Last news in Fakti

21 Август, 2015 12:28 41 351 15

Шофьорите били седем вида

  • агресия на пътя-
  • конфликт-
  • изследване-
  • goodyear
Шофьорите били седем вида - 1

Изследване на Лондонското училище по икономика и политически науки и Goodyear определя седем типа водачи според поведението на пътя. Проучването е проведено сред автомобилисти от европейски страни, които са разделени в категории с различно название.

"Учителят" държи останалите водачи да разберат в какво са сгрешили и очаква признание за усилията си да възпитава останалите участници в движението.

"Всезнайкото" смята другите шофьори за некадърни тъпанари и изпитва наслада да им крещи назидателно от безопасния уют на автомобила си.

"Състезателят" изпитва непреодолима нужда да изпревари всички на пътя и се дразни, когато някой му се пречка. Понякога той/тя ускорява, когато някой го/я изпреварва, или скъсява дистанцията до предния автомобил, за да не му позволи да се прибере в платното.

"Палачът" иска да накаже останалите шофьори за постъпки, които смята за неправилни. Често излиза от колата си, търсейки директен конфликт.

"Философът" приема простотиите на другите шофьори без да се впряга особено и се опитва да намери рационално обяснение за поведението им. Този тип водачи запазват самообладание в почти всяка ситуация.

"Скатавката" се старае да избягва всякакви конфликти и да стои настрана от потенциални опасности.

"Беглецът" предпочита да се изолира напълно от ставащото на пътя - слуша музика, развлича се със забавления и няма никакво желание да влиза в контакт с останалите шофьори на пътя по какъвто и да било повод. Вярва, че такава стратегия го ваксинира срещу ядове.

През 2014 г. британската компания публикува резултатите от изследване, според което англичаните са най-агресивните водачи в света. На второ място бяха класирани французите, а петицата попълваха чехите, поляците и индийците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Objective

    4 0 Отговор
    Ами ако не сме в топ 3 на най-агресивни шофьори, защо the f.ck се драматизира за свяко ПТП на пътя у нас.
    И защо медиите правят от всяка катастрофа драма все едно е дошъл краят на света.
    От 60та година до сега ПТП-тата на пътя са намалели два пъти до около 3000...
  • 2 Forren

    2 0 Отговор
    А Руснаците ??????

    Коментиран от #12

  • 3 ColonelX

    2 0 Отговор
    @Objective, защото ПТП трябва да се сведат до минимум, да не мислиш, че благодарение на бездействието са намалели ПТП-тата. ПТП-тата не са фактор по който трябва да се сравняваме, те просто не трябва да съществуват.

    Коментиран от #4

  • 4 Илиян

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ColonelX":

    За да няма ПТП-та трябва да няма МПС-та....Почти съм съгласен с Objective,че в повечето случай в БГ медийте просто си запълват времето с излишна драма.Катастрофи са ставали,стават и ще стават....неизбежно е....
  • 5 Morgoth

    5 0 Отговор
    Това, че сме по-малко агресивни като шофьори от англичаните по никакъв начин не променя факта, че те имат почти два пъти по-малко жертви на глава от населението.
    При нас проблемите са с пътищата, липсата на магистрали, остарелия автомобилен парк, безумните действия на КаТ, които тормозят шофьорите по първокласните пътища и нехаят за селата, където пияни идиоти се гонят от едната до другата чалготека и прочее.
  • 6 чичо Пенчо

    4 0 Отговор
    Ама пък нали и журналята трябва да папкат !! А колко известни и не чак толкова журналисти нарушават драстично правилника ??? Много от тях закон не ги лови - "журналистическа неприкосновеност " !!
  • 7 Лудия Макс

    13 0 Отговор
    8-ми вид: "Българин" - съвкупност от първите четири вида, злобен и неуправляем г@зар мислещ себе си за недосегаем.

    Коментиран от #9

  • 8 mediator37

    0 4 Отговор
    У нас от ПТП загиват средно 600 души годишно.
    Въпрос: Знаете ли колко души загиват от удавяне по плажове, язовири и т.н. ?
  • 9 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лудия Макс":

    7, м дам, той е всичко в едно, само че в негативна насока
  • 10 onq s konq

    3 3 Отговор
    Това проучване може да има някаква стойност за Зап. Европа,но не и за БГ.Тук парите са всичко и тяхното количество определя какъв тип може да си позволи да бъде шофьора.Защото нито можеш да си "състезател" ако нямаш съответната машина,нито можеш да крещиш от таралясника си на хората със суперджипове,защото...просто ще те прегазят!Да не говорим че при ПТП правото винаги ще бъде на страната на богатия ,защото "при нужда" има на кого да се обади по тела и да се оправи работата.Няма да обяснявам какво пък ще му се случи на бедничкия.Все пак е интересно колко ли време тия лондонски "изследователи" ще гледат глуповато като им се обясни,че в България си имаме и категория водачи "Спонсор на Окръжно управление КАТ"?:)
  • 11 психо

    8 0 Отговор
    Току що описахте седем типа човешки характера (мирогледа,философии,отношения към живота) все пак човек кара както живее.Човек отразява себе си в света който живее.
  • 12 Руснак

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Forren":

    Руснаците след ПТП слизат от колите, черпят се с по една водка за здраве, че няма пострадали и айде по живо по здраво!
  • 13 Киро Императорът на Варна

    7 8 Отговор
    Аз съм пръв на всеки светофар, давам яко газ на Мерца, показвам на всички, че са некадърни като им сека пътя и задницата ми почти им маха фаровете. Спирам където си искам, защото имам кеш в джоба, карам лъскаво немско премиум возило и пичките ме се кефят, а вие карате брички на газ и сте смотани
  • 14 ебаси

    1 0 Отговор
    Добре, а тия като мене дето карат баничарки по немските аутобани с оптимални 150км/ч и рядко натискаме спирачка (тоест само когато полски тир изпреварва чешки тир, който изпреварва немски тир) и трите ленти са заети...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.