. С помощтта на българското общество, на духовници, народ, чорбаджии млади българи са изпращани постоянно към руските земи за да се образоват. По това време, през деветнадесетия век не е имало откъде да се вземат достатъчно знания на нашата територия и българите са ги търсили навън, но най-често сред братските славянски народи и най-вече в земите на Русия. Също така, големите български предприемачи и търговци в Цариград, най-голямото българско търговско и културно средище по онова време, също са извършвали търговия основно с земите на Руския.

Но ако е имало време, през което сме взимали от Русия, имало е и време през което сме давали. Известни са примерите с духовници и книжовници като Григорий Цамблак, българин, който става киевски митрополит в началото на петнадесети век. Известно е колко много богослужебна литература и сборници със закони са пренесени от България в Русия във времето след покръстването на руския народ, в края на десети век. Така са запазени и много произведения на преславската и търновската книжовна школа, които намираме като преписи в Русия, като например Светославовия сборник, които е всъщност сборник от времето на цар Симеон. Впрочем в първите, най-стари руски летописи от 11-12 век се казва, че самите славяни, са дошли на територията на тогавашна Русия от земите край Дунав, т.е. запазен е спомен за етническите и културни връзки между тези народи.

През всичките векове от Средновековието до днес е имало непрекъснат културен, търговски и духовен обмен между Българското царство и Киевска Рус, между България и Русия. Разбира се трябва да отбележим и това, че днешните украински и руски земи, че днешния украински и руски народ са също толкова тясно и неотменно свързани. Трябва да разберем, че някой много изкуствено внася разкол между братски държави, между братски народи, като българи и руснаци, като руснаци и украинци, народи дълбоко свързани с произход, език, култура, търговски отношения и религия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сара

    63 21 Отговор
    И в Русия ли мислят така ?

    Коментиран от #7, #72

  • 2 Да ти

    43 31 Отговор
    имам сравнението !

    Коментиран от #49

  • 3 Факт е,

    77 28 Отговор
    И това е факт!
    Да предадеш брат си , все едно предаваш себе си .
    А на кого е нужно се знае.
    Мотото им " Разделяй и владей " , а ние сме...

    Коментиран от #70

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ехо

    44 60 Отговор
    Къде пък и ти бе!? Не си разбрал, че путин масово убива хора в 21 век!
  • 6 Помним Македония, братя

    41 37 Отговор
    Каква изписана драсканица. Путин о илигарсите отдавна вече ходят на джамия. В, което няма нищо лошо, просто империалисти. И религиите трябва да съществуват заедно. Проблемът идва от имперските ѝм наклонности на завоевателни войни и терор. С всички народи сме братски, но не и с терористичните имперски касти, които управляват. И с иранците сме наистина истински братски народи.
  • 7 Вече не съвсем

    36 17 Отговор

    До коментар #1 от "сара":

    Предателството трудно се прощава !

    Коментиран от #19

  • 8 НЯКОЙ

    46 44 Отговор
    И какво точно цели тази статия? Като изключим спорния текст в началото за периода на социалистическо строителство и стокообмен с уточнението че изборът да сме в орбитата на Съветска Русия НЕ Е НАШ, останалото за духовните и религиозни връзки в по-далечното минало е вярно. Това обаче не ни прави братски и свързани с един диктаторски, недемократичен и имперски режим, какъвто е този в днешна Русия. Авторът елементарно иска да сложи знак за равенство между народи и политически режими. А защо руския народ търпи този режим е друга тема.
  • 9 Псевдоним

    63 22 Отговор
    България в културно отношение е матерна държава на всички народи в Източна Европа. Затова сме длъжни да следим за опазването на мира в този район. В момента тази роля е узурпирана от САЩ и Великобритания и резултата го виждаме.
  • 10 Софиянец

    53 36 Отговор
    Четете Раковски, стига простотия славянска. Истината е съвсем различна, раССия и Украйна лежат на старите плещи български, дали сме им всичко - език, вяра, а в замяна вече век сме окупирани.
  • 11 Въпрос

    42 20 Отговор
    А американското и сие нашествие в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Йемен... през кой век се случи ?

    Коментиран от #99

  • 12 ДААааа на

    36 30 Отговор
    Русия не и пука за нас .Няма интерес Държавите от бившия соц лагер отдавна се отказаха от СССР Затова са мноооооого по напред от нас .
  • 13 Вече

    14 7 Отговор
    откачени !
  • 14 Госあ

    59 21 Отговор
    Да се върнем и само няколко годинки назад, когато Русия предложи да ни направи основният и партньор в газовите доставки за цяла Европа ! Разбира се, турските мекерета и европейски продажници провалиха този проект. Провалиха и новите ядрени мощности, които да ни върнат като лидер в производството на електроенергия, след като отново по заповед на западняците затворихме по голямата си част от енергетиката. Да поговорим и за туризма, все неща с днешна дата !

    Коментиран от #22, #32, #89, #98

  • 15 След номадския пик следва спад

    17 24 Отговор
    Вече са разкачени съдове другарю
    Времената се променят и скитите губят влияние в региона сега пак са римляните наред
  • 16 ТаУмВзе

    40 24 Отговор
    Помислих, че Халюцинирам Смислена статия! РЕСПЕКТ!
  • 17 Руският регрес няма спиране

    21 37 Отговор
    Отношенията винаги са били като гоподар към васал. Какви скачени съдове бълнува автора....единствено заедно сме били в помията комунизъм....
  • 18 Соваж бейби

    35 17 Отговор
    В България руският език беше задължение ,което не намирам за лошо ,имаше и руска книжарница там се намираха атласи и книги с информация която все още не е достъпна в българският гугъл ,няма преводачи или никой не се интересува.?!Та и ден днешен руснаците са доста над нивото на българите /тези които владеят само бълг.език ,другите не влизат в това число/Нас не догонят... кравария обаче ги настигнахме не плачете !Повече не искам да правя сравнение просто неутрален човек ,кой ме разбрал ,разбрал кой не давайте с критиката .
  • 19 Ал Бунди

    3 15 Отговор

    До коментар #7 от "Вече не съвсем":

    Кое предателство само че не уточняваш? На Тодор Живков ли, който подписа продажбата на един кораб край Малта..за това ли предателство говориш?

    Коментиран от #66, #78

  • 20 Летописец

    31 7 Отговор
    Разкол се внася и между черногорци- сърби , македонци-българи , българи-сърби ...
  • 21 Иван

    42 9 Отговор
    Войната за нсзависимост приключва през 1783 г. с признаването на независимостта на Съединените американски щати от Британското кралство.
    Бъгария съществува от 681 година!
    На кого се кланяте господа министри, за кави евроатлантически ценности говорите?

    Коментиран от #26, #34

  • 22 Не кълве на тия вече

    12 25 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Аве другар тия газово електрически схеми колко българи ще нахранят?
    Толкова колкото и южен паток..има за делян и компания толкоз

    Коментиран от #28

  • 23 пешо

    29 20 Отговор
    руснаците не ни имат за братя а за рабунтували се роби
  • 24 Госあ

    24 15 Отговор
    Вижте, докато я има тази апатия при гласуването продажния планктон ще определя курса на България. Сега има партия, която открито заявява оздравяване на българо-руските отношения и тя се нарича Възраждане. Аз също се въздържах да гласувам на миналите избори, но го отчитам за грешка.

    Коментиран от #30, #36

  • 25 Ал Бунди

    21 14 Отговор
    Авторе..то това добре, ама разказа, пардон-съчинението трябваше да го започнеш мааалко по-рано- с договорките на един кораб край Малта, когато Горбито ни продаде за един джоб сдухани джанки. Когато след разпускането на СИВ ни набиха братушките( в кавички) такива мита, че още не можем да се освестим и когато същите тези братушки отказаха да си платят едни мизерни 180млн$ по търговското салдо към 01.01.1990г. А пък трябваше да споменеш и едно мнооого интересно книжле за Авантюрите на царска Русия в България, в което няма никаква проза..само сухи документи..та така , авторе. Като си решил да кзжеш А, давай докрай, до Я...

    Коментиран от #84

  • 26 Кирил

    17 11 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    САЩ е велика държава с 239 годишна история!
  • 27 ха ха

    19 17 Отговор
    Полиран мозък... А, не ти ли хрунва, че руският цар е раздавал грантовете и сял пропагандата сред православното населеие на турската империя за да се докопа до проливите?

    Коментиран от #38

  • 28 Госあ

    17 7 Отговор

    До коментар #22 от "Не кълве на тия вече":

    Много българи ще нахранят, не знаеш ли Козлодуй колко внася в бюджета ? Коментара ми трябваше да бъде друг, но ще то изтрият. Ще можеш ли да стоплиш ли се какво искам да ти кажа ?

    Коментиран от #31, #39

  • 29 !!!?

    18 17 Отговор
    Този бърка Историята на Киевското княжество с Московския Улус ! Докато Киевска Русь е цели четири века княжество, то мястото където възниква Московският Улус е бяло петно на картата. Чак по времето на Паисий Хилендарски Московският Улус се е наричал Московско царство, а сега РФ !!!?

  • 30 ха ха

    21 16 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Е, точно ВъZраждане е продажния планктон. Нямат и 5% от населението да ги поддържат...
  • 31 Не кълве вече на тия

    12 7 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Не не мога..колкото и да внася Козлодуй в бюджета ги връщат на олигарсите народа си плаща сметката колкото му кажат толкова плаща
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    18 5 Отговор
    Европростолюдието са като някакви наркомани, сами се виждат и разбират в какво положение се намират и каква е причината за това, но обясняват колко било готино. Жалка история.
  • 34 Росен

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Територия, наричана Германия и населена от германски племена, е известна на римските източници от I век. От XX век тази област съставлява ядрото на Свещената Римска империя, просъществувала до 1806 г. През XVI век северната част на Германия става център на Реформацията. Страната е обединена в единна национална държава след победата във Френско-пруската война през 1871 г.
    Великата Германия съществува като държава от 151 години, преди това е била територия.
  • 35 Да бе да

    17 11 Отговор
    Това че един насилник и престъпник ми се пада втори братовчед означава ли че трябва да забравя всичките му зулуми?
  • 36 Ал Бунди

    11 19 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Проблемът ти е точно никакъв. Чемодан, вокжзал-Масква. И от там кеф ти да доиш мъжки олени в Бурятия, кеф ти да ореш разораната целина...кеф ти да каляваш стоманата...проблемът ти е никакъв..

    Коментиран от #43

  • 37 Госあ

    17 8 Отговор

    До коментар #32 от "Какво било то":

    Демокрацията бетонира черноморието. И не с кървави пари, а с парите на народа, които бяха раздадени по време на демокрацията. Така както раздадоха работещата индустрия за скраб. Същата тази демокрация, която легализира терористичната организация дпс. Сещаш ли се ?
  • 38 Ал Бунди

    11 11 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха":

    Те и до сега ги сънуват тия проливи..дето Ердоган ги затвори
  • 39 да питам

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Р.Овчиии..ти ли си бе.? Веднага те познах..още ли не са те вкарали при бай Ставри.???
  • 40 жжжжжж

    10 5 Отговор
    има и други примери на тн братско отношение от русия към нас. ама те не се изучаваха в учебниците . защо ли ?
  • 41 Биби Кинг

    1 7 Отговор
    Ма верно е тва бе! Я помниме каде екскременти да ни пратят требваше да им благодариме след като ги изедеме!
  • 42 Стефан

    20 14 Отговор
    Имаше ли голям завод, голям язовир, голям мост, големи проекти по инфраструктурата, които да не са осъществени с помощта на съветски инженери, които да не са осъществени със съответната техника от Русия и останалите републики в СССР и т.н А можеше ли да направим тези проекти със западни специалисти, НЕ защото НЕ НИ ПОЗВОЛЯВАХА, завода в Радомир е пример, освен в Русия хиляди други българи са се учили в Германия, Австрия, Франция и къде ли не. Прави ми впечатление че не пишете за ОБРАТНАТА СТРАНА на медала, а имено ПРЕДАТЕЛСТВАТА срещу България, от това че са били против Съединението, че са карали Турция да ни нападне, а когато ни е нападнала Сърбия са изтеглили всичките си офицери и команден състав, не случайно АПОСТОЛА е казал че който ни освободи той и ще ни пороби, и Раковски и Захари Стоянов са разбрали що за / освободители са / диктаторска държава която заповяда на една БЪЛГАРСКА партия да приеме курс на въоръжена съпротива срещу ЗАКОНАТА власт, до 1986 год. атентата в църквата Св. Неделя е с най много жертви, нали не СТЕ ЗАБРАВИЛИ че САМО България от целия източен блок не е воювала срещу СССР, не сме разплакали НИТО ЕДНА МАЙКА, а благодарността им е ОБЯВЯВАНЕ на война, да не говорим за репресиите и убийствата след това, за раната Македония все тяхно дело, за откраднатия архив и пренаписването на нова история удобна за тях, нашата благодарност за Освобождението е огромна, в коя друга държава има над 400 паметника, църкви, мемориални плочи и други

    Коментиран от #45, #48, #54

  • 43 Мнение

    19 6 Отговор

    До коментар #36 от "Ал Бунди":

    А ти защо не си отидеш в САЩ ми е много интересно?!
    От 30 г. с Русия имахме само и единствено взаимноизгодни търговски взаимоотношения,а не приятелски.Повечето знаем английски,а не руски.Не сме точно скачени съдове и никога не сме били.Както не сме били и никога част от СССР.Ние сме си ние.Но ако някой си мисли,че ще ни набута във война с Русия не е познал!
    Не искаме чужда война!Ние нямаме вина,че те там свои са стреляли 8 г.!Както виждате ние нашите турци не стреляме,а ги уважаваме.Мислите ли,че нямаше да влезне Ердоган ако почнем да ги стреляме?!

    Коментиран от #56

  • 44 Колев-Босия

    12 16 Отговор
    Само малоумник може да твърди, че България е скачен съд с кенеф!
  • 45 Госあ

    14 4 Отговор

    До коментар #42 от "Стефан":

    Викаш, заводите за въжета и кожухарниците по времето на виенската пияница сложена ни за цар беха най големи, А ? Хахаха Тия дето убиваха интелигенцията с тел. лихварите немат нужда от Университет, от мен за го знаеш.
  • 46 Хакуна матат

    16 9 Отговор
    Поздравления за статията. Кратка, ясна и лишена от политически наклонности. Това е самата истина. Още веднъж поздравления!
  • 47 АУУУУУ

    7 11 Отговор
    ВЪПРОСЪТ Е : 4000 ЛЕВА ИЛИ ЗА ЕДНО "БРАВОС" ОТ МИТРОФАНОВА ?
  • 48 Госあ

    9 6 Отговор

    До коментар #42 от "Стефан":

    Захари Стоянов е овчар. Тия най много ги обичате, знам.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ПишманаФторът да беше продължил

    10 11 Отговор
    Да му напомним ли кой слага край на първото българско царство? Да му напомним ли кой нападна България през 1916 и кой и обяви война и окупира през 1944. Къса памет имате аФторе....
  • 51 НЯКОЙ

    7 12 Отговор
    Този автор не вижда ли, не чува ли какво прави едно престъпно правителство с народа на Украйна! Може да извади много исторически факти, колко сме си били мили и драги с руснаците, като забрави другите - как са ни използвали за своите интереси! Преди 24.02.2022 беше немислимо, че някой може да застраши тази връзка - но ето, появи човек с власт на име Путин и успя много бързо да ни отврати от всичко руско!
  • 52 Ми не

    4 10 Отговор
    Русоблизците сте съдове, счупени грънци от миналото. Нямам нищо общо с русия, а руският фашизъм е направо гнусен. Фрустриран народ са с людоедско управление. Това знаят, това правят от столетия - мачкат и се подчиняват по вертикалната. Не ми втълпявайте братства. Не приемам загубеняци за братя.
  • 53 Демократ

    5 14 Отговор
    Само пълен слепец и глух провокатор може в този трагичен период да пише подобни гадости.Като си скачен съд с терориста,и империята на злото заминавай веднага при бащицата Путин.Българският народ няма нужда от отровители, има нужда от прочистване от отровата.
  • 54 Айде,бе

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "Стефан":

    Ами те коя друга държава са освободили така почти сами ,а и не може да се гледа само от собствената си куличка, Русия еопора за всички християнски държави на балканите,без нея всички щяха да са османски и съединението ни Русия го прави още на Сан стефано на нац ти празник,после има съобразяване с другите играчи и неприязън към нашия княз от руския,но после де факто ни плащат и независимостта ,а нали виждаме сега как се строи Аец,цялата ни държава сега се крепи на тоя Аец
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ал Бунди

    10 8 Отговор

    До коментар #43 от "Мнение":

    Ти на мене тия опорки не ги разправяй...Щото със сигурност съм доста по-голям от тебе, и съм бил толкова пъти в СССР командировки, колкото ти не си ходил до тоалетната през живота си. Писах не веднаж, че тогава у нас нашите стоки бяха с 1/3 до 1/2 по-скъпи, отколкото в Русия. Говоря за произведения на хранително-вкусовата промишленост най-вече. Консерви,цигари, плодове и зеленчуци там бяха по-евтини, отколкото у нас. Знаеш ли какво е ,,болгарка,,..не- ъглощлайф, производаство на Елпром..купих такъв на баща ми за 80рубли от Москва, а у нас бе около 120-140лв, и то под тезгяха...за начините по които можеше да се добереш до телевизор или кола няма да казвам, всички си спомняме много добре ...

    Коментиран от #63, #80, #88

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Студопор

    9 3 Отговор
    Браво за тази статия!! Учудвам се, че се е появила точно във Факти...
  • 60 ттт

    4 9 Отговор
    То бива русофилство ама чак толкова. Бе Вие живели сте в НРБ. Забравихте ли - филма хубав ли е или съветски/ демек руски/ или сделано в СССР.
  • 61 Празни приказки

    11 8 Отговор
    За всичко изброено в статията държавата България е ПЛАЩАЛА!Плащала е за построяването на всичко!Язовири(,заводи,съоръжения,за които се оказва,че е можело да бъдат построени с много по-напреднали технологии и за по-малко пари.......но нали щеше да се наруши "братската дружба".От цялата работа излиза,че България се е прецакала,като е давал суха пара за грандомански проекти,не в крака с времето и неефективни икономически.Толкоз за "дружбата" и за "скачените съдове"
  • 62 Поздравления

    6 6 Отговор
    За автора! Точно в целта!
  • 63 Ами да

    7 4 Отговор

    До коментар #56 от "Ал Бунди":

    Евтини на триците и скъпи на брашното:),сигурно и режима на тока си спомняте нали,ама май е имало защо,че сега цялата държава с този Аец се държи и хем му затваря ха реактори.И на 9 червената армия спасява България от загуби и на земи и това сега го виждате в Украйна, цялата западна е от земи от Унгария, Полша,Румъния дадени и след всв,червената армия отива на турската граница не случайно,та съдовете са скачени наистина от векове за векове:)
  • 64 Заяц

    3 1 Отговор
    Бъркат митрополит Кириан със племенника му

    Коментиран от #83

  • 65 Прав е автора

    3 8 Отговор
    Много си приличаме по тъпотия с руснаците, няма други като нас. Затова сме братски народи.

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Прав е автора":

    Не винаги личния пример е меродавен:))
  • 68 В голяма грешка си авторе

    6 5 Отговор
    От цялата статия разбрах само това, че авторът е русофил с комунистически уклон. Тази статия е като от 70-80 години, когато ни промиваха мозъците. Първо соца и СССР ни е забавил развитието и до днес (пример: Гърция, ГДР-ФРГ и целия западен свят). Това с което се гордеят русофилите и комунистите е "прах в очите на слепите". Второ през 968г побеждавайки българите, киевският княз Светослав Игоревич създава предпоставки за падането на България под византийска власт. Къде му е братското на това? Трето и най важното произхода на българите не е славянски. Цар Симеон Велики налага славянският език, но това не означава, че сме "братски славянски народи". И слава богу , иначе щях да се срамувам от "Големия брат".

    Коментиран от #71

  • 69 Пропаганда!

    3 6 Отговор
    Никой в България няма против обикновения руснак и Русия. Имаме против тяхната войнствена политика. Имаме против към тяхната алчност за световна власт и намесването на бившите блокове и сателити в една мръсна игра на Кремъл, но никой не е казал че Кремъл е Русия. Соца ние не си го иЗбрахме беше ни наложен с огромна руска войска която ни окупира за 3 години и лъжите през соца за нашата история. Това не е дружба, Кремъл никога не е искаш дружба с нас, а едно послушно кученце, което ще изпълнява капризите на господаря си!

    Коментиран от #74

  • 70 Ко каза ко!?

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт е,":

    Кой сме прецакали с какво?! Прочетете малко история стига се излагахте…. Русия ни изостави след разпада на СССР И България трябваше да си дири щастието. По- големи предатели от българите няма, в това поне съм сигурен
  • 71 Айде,бе

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "В голяма грешка си авторе":

    По повърхностни разсъждения рядко могат да се прочетат, ссср спасява България от териториални загуби след всв,с земи не можеш ги сметна ,защото строй се сменя ,но земи трудно се връщат,даже и подарени(справка Украйна).А преди Симеон да въведе славянския сигурни си чувал
    Кирил и Методи и мисията им,а колкото до робството ,направи си справка с нац.ни празник:)))

    Коментиран от #75

  • 72 Не,не мислят

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "сара":

    А често не знаят къде е Бг.И за какво ли им е?(мноо хора в североамерикамския континент също не знаят,примерно Германия,Холандия и т.н.).Тоя археолог писа за Григори Цамблак.ОК!Запомнил нещо археологът(тшш,а бе да бе е някъде продавач на антики,щот и такива ги има(.Той не каза нищо за Киприан(от где ли да го знае).Нищо не видях за Монах НЕСТОР(?!).Сингър само на чуЗди,зап.и северн.еврпейски езици може да четем за НЕСТОР.С други думи един млад човек с неговите ала-бала.Не продължавам.Само допълня,че по 4хиладарки в левчета брояли в посолството,или там близка тям структура.Тоя писач е твърде малък за тия кинти.

    Коментиран от #76

  • 73 Ха ха ха

    1 3 Отговор
    Поредния 4000 -ник , жалко подобие ....
  • 74 Айде

    6 1 Отговор

    До коментар #69 от "Пропаганда!":

    И тоя ще ни учи, кой ни искал,ами ма салфетката на Чърчил пише:))А червената армия влизайки тук се насочва към турската граница, защото там вече чакат наистина окупатори, а и е било напълно реално страната ни да остане с размера на княжество България без руската защита участието ни в антифашистката борба
  • 75 Отговор

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "Айде,бе":

    Това е което си учил в училище, но ако прочетеш повече даже ще разбереш, че България излиза от ВСВ с увеличена територия (Южна Добруджа). И познай кой ни я връща......

    Коментиран от #77

  • 76 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Не,не мислят":

    Ами и твоите знания пак доказват скачените ни народи:),друг е въпроса кой монах е по важен за историята ни,а и за световната такава,Кирил и брат му или Нестор:)))

    Коментиран от #79

  • 77 Ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #75 от "Отговор":

    Ами това само потвърждава скачените съдове,защото България не изпраща войска като Румъния срещу Ссср и въобще всички нац катастрофи за България са когато са в блок против Русия:)),другото търсене на под вола теле е смешно и :))дребнаво.Без Ссср щяха да разкъсат страната и примера е Украйна, на запад всичко са земи от Румъния, Полша и Унгария дадени и след всв като страна победител и от Ссср:)

    Коментиран от #82, #86

  • 78 Ама така си го формулирал поста си!

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ал Бунди":

    Тарикатски бих казал и веднага нареди да ме изтъркат пак.В 1934 почти всички комунисти ги набутали в Сливенски затвор да тракат с налъми,а уж само македонците на Михайлов,ама покрай сухото и суровото.И тва ти го казвам от хммм...те ти бе!Таткото на моя татко паднал някъде по македонските полета в 1917 оставил сирачета да мизерстват в ония години и...мноо ясно след време доста опасни за режима в 1941 типове.А стои!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Козяшки грантаджия си

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Ал Бунди":

    И нескопосано лъжеш. Не си единствения, живял през "онова време". Не беше всичко идеално, но със сегашното пропадане, не може и дума да става. Много си личите соросоидните паразити. На изключително ниско ниво са ви началниците дето ви спускат опорките.

    Коментиран от #92

  • 81 Поздравления

    3 1 Отговор
    за написаното!Най-важното е,че отговаря на истината!Турското робство ни се е отразило!
  • 82 Напротив!

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ха ха":

    Лукреция Патрашкану(демек румънски Тр.Костов) с още един комунист избачкали крал Михай да арестува Антонеску и така Румъния излиза от войната,но влиза във война с Германия и стига до Прага.Обещанието на руснаците е цяла Румъния със Северна Трансилвания и Южна добруджа.Но и нашите влизат в същата схема,поне там до Южна Унгария .Ся,някои твърдят,че Крайовска спогодба е подписана без Виенски арбитраж,както стана със Словакия и Румъния,но дадените 40000 жертви от наша страна....и т.н..

    Коментиран от #85

  • 83 Митрополит Киприян Цамблак

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Заяц":

    е племенник на Григорий Цамблак, от голям и известен болярски род. Първи всерусийски патриарх. Пренася в Киев огромно количество книги и летописи от Търново, и по този начин спасява българската книжнина на Търновската книжовна школа, след падането на България под турско робство.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Напротив!":

    Стига,не стига Румъния праща войски на източния фронт и се бият настървено даже,има разлика,а тое ясно после какво става като идва червената армия:)

    Коментиран от #87, #90, #91

  • 86 Отговор

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Ха ха":

    Напиши си в Google Крайовската спогодба 1940 и чети.....а реално България губи земите дадени ни от Германия след влизането ни в Тристранния пакт. И което е по-лошо попадаме в сверата на влияние на СССР, т.е.сме окупирани и ни е наложен комунистически режим. Ако на това му казваш "освобождение", повече няма какво да говорим.

    Коментиран от #93, #94

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Виж как пак изтри.

    0 1 Отговор

    До коментар #86 от "Отговор":

    Не само гооглето,има книги,писани книги,стари енциклопедии.Пише(е,не на български).Имах и на български,но ...не съм бил само аз.Падне ли му нещо старо на Еди кой си и го шитка за мангизи.Кога не вървяло това?А хора,жадни за знания,за старо(ай ся,за антики да не говорим,понее ни мъ интересуват),за истински отразени събития колкото щеш.Книги за руската експанзия на изток,за Ермаковите лебеди,но и на чуЗди език се намират.Стига да ти се чете.

    Коментиран от #95

  • 95 А бе,

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Виж как пак изтри.":

    Ами друга една книга имаше.Нем ми дойде в главата.Тръгва руснака с дървен параход на платна.Стига Колима.Продължава следното лято за реката Потича.Стига я.Подминава и те ти Берингов проток.После на юг.Не моо си спомня имената на хората.Бехме ученици,хмм да е било 66 -та година.И други книги имаше Българи глава вдигнали-съдбата на хората в Лозенградско.Начи тая книга кат я изчетат,все едно,че нажежено конско копито в мозъкът ми някой тури.Мож да си я чел,щот се срещаше по библиотеките по окрайнините на България,а от там я Бех заел за четене.
  • 96 Тцъ...

    3 2 Отговор
    Господин Киряков, уважавам усилията Ви отнасящи се до древната история на Балканите и произхода ни, където според мен имате сериозни успехи като изводи и заключения, макар аз да съм лак по тази тематика, но според мен политиката не Ви се отдава и изпадате в безтегловност. Затова чета само историческите публикации в блоговете Ви без да коментирам, защото там се е превърнало в една махленска седенка , с едни и същи коментиращи и още като видиш ника вече е ясно какво е съдържанието. Разбира се и на други места, макар да се дублират, но само това, което се отнася до историята, макар и да не практикувате интензивно основната си професия.
    Специално за Русия (не включвам и Украйна) аз имам съвсем различном мнение. Вярно е и лично го помня, че по време на СССР сме "взимали и давали", но сме взимали само това, което ни се дава, а сме давали всичко, което ни се поиска безапелационно. Относно историческите факти за отношенията ни с Руската империя, а и след това, не бива да се заблуждаваме, че те изпитват същите чувства, за които Вие говорите. Точно обратното, те винаги са ни третирали като подчинени и вечни длъжници. Дори и Надявам се за Вас да не е проблем да намерите. Само 7 години след "техния" Санстефански договор, който предварително знаят, че е невъзможен, при Съединението, изцяло българска организация и изпълнение, са категорично против. По стечение на обстоятелствата успяваме, защото за пръв и последен път Англия ни подкрепя, но не защото има симпатии или

    Коментиран от #97

  • 97 Тцъ...

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "Тцъ...":

    П.С.
    не защото има симпатии или слабост към българите, а за да се противопостави категорично на Русия. Надявам се, че няма да Ви затрудни да намерите " записките на началник-щаба на руската армия във връзка с войната от 1877/1878 г. и в заключението на специалното строго секретно съвещание от 21.08.1881 г.", извадки от които има във вестник Дума четвъртък, 06 Септември 2012 / брой: 208 " Съединението - първа стъпка към независимостта " Едно изстрадано дело, извършено без кръв и подкрепено от всички българи
  • 98 Лъжеш...

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    По договор , от Южен пАток ,България 25 години щеше да получава 00,00 лева за да изплати своя дял от газопровода , на територията на България. По равно или по братски ????
  • 99 Киркор

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос":

    Ти гледай какво се случи след 1944г и до сега.Нали от тогава сме братя, братски народи,но натрапено мнение и повтаряно безброй пъти,за да стане истина.За какво да съм благодарен,за Белене,Ловеч ,Скравена,Слънчев ден и други трудови лагери,за убитата интелигенция,за унищожената частна собственост ли?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.