Отидете към основна версия

41 360 15

Шофьорите били седем вида

  • агресия на пътя-
  • конфликт-
  • изследване-
  • goodyear

Изследване на Лондонското училище по икономика и политически науки и Goodyear определя седем типа водачи според поведението на пътя. Проучването е проведено сред автомобилисти от европейски страни, които са разделени в категории с различно название.

"Учителят" държи останалите водачи да разберат в какво са сгрешили и очаква признание за усилията си да възпитава останалите участници в движението.

"Всезнайкото" смята другите шофьори за некадърни тъпанари и изпитва наслада да им крещи назидателно от безопасния уют на автомобила си.

"Състезателят" изпитва непреодолима нужда да изпревари всички на пътя и се дразни, когато някой му се пречка. Понякога той/тя ускорява, когато някой го/я изпреварва, или скъсява дистанцията до предния автомобил, за да не му позволи да се прибере в платното.

"Палачът" иска да накаже останалите шофьори за постъпки, които смята за неправилни. Често излиза от колата си, търсейки директен конфликт.

"Философът" приема простотиите на другите шофьори без да се впряга особено и се опитва да намери рационално обяснение за поведението им. Този тип водачи запазват самообладание в почти всяка ситуация.

"Скатавката" се старае да избягва всякакви конфликти и да стои настрана от потенциални опасности.

"Беглецът" предпочита да се изолира напълно от ставащото на пътя - слуша музика, развлича се със забавления и няма никакво желание да влиза в контакт с останалите шофьори на пътя по какъвто и да било повод. Вярва, че такава стратегия го ваксинира срещу ядове.

През 2014 г. британската компания публикува резултатите от изследване, според което англичаните са най-агресивните водачи в света. На второ място бяха класирани французите, а петицата попълваха чехите, поляците и индийците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини