Отидете към основна версия

40 540 74

Mercedes лъже най-много за разхода

  • mercedes-benz-
  • разход на гориво-
  • занижен разход
След като американското правителство наложи рекордна глоба от $100 000 000 на Hyundai и Kia за това, че са декларирали по-нисък разход на гориво за 1.2 млн. автомобила, произведени между 2011 и 2013 г., сага белгийската организация Transport & Environment обвини за подобни манипулации марката Mercedes-Benz.
 
Според белгийските експерти през периода 2001 - 2013 година разликите между заявен и реален разход на гориво са се увеличили от 8 до 31 процента. Статистиката касае всички автомобилни марки и отразява средните разлики в автомобилната индустрия, но лидер в декларирането на по-нисък разход от реалния и респективно на по-малко изхвърляни въглеродни емисии е Mercedes-Benz.
 
"Ако вашият Mercedes харчи много повече гориво от заявеното в брошурата, знайте, че това не се дължи на неикономичното ви шофиране. Причината е във факта, че немската марка в момента е най-големия майстор в манипулиране на методиката, която отчита разхода на гориво. Официалните резултати, постигнати в почти лабораторни условия, няма как да бъдат достигнати в реалната пътна обстановка" - се казва в доклада на Transport & Environment.
 
Още от данните на този доклад сочат, че през 2013 година разликата между официалните данни на Mercedes и реалните показатели е цели 40%. По-надолу са марките BMW, Ford, General Motors, Volkswagen, Renault, Fiat, Peugeot Citroen и Toyota. Процентите при тях варират от 32 до 20. Защо в списъка не са включени и останалите автомобилни марки, не се казва, но авторите на този списък заявяват, че неверни данни за разхода на гориво публикуват всички автомобилни компании.
 
От Transport & Environment уточняват още, че компаниите не фалшифицират директно данните, а те се получават благодарение на условията на тестване. При тестването се стига до там, че в двигателите се използва особена смазка, препрограмира се електрониката само за теста, като се правят и още куп хитринки. Явно от Mercedes са най-добри в тези манипулации.
 
Изследователите са изчислили, че собственик на Mercedes плаща годишно около 500 евро повече за гориво от сумата, която трябва да плати ако се съди по официалните данни за разход на гориво. За целия живот на автомобила водачът на Mercedes надплаща средно 5 600 евро.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини