Отидете към основна версия

53 349 39

Най-надеждните коли при катастрофа

  • iihs-
  • катастрофи-
  • надеждност
Американският институт по пътна безопасност (IIHS), европейският аналог на който е EuroNCAP, направи една интересна статистика, която засяга автомобилите, с които са станали катастрофи с фатален край. Става дума за периода 2009 - 2012 година.
 
Специалистите от IIHS отличават девет автомобила, с които, според данните, са станали най-малко тежки катастрофи. Не е странно, че в списъка на IIHS попадат само всъдеходи и леки автомобили със система 4х4.
 
Считаните за най-безопасни автомобили при катастрофи са: Audi A4 quattro, Honda Odyssey, Kia Sorento, Lexus RX 350, Mercedes-Benz GL, Subaru Legacy, Toyota Highlander, Toyota Sequoia и Volvo XC90.
 
От американската организация отчитат, че надеждността на всъдеходите е силно увеличена през последните няколко години. Те отбелязват факта, че преди 10 години т.нар. джипове са били доста опасни при катастрофи.
 
Като основен фактор за високата смъртност вследствие на колизия със стар джип е посочено лесното преобръщане на колата. Сега обаче, с развитието на електронните системи за сигурност и по-специално на системата за стабилизация, тези рискове са значително намалени.
 
Още един интересен факт, посочен от IIHS третира автомобилите, в които след катастрофи са загинали най-много пасажери. Това са Hyundai Accent и Kia Rio. В тези автомобили загиват средно 120 - 149 души на милион регистрирани возила от едно поколение на модела.

Подробна техническа информация за всички модели , ще откриете ТУК

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини