Отидете към основна версия

5 460 16

Volkswagen ще "преоборудва" лъжливите дизели

  • volkswagen-
  • дизелгейт-
  • матиас мюлер

Volkswagen Group обяви план за отзоваването на всички 11 млн. автомобила, оборудвани със софтуер за симулация на по-ниски вредни емисии по време на тестове. Съобщението на германската компания не влиза в подробности и очертава само в общи линии техническото решение на проблема с двигателите EA189, които щели да бъдат "преоборудвани".

Първата стъпка от плана на немците предвижда уведомяване на всички собственици на засегнати автомобили, че екологичните им характеристики не съответстват на стандартите и се нуждаят от корекция. Точен график на кампанията по отзоваването на колите с мотор EA189 ще бъде обявен в началото на октомври.

Германското правителство постави ултиматум на Volkswagen да представи план как ще се справи с привеждането на 2.8 млн. возила в съответствие с нормите до 7 октомври. Немските власти заплашиха в противен случай засегнатите автомобили да бъдат спрени от движение. Междувременно няколко държави, сред които Испания, Швейцария, Италия, Холандия и Белгия издадоха забрана за продажбата на модели на концерна с проблемния 2.0-литров дизелов двигател.

Противно на широко разпространеното мнение, двигателите от серията EA189 не трябва да отговарят на най-новите екологични норми. За да се справи с техническия аспект на кризата, Volkswagen трябва да преоборудва всички засегнати агрегати така, че да отговарят на стандарта EU5, чиито нива на вредни емисии са конструирани да покриват изначално.

В понеделник, 28 септември, новият изпълнителен директор на концерна Матиас Мюлер обяви, че броят на засегнатите автомобили може да се окаже по-нисък, отколкото се смята в момента. Според мениджъра не всички двигатели EA189 са екипирани със заблуждаващия софтуер.

Въпреки стремежа на VW да омаловажи поне в известна степен магнитуда на скандала, вече е ясно, че предстоящата кампания ще бъде една от най-големите в историята. В сервизите ще трябва да бъдат привикани над 5 млн. "фолксвагена", 2.1 млн. "аудита", 1.2 млн. "шкоди" и повече от 1.8 млн. лекотоварни автомобила. По пътищата на Америка, където гръмна "дизелгейт", се движат по-малко от 500 000 коли с този мотор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини